• No results found

INTRODUCTIE

Beste deelnemer,

Hartelijk dank dat u mee wilt doen aan dit onderzoek naar hulpgedrag bij LHBT-gerelateerd geweld. Voordat het onderzoek begint, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de procedure die in dit onderzoek wordt gevolgd. Lees daarom onderstaande tekst zorgvuldig door.

Doel van het onderzoek en gang van zaken tijdens het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de totstandkoming van hulpgedrag naar LHBT-slachtoffers van geweld. Met LHBT'ers worden lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders bedoeld. Het onderzoek begint met twee korte beschrijvingen van een geweldpleging, waarna u wordt gevraagd uw reactie te geven op een aantal stellingen. Hierna worden u een aantal vragen met betrekking tot LHBT'ers gesteld. Uw taak is om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Bij het beantwoorden van de vragen zijn er geen goede of foute antwoorden, het gaat om uw eigen mening. In totaal zal dit onderzoek ongeveer 10 - 15 minuten duren.

Vertrouwelijkheid van gegevens

Alle onderzoeksgegevens blijven volstrekt vertrouwelijk en worden anoniem verwerkt. De onderzoeksgegevens worden niet ter beschikking gesteld aan derden zonder uw uitdrukkelijke

toestemming en daarbij enkel in anonieme gecodeerde vorm. De sleutel voor deze gegevens is in het bezit van de onderzoekers en zal niet uit handen worden gegeven.

Vrijwilligheid

Als u nu besluit af te zien van deelname aan dit onderzoek, zal dit op geen enkele wijze gevolgen voor u hebben. Als u tijdens het invullen van de vragenlijst zelf besluit uw medewerking te staken, zal dat eveneens op geen enkele wijze gevolg voor u hebben. Tevens kunt u 24 uur na het invullen van de vragenlijst alsnog uw toestemming om gebruik te maken van uw gegevens intrekken. U kunt uw

medewerking dus te allen tijde staken zonder opgave van redenen. Mocht u uw medewerking staken, of achteraf, zij het binnen 24 uur, uw toestemming intrekken, dan zullen uw gegevens worden verwijderd uit onze bestanden en vernietigd.

Verzekering

Omdat dit onderzoek geen risico’s voor uw gezondheid of veiligheid met zich meebrengt, gelden de voorwaarden van de reguliere aansprakelijkheidsverzekering van de UvA.

Nadere inlichtingen

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot de

verantwoordelijke onderzoeker, Floor Ormel, tel. (06) 34 25 21 87, email: floor.ormel@student.uva.nl. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek, Dr. Mark Rotteveel, tel. (020) 525 67 13, email: m.rotteveel@uva.nl, correspondentieadres: Nieuwe Achtergracht 129B, 1018 WT, Amsterdam.

Om naar de volgende pagina te gaan, klikt u telkens op de >> button rechtsonder.

Door op "ja" te klikken verklaart u dat u bovenstaande informatie hebt gelezen en begrepen. Ook geeft u hiermee te kennen dat u akkoord gaat met de gang van zaken zoals deze boven staat beschreven.

Ik ga akkoord en geef toestemming voor deelname [ja/nee]

……..

ONDERDEEL 1

Op de volgende pagina's staan twee verschillende geweldplegingen beschreven, met aansluitend op iedere beschrijving een aantal bijpassende stellingen. Lees de beschreven situaties kort door en geef op iedere stelling aan in hoeverre u de stelling vindt passen bij de beschreven gebeurtenis. Volg uw eerste ingeving, het is belangrijk dat u niet te lang over de antwoorden nadenkt. Wees daarnaast zo eerlijk mogelijk. Er zijn geen goede of foute antwoorden.

……..

Situatie Anne

Anne, een 24-jarige lesbienne, loopt 's avonds na een feestje in een gaybar terug naar huis. Plots wordt ze door een man en een vrouw ingehaald die haar de weg versperren. Anne wordt door de man van voren neergeslagen, waardoor ze met haar hoofd op het asfalt slaat. Vervolgens geeft de vrouw haar een

harde schop. Op het moment dat een auto de scène nadert onderbreken de belagers hun aanval en vluchten weg, Anne achterlatend met een flinke bult op haar hoofd. Bij de politie rapporteren getuigen dat de belagers tijdens de aanval schreeuwden: “Vuile pot, blijf weg uit deze wijk”.

Geef op de onderstaande schaal aan in welke mate u de volgende stellingen van toepassing vindt bij bovenstaande gebeurtenis

(1 = helemaal niet, 5 = in zeer hoge mate)

27. De gebeurtenis veroorzaakt Anne diepe emotionele pijn 28. Ik voel empathie ten opzichte van Anne

29. Ik voel me ontroerd ten opzichte van Anne

30. De gebeurtenis gaat samen met een lange herstelperiode voor Anne

31. De gebeurtenis veroorzaakt een constant gevoel van kwetsbaarheid bij Anne 32. Ik voel de behoefte om Anne te helpen

33. Ik voel me weekhartig ten opzichte van Anne

34. De gebeurtenis is zowel van invloed op Anne zelf als de sociale groep waartoe Anne behoort 35. Ik voel me teder ten opzichte van Anne

36. Ik voel de behoefte om steun te bieden aan Anne 37. De gebeurtenis raakt Anne in de kern van haar identiteit 38. Ik voel me warm ten opzichte van Anne

39. Een mogelijke consequentie van de gebeurtenis is dat Anne haar eigen identiteit gaat beschouwen als negatief

40. Ik voel compassie ten opzichte van Anne

41. Mijn identiteit bevat in zekere zin ook de identiteit van Anne

……..

Hieronder ziet u een afbeelding met zeven paar overlappende cirkels, waarbij 'ander' in dit geval voor Anne staat. Welk paar weergeeft de relatie tussen u Anne het best?

1 = Nummer 1 2 = Nummer 2 3 = Nummer 3 4 = Nummer 4

5 = Nummer 5 6 = Nummer 6 7 = Nummer 7

……..

Situatie Jim

Jim, een 24-jarige man, pakt na een avondje stappen zijn fiets uit het fietsenrek in het uitgaanscentrum. Het is behoorlijk druk, maar Jim weet zich door de mensenmassa te manoeuvreren. Als Jim de ergste drukte achter zich heeft gelaten stapt hij op zijn fiets en fietst naar huis. Plotseling steken een man en een vrouw de straat over. Alhoewel Jim uitwijkt en een botsing weet te voorkomen, schampt hij met zijn stuur tegen de arm van de vrouw. De vrouw gilt en roept: "Sukkel, kun je niet uitkijken of zo". De man komt direct op Jim af en duwt hem van zijn fiets waardoor Jim met zijn hoofd tegen het asfalt slaat. Als Jim op de grond ligt schopt de man hem een keer hard en zegt: 'Kun je wel, tegen mijn meisje

oprijden". Nadat de man en vrouw weglopen komen er twee mensen aangefietst, die Jim aantreffen met een flinke bult op zijn hoofd.

Geef op de onderstaande schaal aan in welke mate u de volgende stellingen van toepassing vindt bij bovenstaande gebeurtenis

(1 = helemaal niet, 5 = in zeer hoge mate)

[Zelfde items als bij ‘situatie Anne’]

Hieronder ziet u een afbeelding met zeven paar overlappende cirkels, waarbij 'ander' in dit geval voor Anne staat. Welk paar weergeeft de relatie tussen u Anne het best?

[Zelfde items als bij ‘situatie Anne’]

……..

ONDERDEEL 2

Hieronder volgen enkele uitspraken die betrekking hebben op LHBT'ers, oftewel lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Geef op de onderstaande schaal aan in welke mate u het eens bent met de volgende stellingen. Probeer de vragen vlot door te lopen. Dit doet u door iedere vraag als een aparte vraag te behandelen en niet met andere vragen te vergelijken. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Kies de antwoordoptie die u het beste vindt passen.

(1 = helemaal niet, 5 = in zeer hoge mate)

1. Het zou positief zijn voor de samenleving als men LHBT'ers als normaal beschouwt 2. Voorstanders van LHBT'ers neigen doorgaans zelf LHBT'er te zijn

3. Ik vermijd LHBT wanneer mogelijk

4. LHBT moeten vrij zijn te daten met wie ze willen daten

5. Alle LHBT-uitgaansgelegenheden zouden moeten worden gesloten

6. LHBT moeten worden tegengehouden bij het uitvoeren van een lerarenberoep 7. LHBT-zijn is een zonde

8. LHBT moeten compleet worden geaccepteerd in onze maatschappij 9. LHBT-zijn is immoreel

10. LHBT'ers worden onrechtvaardig behandeld in onze samenleving

……..

Hieronder ziet u een afbeelding dat iets wegheeft van een thermometer. We willen u vragen om de thermometer te gebruiken om uw algemene houding ten opzichte van LHBT'ers aan te geven. De verschillende graden helpen u bij de lokalisatie op de thermometer: 0 staat voor een hele negatieve attitude, 100 staat voor een hele positieve attitude. Hierbij bent u niet beperkt tot het kiezen van de aangegeven cijfers – voelt u zich vooral vrij iedere optie tussen de 0° en de 100° te kiezen.

( 0 – 100)

……..

ONDERDEEL 3

De volgende vragen gaan in op uw contact met LHBT'ers. Ga de vragen snel door, volg uw eerste ingeving en denk er niet te lang over na. Indien u het antwoord niet zeker weet, geef dan een inschatting.

Hoeveel LHBT'ers kent u? 1 = Geen

2 = Eén

3 = Twee tot vijf 4 = Vijf tot tien 5 = Meer dan tien

Hoe vaak komt u in contact met LHBT'ers? (1 = nooit, 5 = continue)

Bij selecteren van optie 1 wordt automatisch vervolgd naar de vraag “Hoeveel heteroseksuele mensen die u kent…”

Als u in contact komt met LHBT'ers, hoe aangenaam vindt u het contact dan doorgaans? (1 = helemaal niet aangenaam, 5 = uitermate aangenaam)

Als u in contact komt met LHBT'ers, hoe coöperatief vindt u het contact dan doorgaans? (1 = helemaal niet coöperatief, 5 = uitermate coöperatief)

Als u in contact komt met LHBT'ers, hoe oppervlakkig vindt u het contact dan doorgaans? 1 = Helemaal niet oppervlakkig

2 = Niet erg oppervlakkig 3 = Een beetje oppervlakkig 4 = Zeer oppervlakkig 5 = Uitermate oppervlakkig

Hoeveel vrienden heeft u die LHBT'er zijn? 1 = Geen

2 = Eén

3 = Twee tot vijf 4 = Vijf tot tien 5 = Meer dan tien

 Bij selecteren van optie 1 wordt automatisch vervolgd naar de vraag “Hoeveel heteroseksuele mensen die u kent…”

Hoe vaak brengt u tijd door met uw LHBT-vriend(en)? (1 = nooit, 5 = continue)

Hoeveel van de heteroseksuele mensen die u kent hebben vrienden die LHBT'er zijn? 1 = Geen

2 = Een paar

3 = Ongeveer de helft 4 = Meer dan de helft 5 = De meeste

 Bij selecteren van optie 1 wordt automatisch vervolgd naar de vraag “Wat is uw geslacht?”

Hoeveel van uw heteroseksuele vrienden hebben vrienden die LHBT'er zijn? 1 = Geen

2 = Eén

3 = Twee tot vijf 4 = Vijf tot tien 5 = Meer dan tien

 Bij selecteren van optie 1 wordt automatisch vervolgd naar de vraag “Hoeveel van uw familieleden…?”

Hoeveel van uw beste heteroseksuele vrienden hebben vrienden die LHBT'er zijn? 1 = Geen

2 = Eén

3 = Twee tot vijf 4 = Vijf tot tien 5 = Meer dan tien

Hoeveel van uw heteroseksuele buren hebben vrienden die LHBT'er zijn? 1 = Geen

2 = Eén

3 = Twee tot vijf 4 = Vijf tot tien 5 = Meer dan tien

Hoeveel van uw familieleden (inclusief ouders, broers en zussen, nichten en neven etc.) hebben vrienden die LHBT'er zijn?

1 = Geen 2 = Eén

3 = Twee tot vijf 4 = Vijf tot tien 5 = Meer dan tien

…….. DEMOGRAFISCHE VRAGEN Wat is uw geslacht? 1 = Vrouw 2 = Man 3 = Anders Wat is uw leeftijd?

Wat is uw hoogst genoten opleiding? Indien u nog aan een opleiding bezig bent, kies dan voor deze optie.

1 = Basisonderwijs

2 = Lager/voorbereidend beroepsonderwijs(Ibo/vmbo) 3 = Middelbaar algemeen voortgezet onderwijs (mavo) 4 = Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) 5 = Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) 6 = Hoger beroepsonderwijs (hbo)

7 = Geen van bovenstaande

Bent u momenteel student? 1 = Ja

2 = Nee

Welke nationaliteit heeft u? [Mogelijkheid tot invullen]

In wat voor soort omgeving woont u? 1 = Grote stad

2 = Randgemeente 3 = Dorp

4 = Anders, namelijk…

Wat is uw seksuele geaardheid? 1 = Homoseksueel 2 = Heteroseksueel 3 = Biseksueel 4 = Anders, namelijk… …….. AFSLUITING

We zijn aangekomen bij het einde van de vragenlijst. Dank voor uw tijd en informatie!

Onder de geïnteresseerde deelnemers wordt een VVV-bon van €25,- verloot. Indien u kans wilt maken, klikt u dan op de onderstaande link. In het nieuwe scherm dat tevoorschijn komt, kunt u uw e-mailadres invullen. Uw e-mailadres wordt apart van de rest van uw antwoorden bewaard, zodat deze volledig anoniem blijven.

Klik hier om uw e-mailadres in te vullen

Dit onderzoek maakt deel uit van een masterthese-project van de studie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Mocht u nog vragen/opmerkingen hebben of graag meer informatie willen over deze studie, stuurt u dan een mail naar het volgende e-mailadres: floor.ormel@student.uva.nl.