• No results found

Vrijwilliger: Iemand die in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald werk verricht ten behoeve van anderen of de

samenleving.

De groep vrijwilligers wordt tegenwoordig opgedeeld in twee categorieën: nieuwe en klassieke vrijwilligers. De klassieke vrijwilliger is iemand die jarenlang in dezelfde organisatie een taak uitvoert. De nieuwe vrijwilliger wil ‘shoppen’ en zet zich in voor een specifiek doel of een afgebakende taak.

In 2014 is een Klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder circa 1.500 inwoners. Hieruit blijkt dat in de gemeente Gennep 39% van de inwoners actief is als vrijwilliger. Hiervan is het grootste deel tussen de 30 en 75 jaar oud. Van de vrijwilligers die actief zijn, is bijna de helft tien jaar of langer actief. De ruime meerderheid van de vrijwilligers verricht één tot vijf uur per week vrijwilligerswerk.

3.1 Doelstellingen

 Een toename van het aantal vrijwilligers, zodat we tegemoetkomen aan de vraag naar vrijwilligers en we de druk op vrijwilligers kunnen verlichten.

 Het bevorderen van de kwaliteit van vrijwilligers en het vrijwilligerswerk.

 De positie en regie van vrijwilligers versterken.

3.2 Hoe bereiken we samen de doelstellingen

Ontmoeting en samenwerking

Verenigingen en vrijwilligers willen meer samenwerken en elkaar vaker ontmoeten. Zij kunnen van elkaar leren door kennis en ervaring uit te wisselen en tevens draagt dit bij aan een nieuwe en frisse kijk op de zaken. Daarnaast willen verenigingen en vrijwilligers zichzelf presenteren om vraag en aanbod van vrijwilligers en vrijwilligerswerk bij elkaar te brengen met als doel om meer en ook jongere vrijwilligers te werven. Daarbij is er ook aandacht voor de wensen van de nieuwe vrijwilliger.

Wat gaan we doen?

 Een jaarlijkse vrijwilligersmarkt organiseren.

 Een jaarlijkse bijeenkomst met discussies, gespreksrondes en een brainstorm voor verenigingen en vrijwilligers organiseren.

 Plan uitwerken: hoe bereiken we ‘jongere‘ vrijwilligers (jonger dan 50 jaar).

Financiële ondersteuning

Een belangrijke manier om verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen en een stimulans te creëren om initiatieven op te pakken, is financiële ondersteuning. Hierbij gaat het niet alleen om financiële ondersteuning vanuit de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies, maar ook over het werven van middelen en inkomsten vanuit bijvoorbeeld landelijke fondsen, acties en goede doelen, stichtingen en sponsoren.

Wat gaan we doen?

 Uitvoering geven aan het subsidiebeleid, met in het bijzonder aandacht voor activiteiten gericht op ‘Zorg en ondersteuning’. Verenigingen en vrijwilligers kunnen een subsidie aanvragen voor activiteiten die een bijdrage leveren aan:

7

1. Het faciliteren en ondersteunen van vrijwilligers en/of mantelzorgers;

2. Het ontlasten van vrijwilligers en/of mantelzorgers;

3. Het bevorderen van de deskundigheid of vaardigheden van vrijwilligers en/of mantelzorgers;

4. De gezondheidsbevordering van de inwoners van Gennep;

5. Het voorkomen, uitstellen of overbodig maken van aanspraak op zorg.

 Opstellen en uitvoeren van een subsidieregel voor de financiële ondersteuning van dorpsondersteuners.

 Aanbieden van de vrijwilligersverzekering.

 Verenigingen gaan acties organiseren om extra geld binnen te halen, zoals crowdfunding, luizenmarkt, toernooien, veiling etc.

 Bijeenkomst organiseren over financieringsstromen en de mogelijkheden voor het aanspreken hiervan.

 Mogelijkheden onderzoeken voor een financiële bijdrage in de onkosten en reiskosten van vrijwilligers.

Vrijwilligers en professionals

Vrijwilligers en professionals komen elkaar in de dagelijkse praktijk steeds vaker tegen. Daarbij worden steeds meer taken opgepakt door vrijwilligers die voorheen door professionals werden uitgevoerd. Vrijwilligers willen en moeten in staat zijn om een bepaalde kwaliteit te bieden in de uitvoering van hun taken. Dit vraagt daarnaast om een zorgvuldige afstemming tussen informele ondersteuning door vrijwilligers en formele ondersteuning door professionals over rollen, taken en verantwoordelijkheden om zo een integraal hulpaanbod voor de inwoner te organiseren.

Wat gaan we doen?

 Een kennisbank voor vrijwilligers die onder andere door professionals wordt gevuld.

 Scholings- en voorlichtingsbijeenkomsten door professionals op basis van de behoefte en vraag van verenigingen en vrijwilligers.

 In iedere dorpskern zijn één of meerdere dorpsondersteuners actief.

 Tijdens het keukentafelgesprek, uitgevoerd door team Toegang, is er aandacht voor de inzet en verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden van vrijwilligers en professionals.

Informatie en communicatie

Goede informatie en tijdige communicatie, die is toegesneden op de betrokken verenigingen en vrijwilligers, is van groot belang om inwoners en verenigingen in hun kracht te zetten en de diverse uitdagingen in dit beleid en in het sociale domein tot een succes te maken. Hierbij moet aandacht zijn voor duidelijke en begrijpelijke taal.

Wat gaan we doen?

 De website het Genneps Initiatief inclusief de vrijwilligersvacaturebank uitbreiden en hier meer bekendheid aan geven.

 Een kennisbank voor vrijwilligers die onder andere door professionals wordt gevuld.

 Helpdesk met aanspreekpunt voor vragen en doorverwijzingen.

Waardering

Vrijwilligers worden ook wel de (smeer)olie van onze samenleving genoemd. Dit impliceert dat zonder hun inzet onze samenleving zou vastlopen. Om vrijwilligers te erkennen en te behouden, is het daarom belangrijk dat vrijwilligers gewaardeerd worden voor hun inzet. Het uiten van

waardering is een taak voor verenigingen, professionals, professionele organisaties en de gemeente.

Wat gaan we doen?

 Jaarlijks een ontmoetingsdag/-avond organiseren met een hapje en een drankje, zowel voor verenigingen als voor individuele vrijwilligers. Hierbij is er ruimte om met elkaar te praten en de waardering uit te spreken.

Accommodatie

Verenigingen hebben aangegeven dat het voor hen belangrijk is dat er in de gemeente toegankelijke accommodaties zijn waar zij hun activiteiten kunnen uitvoeren en waar hun leden en vrijwilligers gebruik van kunnen maken. Daarnaast zijn vrijwilligers steeds meer verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van accommodaties.

Wat gaan we doen?

 We stellen per kern een voorzieningenplan op, waarbij aandacht is voor de vraag naar, beschikbaarheid en het gebruik van accommodaties. Daarbij is er aandacht voor de rollen en verantwoordelijkheden van vrijwilligers bij het onderhouden

en in standhouden van de diverse accommodaties.

9

GERELATEERDE DOCUMENTEN