• No results found

Waterschap Brabantse Delta

In document Oevers Roode Vaart Zuid Zevenbergen (pagina 109-114)

lijst van items - toetspunten

Bijlage 3 Nota inspraak en overleg 1

9. Waterschap Brabantse Delta

Ingekomen 17 augustus 2011 / dagtekening 16 augustus 2011 Samenvatting

Met betrekking tot de toelichting, verbeelding en regels ziet indiener enkele aanpassingen/

aanvullingen met betrekking tot de volgende onderwerpen.

a. Voor het aanleggen van nieuwe kabels en leidingen is in de meeste gevallen een Watervergunning noodzakelijk.

b. Het genoemde waterbeheerplan van het Waterschap is definitief vastgesteld. De genoemde ontwikkelingen waarbij de Roode Vaart Zuid als zoetwatertoevoer zal gaan dienen, staan nog niet vast. Er wordt een aantal relevante beleidsdocumenten van het Waterschap niet genoemd c.q. wordt niet naar verwezen, bijvoorbeeld Beleidsregel buitendijks bouwen.

c. Het genoemde waterpeil in de Roode Vaart Zuid wordt niet gehandhaafd. Het waterpeil in de Roode Vaart Noord wordt wel gehandhaafd. De Roode Vaart Zuid is vrij afwaterend en het peil ligt meestal rond de NAP +0,1 m, maar kan sterk fluctueren. Het zomerpeil dat ten westen van het plangebied wordt gehanteerd is NAP -1,65 m, het winterpeil NAP -1,8 m.

d. Indiener heeft sterke bedenkingen bij de gehanteerde grondwaterstanden, mede gezien de plaatselijke hoogte van het maaiveld.

e. Indiener stelt dat het gehele projectgebied valt binnen de zonering van de waterkeringen en gedeeltelijk binnen de onderhoudsstroken van het oppervlaktewater.

Waterkeringvreemde objecten in het profiel van vrije ruimte zijn niet toegestaan. Niet alleen voor het afgraven van grond, ophogingen en bebouwing in de beschermingszone van de waterkering is een Watervergunning vereist, maar ook voor ontgravingen, ophogingen en het aanbrengen van waterkeringvreemde objecten, bomen en beplanting en bebouwing in de waterkeringzone. Dit geldt dus ook voor activiteiten in de beschermingszone, welke grenst aan de op de verbeelding aangegeven waterkeringzone en tot aan de insteek van de Roode Vaart Zuid loopt.

f. De waterkeringen langs de Roode Vaart Zuid zijn geen boezemkades, maar keringen langs een regionale rivier.

g. De op blz. 35 genoemde ontheffing van het Waterschap is vervangen door een vergunning.

h. De onderhoudsstrook langs de Roode Vaart Zuid, waarbinnen een vergunning voor bepaalde handelingen moet worden aangevraagd, bedraagt 4 m en voor bouwwerken met een hoogte van meer dan 1,2 m of boomgroepen 5 m.

i. De afstand van de as tot aan de teen van de waterkering bedraagt 13 m. Het is dus geen 12,5 m, zoals onder andere in de tekening in de waterparagraaf is aangegeven.

Ook op de verbeelding dient dit verwerkt te worden.

j. Daarnaast verzoeken wij u de verplichting voor het aanvragen van een Watervergunning voor verschillende werkzaamheden (bijvoorbeeld het aanplanten van bomen) duidelijk aan de toekomstige bewoners te communiceren.

k. Indiener stelt dat de huidige beschoeiing langs de Roode Vaart slechts gericht is op de bescherming van de oevers voor de scheepvaart ter plaatse. Bij het aanbrengen van deze beschoeiing is geen rekening gehouden met eventuele (bouw)activiteiten langs de

14 Bijlage 3

mogelijk te maken.

l. Het plangebied is buitendijks gelegen. Het Waterschap is vanwege de veiligheid, afname van de bergingscapaciteit en vermindering van de doorstroming, geen voorstander van buitendijks bouwen en probeert het bouwen tussen de waterloop en de kering zoveel mogelijk te voorkomen. Conform het beleid 'Buitendijks bouwen' van het Waterschap kunnen zich gevallen voordoen waar het toch mogelijk is om buitendijks bouwen onder voorwaarden toe te staan. Eén van die voorwaarden is dat de ontwikkeling voorgelegd en goedgekeurd wordt in de vergadering van het dagelijks bestuur.

In de brief van 22 september 2011 is een aanvullend wateradvies ontvangen van het Waterschap met het bericht dat het dagelijks bestuur akkoord is met betrekking tot buitendijks bouwen.

Beantwoording

Ad a) Nieuwe kabels en leidingen

Indien noodzakelijk zal deze vergunning worden aangevraagd.

Ad b) Beleidsdocumenten

De genoemde beleidsdocumenten worden samengevat en opgenomen in de toelichting.

Ad c) Waterpeil

De waterpeilen worden in de toelichting aangepast.

Ad d) Grondwaterstanden

Op basis van de informatie uit de bodemonderzoeken blijkt dat de grondwaterstand varieert tussen de 1 en 2 m onder het maaiveld. Dit is lager dan de genoemde grondwaterstanden in het voorontwerpbestemmingsplan.

Ad e) Zonering waterkering en oppervlaktewater

De opmerking van indiener zal worden overgenomen in de toelichting en in de verdere voorbereiding van het plan zal een Watervergunning worden aangevraagd voor de werkzaamheden.

Ad f) Begrip keringen

Het begrip wordt in de toelichting aangepast.

Ad g) Begrip vergunning

Het begrip wordt in de toelichting aangepast.

Ad h) Breedte onderhoudsstrook

Op de verbeelding wordt de breedte van de onderhoudsstrook aangepast naar 5 m. De regels van de Keur worden in de regels niet herhaald. De Keur heeft immers naast het bestemmingsplan een zelfstandige betekenis en is vanuit dat gegeven altijd van toepassing.

Wel zal in de juridische planbeschrijving worden verwezen naar de Keur regels.

Ad i) Breedte zone waterkering

De breedte van de waterkeringzone wordt aangepast tot 13 m.

Ad j) Communicatie Watervergunning

De verplichting voor het aanvragen van een Watervergunning wordt vastgelegd in de koopakte.

Bijlage 3 15

Ad k) Beschoeiing Roode Vaart

De ontwikkelaar zal een deugdelijke beschoeiing realiseren en in de voorbereiding de ontwerptekeningen voorleggen aan het Waterschap.

Ad l) Besluit buitendijks bouwen

Dit besluit wordt opgenomen in de toelichting van het bestemmingsplan.

Conclusie

Ad a. Dit onderdeel geeft geen aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan.

Ad b. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. Het beleidskader is uitgebreid.

Ad c. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. De beschrijving van de waterpeilen is aangepast.

Ad d. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. De beschrijving van de grondwaterstanden is aangepast.

Ad e. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. De overlegreactie wordt opgenomen in de waterparagraaf onder de kop ‘veiligheid en waterkering’.

Ad f. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. Het begrip is aangepast.

Ad g. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. Het begrip is aangepast.

Ad h. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. De breedte van de onderhoudstrook is verbreed en de toelichting op de Keurregels is opgenomen in de toelichting.

Ad i. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. De breedte van de waterkeringzone is aangepast naar 13 m.

Ad j. Dit onderdeel geeft geen aanleiding tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Ad k. Dit onderdeel geeft geen aanleiding tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Ad l. Dit onderdeel geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. Het besluit is opgenomen in bijlage 2.

Bijlage 4 Bezonningstekeningen

1

rboi

Moerdijk

Oevers Roode Vaart Zuid

In document Oevers Roode Vaart Zuid Zevenbergen (pagina 109-114)