• No results found

Nameting antwoorden leerlingen

Spotprent 3 ‘Het Europeesch concert’ van Eppo Doeve uit de Haagse Post 1936. N=22 Leerling #1

Eppo Doeve is het niet eens met deze politiek aangezien je kunt zien dat Hitler zelf bepaalt wat de rest gaat spelen en het dus gebaseerd is op het tevreden houden van Hitler.

Met de titel wilt Eppo laten zien dat het Europeesch concert gedirigeerd wordt door Hitler en Europa eigenlijk dus doet wat Hitler wil.

Leerling #2

In de prent wordt er een ‘concert’ gehouden door Hitler, Chamberlain, Blum en Mussolini. Hitler heeft de bladmuziek vast en verandert deze naar zijn wil.

De bladmuziek staat voor de appeasement politiek (het proberen om agressie te ontlopen). Ondertussen gooit Hitler bladen met verschillende verdragen op de grond. Hiermee wil de tekenaar duidelijk maken dat hij denkt dat Hitler teveel macht heeft dankzij de appeasement politiek waardoor hij verschillende verdragen kan breken.

Leerling #3

De tekenaar is van mening dat de appeasement politiek niet goed is en dat Hitler een spel met de landen speelt wat te zien is aan dat Locarno op de grond valt en er daar dus niet aan gehouden wordt en dat Hitler het blad met ‘de wacht aan de Rijn’ gewoon wegneemt. De titel verwijst naar het Congres van Wenen, omdat Hitler daar gewoon zijn mening kon doordrukken want Engeland en Frankrijk gingen er toch wel in mee net zoals dat een orkest dat doet bij hun leider.

Leerling #4

In de bron zijn vier wereldleiders te zien, die op muziekinstrumenten aan het spelen zijn. De appeasement politiek krijgt gestalte in de vorm van een harmonische band. Eppo Doeve toont met de muzieknoten dat Hitler de andere leiders zijn noten laat spelen en dat de appeasement politiek ondermijnd wordt. Op het Congres van Wenen werd Europa verdeeld. De tekenaar heeft dus als mening dat een partij (Duitsland) hierbij een prominente positie heeft. De tekenaar wil dan ook laten zien dat Hitler de andere leiders aan het beïnvloeden is. (verdrag van Locarno laten vallen en de andere leiders spelen gewoon door).

Leerling #5

-

Eppo Doeve geeft een mening over de appeasement politiek door te laten zien dat

Chamberlain, Blum en Mussolini Hitler zijn gang laten gaan. Dat is te zien aan dat Hitler het bladmuziek pakt. De drie landen doen hier niks aan omdat zij de oorlog willen voorkomen. De mening van Eppo is dat de drie landen niks tegen Duitsland doen, waardoor Hitler zijn gang kan gaan. De schrijver wil. Et de titel laten zien dat het concert wordt geleid door Hitler en Frankrijk, Engeland en Italië dit opvolgen.

-

De titel verwijst naar het Congres in Wenen waar de nieuwe grenzen werden ingevoerd. Het Congres van Wenen wordt waarschijnlijk gezien als een concert waar iedereen tevreden naar moet kunnen kijken.

Leerling #6

De tekenaar geeft weer dat Hitler zoals de afbeelding laat zien dat hij kan doen wat hij wilt. Zo verandert hij de muziek bladen van ‘geen agressie’ naar ‘de wacht aan de Rijn’. Een negatief gevolg van de appeasement politiek. Met de titel laat de schrijver zien hoe Europa samen met elkaar speelt en of het harmonieuze muziek is of niet.

-

Je ziet hoe hitler de bladmuziek verandert, hier kijken engeland en Frankrijk naar. Dit geeft weer dat Hitler macht over ze uitoefent, en de appeasement politiek averechts werkt.

-

De tekenaar bedoelt met de titel dat de grootmachten in Europa als het ware een concert spelen met Europa. Hij laat ook zien dat hitler de baas is over dit concert, wat het lot van Europa zal bepalen.

Leerling #8

Eppo Doeve laat in deze prent zijn mening over de appeasement politiek doordat Hitler elke keer zijn muziek/ wat hij wilde voorstelt. De andere landen gingen er toch in mee en daarom was Eppo het er niet mee eens.

Door de andere wereldleiders raar af te beelden laat Eppo zien dat hij het niet er mee eens is en ze dus ‘stom en zinloos’ bezig zijn.

Leerling #9

De schrijver vindt dat Hitler na dit pakt nog te veel macht heeft. Hitler kan nog in de bron het ‘Programma’ wat alle 4 de landen hebben opgezet veranderen -> Hitler in de bron veranderd het. Leerling #10

-

De appeasement politiek gaat heel makkelijk voor Hitler. Hij mag dingen in zijn voordeel

gewoon kiezen zondet tegenprestatie. Verder haalt Hitler bladeren weg uit de non-agressie, wat betekent dat hij op oorlog afgaat.

-

Met de titel wordt bedoelt dat Hitler iedereen bespeelt. Leerling #11

Eppo Doeve heeft een negatieve mening over de appeasement politiek (het accepteren van Hitlers acties om een oorlog te voorkomen) omdat hij de erepresentatoren van de landen die de appeasement politiek voerden af te beelden als toekijkers die niks deden tegen de acties van Hitler.

Met deze titel wil de tekenaar laten zien dat Hitler veel te veel vrijheid en macht had. Leerling #12

De tekenaar vindt dat de appeasement politiek vrij zinloos is, in de bron wordt namelijk het muziekblad met het verdrag van Locarno laten vallen, wat wil zeggen dat Hitler het grenzen verdrag letterlijk zal laten vallen. In ruil daarvoor wil hij het muziekblad ‘de wacht aan de Rijn’ terugstoppen. Dit wil zeggen dat hij zijn troepen aan Rijn opstelt in ruil daarvoor. De

onderhandelende premiers spelen de nieuwe bladmuziek gewoon mee wat wilseggen dat ze meewerkten met hu slappe appeasement politiek, aan de plannen van Hitler.

Leerling #14

Hitler is de persoon die de macht heeft over wat er gespeeld wordt, hij word niet gestopt door de anderen door de appeasement politiek.

Leerling #16

De verwijzing naar Locarno doelt hij op appeasement. Hij stelt dat met de conferentie Wenen Hitler doet wat hij wilt en Locarno an zijn laars lapt terwijl Frankrijk en Engeland toekijken. Leerling #17

Door Hitler de leiding te geven over het bladmuziek waar ‘geen agressie’ op staat toont Eppo aan dat Hitler inderdaad zijn zin kreeg door de appeasement politiek, omdat de andere leiders zijn ‘leiding’ volgen.

Door te laten zien dat Hitler de leiding heeft toont de tekenaar dat het congres van Wenen in zijn voordeel lag.

Leerling #19

De schrijver heeft kritiek op hoe de appeasement politiek wordt nageleefd. Het is makkelijk te laten vallen.

Leerling #20

De tekenaar is van mening dat de appeasement politiek niet goed gaat. Ze proberen het verdrag van Locarno na te leven en te volgen, maar Hitler heeft echter ook andere plannen. Hij probeert de grenzen te wijzigen met een ander plan.

Leerling #21

Hitler bepaald de politiek, hij kiest wanneer wat gebeurd en Engeland en Frankrijk volgen. In de prent wordt dit weergegeven doordat Hitler de muziek bepaald en de anderen volgen.

Het Europees concert wordt bepaald door Hitler, hij mag alles doen en de rest van de landen doet er niks aan.

Leerling #22

De verwijzing naar de appeasement politiek zijn de gezichtsuitdrukkingen van Blum en

Chamberlain. Je ziet aan hun gezicht dat ze boos en het er niet mee eens zijn, maar ze grijpen niet in.

Leerling #24

Die politiek houd in dat engeland en frankrijk met name de politiek van hitler gedogen door niet in te grijpen. In de bron zie je ook dat hitler de touwtjes in handen heeft en engeland en Frankrijk braaf spelen wat hitler zegt zonder in te grijpen.

Leerling #25

-

Eppo Doeve is tegen de appeasement politiek omdat er in de bron door Hitler de bladmuziek wordt veranderd en hij doelt daarmee naar dat Hitler de andere leiders eigenlijk laat doen wat hij wilt en ze dus mee laat spelen in zijn plan.

-

Interpretatie 2 klopt omdat er in de bron een verandering van muziek is van het verdrag van Locarno naar nu geen agressie dit symboliseert de verandering in de aanpak van Duitsland door Frankrijk en Engeland, omdat deze overgingen van het behouden van het verdrag naar de appeasement.

Leerling #26

-

Na het zien van een aantal verwijzingen in de prent is de mening van Eppo Doeve te geven. Zo zie je dat onder de grootmachten bepaald wat het programma was en dat de andere leiders dat volgde. Dit verwijst erop dat Eppo vond dat Hitler alles bepaalde in de appeasement politiek en andere leiders niet ingrepen, maar alles gewoon accepteerde.

-

De tekenaar wil laten zien met de titel dat de grootmachten als een concert te werk gingen, namelijk braaf het programma volgen en dat was het. Als Hitler dus dit programma bepaalde had hij als het ware de macht over wat de grootmachten zouden doen.

Spotprent 4 ‘Working the points’ uit 1887 uit het Britse tijdschrift Punch. N=10 Leerling #4

In deze bron zijn twee treinen en een man te zien. De twee treinen symboliseren Rusland en Groot-Brittanië. De man is Bismarck, die ervoor wil zorgen dat de treinen niet tegen elkaar botsen. Bismarck voerde een politiek beleid van het in stand houden van relaties tussen landen. De

tekenaar heeft als mening dat Bismarck een bemiddelaar is in deze situatie. Hij regelt het spoor en ziet dat de treinen tegen elkaar dreigen te botsen (rijden dicht bij elkaar).

Leerling #7

-

Bismarck was bang om aangevallen te worden in een tweefrontenoorlog, en daarom sloot hij veel verdragen en paste hij alliantiepolitiek toe.

-

Bismarck bedient de wissel, die diplomatie voorstelt, om twee treinen (rusland en brittania) die op hem af komen stormen onder controle te houden.

-

De positie van Bismarck bemiddelt in deze prent, want hij bestuurd de wissel en dus de treinen. Leerling #8

De tekenaar laat zijn mening in de bron terugkomen door Bismarck gek en onoplettend en groot en machtig af te beelden. De tekenaar vindt dat Bismarck teveel macht heeft in Europa en niet doorheeft wat hij doet en slechte keuzes maakt. De wind is belangrijk.

Leerling #9

-

In de bron regelt Bismarck alle richtingen, wat betekent dat de tekenaar hem waarschijnlijk een belangrijke positie vond hebben.

-

Engeland rechts en Rusland links. Dat stond voor de angst voor een tweefrontenoorlog.

-

Bismarck streefde sterk naar nationalisme en wilde een sterk leger en opbouw welvaart -> niet

meer op oorlogspad. GB en Rusland belangrijke rol. Leerling #10

-

Bismarck zijn buitenlandse politiek was gericht op territoriale expansie.

-

Bismarck bedient de wissel, terwijl de Britse en Russische treinen gaan botsen. Dit laat zien dat Bismarck bepaald wie er in oorlog gaan komen.

Leerling #14

De buitenlandse politiek van Bismarck was gekenmerkt door een actieve houding en macht. Hij bepaalde veel en had veel invloed op Europa. Hij gebruikte weinig geweld. In deze prent bepaalt Bismarck of er een botsing tussen Rusland en Groot-Brittanië plaatsvind. Hij staat aan de hendel, waarmee de tekenaar de internationale macht van Bismarck laat zien. Op het sein staat gevaar, waarmee de tekenaar aangeeft dat de situatie in Europa instabiel is.

Leerling #17

Bismarck wilde het liefst een neutrale houding waarborgen met de andere machtige landen. Hij wilde niet zoals Wilhelm II conflicten veroorzaken met andere landen, dat het met hun ligging (van Duitsland) slecht zal aflopen.

Door Bismarck af te beelden met het controlepanel laat de tekenaar zien dat Bismarck inderdaad deze agressie-loze houding wilde waarborgen.

Leerling #21 1.

2. De schrijver wilt laten zien dat Bismarck kan bepalen over de diplomatie of Rusland en Engeland botsen of niet.

Leerling #24

Hij vind dat Bismarck de macht heeft in Europa door hem af te beelden als machtige wisselwachter en hij de macht over de wissel heeft en zo ook over rus. en G-B. Leerling #25

Bijlage 14: Nameting tabel score leerlingen