• No results found

2 Voorstel bestemming van het resultaat

In document 1J AARVERSLAG 2001 (pagina 59-72)

Het college heeft besloten het negatieve resultaat over 2001 ad € 1.111.000 als volgt te verdelen: 1. € 153.000 wordt toegevoegd aan de algemene reserve;

2. € 82.000 wordt onttrokken aan de investeringsbestemmingsreserve; 3. € 1.182.000 wordt onttrokken aan de tarievenbestemmingsreserve. Dit besluit is reeds in de jaarrekening verwerkt.

OP TA In b e d ri jf

3

105

OPTA houdt toezicht op de naleving van de wet en regelgeving op telecommunicatie- en postgebied. Het gaat daarbij om de Telecommunicatiewet, de Postwet, de bij deze wetten horende lagere regel-geving en de Europese regelregel-geving. De belangrijkste taken en bevoegdheden die uit de genoemde wet-en regelgeving voortvloeiwet-en zijn:

Het aanwijzen van aanbieders met aanmerkelijke marktmacht;

Het beslechten van geschillen tussen aanbieders; Het instemmen met interconnectie- en

eind-gebruikerstarieven;

De uitgifte van telefoonnummers; De bescherming van privacy; Het toezicht op de postconcessie.

 1.1 Aanwijzen van telecommunicatiebe-drijven met aanmerkelijke marktmacht OPTA bepaalt welke aanbieders van telecommunica-tienetten en -diensten een aanmerkelijke markt-macht (AMM) hebben. Dat zijn in de regel partijen die een marktaandeel hebben van meer dan 25 pro-cent. Voor hen gelden extra verplichtingen, met name op het gebied van non-discriminatie, transpa-rantie en (veelal) kostengeoriënteerde tarieven. Als een aanbieder met AMM bijvoorbeeld een dienst of product beschikbaar stelt aan zichzelf of een doch-teronderneming, moeten die tegen dezelfde voor-waarden ook beschikbaar zijn voor andere partijen.

 1.2 Beslechten van geschillen

OPTA beslecht geschillen tussen aanbieders. Het gaat dan vooral om geschillen op het gebied van interconnectie en bijzondere toegang, alsmede de voorwaarden en tarieven die partijen moeten over-eenkomen.

 1.3 Interconnectie- en eindgebruikers-tarieven

Aanbieders met aanmerkelijke marktmacht (AMM) zijn verplicht interconnectietarieven te hanteren die kostengeoriënteerd zijn. Om dit aan te kunnen tonen dienen deze aanbieders een toerekenings-systeem voor de kosten op te stellen dat het mogelijk maakt om te beoordelen of de tarieven inderdaad kostengeoriënteerd zijn. OPTA keurt deze systemen goed. Verder ziet OPTA erop toe dat aanbieders de voorwaarden waaronder zij interconnectie aanbie-den, transparant maken.

OPTA houdt eveneens toezicht op eindgebruikers-tarieven voor vaste telefonie en voor huurlijnen. Daarmee wordt voorkomen dat aanbieders met AMM deze macht ten koste van eindgebruikers uitoefenen. Dit kunnen zij doen door hoge tarieven te hanteren, die niet zijn gebaseerd op de onderliggende kosten. Ook wordt voorkomen dat deze aanbieders de prijs-concurrentie in deelmarkten waar al prijs-concurrentie is, betalen uit de winsten uit hoge tarieven in markten waar minder concurrentiedruk is (kruissubsidie).

 1.4 Uitgifte van telefoonnummers

OPTA geeft gewone telefoonnummers en de zogehe-ten informatienummers uit. Dat gebeurt op basis van nummerplannen. In een nummerplan staat welke telefoonnummers waarvoor bestemd zijn. Bestaande en nieuwe aanbieders kunnen deze nummers, vaak met duizenden tegelijk, bij OPTA aanvragen. OPTA reserveert eveneens nummers voor de nummer-behoefte op langere termijn. Van de uitgifte houdt OPTA een register bij. Dit is openbaar, zodat ieder-een kan zien welke nummers zijn uitgegeven en welke nog vrij zijn.

OPTA B ijla g e n 106

Bijlage 1 Wettelijke taken en

 1.5 Bescherming van privacy

Een geheel andere taak van OPTA is het handhaven van specifieke plichten die aanbieders hebben op het gebied van privacy. Zo moet een beller kunnen verhinderen dat zijn telefoonnummer bekend wordt bij degene die hij belt. Deze zou hem anders met allerlei ongevraagde diensten kunnen benaderen. OPTA ziet erop toe dat telecommunicatie-aanbieders zich aan deze regels houden.

 1.6 Toezicht op de postconcessie

Op grond van de Postwet ziet OPTA toe op de uitvoe-ring van de taken die zijn opgedragen aan de zoge-heten concessiehouder TNT Post Groep (TPG). Het betreft hier met name toezicht op de tarieven en de kwaliteit van dienstverlening van TPG op markten waar TPG een monopolie heeft (de concessie). Ook houdt OPTA toezicht op administratieve scheiding binnen TPG van activiteiten die in concurrentie plaatsvinden en activiteiten waarvoor TPG een monopolie heeft.

 1.7 Bevoegdheden en handhaving Om toezicht te kunnen uitoefenen kan OPTA een aantal maatregelen nemen:

Inlichtingen opvragen stukken inzien;

Regels stellen bij geschillen tussen aanbieders; Boetes opleggen van maximaal een miljoen

gulden bij overtreding van de wet;

Dwangsommen opleggen om naleving van de wet af te dwingen;

In bepaalde gevallen eerder uitgegeven nummers intrekken. OP TA B ij la g e n 107

Het college van OPTA is belast met de wettelijke taken en verantwoordelijkheden. In de uitvoering hiervan worden de collegeleden bijgestaan door het bureau van OPTA. De organisatie van dit bureau is als ‘plat’ te karakteriseren. Op de verschillende werk-terreinen zijn adviseurs werkzaam die al snel zelf-standig en met een behoorlijke eigen verantwoorde-lijkheid moeten kunnen werken. De markten waar OPTA toezicht op houdt zijn continu in beweging. De dynamiek in de interne en externe omgeving maakt OPTA voor academici en HBO-ers een aantrekkelijke werkgever.

Het bureau van OPTA wordt geleid door de directeur, die tevens als adviseur aanwezig is bij collegeverga-deringen. Het bureau van OPTA bestaat uit zeven afdelingen. Het college en het bureau van OPTA worden in deze paragraaf kort beschreven.

 2.1 Het college

Het college van OPTA bestaat uit drie door de minis-ter van Verkeer en Waminis-terstaat benoemde onafhanke-lijke deskundigen, afkomstig uit verschillende disci-plines:

L.Y. Gonçalves - Ho Kang You; H.A. van Karnebeek, vice-voorzitter; J.C. Arnbak, voorzitter;

H.C. Bakker, secretaris, tevens directeur van het bureau van OPTA.

 2.2 Het bureau

De zeven afdelingen van het bureau van OPTA zijn: Eindgebruikersmarkt, Interconnectie, Nummers & Registraties, Strategie & Coördinatie, Juridische Zaken, Bedrijfsvoering en Communicatie.

De afdeling Eindgebruikersmarkt houdt toezicht op de eindgebruikerstarieven (inclusief kortingsregelin-gen en regionale tariefdifferentiatie), verplichtinkortingsregelin-gen voor vaste verbindingen en telefonie, algemene

regels voor dienstverlening, privacy, universele dienstverlening, vergunningsvoorwaarden, mobiele telefonie en post. De afdeling coördineert de advise-ring aan de minister bij het toekennen van frequen-ties voor telecommunicatie.

De afdeling Interconnectie en Bijzondere Toegang is verantwoordelijk voor de behandeling van inter-connectiegeschillen, geschillen over bijzondere toe-gang en geschillen over toetoe-gang tot de kabel. De afdeling houdt toezicht op diverse aspecten van interconnectie en bijzondere toegang en infrastruc-turele kwesties zoals gedoogregelingen en het delen van antenne-opstelpunten. Ook toegang tot de kabel en voorwaardelijke toegangssystemen behoren tot het werkterrein van deze afdeling, evenals de hoogte van interconnectietarieven.

De afdeling Nummers & Registraties is verantwoor-delijk voor de uitgifte van nummers en het handha-ven van het juiste gebruik van nummerseries door aanbieders. Voor dit doel zijn registers gemaakt die via de website openbaar zijn te raadplegen. Een nieuwe taak is het toezicht houden op de registratie van de elektronische handtekening. Het bureau Nummeruitgifte en Registratieverlening verstrekt individuele informatienummers, zoals 0800- en 0900-nummers en zogeheten alfanumerieke tele-foonnummers (het ‘naambellen’).

De afdeling Strategie & Coördinatie coördineert afdelingsoverstijgende zaken, de samenhang van het OPTA-beleid en het overleg met externe organisaties. De afdeling heeft de taak om planningen te bewaken en te zorgen voor een goede voorbereiding en orga-nisatie van de besluitvorming door het college van OPTA. De afdeling onderhoudt contacten met Verkeer en Waterstaat en andere ministeries, met de

Nederlandse mededingingsautoriteit NMa en met

OPTA B ijla g e n 108

Bijlage 2 De organisatie

internationale organisaties als de Europese Commissie en de Independent Regulators Group. Ook functioneert Strategie & Coördinatie als een soort ‘denktank’ voor de organisatie en ontwikkelt zij strategische inzichten voor de langere termijn. De afdeling Juridische Zaken behandelt beroep- en bezwaarschriften, levert juridische ondersteuning aan OPTA-medewerkers en het college, toetst voor-genomen wet- en regelgeving en houdt controle op de vereiste juridische kwaliteitsnormen van OPTA. Juridische Zaken bedient OPTA als ware zij een intern advocatenkantoor.

De afdeling Bedrijfsvoering is verantwoordelijk voor financiën, personeel en organisatie, facilitaire zaken en automatisering. Onder de facilitaire zaken vallen onder meer huisvesting, receptie, postbehan-deling, archieftaken en alle andere zaken die tot doel hebben bij te dragen aan een goed verloop van de operationele processen bij OPTA.

De afdeling Communicatie ontwikkelt het interne en externe communicatiebeleid voor OPTA. Naast de contacten met de pers, de uitgave van het blad

Connecties en het verstrekken van informatie via de website verzorgt de afdeling het foldermateriaal van OPTA. Intern wordt het beleid vormgegeven door onder andere de bibliotheek- en documentatiefunc-tie, het Intranet en het uitgeven van een intern nieuwsblad. Ook geeft de afdeling leiding aan verbe-teringen in kennis- en informatie-uitwisseling in het project kennismanagement. OP TA B ij la g e n 109 College

Secretaris college/directeur OPTA

Communicatie Strategie en Coördinatie

Juridische Zaken Bedrijfsvoering

Interconnectie en bijzondere toegang

Nummers en registraties Eindgebruikersmarkt

Januari

OPTA versoepelt eisen voor het gebruik van korte informatienummers

Februari

OPTA publiceert richtsnoeren voor prijsklem

OPTA geeft advies over de verdeling van Tetra- en FM radiofrequenties

Maart

OPTA verplicht KPN concurrenten inzicht te geven in de kosten en mogelijkheden van het plaatsen van hun apparatuur in haar centrales

OPTA publiceert beleidsregels handel in telefoonnummers

Aanwijzing van KPN ingetrokken als aanbieder met aanmerkelijke macht op de markt voor huurlijnen met een capaciteit van meer dan 2 Mb per seconde

April

OPTA publiceert beleidsregels over interconnectietarieven en tariefregulering OPTA mag van CBB regels stellen aan het medegebruik van antenne-opstelpunten OPTA geeft advies over nationaal antennebeleid

Mei

OPTA publiceert beleidsregels over leverplicht huurlijnen

OPTA kent Denda het nummer 118 toe voor haar abonnee-informatiedienst OPTA vindt kwaliteitsmeting van postbezorging ondeugdelijk

Juni

OPTA verplicht KPN Telecom om een tijdelijke verbinding te leveren aan XOIP met het KPN-netwerk, zodat XOIP de dienst Unified Messaging kan aanbieden

OPTA trekt last onder dwangsom nummerportabiliteit voor alle aabieders van mobiele telefonie in

OPTA beoordeelt referentieaanbod ontbundelde toegang tot het aansluitnet van KPN OPTA publiceert beleidsregels over nummerportabiliteit en aankiesbaarheid

Juli

OPTA stelt tariefplafonds vast voor eindgebruikers van KPN

OPTA stelt nieuwe tarieven vast voor interconnectie en bijzondere toegangsdiensten OPTA keurt prijsmodel van KPN goed voor het uitkoppelen van internetverkeer via een

06760-nummer

OPTA doet uitspraak over voorwaarden die TPG mag stellen aan toegang tot de postbussen • Kabinet besluit op basis van evaluatie dat OPTA de komende vier jaar zelfstandig blijft bestaan

OPTA B ijla g e n 110

Augustus

KPN verandert interconnectietarieven op lokaal verkeer

OPTA verzoekt aanbieders vaste telefonie te rapporteren over kwaliteit van producten en diensten

Uitkomst geschil tussen KPN en BaByXL: KPN moet inzicht geven in werkelijke kosten collocatie

OPTA besluit dat stekker Cistron er nog niet uit mag

September

OPTA toetst uitvoerbaarheid van ontwerpregels voor elektronische handtekening OPTA, NMa en DGTP geven duidelijkheid over grenzen aan samenwerking bij aanleg en

gebruik van UMTS netwerken Oktober

OPTA verklaart bezwaren van TPG tegen voorschriften bij goedkeuring van het toerekenings-systeem ongegrond. TPG stelt beroep in bij de rechtbank

Naar aanleiding van een geschil tussen Energis en KPN doet OPTA uitspraak over redelijkheid van interconnectietarieven van concurrenten KPN

OPTA publiceert nieuwe richtsnoeren voor AMM-aanwijzingen op huurlijnenmarkt OPTA informeert TPG over de wijze waarop zij jaarlijks moet rapporteren over het

post-vestigingenbeleid 2001-2005 November

OPTA consulteert de markt over bijzondere toegang tot mobiele netwerken

KPN moet andere aanbieders gedeelde toegang tot het aansluitnet bieden tegen een kosten-georiënteerd tarief

Beperkingen FRIACO opgeheven

December

OPTA continueert aanwijzing KPN als aanbieder met aanmerkelijke macht op de markt voor vaste telefonie

OPTA trekt aanwijzing Libertel als aanbieder met AMM op de mobiele markt

OPTA publiceert consulatiedocument ‘De regulering van mobiele terminating tarieven’ OPTA en NMa rapporteren over internettoegang en onderscheiden aparte markten voor

smal- en breedband internet

OP TA B ij la g e n 111

Aanmerkelijke marktmacht (AMM)

OPTA wijst een aanbieder met AMM aan als deze op de desbetreffende markt beschikt over een marktaandeel van meer dan vijfentwintig procent. Er zijn echter uitzonderingen. Bijvoorbeeld: de mogelijkheid om de markt te beïnvloeden of de ervaring met het verstrekken van producten en diensten op de markt. De AMM-aanwijzing leidt tot verplichtingen.

Aansluitnet

Het gedeelte van het vaste netwerk van KPN tussen de wijkcentrale en de aansluiting bij de abonnee thuis.

Alfanummerieke nummers

Ook wel naamnummers genoemd – verwijzen naar bijvoorbeeld de naam van een bedrijf, een organi-satie of een merk. Doordat de cijfers van de tele-foontoetsen corresponderen met letters, komt een woord overeen met een bepaald nummer.

AMVB

Algemene Maatregel Van Bestuur.

Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) Methode om snel internetverkeer in een richting te sturen en langzamer weer terug. Bijvoorbeeld 2MB/s heen en 16 Kb/s terug, waardoor er breed-bandige diensten (bijvoorbeeld bewegende beel-den) over de telefoonlijn kunnen worden geleverd. Besluit Algemene Richtlijnen Post (BARP)

Regeling behorend bij de postwet waarin de con-cessiehouder (TPG) bepaalde plichten opgelegd krijgt.

Besluit ONP huurlijnen en telefonie (Boht) Algemene maatregel van bestuur die verplichtin-gen beschrijft voor aanbieders van huurlijnen of van vaste telefoondiensten.

Bijzondere toegang

Toegang tot communicatienetwerken op andere punten dan netwerkaansluitpunten die aan de meeste gebruikers worden aangeboden. Binnenbasisverkeer (biba)

Telefoonverkeer binnen een netnummergebied en naar aangrenzende nummergebieden.

Buitenbasisverkeer (buba) Interlokaal telefoonverkeer. Breedband internettoegang

Toegang tot het internet via de kabel, de satelliet of xDSL, bijvoorbeeld ADSL.

Briefmonopolie

Het exclusieve recht van TPG om brieven tot en met 100 gram te bezorgen (concessie). Bottom Up-Long Range Incremental Cost-systematiek (BULRIC)

Systeem waarmee de kosten worden berekend voor het afwikkelen van telefoonverkeer. Als uitgangs-punt worden de kosten genomen van een effi-ciënte operator.

Carrier-selectie/preselectie

Methode waarmee een telefoonabonnee door mid-del van het intoetsen van vier cijfers, het gesprek via een alternatieve telecommunicatie-aanbieder kan laten afhandelen. Met Carrier-preselectie gebeurt dit automatisch.

OPTA B ijla g e n 112

Bijlage 4 Begrippenlijst

Collocatie

Het aanbieden van huisvesting in de wijkcentrale, waarmee andere partijen (dan KPN) toegang tot het aansluitnet naar de abonnees kunnen krijgen. Commissariaat voor de media

Houdt toezicht op de uitvoering van de mediawet, die gericht is op een zelfstandige en pluriforme ontwikkeling van de omroepsector in Nederland. Concessie(houder)

De overheid heeft een aantal taken opgedragen aan TPG. De opdracht bestaat uit de voorbehou-den dienstverlening (concessie) en de overige opgedragen dienstverlening. Tot de concessie behoren brieven tot en met 100 gram. Brieven en drukwerk tot en met 2 kilogram en pakketten tot en met 10 kilo behoren tot de overige opgedragen dienstverlening.

Consultatiedocument

Een document over een belangrijk telecommunica-tie- of postonderwerp waarmee OPTA aan geïnte-resseerden laat weten wat haar mening is, welke besluiten zij van plan is te nemen en voor welke vragen zij zich gesteld ziet, en hen verzoekt om een reactie te geven.

Convergentie

Het samenvloeien van meerdere sectoren, bijvoor-beeld telecommunicatie, media, informatie-tech-nologie en omroep.

Embedded Direct Costs (EDC)-model

Systeem waarmee de interconnectietarieven voor het ophalen van telefoonverkeer worden bepaald die KPN mag rekenen. Hierbij zijn de feitelijk door KPN gemaakte kosten bepalend.

Europese Economische Ruimte

Bij verdrag vastgestelde uitbreiding van de interne markt met de daarbij behorende com-munautaire regelgeving tot de landen uit de Europese Vrijhandels Associatie.

Europese Vrijhandels Associatie

Associatie van niet-EU-landen die samen een vrijhandelszone vormen.

Ex ante-toezicht Toezicht vooraf. Ex post-toezicht Toezicht achteraf.

Forum voor interconnnectie en speciale toegang (FIST)

Op initiatief van OPTA opgericht platform voor marktpartijen voor overleg over interconnectie en bijzondere toegang.

Flat Rate Internet Access Call Origination (FRIACO)

Groothandelsdienst die KPN levert aan andere aanbieders of internetserviceproviders. Zij kunnen met FRIACO tegen een vast bedrag per maand een vaste hoeveelheid capaciteit inkopen en daarmee eindgebruikers met een aansluiting op het vaste net van KPN internettoegang bieden. De eindge-bruikers moeten hiervoor een 06760-inbelnummer gebruiken.

Herbalanceren

Bij herbalancering worden de tarieven voor tele-foonabonnees zodanig veranderd dat het verkeers-onafhankelijke element (bv. het abonnement) niet meer wordt doorberekend in de verkeersafhanke-lijke elementen (bv. de gesprekken).

OP TA B ij la g e n 113

HDPE-buizen

Lege beschermingsbuizen voor kabels. Implementatierapport

Jaarlijks verslag van de Europese Commissie over de ontwikkelingen in de telecomsector.

Incumbent Ex-monopolist

Independent Regulators Group (IRG)

Forum van nationale toezichthouders uit de lid-staten van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte op het gebied van telecom-municatie.

Interconnectie

Het koppelen van communicatienetwerken zodat gebruikers van een netwerk kunnen communiceren met gebruikers die aangesloten zijn op een ander netwerk.

Integraal management

Het management wordt hierbij verantwoordelijk gesteld voor het totale afdelingsbeleid (personeel, financiën).

Integrated Services Digital Network (ISDN) Openbaar telecommunicatienetwerk op basis van internationale standaarden. Maakt het mogelijk meerdere telecommunicatiediensten tegelijkertijd over het netwerk aan te bieden.

International Telecommunications Union (ITU) Wereldwijde verdragsorganisatie, onderdeel van de Verenigde Naties, waarin lidstaten afspraken maken over de uitvoering van het internationale telecommunicatiebeleid.

Kostengeoriënteerde prijzen

Prijzen die gebaseerd zijn op daadwerkelijke kos-ten plus een redelijke winstopslag.

Kruissubsidie

Het subsidiëren van commerciële activiteiten met gelden uit de reguliere concessie-activiteiten. Line sharing

Zie ontbundelde toegang. Mediation

Het oplossen van een geschil door de partijen zelf, onder leiding van een onafhankelijke derde. Metered Internet Access Call Origination (MIACO)

Een groothandelsdienst van KPN vaste net die concurrenten toegangscapaciteit verschaft tegen een tijdgebonden tarief en waarmee zij hun klan-ten toegang tot het internet kunnen bieden. De eindgebruikers moeten hiervoor een 06760-inbel-nummer gebruiken.

National Competition Authority (NCA) Nationale mededingingsautoriteit. National Regulatory Authority (NRA)

Nationale (telecom)toezichthouder. Nederlandse Mededingingsautoriteit

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt toezicht op naleving van de

Mededingingswet. NLIP

Branchevereniging van Nederlandse Internet-providers.

Nummerplan

In een nummerplan van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat staat hoe de (telefoon)nummers zijn ingedeeld, voor welk gebruik zij bestemd zijn (bijvoorbeeld geografische nummers) en welke nummerseries beschikbaar zijn.

OPTA B ijla g e n 114

Ontbundelde toegang

Methode waarbij een dominante marktpartij voor-zieningen a la carte aan zijn concurrenten aan-biedt in plaats van een compleet pakket, waarbij de koperdraden van een huisaansluiting naar de wijkcentrale worden geëxploiteerd door een con-current van KPN. Hierbij kan sprake zijn van volle-dige ontbundeling of van gedeelde toegang, ook wel line sharing genoemd.

Open Network Provision (ONP)

De Europese ONP-richtlijnen vormen een kader met betrekking tot het verzekeren van toegang tot en het gebruik van algemeen beschikbare tele-communicatienetwerken en -diensten tegen rede-lijke voorwaarden. Tevens hebben de richtlijnen betrekking op het garanderen van de beschikbaar-heid van een minimumpakket aan voorzieningen. ONP-Review

Herziening van de Europese telecommunicatie wet- en regelgeving die in 1999 is begonnen. Originating access

Het ophalen van een telefoongesprek door een alternatieve aanbieder bij een abonnee van een andere netwerkaanbieder.

Persoonlijke assistentdienst (084- en 087-nummers)

Abonnees zijn met 084- en 087-nummers bereik-baar op wisselende aansluitingen en zij kunnen kiezen in welke vorm het bericht hen bereikt, via de fax, de voicemail of de email.

Price cap (tariefplafond)

Systeem om tarieven te bepalen op basis van plafonds (maximumtarieven) voor een bepaalde periode.

Prijsklem (price squeeze)

Ontstaat als het eindgebruikerstarief van KPN lager is dan de prijs die concurrenten voor hun inkoop aan KPN moeten betalen om dezelfde dienst aan consumenten te kunnen bieden. Als dit verschil te klein is, maakt een bedrijf te wei-nig winst om met KPN te kunnen concurreren. De concurrent komt letterlijk ‘klem’ te zitten. Referentie Interconnectie Aanbieding (RIA)

Catalogus van de mogelijkheden, voorwaarden en tarieven die KPN op het gebied van interconnectie

In document 1J AARVERSLAG 2001 (pagina 59-72)