• No results found

APG wil – samen met de pensioenfondsen waarvoor APG de regelingen uitvoert – dat

zekerheid over hun pensioen vanzelfsprekend bij. Deelnemers moeten erop kunnen vertrouwen dat het door hen opgebouwde pensioen correct geregistreerd is. Pensioengerechtigden moeten erop kunnen vertrouwen dat zij ontvangen waar zij recht op hebben.

Opgebouwde pensioenaanspraken moeten straks uiteraard juist en volledig over naar het Nieuw Pensioen Contract (NPC). Daarom is dit hét moment voor een extra grondige check van alle gegevens. We lopen nauwgezet de pensioenadministratie na en schonen deze op: op een planmatige, gestructureerde en transparante manier. Met behulp van de nieuwste methoden voor data-analyse en datakoppeling toetsen we de juistheid van al onze gegevens om te zorgen dat deelnemers de uitkering krijgen waar ze recht op hebben.

Omdat het gaat om gegevens van miljoenen deelnemers die over tientallen jaren zijn

opgebouwd en het gereed moet zijn voor ingang van het NPC, is dit een enorme operatie. Zeker ook omdat we daarnaast werken aan het noodzakelijk vereenvoudigen van

pensioenreglementen, bouwen aan toekomstbestendige IT-systemen én blijven zorgen dat onze basisdienstverlening – zoals het uitkeren van pensioenen – optimaal blijft verlopen. En

vanzelfsprekend om ook de kans op fouten sterk terug te dringen. Want dat is bijzonder vervelend voor betrokken deelnemers, werkgevers, fondsen en APG zelf.

Herstelacties

Tijdens het nalopen van de administratie, ontdekken we soms onjuistheden die (nog steeds) gevolgen kunnen hebben voor deelnemers. Dat betekent concreet dat de hoogte van hun uitkering moet worden aangepast en soms is er ook sprake van een nabetaling. Die lossen we op, samen met de fondsen, en met oog voor de deelnemer.

ABP is het eerste fonds waarvoor we de pensioenadministratie zo nauwgezet controleren. De herstelacties die tot dusver zijn benoemd, willen we afronden voor 1 januari 2023. In 2020 hebben we 20 acties aangepakt. De meeste van deze herstelacties hebben geen invloed (gehad) op de pensioenen van de deelnemers, maar hadden puur te maken met het opschonen van gegevens. Soms hadden ze wel invloed op de pensioenen van de deelnemers. Dit was

bijvoorbeeld het geval bij de hierna genoemde herstelacties rond de Samenvallende diensttijd en Arbeidsongeschiktheidspensioen.

Omdat we deelnemers zo snel mogelijk duidelijkheid willen geven en willen zorgen dat de pensioenadministratie zo schoon mogelijk is voor de overstap naar het NPC, gaan we meer vaart maken met Grip op Data. Daarom gaan we in 2021 flink investeren in een nieuwe werkwijze en verdergaande automatisering en robotisering en gaan we ook meer mensen inzetten op dit project. We richten bovendien uitvoeringsteams in, waarmee we aanspraken van de deelnemers van ABP waar nodig corrigeren. Met andere fondsen gaan we in 2021 in gesprek over waar en in

welke mate we hun pensioenadministratie moeten opschonen om klaar te zijn voor de overgang naar het NPC.

Samenvallende diensttijd

Een van de herstelacties waar opschaling en versnelling belangrijk is, is ‘samenvallende diensttijd’. Dit is een ABP-regeling voor tweeverdieners die vóór 1 januari 1995 beiden (tegelijkertijd) pensioenpremie betaalden. Zij hebben later recht op een aanvulling op hun pensioen. Als de twee werknemers zijn aangesloten bij hetzelfde pensioenfonds, gaat dat in principe vanzelf goed. Maar als ze bij verschillende fondsen zitten, moet de deelnemer zichzelf melden.

ABP is het enige Nederlandse pensioenfonds met een aanvulling voor samenvallende diensttijd.

Veel deelnemers waren niet op de hoogte van deze regeling en bleken deze dan ook niet te hebben aangevraagd. ABP heeft APG in 2019 opdracht gegeven om te zorgen dat voor al deze mensen de aanvulling alsnog zou worden aangevraagd. Toen leek het nog om enkele duizenden mensen te gaan. In 2020 werd duidelijk dat het om veel meer mensen ging; ongeveer 32.500 ABP-deelnemers hebben tot nu toe een aanvraag ingediend.

De kwestie van de aanvulling samenvallende diensttijd heeft veel aandacht gekregen in de media. Ongeveer 27.500 aanvragen zijn inmiddels bekeken en afgehandeld; hiervan hebben ruim 8.700 deelnemers een aanvulling voor samenvallende diensttijd ontvangen. Doordat er veel meer aanvragen binnenkwamen dan verwacht, moesten aanvragers veel langer op een reactie wachten dan ze van ons mogen verwachten. Daar was terecht veel teleurstelling over. We hebben daarom actie ondernomen: we hebben meer medewerkers vrij gemaakt voor dit project en nog meer processen geautomatiseerd. We verwachten alle aanvragers van de aanvulling samenvallende diensttijd medio 2021 uitsluitsel te geven.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

In 2019 is ontdekt dat zo'n 16.000 ABP-deelnemers mogelijk recht hadden op een

arbeidsongeschiktheidspensioen (AOP), maar dat ze dit niet hadden aangevraagd. Dit kwam boven water toen ABP-gegevens werden vergeleken met de gegevens van het UWV (het instituut dat gaat over de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA). Veel deelnemers en werkgevers bleken niet van het bestaan van de regeling te weten.

Omdat het uitgangspunt van ABP is dat iedere deelnemer krijgt waar hij of zij recht op heeft, hebben we contact gezocht met de betrokken deelnemers. In augustus 2020 werd deze herstelactie afgerond. Uiteindelijk kregen in totaal 8.352 deelnemers alsnog het pensioen toegekend waar ze recht op hadden.

Taken overgeheveld

Bijzondere regelingen defensie

Voor ABP voeren we al twintig jaar de bijzondere regeling defensie uit voor veteranen die tijdens missies invalide zijn geraakt. De dienstverlening rond de zorgcoördinatoren gaat per 1 januari 2021 over naar het Veteraneninstituut, een onderdeel van het ministerie van Defensie. Omdat deze zorgcoördinatoren in de regio’s verspreid vanuit huis werken, verandert er voor hen weinig. Bij de uitvoering van de regelingen voor deze kwetsbare doelgroep hoort de keuring door verzekeringsartsen, het regelen van de Uitkering Gewezen Militairen en de coördinatie van zorg, waaronder het organiseren van vervoer, aangepaste huisvesting en schuldhulp.

Verzuimadvies primair onderwijs

Het Vervangingsfonds en het Participatiefonds zijn in de jaren negentig opgericht om het primair onderwijs te ondersteunen bij de vergoedingsregelingen bij ziekte en werkeloosheid van leerkrachten. Ook ondersteunde APG de fondsen in het realiseren van een prettige en veilige werkomgeving op de scholen en het ontwikkelen van personeelsbeleid. APG was vanaf aanvang de uitvoeringsorganisatie voor deze fondsen. Aan deze samenwerking is na ruim 28 jaar een einde gekomen. VfPf heeft er voor gekozen om per 1 januari 2021 de werkzaamheden voor de Bedrijfsgezondheidszorg (BGZ) zelf uit te voeren en de

administratieve dienstverlening bij een andere organisatie onder te brengen. De adviseurs Arbeid & Vitaliteit zijn daartoe per 1 januari 2021 in dienst getreden bij het

Vervangingsfonds.