• No results found

Flexibel

Een voor de hand liggend criteria, maar de ruimte moet zich kunnen aanpassen om de gebruiker te laten zien wat het kan.

Toegankelijk

De ruimte/installatie die gemaakt gaat worden, moet uitnodigend en toegankelijk zijn. Omdat dit voor veel mensen de eerste kennismaking zal zijn met aanpasbare ruimtes.

Abstract

Bij de eerste kennismaking is het belangrijk om niet vooraf bepaalde waardes te geven. Het publiek zal hierdoor een eigen mening vormen.

Speels

De ruimte moet niet als een les gaan voelen, maar als een ontwerp dat bij zal blijven. Er zal over gesproken moeten worden. Als dit op een negatieve manier gebeurd zal de bezoeker het niet als een fijne ervaring beschouwen.

Visie boven techniek

De technische kant van de installatie moet de hoogste prioriteit hebben. De visie staat boven alles, waar het gehele project om draait.

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Mediums die aan de ontwerpcriteria voldoen:

Maquette

Maquettes zijn ideaal om ideeën fysiek te maken. Door middel een maquette kan er getest en gekeken worden of de ideeën en gedachtes bij een ontwerp over komen op de doelgroep, klant of toeschouwer. Om deze reden zal er gekeken of het mogelijk is om een schaalmodel te realiseren.

Fysieke ruimte

In een daadwerkelijke fysieke ruimte kan de toeschouwer echt even in een andere

ruimte te stappen. Het voordeel hiervan is dat het realistisch oogt en daardoor niet de vraag is of het wel kan. De nadelen zijn wel dat het niet toegankelijk is, omdat het locatie gebonden is.

Daarnaast is er een risico dat mensen gelijk denken over de werking van de installatie in plaats van de boodschap.

VR virtual reality

Dit medium biedt de kans om ruimtes te creëren die in werkelijkheid (nog) niet kunnen. Voordelen hiervan zijn dat de gebruiker zich niet hoeft te focussen op de praktische bezwaren, maar op de mogelijkheden. In de VR ervaring zal de abstractie tot zijn recht komen

AR augmented reality

AR (Augment reality) is een medium wat je ziet als een laag over de werkelijkheid. Hierdoor zou iedere oppervlakte worden omgebouwd naar een animatie , game of visuele dergelijken.

Ook bied dit medium een goed platform voor het concept. AR is iets toegankelijker dan VR

, omdat er vaak naast een telefoon, iPad of webcam geen andere tools nodig zijn. Dit is ook de nadelige kant van het medium, doordat je alles via een scherm kijkt zit je niet midden in de installatie.

De optie AR is als eerste weg gevallen. Bij de techniek van AR ervaart de toeschouwer het via een scherm of monitor. Hierdoor is de bezoeker geen onderdeel van de ervaring.

Ontwerpcriteria Ontwerpcriteria

78 79

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Idee 4

Idee 4 is het creëren van een platform.

Deze zullen de ruimte laten aanpassen. In de schetsen zie je een schaarlift, welke op en neer beweegt. De schaarliften zullen het mechanisme zijn waarop de platformen kunnen bewegen in een fysieke ruimte. De scharen zullen afgedekt worden, om deze te verbergen.

Bij idee 4 ligt de focus op een fysieke installatie.

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Idee 4.1

Idee vorming - 4.1

Naast bewegende elementen binnen het ontwerp, zullen er ook spiegels aanwezig zijn. Om het eerder aangegeven effect van een infinity room te simuleren. Er is gexpirementeerd met spiegels en lego om tot dit effect te komen. In de schaal van lego zie je dat het gewenste effect word gerealiseerd.

Idee vorming - 4.1

82 83

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Manquette

Met dit model gaat het mogelijk zijn om bij de doelgroep te testen welke ervaring zij hebben en of ze begrijpen welke visie er word verteld.

Met het model kan je zelf de locatie van de blokken in de ruimte bepalen.

Door de doelgroep dit zelf te laten doen, word de fantasie / interpretatie vermogen getest. Hiedoor kan kennis worden vernomen of zij de blokken waarde kunnen geven.

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Met het schaalmodel is getest of de gebruiker zelf vormen en mogelijkheden weet te maken aan de hand van een abstracte weergave (maquette). Omdat een abstracte weergave het als doel heeft alleen de kern te laten zien was de test vooral een test waarbij veel werd geobserveerd. De testpersoon kreeg een minimale voorkennis over het project met daarin de kern van de visie.

Daarnaast was vooraf wel de kennis gedeeld als vraag: “hoe zou je het vinden als er iets zou zijn wat je indeling van je huis constant zou kunnen aanpassen?” Hierna kreeg de testpersoon een schaalmodel en wist vervolgens zelf meubels, muren en andere mogelijkheden te creëren. Een belangrijk punt was dat de testpersoon zich niet afvroeg hoe het technisch zou werken (kabels, mechanisme etc.).

De video waarin de testpersoon het model gebruikt is versneld op 125%, klik hieronder om de video te kijken.

Dit is Maarten Muilenburg hij is zijn 25e levensjaar en woont nu negen maanden in Rotterdam.

Zijn zoektocht om een huis te krijgen was geen gemakkelijke.

https://youtu.be/H7oUmeQpErs

https://youtu.be/M6EZIrNzXiY Idee vorming - Testmodule

86 87

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Concretiseren

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

In de eerste concretiseer fase is bekeken hoe een schaarlift werkt en welke materialen nodig zijn. Het prototype wordt een een-op-een schaal.

Hieronder zijn de materialen zichtbaar

FASE 1

20 cm

20 cm 2x kruisen 8 balkjes

Hout plaat Moertjes Boutjes Ringentjes Schroefdraad Houten latjes Concretiseren

Vanuit de eerste fase zijn de materialen verzameld en gemonteerd.

Zoals te zien op de foto’s is dit een werkend model van een schaarlift welke omhoog en omlaag kan bewegen. In dit prototype is gewerkt met grovere en grotere materialen. Hierdoor werkt de lift niet altijd en geeft daarom nog niet het gewenste effect.

FASE 2

Concretiseren

90 91

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

Aan de hand van het vorige prototype is gekeken waar ruimte is voor verbetering. Als eerste is er gekozen om gebruik te maken van precisie apparatuur. Hierdoor is het mogelijk om vormen en mechanisme te maken die met de hand moeilijker zijn. Dankzij deze middelen is er een bijna werkend prototype gemaakt. De eerste reacties op het prototype zijn enthousiast.

FASE 3

In de vierde fase werkt alles een stuk beter en soepeler. Alles is beter op elkaar afgestemd en geautomatiseerd met motoren. Nu er een werkend prototype is kan deze laten zien worden. Veel feedback waren vragen als wat als mijn hand of voet ertussen komt. Helaas namen de praktische bezwaren de overhand en is er daarom besloten om van een fysiek prototype af te stappen.

FASE 4

Exploratie - Matthijs Peters Exploratie - Matthijs Peters

FASE 5

Virtual