• No results found

2. HET BELEID

2.6. Inschrijving en opname

2.6.2. Voorrangsregels

2.6.2. Voorrangsregels

Heb je opvang nodig in het kader van je werksituatie en behoor je tot één van de vijf onderstaande prioritaire doelgroepen, dan krijg je absolute voorrang. Op die manier willen wij voldoen aan de wettelijke bepaling dat minstens 20% van de kinderen die wij op jaarbasis opvangen kinderen zijn uit de ondergenoemde bijzondere doelgroepen.

• alleenstaanden

• ouders met een laag inkomen (voor het jaar 2021 is dit minder dan 29.050,38 euro GBI)

• pleegkinderen

• kinderen met een broer of zus in de opvang

• kwetsbare gezinnen

Werksituatie kan zijn: werk hebben, werk zoeken, een beroepsgerichte opleiding volgen die de kansen op de arbeidsmarkt vergroot, zoals inburgeringstraject en lessen Nederlands.

Kwetsbaar gezin: gezin dat minstens beantwoordt aan twee van volgende kenmerken: een laag inkomen, problemen hebben met gezondheid of zorg nodig hebben (opvoeders), laag opleidingsniveau.

Problemen met gezondheid of zorg nodig hebben is: een gezin

• waarvan een persoon die verantwoordelijk is voor het kind een handicap heeft of minder goed voor zichzelf kan zorgen;

• dat om sociale of pedagogische redenen (professionele hulpverlening of inburgering) opvang nodig heeft.

Een laag opleidingsniveau: geen van beide ouders heeft een diploma secundair onderwijs.

Rekening houdend met bovenstaande invulling door prioritaire doelgroepen, hanteert onze opvang ook zelf enkele voorrangsregels:

• Kleinkinderen van de kinderbegeleider hebben ook prioritair voorrang op voorwaarde dat de plaatsing tijdig gemeld werd aan de dienst (meer dan zes maanden voor de opvang moet starten).

• De datum dat de ouders hun keuze van kinderbegeleider melden aan de dienst (telefonisch, schriftelijk, via mail).

• Inwoners van Kruibeke 2.7. Afspraken

2.7.1. Afspraken over eten

9 De kinderbegeleiders geven maaltijden op regelmatige tijdstippen (een tussendoortje in de voormiddag, een middagmaal en een vieruurtje).

De kinderbegeleiders bereiden zelf maaltijden. Elke dag bereiden de kinderbegeleiders gezonde, verse en gevarieerde maaltijden.

De samenstelling van de maaltijden wordt aan de ouders meegedeeld en regelmatig besproken met de dienstverantwoordelijken.

Ontbijt

Kinderen ontbijten in principe thuis. Na afspraak met de kinderbegeleider kan je, bijvoorbeeld bij vroege opvang, het ontbijt meebrengen.

Fles- en borstvoeding

Baby ‘s krijgen flesvoeding zoals ze dat thuis gewoon zijn.

Flesvoeding voor je baby breng je zelf mee. Bespreek met de kinderbegeleiders hoe ze die moeten klaarmaken. Zorg voor voldoende gesteriliseerde flessen met de gepaste hoeveelheid water. Het melkpoeder of de afgekolfde melk breng je mee in de juiste dosis in een zuivere verpakking.

De flesvoeding maken we klaar net voor we ze aan je baby geven.

Geef je borstvoeding? Maak hierover afspraken met je kinderbegeleider.

Dieetvoeding

Dieetvoeding is mogelijk bij de kinderbegeleiders. Ouders zorgen zelf voor de dieetvoeding en brengen dit mee met de volgende richtlijnen:

Kleef een etiket op de verpakking met:

o de naam van je kind o welke voeding erin zit

o datum wanneer je de maaltijd hebt bereid

Meld aan de kinderbegeleider/dienstverantwoordelijke waarom je kind dieetvoeding nodig heeft.

Allergenen

Is je kind allergisch aan bepaalde voedingsstoffen? Als organisator bekijken we samen met de ouders hoe we tegemoet kunnen komen aan de specifieke behoefte van het kind. Elk kind heeft bovendien een inlichtingenfiche waarop onder meer de allergieën vermeld staan. De inlichtingenfiche is ter beschikking van de opvang via het Deona-digitaal platform.

2.7.2. Afspraken over verzorging

De ouders zorgen voor voldoende reserve kledij (onder- en bovenkledij, kousjes) en aangepaste kledij om buiten te spelen, aangepast aan het seizoen.

Je zorgt dat er steeds een voldoende aantal luiers in voorraad zijn bij de kinderbegeleider.

Het ochtendtoilet gebeurt thuis. Je kind wordt gewassen en gekleed naar de kinderbegeleider gebracht.

In de loop van de dag krijgen de kinderen alle nodige verzorging. Pampers, reservekledij, verzorgingsproducten en andere worden door de ouders ter beschikking gesteld van de kinderbegeleider. Bespreek goed wat je moet meebrengen met de kinderbegeleider.

De organisator zorgt voor het meeste materiaal (relax, bed, stoel, park, …).

2.7.3. Afspraken over brengen en halen van je kind

Je brengt en haalt je kind op het uur dat jullie afspraken in het opvangplan. Het is belangrijk om de afspraken van het opvangplan na te komen.

Vroeger brengen of later ophalen

Breng je je kind vroeger of haal je je kind later af dan afgesproken? Verwittig dan de opvang voor het uur genoteerd op het opvangplan.

Personen die je kind kunnen afhalen

Enkel de personen van wie de naam op de inlichtingenfiche staat, mogen je kind in de opvang komen halen. Als er toch een andere persoon je kind komt afhalen, verwittig je wie je kind komt afhalen en wanneer.

Verandert het ouderlijk gezag, het verblijfsrecht of het bezoekrecht? Meld dit zo snel mogelijk aan de kinderbegeleider en de verantwoordelijke. De verantwoordelijke past dan de inlichtingenfiche aan.

Eventueel wordt ook de schriftelijke overeenkomst aangepast.

2.7.4. Afspraken bij ziekte of ongeval van je kind en specifieke zorgbehoeftes Is je kind ziek? Dan kan het niet in de opvang terecht. Zoek best vooraf een oplossing voor als je kind onverwacht ziek wordt.

• Een ziek kind hoort niet thuis in de kinderopvang.

• Als we kinderen in het begin van de ziekte niet toelaten, vermijden we dat de anderen besmet en ziek worden.

Een kind dat ziek is heeft extra zorgen nodig en wordt best verzorgd in een rustige en vertrouwde omgeving

.

We kunnen je kind niet opvangen als:

• het te ziek is om mee te doen met de normale activiteiten van de kinderopvang

• het kind te veel zorg vraagt zodat men in de opvang onvoldoende aandacht aan de andere kinderen kan geven

• het koorts heeft (+38°C rectaal gemeten)

• het één of meer van de volgende symptomen vertoont: plots optredende hoest en/of ademhalingsmoeilijkheden, plotse verandering van stoelgangspatroon, herhaaldelijk braken of braken met bloed, plotse huiduitslag of blaasjes, et cetera

• het een besmettelijke ziekte heeft waarbij het kind zelf of de andere kinderen een risico lopen. Meer informatie over infectieziekten, symptomen, behandeling en wanneer het kind terug naar de opvang mag komen vind je op de website van Kind en Gezin via

https://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/in-de-opvang/

• ouders weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen om luizen te bestrijden, in geval dat die bij hun kind(eren) werden vastgesteld.

Komt je kind na een ziekte opnieuw naar de opvang? Dan kan de opvang een doktersattest vragen.

Daarin bevestigt de arts dat je kind naar de opvang mag.

Meld alle medische problemen van je kind die we niet kunnen zien, zeker als we extra moeten opletten of er een gevaar kan zijn voor anderen.

Is er een besmettelijke ziekte in de opvang? Dan verwittigt de opvang jou. Om de privacy van de ouders en het kind te beschermen, zijn deze waarschuwingen anoniem.

Wordt je kind tijdens de dag ziek? Dan belt de verantwoordelijke of je kinderbegeleider je op. Samen maken jullie dan afspraken over de zorg van je kind. Soms moet je je kind zo snel mogelijk ophalen.

Ben je niet bereikbaar? Dan bellen we één van de vertrouwenspersonen of je huisarts (inlichtingenfiche).

Deze dag wordt aangerekend als een aanwezigheidsdag voor de uren waarop het kind effectief in de opvang aanwezig was.

In geval van nood bellen we onmiddellijk een arts of de hulpdiensten. We brengen je zo snel mogelijk op de hoogte. Wanneer de dienst 112 is ingeschakeld wordt je kind naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met spoedafdeling gebracht. Voor Kruibeke is dit het Elisabethziekenhuis te Antwerpen en voor Bazel en Rupelmonde is dit de Sint-Jozefkliniek te Bornem of het AZ Nikolaas te Sint-Niklaas.

Je betaalt voor alle kosten voor medische hulp die de kinderopvang maakt.

Voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte (handicap, vertraagde ontwikkeling, chronische ziekte) zal de kinderbegeleider meer tijd en aandacht moeten voorzien.

11 Bij ziekte van eigen kinderen van de kinderbegeleider stelt de kinderbegeleider de ouders hiervan op de hoogte.(enkel bij gezinsopvang).

In geval van een epidemie of andere medische noodzaak kan ons ziektebeleid eenzijdig worden gewijzigd, en dit afhankelijk van de voorgeschreven gezondheidsrichtlijnen.

2.7.5. Afspraken over medicatie

Dien medicatie zoveel mogelijk thuis toe. Vraag je arts om medicatie voor te schrijven die je zelf ‘s morgens en ’s avonds kan toedienen. De opvang geeft enkel medicatie als het echt nodig en haalbaar is en met een attest van de arts of apotheker.

Meld altijd als je kind medicatie krijgt.

Moet de opvang toch medicatie geven? Dat kan enkel op voorschrift van een arts of apotheker.

Vraag een attest aan de arts/apotheker en geef dit aan de kinderbegeleider. Op dit attest staat:

• naam van de medicatie

• naam van de arts

• naam van de apotheker (als het een attest is van de apotheker)

• naam van het kind

• datum van aflevering en vervaldatum

• dosering en wijze van toediening

• wijze van bewaren

• einddatum en duur van de behandeling 2.7.6. Afspraken rond koorts

Koorts komt vaak voor bij kinderen. Meestal wordt ze veroorzaakt door een milde virale infectie maar het kan ook een teken zijn van een ernstige infectie. In dat geval is snel doorverwijzen naar een arts belangrijk. De opvolging van een kind met koorts is verschillend naargelang de leeftijd en de toestand van het kind. De ouders worden altijd ingelicht over koorts en de algemene toestand van het zieke kind.

De opvang neemt maatregelen in functie van de ernst. Dit kan zijn het kind onmiddellijk ophalen of een arts en/of 112 bellen.

Zij volgt hierbij de flowchart die je vindt via onderstaande link:

https://www.kindengezin.be/kinderopvang/sector-babys-en-peuters/veiligheid-en-gezondheid/ziekte/

2.7.7. Afspraken rond het toedienen van koortswerende middelen

Koortswerende middelen mogen niet zo maar toegediend worden. Ze genezen het kind niet en soms wordt een ernstige ziekte gemaskeerd. De kinderbegeleider kan aansprakelijk gesteld worden bij het op eigen initiatief (verkeerd) toedienen van geneesmiddelen waaronder ook koortswerende middelen.

Koortswerend middel

Heeft je kind koorts? Dan kan de opvang één keer een koortswerend middel geven, als de verantwoordelijken (ouders en opvang) voor het kind hiermee akkoord gaan. We overleggen steeds met de arts of de ouders, over het uur, de dosis en de naam van het koortswerend middel.

2.7.8. Afspraken over veiligheid

WIJ CREËREN ALS OPVANGVOORZIENING EEN VEILIGE OMGEVING DOOR AANDACHT TE HEBBEN VOOR:

risicoanalyse

Als organisator gezinsopvang zorgen wij voor een veilige opvang. Met een risicoanalyse schat de verantwoordelijke, in samenwerking met de begeleider(s), de risico’s in bij de verschillende

kinderopvanglocaties en probeert deze te voorkomen en weg te werken. De opvang volgt de regels over brandveiligheid, voedselveiligheid, veilige speeltoestellen en speelterreinen, enz.

crisisprocedure

Als organisator gezinsopvang zijn wij voorbereid op gevaar. Een procedure legt de stappen en de manier van communiceren vast in geval van crisis. De crisis wordt zo snel mogelijk aan Kind en Gezin gemeld.

grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is een situatie waarin het kind in relatie tot een persoon die aanwezig is tijdens de kinderopvang, slachtoffer is of dreigt te worden van bedreigingen of geweld. Hiervoor voeren wij een preventief beleid en wordt een plan van aanpak gemaakt (Vergunningenbesluit van 22 november 2013 art. 28).

verplaatsingen

De verplaatsingen tijdens de opvang gebeuren op een veilige manier en onder gepaste begeleiding.

Voorbeelden: van en naar de school, naar een speeltuin … Dit kan met de buggy of te voet.

Uitzonderlijk kan er een verplaatsing met de auto gebeuren in het kader van een spelactiviteit voor grotere kinderen. Dit kan enkel met toestemming van de ouders.

2.7.9. Afspraken over veilige toegang

We zorgen voor een veilige toegang. Men kan de lokalen en buitenruimte van de opvang niet ongemerkt binnenkomen. De toegangen zijn afgesloten of bewaakt, bijvoorbeeld door een parlofoon en/of camera. Sluit altijd de deur als je binnenkomt en weggaat.

2.7.10. Afspraken over slapen

Als organisator gezinsopvang volgen wij de richtlijnen van Kind en Gezin voor veilig slapen. We leggen kinderen op hun rug te slapen. Indien je toch wenst dat we je kind op de buik te slapen leggen, vragen we een doktersattest of attest van de ouders.

Als organisator gezinsopvang nemen wij maatregelen om wiegendood te voorkomen. Daarom voldoen alle bedjes en materiaal aan de veiligheidsvoorschriften, is er altijd toezicht, worden baby’s onder de 6 maanden te slapen gelegd in de leefruimte en zorgen we voor een goede temperatuur om te slapen. Het is verboden te roken in de opvang.

Heeft je kind een monitor nodig om medische redenen, dan maken we daar afspraken over.

2.7.11. Afspraken over beeldmateriaal in de opvang

Verschillende kinderbegeleiders vinden het leuk om foto’s of filmpjes te maken in de opvang. Het is belangrijk dat ze hier ook de toestemming voor krijgen van de ouders. Bij het ondertekenen van de schriftelijke overeenkomst kan je aanduiden of je akkoord gaat met het nemen en verspreiden van foto’s.

Dit kan op verschillende manieren: door af te drukken en mee te geven, door op een USB stick te zetten, door in een Facebookgroep te zetten. Bij het verspreiden bestaat de kans dat andere ouders ook foto’s hebben waar jouw kind op staat en dat deze ook gedeeld worden.

Bespreek met je kinderbegeleider of hij of zij foto’s neemt en hoe ze dan verspreid mogen worden.

Maak hier goede afspraken over in de bijlage van de schriftelijke overeenkomst (SO).

Indien je niet akkoord gaat met de publieke verspreiding van beeldmateriaal, kan je dit in de SO vermelden.

13 2.7.12. Afspraken in verband met huisdieren in de opvang

Kinderbegeleiders die huisdieren hebben, melden dit vooraf duidelijk aan de ouder(s). Zij nemen alle maatregelen om ongelukken te voorkomen en de hygiëne te garanderen. Bijgevolg zijn huisdieren verboden in de keuken tijdens de bereiding van het eten. Andere afspraken i.v.m. huisdieren worden opgenomen in de risicoanalyse (per locatie).

Contact tussen de kinderen en de huisdieren is enkel mogelijk onder aangepaste begeleiding (bijvoorbeeld: samen de kippen eten gaan geven,…). Indien de dieren worden aangeraakt moeten zowel de kinderbegeleiders als de kinderen hun handen zorgvuldig wassen.

2.7.13. Buitenschoolse opvang (in het kader van gezins- en groepsopvang)

Alle bepalingen van het huishoudelijk reglement zijn eveneens van toepassing voor kinderen die in buitenschoolse opvang verblijven.

Volgende onderwerpen zijn specifiek : een ziek kind

Een kind dat te ziek is om naar school te gaan kan niet bij de kinderbegeleider terecht voor opvang.

vervoer van en naar school

In principe staat de kinderbegeleider niet in voor het vervoer van en naar school.

Indien dit wel kan geregeld worden, moet dit op een veilige manier gebeuren.

De verkeerswetgeving is hier van toepassing.

maaltijden

Voor kinderen die naar school gaan is een warme maaltijd niet inbegrepen in de dagprijs bij een verblijfsduur van minder dan 5 uur. Er wordt een toeslag aangerekend.

3. PRIJS

3.1. Hoeveel betaal je?

Je betaalt in onze opvang een tarief afhankelijk van je inkomen. In deze prijs zijn de meeste kosten inbegrepen, zoals eten, verzorging, personeel, enz. Sommige dingen zijn niet inbegrepen in de prijs, zoals melkpoeder, reservekleren, enz. Die breng je zelf mee. Voor andere dingen betaal je extra (zie 3.5.).

De prijs van de opvang wordt berekend op het gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen. Je vindt het op het laatste aanslagbiljet. Je berekent zelf de prijs via het berekeningsinstrument op de website van Kind en Gezin op de volgende manier:

STAP 1 Surf naar https://mijn.kindengezin.be Daar registreer je je.

Wat heb je nodig ? Je e-ID, Federaal Token of Itsme, je pincode, een kaartlezer en een eigen e-mailadres.

STAP 2 Bereken je inkomenstarief en vraag een attest aan.

Klik op ‘Attest inkomenstarief aanvragen’.

Meld je aan met je e-ID, Federaal Token of Itsme,

Beantwoord alle vragen. Vink aan wat voor jou van toepassing is.

De berekening gebeurt automatisch met informatie van FOD Financiën en het Rijksregister.

Geen aanslagbiljet? Vraag toch een attest aan. Vul je bruto inkomen in.

Je krijgt het attest inkomenstarief via e-mail.

STAP 3 Je haalt het attest inkomenstarief op via Mijn Kind en Gezin en bezorgt het aan de verantwoordelijke van de opvang.

HULP NODIG ? Spreek één van de dienstverantwoordelijken aan. Wij zullen je graag helpen.

De eerste berekening van je attest inkomenstarief vraag je ten vroegste 2 maanden voor de start van de opvang. De prijs geldt zolang je kind naar de opvang gaat tot het 3,5 jaar wordt, tenzij een

nieuwe berekening nodig is. Jaarlijks krijg je sowieso een nieuw attest inkomenstarief dat een prijs vermeldt die is aangepast aan de index.

Wanneer moet je een nieuwe berekening van het inkomenstarief aanvragen?

• in de maand waarin je kind 3,5 jaar, 6 en 9 jaar wordt (herberekening binnen de 2 maanden voor het einde van de geldigheidsdatum is nodig)

• als je gezinssituatie verandert (vb. huwelijk, echtscheiding, enz.)

• als je aantal kinderen ten laste veranderen (vb. geboorte van een kind)

• als je denkt recht te hebben op een individueel verminderd tarief

• als je individueel verminderd tarief vervalt (herberekening binnen de 2 maanden voor het einde van de geldigheidsdatum is nodig )

Hoe vraag je een nieuwe berekening aan? Surf naar https://mijn.kindengezin.be of vraag hulp aan de verantwoordelijke van de opvang.

Bezorg het attest aan de verantwoordelijke van je opvang. Doe dit voor de vervaldatum van het attest! Zonder geldig attest inkomenstarief kan je deze opvang niet gebruiken! Geef altijd het laatste attest.

Als je dit nalaat, kan de organisator de overeenkomst schorsen, of een attest met maximumtarief aanmaken.

Op het berekende inkomenstarief gelden verminderingen per kind ten laste vanaf het 2de kind en een aanvullende vermindering voor gezinnen met 1 of meer meerlingen ten laste.

Welke kinderen zijn ten laste? Dat zijn alle kinderen t.e.m. het jaar waarin ze 12 worden.

Foute informatie

Kind en Gezin doet controles op de berekening van je tarief.

Geef je foute info? Of kan je de bewijsstukken niet bezorgen? Dan kan Kind en Gezin het juiste tarief opnieuw bepalen. Dit tarief moet je in de toekomst betalen. Ook voor de periode waarin je te weinig betaalde, kan Kind en Gezin een schadevergoeding vragen.

Gebeurde er een fout en was het niet jouw schuld? Dan krijg je het teveel dat je betaalde terug.

Bewaar de documenten die bewijzen dat je situatie voldoet aan de voorwaarden voor een individueel verminderd tarief gedurende 5 jaar.

3.2 Individueel verminderd tarief en OCMW-tarief

In bepaalde omstandigheden heb je recht op een individueel verminderd tarief. Dit tarief geldt voor 12 maanden tenzij in tussentijd een nieuwe berekening nodig is (vb. kind wordt 3,5 jaar). De einddatum staat vermeld op je attest zodat je tijdig een nieuwe aanvraag kan doen.

Welke individueel verminderde tarieven zijn er? Welke situaties geven recht op een individueel verminderd tarief?

Op de website van Kind en Gezin vind je de correcte bedragen individueel verminderd tarief die van toepassing zijn. In de brochure https://kindengezin.be/img/inkomenstarief-ouders.pdf .

Bij het aanvragen van je attest inkomenstarief kan je in het systeem aanvinken welke situaties je recht geven op verminderd tarief. Je krijgt dan automatisch een verminderd tarief.

Is je situatie veranderd en heb je hierdoor recht op een individueel verminderd tarief? Dan kan je dit op elk moment aanvragen.

Hoe vraag je een individueel verminderd tarief aan ? Surf naar https://mijn.kindengezin.be of vraag hulp aan de verantwoordelijke van de opvang.

15 Kan je het (individueel verminderd) tarief dat op je attest staat toch niet betalen?

15 Kan je het (individueel verminderd) tarief dat op je attest staat toch niet betalen?