• No results found

Voormeting antwoorden leerlingen

Spotprent 1 ‘Met slagschepen-koorts uit het tijdschrift Der Wahre Jacob van 22 juni 1909. N=16

Leerling #1

Engeland vaart voor Duitsland. De route is verder omringt door doodshoofden wat betekent dat dood de enige uitkomst is van deze strijd.

Leerling #3

De tekenaar vindt dat de concurrentie tussen Engeland en Duitsland over het creëren van de beste vloot slecht is. Dit blijkt uit het skelet dat je ziet en daarnaast zie je dit ook aan de weg die aan het eind kapot is. Het skelet laat zien dat het zorgt voor dood, wat een gevolg is van oorlog. Leerling #4

In de bron is ten eerste een race te zien tussen Duitsland en Engeland in boten. Dat er een einde lijkt te komen als beide partijen de race voortzetten, wat aansluit op de mening van Der Wahre Jacob, die de gevolgen van deze ‘race’ inziet. Deze prent sluit aan op de politieke achtergrond van Der Wahre Jacob, omdat dit Duitse tijdschrift tegen de Duitse ‘vloot’-wedloop was.

Leerling #5

-

Duitsland gaat Engeland in halen op het gebied van de marine, maar het heeft helemaal geen zin. In de prent is er te zien dat de weg ten einde komt. De strijd beidde levert niks op.

-

De politieke achtergrond van het tijdschrift is dat zij tegen een oorlog zijn tussen beidde landen. Dit is te zien aan het skelet. Een oorlog leidt tot dood en verderf.

Leerling #6

Er is een magere Hein op de foto. En de rails is van kanonnen die leidt naar een afgrond. Hij is er dus duidelijk erop tegen dat het naar de dood leidt.

Anti-oorlog, dus waarschijnlijk links en vrede bewaren. Leerling #7

-

Duitsland wil de grootse schepen, dat zie je aan het beeldelement waar Frankrijk en Duitsland tegen elkaar racen. De investeringen zorgen alleen maar voor meer dood, want de boten racen naar de dood.

-

Socialistisch, want ze zijn tegen de oorlog. Zoals hier wordt afgebeeld met de magere Hein en de weg van kogels.

Leerling #8

Hij is het er niet mee eens. Beide landen proberen elkaar in te halen, maar uiteindelijk zorgt het toch voor ‘de dood’, dus dat het geen zin heeft, dit zie je aan het skelet en de weg waar ze op rijden houdt op. Door alle ontwikkelingen gaat het fout en loopt het dood.

Leerling #9 Niet mee eens.

-

Duitsland is aan het opkomen (Engeland aan het inhalen)

-

De strijd zal toch niks opleveren want uiteindelijk loopt de achtbaan af. Leerling #10

2. De weg stopt bovenin, waarna ze van een afgrond zouden vallen. Deze dingen laten de

gevaren zien van een wapenwedloop in de marine, wat past bij de anti-oorlog achtergrond van Der Wahre Jacob.

Leerling #14

Het is niet nationalistisch, omdat Duitsland niet machtig afgebeeld is. Het is socialistisch, omdat er een afkeer tegen oorlog is.

Leerling #15

Engeland liep industrieel voor maar op de voet gevolgd door Duitsland. De schrijver wil laten zoen dat deze strijd, hoe dan ook, tot de dood of oorlog leidt. Duitsland gaat beter, dat is te zien aan de uitlaten.

Leerling #17

Dmv de auto waar Engeland op staat laat hij zien dat desondanks de investeringen Engeland, Duitsland nog steeds voor zal staan op militair niveau. Dmv de ‘grimreaper’ toont hij aan dat de investeringen alleen ellende zullen opleveren.

Leerling #20

1. Beide landen ‘racen’ om de eerste te zijn. Ze willen beide de grootste zijn en daarmee de machtigste op zee. Alleen dit kan uiteindelijk leiden tot de afgrond op de bron. Waarbij beide landen problemen krijgen.

2. Deze rivaliteit tussen de landen kan uiteindelijk een oorlog worden. Daarom zie je op de bron een doodshoofd, want de dood is een gevolg.

Leerling #21

1. De twee marineschepen rijden naar de dood toe.

2. Het gaat de landen alleen maar om oorlogsmacht, zij rijden naar de dood toe. 3. Het is een socialistisch blad want het is antioorlog.

Leerling #25

Ze racen allebij op de afgrond af en hebben dat niet door omdat ze alleen naar elkaar kijken. Duitsland probeerd Engeland in te halen en doemt zichzelf daar eigenlijk alleen maar mee omdat er geen inhaalruimte is en omdat ze zo zelf eerder de afgrond invallen.

Leerling #26

-

Engeland vaart voor Duitsland.

-

De route is omringt met doodshoofden. Dit betekent dat de schrijfer vind dat deze strijd tot een ramp leidt.

Spotprent 2 van Joseph Keppler van 30 maart 1887 in tijdschrift Puck met als ondertitel ‘The European Equilibrist’. N=12

Leerling #3

De tekenaar vindt dat het een gevaarlijke situatie is wat blijkt uit het buskruit. En daarnaast speelt hij met hoofden van staatshoofden en dat hij balanceert tussen oorlog en vrede.

Leerling #4

Otto von Bismarck heeft Duitsland herenigd. De tekenaar is van mening dat de Europese situatie gecompliceerd is en dat Bismarck het continent zou moeten redden van de ‘ondergang’, wat blijkt uit het jongleren van staatshoofden én de vraag of Duitsland oorlog zou voeren of zou kiezen voor

vrede. Bismarck probeerde Duitsland ‘bij elkaar te houden’ en verschillende belangen te combineren.

Leerling #6

Dat Otto aan het spelen is met andere staatshoofden. Ook de wipwap is uit balans, oorlog weegt zwaarder dan vrede. De tekenaar denkt dat door Otto dus oorlog gaat uitbreken.

Leerling #7

1. Bismark behoudt het evenwicht tussen vrede en oorlog.

2. Hij jongleert met de staatshoofden, dit laat zien dat hij volledige macht heeft in Europa.

-

?

Leerling #8

Leiders wilden wel vrede maar dachten alleen maar aan oorlog. Leerling #10

-

De visie is dat Bismarck de Europese staatshoofden bespeeld, te zien aan dat de hoofden worden gejongleerd, en dat hij hierdoor misschien per ongeluk op oorlog afstoomt.

-

Bismarck liet Conferentie van München met Afrikaanse landen.

Leerling #12

Bismarck probeert de staatshoofden te beïnvloeden, dit is te Leerling #14

Bismarck is machtigste man in Europa. Hij jongleert met de staatshoofden. Ook bepaald hij tussen oorlog of vrede in Europa.

Leerling #15

De schrijver wil laten zien dat Bismarck kan bepalen wat er in Europa gebeurt qua oorlog of geen oorlog. Dat refereert naar de frans-Duitse oorlog die Bismarck koos te voeren. De tekenaar laat dat zien door de wip naar ‘war’ te laten zakken.

Leerling #17

De tekenaar toont met deze bron aan dat hij niet zeker is over het optreden van Bismarck. Door aan de ene kant oorlog af te beelden en aan de andere kant vrede laat hij zien dat zijn optreden goed of slecht kan zijn. Maar vrede zit hoger, dus blijkt de tekenaar voor hem te zijn.

Leerling #20

1. Het staan op buskruit laat zien dat de tekenaar vindt dat het een gevaarlijke situatie is. 2. Hij speelt met staatshoofden?

Leerling #21

1. Bismark probeert de balans te zijn en probeert iedereen tevreden te houden. 2. Geen idee.