• No results found

in de gemeente Goeree-Overflakkee

2 VOORONDERZOEK .1 Geraadpleegde bronnen

De informatie over de onderzoekslocatie is gebaseerd op de bij de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezige informatie (contactpersoon de heer A. Koppenaal), informatie verkregen van de huidige eigenaar (mevrouw A.J. Akershoek) en informatie verkregen uit de op 18 februari 2014 uitgevoerde terreininspectie.

Van de locatie en de directe omgeving zijn uit verschillende informatiebronnen gegevens verzameld over:

 het historische, huidige en toekomstige gebruik;

 eventuele calamiteiten;

 eventueel eerder uitgevoerde bodemonderzoeken;

 de bodemopbouw en geohydrologie;

 verhardingen, kabels en leidingen.

Bijlage 6 geeft een overzicht van de geraadpleegde bronnen.

14013010 GOE.RHO.NEN Pagina 2 van 9

2.2 Afbakening onderzoekslocatie vooronderzoek

Het vooronderzoek omvat de onderzoekslocatie en de direct hieraan grenzende percelen en/of ter-reindelen binnen een afstand van 25 meter. De onderzoekslocatie (± 600 m²) ligt aan de Westerweg 4a, circa 2 kilometer ten noordwesten van de kern van Ouddorp in de gemeente Goeree-Overflakkee (zie bijlage 1).

Volgens de topografische kaart van Nederland zijn de coördinaten van de onderzoekslocatie X = 053.210, Y = 426.230. Het maaiveld bevindt zich volgens het Actueel Hoogtebestand Nederland (www.ahn.nl) op een hoogte van circa 1 m +NAP.

2.3 Historisch en huidig gebruik onderzoekslocatie

Volgens de Tranchot-Müffling kaart (1830-1850) was de locatie destijds reeds bebouwd met een woonhuis en maakte de locatie en haar omgeving deel uit van een gebied met boomgaarden (Oude Nieuwlandsche Polder). De Westerweg was destijds ook al aanwezig.

1880 1949 1984

Figuur I: historisch kaartmateriaal (bron: www.waswaswaar.nl)

Op de locatie is het aannemings,- verhuur- & loonbedrijf Akershoek gevestigd. Akershoek is werk-zaam op het gebied van grondwerk, bestratingen, rioleringen, groenvoorzieningen en sloopwerk-zaamheden. Ten behoeve van deze werkzaamheden beschikt de firma over een breed park aan ma-terieel. Het bedrijf is begonnen in 1929 en voor die tijd is er voor zover bekend geen andere bedrijvig-heid geweest.De bedrijfslocatie is bebouwd met 6 schuren een romneyloods en een loods.

De onderzoekslocatie zelf betreft enkel het terreindeel ter plaatse van de nieuw te bouwen woning en omliggende terreindelen waar de siertuin van de woning gepland is. De locatie bebouwd met een aantal schuren (waaronder een voormalige koeienstal). De vloer van deze schuur/stal ligt op 0,75 m -mv. Op de locatie is bebouwing aanwezig geweest, waarvan de muren en funderingen nog deels aanwezig zijn. Het terrein rondom de (voormalige) bebouwing is verhard met klinkers. Opslag van olie vindt plaats elders op het terrein en reparaties aan machines gebeuren in de damwandloods. Voor funderingen van de schuren en verhardingen is er geen puin of ander verhardingsmateriaal toege-past. Voor zover bekend heeft er op de locatie geen opslag van olieproducten in boven- of onder-grondse tanks plaatsvindt of anderszins bodembedreigende activiteiten plaatsgevonden.

2.4 Calamiteiten

Voor zover bij de opdrachtgever bekend hebben zich op de onderzoekslocatie in het verleden geen calamiteiten met een bodembedreigend karakter voorgedaan. Ook uit informatie van de gemeente Goeree-Overflakkee blijkt niet dat er zich in het verleden bodembedreigende calamiteiten hebben voorgedaan.

14013010 GOE.RHO.NEN Pagina 3 van 9

2.5 Uitgevoerd(e) bodemonderzoek(en) op de onderzoekslocatie

Op de onderzoekslocatie zijn, voor zover bekend, geen bodemonderzoeken uitgevoerd.

2.6 Belendende percelen/terreindelen

In bijlage 6 zijn de geraadpleegde informatiebronnen voor de omliggende terreindelen en belendende percelen binnen 25 meter van de onderzoekslocatie opgenomen. De locatie maakt onderdeel uit van de bedrijfslocatie van Akershoek. Rondom de bedrijfslocatie bevinden zich agrarisch percelen en vakantieparken. Aan de westzijde bevindt zich de Westerweg met aanliggende erven. Uit de verza-melde informatie blijkt dat er vanuit de omliggende percelen geen grensoverschrijdende verontreini-gingen zijn te verwachten.

2.7 Terreininspectie

Voorafgaand aan het bodemonderzoek is er een terreininspectie uitgevoerd. Deze is gericht op de identificatie van bronnen, die mogelijk hebben geleid of kunnen leiden tot een grond- en/of grondwa-terverontreiniging. De tijdens de terreininspectie aangetroffen situatie komt overeen met de locatiege-gevens, zoals deze zijn opgenomen in paragraaf 2.3. Op de onderzoekslocatie zijn geen mogelijke bronnen voor een grond- en/of grondwaterverontreiniging aangetroffen. Op het maaiveld zijn geen asbestverdachte materialen waargenomen.

2.8 Toekomstige situatie

De initiatiefnemer is voornemens in het kader van ruimte voor ruimte een nieuwe woning op te rich-ten en de omgeving hiervan als tuin in te richrich-ten.

2.9 Informatie lokale of regionale achtergrondgehalten

Er is geen informatie beschikbaar over mogelijk regionaal verhoogde achtergrondgehalten in de grond. Regionaal komen verhoogde concentraties van metalen in het grondwater voor.

2.10 Bodemopbouw

De originele bodem bestaat volgens de bodemkaart van Nederland uit een (vergraven) vlakvaag-grond, die volgens de Stichting voor Bodemkartering voornamelijk is opgebouwd uit zwak lemig en leemarm fijn zand. De afzettingen, waarin deze bodem is ontstaan, behoren geologisch gezien tot Westland Formatie.

2.11 Geohydrologie

Op het 1e watervoerende pakket bevindt zich tot circa 10m -mv een schelphoudende, fijnzandige dek-zandlaag. Het 1e watervoerend pakket wordt aangetroffen van 12 tot 32 meter min NAP. De 1e schei-dende laag heeft een dikte van circa 10 meter en bevindt zich op een diepte van circa 35 tot 45 meter min NAP. De ligging van de 2e scheidende laag is niet exact bekend. Een slecht doorlatende basis bevindt zich op een diepte van 125 meter min NAP. Tussen deze slecht doorlatende basis en de 1e scheidende laag ligt het 2ewatervoerend pakket. Bekend is dat het 2e watervoerend pakket ligt in de Formatie van Maassluis. In het duingebied nabij Ouddorp is in 1964 een boring gezet welke doorloopt tot een diepte van circa 217 meter minus NAP. Het gemiddelde chloridegehalte van het grondwater is 10.000 mg/liter. In Ouddorp en omgeving liggen een klein aantal zoetwaterbellen. De scheiding van brak naar zoet water begint op circa 2 meter min NAP. De grens van zoet naar zout water ligt op on-geveer 35 meter minus NAP (bron: verkennend bodemonderzoek, De Bodemonderzoeker, BOZ9152 d.d. 7 juni 2010). De onderzoekslocatie ligt niet in een grondwaterbeschermings- en/of grondwater-wingebied.

14013010 GOE.RHO.NEN Pagina 4 van 9