• No results found

Aan de hand van de ondervonden kennis is onderzocht hoe een ruitme aan te passen, zonder de ruimte hoeven te verbouwen of slopen. Er staan namelijk veel ruimtes leeg die niet gebruikt worden of maar deels gebruikt worden terwijl er een te kort is. Er zal een toegankelijk ontwerp moeten worden gerealiseerd dat te plaatsen is in bestaande ruimtes. Het idee wat overgebracht moet worden is dat ruimtes anders ingezet worden. Het moet draaien om de visie en niet om het op te leveren product. Daarom word er nu gekeken op welke manier een ervaring kan worden gerealiseerd in plaats van een product opzich. Wel is voor de langer termijn (buiten afstuderen) het doel om een werkend product te hebben maar dit zou jaren kunnen duren.

Er zijn een aantal opties die er nu voor ogen zijn:

- Een rolsysteem waar muren en platformen overheen kunnen glijden (camera dolly) als een film set.

- Een object / platform dat omhoog omlaag en opzij kan (lift).

- Grote vouwgordijnen in ruimtes om af te zonderen.

- Blokkendoos effect.

Bewegend platform wat alle kanten binnen de rails op kan

Gordijnen die ruitmes afsluiten Film studio effect

Blokkendoos effect

Lift / platform die op en neer gaat

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Modulair

Onderzoek - Deskresearch en fieldresearch

Modulair is iets wat de laatste jaren een trend is bij ontwerpers. Dit was er uiteraard altijd al maar op een andere manier, als we kijken naar een fiets of een auto is deze in principe ook modulair. Je kan namelijk een module als voorbeeld een wiel of een zadel vervangen zonder de hele auto moeten weggooien. Modulair wordt ook wel uitbreidbaar en vervangbaar genoemd. Ikea is op dit vlak één van de grotere spelers, kijk naar de kasten, tafels, stoelen of de elektronica.

Alles is op elkaar af te stemmen, te vervangen of aan te passen waar je dit wilt.

Het idee van een modulair systeem is uiteraard ideaal voor een ruimte als deze aanpasbaar zou zijn. Hierdoor hoef je niet gelijk een hele ruimte aanpasbaar te maken, maar zou je dit in fases kunnen bepalen. Je begint in de hoek en breid dit langzaam uit en mocht een onderdeel kapot gaan, kan je het vervangen zonder dat je een hele ruimte alsnog moet verbouwen. Tevens zouden de mogelijkheden oneindig zijn, omdat er wordt gewerkt met modules. Deze zou je later kunnen uitbreiden of vervangen door nieuwere/betere versies.

Onderzoek - Deskresearch en fieldresearch

Photo by Simone Hutsch on Unsplash

58 59

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Ikea modulairiteit

Producten van de Ikea zijn ontworpen om op elkaar aan te sluiten. Zo kan de nieuwe speaker een losstaand object zijn, maar ook worden gebruikt als boekenplank. Tevens past de speaker altijd in een al bestaande kast, de aanschaf van nieuwe onderdelen is dus niet nodig.

De modulariteit van Ikea gaat verder, zo bestaan er de zogenaamde Ikea hacks.

Hiermee is het mogelijk om nog meer objecten met elkaar te koppelen, en nieuwe functies te geven. Omdat het kastje van de keuken past op de kast van de badkamer, bestaat er de grootste mogelijke DIY-modulariteit die je kan bedenken in je huis. Het interessante hieraan is dat er een modulariteit ontstaat in meubels.

Een kast kan een nieuwe look aannemen door er een deurtje voor te zetten over het bestaande. Hierdoor hoef je een kast niet weg te gooien, maar kan je een huidige hergebruiken. De mogelijkheden zijn uiteraard nog veel groter.

Product:

Ikea Kallax Ikea symfonisk

In de eerste optie van voor modulariteit is er gekeken om gebruik te maken van magneten.

Deze optie is gebaseerd op de zeshoekige lampen uit opgedane inspiratie. Doormiddel van meerdere tegels aan elkaar te klikken ontstaat er een veld van tegels die een adaptieve ruimte moeten realiseren.

In de magneten zitten zowel voeding als sturen verwerkt.

In de tweede optie is er gekozen om gebruik te maken van een puzzel idee. Het is idee hierbij is dat alle tegels negatieve stukjes zijn waarin je positieve stokjes tussen in klikken, die stroom en data doorsturen.

Het voorbeeld van deze lampjes laat zien dat er een uitbreidings modulairiteit kan onstaan. Dit is gerealiseerd doordat de basis lamp (met draad) alles aanstuurt.

Via magneten op iedere lamp wordt er informatie en locatie gedeeld. Hierdoor is iedere lamp individueel aanstuurbaar.

Product:

Helios Touch

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Visie

&

Positie

Visie & Positie

Uit de verzamelde informatie in de vorige secties blijkt duidelijk dat adaptieve ruimtes een belangrijke kunnen rol spelen om het tekort aan ruimte in Nederland tegen te gaan. Met name als men de situatie van de huidige markt in rekening neemt.

In de huidige markt is een massale leegstand van ruimtes buiten kantooruren, zowel als het feit dat 60% van de ruimte in woningen ongebruikt is. Het gebruik van deze ruimtes voor meerdere functies en doeleinden kan mogelijk resulteren in efficiënter ruimtegebruik en een verlaging in de leegstand van kantoren of scholen buiten kantooruren. Om dit te realiseren zullen ruimtes beter en efficiënter ingezet moeten worden en zal een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden, waardoor niet het bezitten maar het delen van ruimtes als de standaard beschouwd wordt.

Realistisch gezien zal het wonen en leven in een adaptieve ruimte welke ook andere functies heeft een grote stap zijn, die niet meteen te verwezenlijken valt. Mensen staan nog niet open om leefruimtes te delen en een minimalistische levenswijze is een goede filosofie maar strookt niet zo zeer met de menselijke natuur. In de huidige materialistische maatschappij verzamelen mensen gedurende hun leven spullen waar emotionele waarde aan vast hangt en waar zij moeilijk afscheid kunnen nemen.

Zoals eerder vermeld zal een mentaliteitsverandering plaats dienen te vinden, voordat mensen in staat zijn gedeelde adaptieve ruimtes te accepteren en op deze manier te leven.

Wel is het belangrijk dat een visie om ruimtes te gaan delen gehoord wordt, om dit in de toekomst mogelijk te maken.

In een optimistisch schatting zal over 20 jaar de eerste generatie daadwerkelijk in een adaptieve ruimte wonen. Dit kan vergeleken worden met de introductie van de mobiele telefoon.

Bij de introductie hiervan was het gros van de bevolking niet geïnteresseerd in een mobiele telefoon voor privégebruik.

Tegenwoordig valt dit bijna niet bedenken, omdat een mobiele telefoon standaard is in het straatbeeld en vrijwel iedereen een mobiele telefoon bezit. Dit product is een perfect voorbeeld van gewenning en mentaliteitsverandering welke in de loop van de tijd heeft plaatsgevonden. Dit is naar mijn mening ook mogelijk voor adaptieve ruimtes. Informatie, voorbeelden en interactie in de samenleving zijn hierbij belangrijk.

Photo by Szabo Viktor on Unsplash

Visie & Positie

62 63

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters