• No results found

Mantelzorger: Iemand die, niet in het kader van een hulpverlenend beroep, hulp of zorg verleent aan een familielid, vriend of kennis.

In 2014 is een Klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder circa 1.500 inwoners. Hieruit blijkt dat in de gemeente Gennep bijna 27% van de inwoners actief is als mantelzorger. Hiervan is het grootste gedeelte tussen de 51 en 64 jaar oud. In de meeste gevallen is er sprake van het verlenen van

mantelzorg vanuit een directe familiaire band. De helft van de mantelzorgers verleent vijf jaar of langer mantelzorg. Van de mantelzorgers verleent 37% meer dan 8 uur per week zorg. Van de mantelzorgers voelt 64% zich soms tot vaak te zwaar belast.

4.1 Doelstellingen

 Het bevorderen van de kwaliteit van de hulp en ondersteuning voor en door mantelzorgers.

 De positie en regie van mantelzorgers versterken.

 Bewustwording en (h)erkenning van mantelzorg(ers).

 Overbelasting van mantelzorgers voorkomen.

4.2 Hoe bereiken we samen de doelstellingen

Ontmoeting

Mantelzorgers hebben aangegeven zowel elkaar als ook professionals meer te willen ontmoeten.

Tijdens deze ontmoeting worden kennis en ervaringen uitgewisseld. Daarnaast is er op het gebied van ontmoeting vooral behoefte aan ontspanning en gezelligheid.

Wat gaan we doen?

 In iedere kern een inloopmogelijkheid organiseren voor zorgvragers én mantelzorgers.

 Een driemaandelijkse bijeenkomst organiseren met nuttige informatie, voorlichting en gezelligheid.

 In stand houden van de maandelijkse mantelzorggroep.

 Twee keer per jaar activiteiten organiseren in de buurt voor mantelzorgers en zorgvragers.

Ondersteuning

Mantelzorg verlenen kan positief zijn en voldoening geven, maar aan de andere kant kan het ook een belasting zijn. Of het verlenen van mantelzorg positief en/of belastend is, is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie en ervaring van mantelzorgers. Het is daarom van belang dat er tijdig aandacht is voor de situatie van de mantelzorger en de vraag of deze ondersteuning op maat nodig heeft.

Hierbij wordt in eerste instantie gekeken naar het versterken van de eigen kracht van de

mantelzorger en het betrekken van diens netwerk. Vervolgens is het mogelijk om ondersteuning te bieden in de vorm van een algemene of individuele voorziening.

Wat gaan we doen?

 Tijdens het keukentafelgesprek is aandacht voor de mantelzorger en de mate waarin de mantelzorger belast wordt en eventueel (preventief) ondersteuning nodig heeft.

 De Papierenbrigade ondersteunt inwoners bij het invullen van papieren en documenten.

We geven meer bekendheid aan de Papierenbrigade, wat ze doen en hoe zij te bereiken zijn.

 Cursussen organiseren voor mantelzorgers over diverse onderwerpen, zoals ziektes en het verloop hiervan, de rol van de mantelzorger en het aangeven van grenzen en praktische informatie over inzet en gebruik van hulpmiddelen en voorzieningen.

 Meer bekendheid geven over respijtzorg, de vergoeding hiervan en de mogelijkheden om dit in te zetten.

Informatie en communicatie

Goede informatie en tijdige communicatie, die is toegesneden op mantelzorgers, is van groot belang om hen in hun kracht te zetten en de diverse uitdagingen in dit beleid en in het sociale domein tot een succes te maken. Hierbij moet aandacht zijn voor duidelijke en begrijpelijke taal.

Wat gaan we doen?

 Aparte pagina op de gemeentelijke website www.gennep.nl over en voor mantelzorgers.

 Digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers.

 Informatie en ondersteuning via het Ontzorgteam.

 Bekendheid van team Toegang voor wat betreft de mogelijkheid om vragen te stellen, de verstrekking van informatie en het voeren van een keukentafelgesprek met oog voor de mantelzorger.

Mantelzorgers en professionals

Mantelzorgers en professionals komen elkaar in de dagelijkse praktijk vaak tegen. Steeds meer taken die voorheen door professionals werden uitgevoerd, worden opgepakt door mantelzorgers. Dit betekent dat mantelzorgers in staat willen en moeten zijn om een bepaalde kwaliteit te bieden in de uitvoering van hun taken. Daarnaast vraagt dit om een zorgvuldige afstemming tussen informele ondersteuning door vrijwilligers en formele ondersteuning door professionals over rollen, taken en verantwoordelijkheden om op die manier een integraal hulpaanbod voor de inwoner te organiseren.

Wat gaan we doen?

 Scholings- en voorlichtingsbijeenkomsten door professionals voor mantelzorgers.

 Tijdens het keukentafelgesprek aandacht voor de inzet en verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden van mantelzorgers en professionals en de eventuele tijdelijke overname van mantelzorgtaken door een professional.

 Betrokkenheid en (h)erkenning van mantelzorg vergroten bij werkgevers.

Waardering

De inzet van mantelzorgers draagt in grote mate bij aan de zelfredzaamheid van inwoners met een zorg- of ondersteuningsvraag. Veel mantelzorgers zien zichzelf echter niet als mantelzorger en vinden het heel gewoon te zorgen voor familie of vrienden. Mensen mantelzorgen vanuit

vanzelfsprekendheid, liefde en genegenheid, maar vaak ook omdat ze zich hiertoe verplicht voelen.

Om mantelzorgers te erkennen voor hun inzet is het belangrijk hen te waarderen.

Wat gaan we doen?

 Jaarlijkse verwen- en ontmoetingsmarkt. Het lokale bedrijfsleven hierbij betrekken.

 Jaarlijks aandacht besteden aan de ‘Dag van de Mantelzorg’.

 Mantelzorgcomplimentenpas ontwikkelen.

11

Luisterend oor

Mantelzorgers hebben behoefte aan een mogelijkheid om over hun ervaringen en zorgen, eventueel anoniem, te kunnen praten of overleggen met anderen. Het bieden van een luisterend oor (een soort klankbord) zou dan een uitkomst bieden.

Wat gaan we doen?

 Bieden van een anoniem en luisterend oor met een 24-uursbereikbaarheid.

5. FINANCIËN & COMMUNICATIE

GERELATEERDE DOCUMENTEN