• No results found

Aan de algemene vergadering van aandeelhouders wordt conform het vastgestelde beleid voorgesteld een dividend ad € 74,0 miljoen uit te keren: € 41,8, miljoen van het nettoresultaat en het resterende bedrag van € 32,2 miljoen uit de vrij uitkeerbare reserves.

Voorzieningen (7) (8)

Van het totaalbedrag heeft € 7,4 miljoen (2019: € 9,0 miljoen naar verwachting een looptijd langer dan vijf jaar. Naar verwachting komt € 4,8 miljoen in 2020 tot afwikkeling (2019: € 2,6 miljoen)

Langlopende schulden (9)

Van de eindstand heeft een bedrag van € 2,5 miljoen betrekking op financiering door verbonden partijen (2019: € 2,5 miljoen ). Van de eindstand heeft € 10,9 miljoen een restlooptijd groter dan vijf jaar (2019: € 13,4 miljoen). Het rentepercentage is 7,25% per jaar (2019: 7,25% per jaar).

Er zijn geen zekerheden gesteld. De reële waarde van de langlopende schulden aan derden bedraagt € 25,6 miljoen (2019: € 24,9 miljoen).

-- --

Crediteuren  

Schulden aan groepsmaatschappijen . .

Schulden aan verbonden partijen 

-Belastingen en premies sociale verzekeringen . .

Schulden terzake van pensioenen  

Vakantiegeld en –dagen . .

Overige schulden . .

Totaal . .

Kortlopende schulden en overlopende passiva (10)

Ten aanzien van de schulden aan groepsmaatschappijen is er geen sprake van rente en/of zekerheden. Van de kortlopende schulden heeft € 1,5 miljoen een looptijd van langer dan 1 jaar (2019: € 1,8 miljoen).

Niet in de balans opgenomen verplichtingen en activa

Per balansdatum staat aan verplichtingen uit hoofde van lopende huurcontracten een bedrag van € 158,6 miljoen open (2019: € 0 miljoen), waarvan € 16,5 miljoen verschuldigd binnen één jaar (2019: € 0 miljoen), € 70,0 miljoen verschuldigd tussen één en vijf jaren (2019: € 0 miljoen) en € 72,1 miljoen verschuldigd na vijf jaren (2019: € 0 miljoen). In het verslagjaar zijn voor € 14,7 miljoen huurkosten verantwoord (2019: € 0 miljoen).

APG Groep is in 2015 langlopende contracten aangegaan met 2 contractpartijen voor de afname van zakelijke dienstverlening. Dit komt voort uit de oprichting van de Brightlands Smart Services Campus in samenwerking met de Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg. In deze contracten is een minimumafname verplichting afgesproken. Op 31 december 2020 bedraagt deze minimum afnameverplichting nog € 4,7 mln die moet worden afgenomen in de komende 5 jaar.

De verplichtingen uit hoofde van langlopende autoleasecontracten bedragen € 7,8 miljoen (2019: € 7,1 miljoen), waarvan € 3,1 miljoen verschuldigd binnen één jaar na afloop van het boekjaar (2019: € 2,7 miljoen) en € 4,7 miljoen tussen één en vijf jaren (2019: € 4,4 miljoen). Er zijn geen verplichtingen verschuldigd na vijf jaren. In het verslagjaar zijn voor € 3,7 miljoen leasekosten inclusief brandstofvoorschot verantwoord (2019: € 4,1 miljoen). De

leaseverplichting wordt bepaald exclusief brandstofvoorschot.

De verplichtingen uit hoofde van onderhouds- en overige contracten bedragen € 18,6 miljoen (2019: € 0 miljoen) waarvan € 6,9 miljoen (2019: € 0 miljoen) verschuldigd binnen één jaar na afloop van het boekjaar en € 11,7 miljoen (2019: € 0 miljoen) verschuldigd tussen één en vijf jaren. Er zijn geen verplichtingen verschuldigd na vijf jaren.

De groep is ultimo verslagjaar investeringsverplichtingen met betrekking tot ICT en software aangegaan ad € 10,7 miljoen (2019: € 0 miljoen).

In 2018 is APG Groep langlopend contract aangegaan voor de afname van zakelijke

dienstverlening, dit komt voort uit de verkoop van Inovita B.V. De verplichting uit hoofde van dit contract bedraagt € 1,6 miljoen (2019: € 2,9 miljoen), waarvan € 1,0 miljoen (2019: € 1,3 miljoen) verschuldigd binnen één jaar na afloop van het boekjaar en € 0,6 miljoen (2019: € 1,6 miljoen) tussen één en vijf jaren. In het contract zijn minimumafnames overeen gekomen. Indien de werkelijk gerealiseerde afname lager is dan de voor dat moment geldende minimumafname dan heeft APG Groep de verplichting tot het betalen van 30% van het verschil.

Door de verkoop van het verzekeringsbedrijf is er geen sprake van toekomstige commitments in private equity en infrastructuur. De verplichtingen uit hoofde van afgesloten derivaten ter afdekking van de financiering van de buitenlandse dochters bedragen per balansdatum € 126,6 miljoen (2019: € 121,3 miljoen). De reële waarde van deze derivaten bedraagt per balansdatum € 4,7 miljoen negatief (2019: € 0,5 miljoen positief). De verplichtingen hebben een looptijd van korter dan 1 jaar. In de contractvoorwaarden is de uitwisseling van onderpand opgenomen ter dekking van het afwikkelingsrisico. Direct hiermee samenhangende verplichtingen tussen APG Groep NV en APG Asset Management NV zijn door middel van back-to-back agreements geformaliseerd.

* Door de juridische fusie van APG Diensten BV met APG Groep NV per 1 januari 2020 zijn de verplichtingen uit hoofde van huur, onderhoud en investeringen per 31 december 2020 opgenomen. De vergelijkende cijfers zijn niet aangepast.

Transacties met verbonden partijen

Vanuit APG Groep worden kosten doorbelast aan haar dochters APG Asset Management en APG DWS en Fondsenbedrijf. Op deze doorbelasting vindt geen winst plaats, aangezien deze entiteiten binnen dezelfde fiscale eenheid vallen. De totale doorbelasting vanuit APG Groep is € 145,2 miljoen.

Aansprakelijkheidsstelling

Door de vennootschap zijn ten behoeve van een tweetal in de consolidatie betrokken

dochterondernemingen aansprakelijkheidsstellingen afgegeven zoals bedoeld in art. 2:403 BW en art. 2:408 BW. De aansprakelijkheidsstellingen hebben betrekking op APG DWS en Fondsenbedrijf NV te Heerlen en APG Service Partners BV te Heerlen.

Aansprakelijkheid bij een fiscale eenheid

Bij APG Groep zijn fiscale eenheden van toepassing, te weten voor de vennootschaps-respectievelijk omzetbelasting. Binnen een dergelijke fiscale eenheid zijn de vennootschappen over en weer hoofdelijk aansprakelijk voor elkaars belastingschulden. Belastingen worden toegerekend op basis van het aandeel van de vennootschappen in de totale belastingen, als waren de vennootschappen zelfstandig belastingplichtig. Dit betekent dat

dochtermaatschappijen ieder aan de moedermaatschappij zullen vergoeden hun aandeel in de verschuldigde belasting naar rato van de belastbare winst van iedere partij vóór toepassing van de regels voor verliesverrekening als bepaald in de Wet Vpb.

Aantal personeelsleden

Bij APG Groep NV waren in 2020 gemiddeld 433 werknemers in dienst (2019: 346), allen werkzaam in Nederland. De stijging is met name het gevolg van de juridische fusie van APG Diensten BV met APG Groep NV in 2020.

Bezoldiging van bestuurders

Voor een toelichting op de bezoldiging van bestuurders wordt verwezen naar de

In de consolidatie betrokken kapitaalbelangen

APG DWS en Fondsenbedrijf NV Heerlen

APG Service Partners BV Heerlen

APG Asset Management NV Amsterdam

APG Asset Management US Inc Delaware

APG Investments Asia Ltd Hong Kong

APG Business Information Consultancy (Shanghai) Co Ltd Shanghai

APG Trading BV Amsterdam

Entis Holding BV Amsterdam

Entis BV Utrecht

Niet in de consolidatie betrokken kapitaalbelangen

Campus Heerlen Huisvesting BV Maastricht

(kapitaalbelang 50%)

Campus Management & Development BV Maastricht

(kapitaalbelang 33%)

De volgende kapitaalbelangen (100% belangen), met uitzondering van Entis Holding B.V. (76%

belang), zijn in de consolidatie betrokken:

Heerlen, 2 maart 2021

Francine Roelofsen - van Dierendonck

Gerard van Olphen

Annette Mosman, voorzitter Raad van bestuur

Claudia Zuiderwijk José Meijer

Heerlen, 2 maart 2021

Maes van Lanschot Roger van Boxtel Dick van Well, vice-voorzitter

Pieter Jongstra, voorzitter Raad van commissarissen

Ronald Wuijster