• No results found

Enquête formulier

Beste lezer,

In het kader van mijn studie Innoveren en Implementeren, doe ik onderzoek naar het gebruik van de samenwerkingsactiviteiten in projectonderwijs. Met de term projectonderwijs doel ik op kennis, inzicht en vaardigheden van het vakgebied die moeten worden toegepast, zoals in de module Mini-onderneming (MION). Aanleiding voor dit onderzoek is de verschillende interpretaties van deze module die ik ben tegenkomen, alsmede de veelgehoorde klacht dat ze zoveel tijd en inspanning vergen en de onderlinge samenwerking niet dat is wat het wezen moet.

In de hoop een stap te kunnen zetten in de richting van een oplossing voor dit probleem, dient natuurlijk eerst geïnventariseerd te worden of dit probleem echt bestaat en welke factoren daarop van invloed zijn. Daarbij heb ik uw hulp nodig! Vandaar dat ik u benader met deze vragenlijst. Ik zou u willen vragen deze lijst in te vullen en indien mogelijk en gewenst - met mij persoonlijk te bespreken, zodat er geen kostbare informatie verstopt blijft.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik met behulp van uw gegevens en de literatuur een raamwerk opzet, waarin dit project kan worden geformuleerd, zodat zulk project voortaan gemakkelijker (en hopelijk sneller) kan worden ontworpen, voorbereid, uitgevoerd, herhaald, overgedragen en uitgewisseld.

De antwoord categorieën bij vrijwel alle vragen lopen uiteen in een schaalverdeling variërend van 1 tot en met 5. De vragen kunt u beantwoorden door een cijfer vanaf 1 tot en met 5 te kiezen die een schaalverdeling vertonen van 1 = helemaal mee oneens tot helemaal mee eens. De vragen die betrekking hebben op tevredenheid vertonen een schaalverdeling van 1 zeer ontevreden tot en met 5 zeer tevreden. Hierbij kunt u uw keuze kenbaar maken door in de laatste kolom een cijfer naar uw keuze in te vullen. Het is de bedoeling dat u de vragen zonder lang na te denken beantwoordt, want uw eerste reactie op een vraag is vaak de beste. Ik verzoek u de vragen zelf, dus zonder overleg met anderen, te beantwoorden. De beantwoording van de vragenlijst is vertrouwelijk. Niemand van de opleiding krijgt de ingevulde vragenlijsten onder ogen. Ieder deelname is zeer belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Het invullen van de vragenlijst is anoniem.

Hartelijk bedankt voor uw tijd, laten we hopen dat het resultaat van mijn onderzoek deze tijd ruimschoots kan compenseren in de toekomst!

Master of education Helima Poese 96

Algemeen

Onderstaande vragen hebben betrekking op persoonlijke gegevens en algemene informatie over het project MION.

1 Wat is uw geslacht? (omcirkel) M V

2 Welke functie heeft u in uw MION? (aankruisen ) o Manager

o Lid

o Algemeen directeur (AD) 3 Hoeveel uur per week bent u actief bezig met werkzaamheden van dit

project?

... uur Kwaliteit van het project

Geef een rapportcijfer: 1 t/m 5 waarbij

1 = helemaal mee oneens, 2 = mee oneens, 3 = oneens 4 = eens en 5 = helemaal mee eens

Cijfer

4 Het is duidelijk wat in deze module van mij wordt verwacht.

5 Mijn taken sluiten voldoende aan bij mijn persoonlijke kennis en ervaring.

6 Het is duidelijk over welke kennis en vaardigheden ik moet beschikken om deel te nemen aan dit project.

7 Er zijn voldoende bijeenkomsten voor contact en/of overleg met mijn begeleider.

8 De instructies over het project in de reader zijn duidelijk. 9 Het is duidelijk waar ik terecht kan met vragen of problemen. Tevredenheid

Geef een rapportcijfer: 1 t/m 5 waarbij

1 = zeer ontevreden, 2 = matig ontevreden, 3 = ontevreden 4 = tevreden en 5 = zeer tevreden

Cijfer

10 Hoe tevreden bent u over de wijze waarop u begeleid en/of ondersteund wordt in het project.

11 Hoe tevreden bent u over de complete inhoud van uw bijdrage aan het project?

12 Hoe tevreden bent u over het resultaat in periode 1 (voorbereidingsfase) van het groepswerk?

13 Hoe tevreden bent u over de samenwerking binnen de groep? 14 Hoe tevreden bent u over de deskundigheid van de groepsleden? 15 Hoe tevreden bent u over de beschikbare voorzieningen (denk aan

werkruimten/vergaderzalen/ productieplek)?

Master of education Helima Poese 97

Samenwerkingsvaardigheden

Geef een rapportcijfer: 1 t/m 5 waarbij

1 = helemaal mee oneens, 2 = mee oneens, 3 = oneens, 4 = eens en 5 = helemaal mee eens

Cijfer

17 De groepsleden zijn volledig betrokken bij het project. 18 Ik kan goed samenwerken met alle groepsleden. 19 Ik wil niet afhankelijk zijn van de andere groepsleden. 20 Ik help een andere groepslid graag tijdens een activiteit. 21 Ik neem initiatieven om activiteiten te organiseren.

22 Het oplossen van problemen binnen de groep lukt pas door hulp van de begeleider in te roepen.

23 Ik reageer vriendelijk op wat anderen zeggen.

24 Ik kan me moeilijk openstellen voor andere culturen binnen de groep. 25 Ik durf geen vragen te stellen aan een andere groepslid.

26 Ik krijg voldoende informatie om mijn werk goed uit te kunnen voeren. 27 Ik word voldoende geïnformeerd over de gang van zaken binnen de MION.

28 Ik ervaar spanningen met één of meer collega’s in mijn groep over tegengestelde belangen.

29 Ik heb onenigheid met één of meer groepsleden over de verdeling de taken en verantwoordelijkheid.

30 Er zijn emotionele spanningen tussen mij en één of meer collega’s in mijn groep. 31 Ik heb persoonlijke botsingen met één of meer groepsleden

32 Ik heb meningsverschillen met één of meer groepsleden over hoe het werk gedaan moet worden.

33 Ik vind het beter om een module in een project uit te voeren. 34 Ik werk graag mee aan een opdracht.

35 Ik reageer vriendelijk op anderen.

36 Ik geef elk groepslid de gelegenheid een bijdrage te leveren aan het groepswerk. 37 Ik accepteer de bijdrage van elke groepslid.

38 Ik luister graag naar een ander als die aan het woord is. 39 Ik noem mijn groepsleden bij hun naam.

40 Elke groepslid krijgt een beurt om zijn mening te uiten.

41 Doordat wij wekelijks vergaderen lukt het mij kennis, ideeën en informatie uit te wisselen met anderen.

Master of education Helima Poese 98

Openvragen:

43. Op 20 augustus jl is gebleken dat het jaarverslag van CBM-art niet af was. Waardoor de te houden aandeelhouders vergadering op 21 augustus jl. niet doorging.

a. Kun je in het kort aangeven waar het mis ging? b. Bij welke afdeling (en) is het misgegaan? c. Welke oorzaken hebben hiertoe geleid?

d. Hoe zou het aangepakt moeten worden dat dit voorkomen had kunnen worden? e. Welke samenwerkingsvaardigheden zijn hierbij niet/ onvoldoende toegepast? 44. Op 21 augustus jl. is uit de voorraad administratie gebleken dat er een voorraadverschil is.

a. Geef aan welke samenwerkingsvaardigheden hierbij ontbraken waardoor zulk probleem is ontstaan? (Antwoord toelichten aub)

b. Welke samenwerkingsvaardigheden zou je gebruiken om dit probleem op te lossen?

Hartelijk dank voor uw medewerking. Helima Poese

Master of education Helima Poese 99

Bijlage 7 Format Learner report