• No results found

Voorbereidingen Omgevingswet draait op volle toeren !

In document Bestuursverslag 2019 (pagina 37-40)

Voorbereidingen Omgevingswet draait op volle toeren !

Een andere opmaat naar ‘samen doen’ is de Omgevingswet. Deze wet is gericht op een goede balans tussen beschermen en benutten van de leefomgeving. De gedachte is dat met een samenhangende visie per regio, meer lokale afwegingsruimte en meer draagvlak er sneller en betere besluiten genomen komen. Een uitdaging! HDSR heeft stappen gezet in de implementatie van de Omgevingswet en het gedachtegoed.

Voorbeelden hiervan zijn het uitgangspunt ‘ja, mits’ in de nieuwe keur, gebiedsgericht en ‘samen met’

werken.

Aan de feitelijke implementatie werkt het waterschap in drie sporen:

1. Op het gebied van planvorming brengt het waterschap het waterbelang in bij Omgevingsvisies en – plannen waardoor ‘water’ een integraal onderdeel uitmaakt van de visies en plannen. Een

medewerker van het waterschap maakt namens de ‘Waterpartners’ in de provincie Utrecht deel uit van het provinciale team dat schrijft aan de provinciale omgevingsvisie (POVI). Aanvullend op de Wateragenda is de Waterpraatplaat gemaakt en participeert HDSR actief in regionale

samenwerkingsstructuren als REP, RES en regionale samenwerkingsvormen.

2. Voor het functioneren als ‘één overheid’ naar initiatiefnemers ontwikkelt de Unie van Waterschappen binnen het project Transitie Ondersteuning Waterschappen (TROWA) instrumenten, handreikingen en werkprocessen om de Omgevingswet handen en voeten te geven. Er wordt onder andere gewerkt aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), de Waterschapsverordening met Toepasbare regels, het Projectbesluit, Vergunning eigen dienst en het Waterbeheerprogramma. HDSR levert op alle vlakken actief capaciteit en kennis aan TROWA.

3. Het op orde brengen van de werkprocessen in de eigen organisatie. Veranderende werkprocessen zijn onder meer de aansluiting op het DSO en veranderingen bij de vergunningverlening. Daarbij is het ook van belang om onze werkprocessen met andere overheden af te stemmen en met elkaar in het netwerk ‘net’ werk te leveren.

Bestuursverslag 2019 38

Doel 16: Betrouwbare en servicegerichte overheid

Bij de beschrijving van een ‘Betrouwbare en servicegerichte overheid’ zijn de volgende uitgangspunten genomen:

 Servicegericht: voor wie iets van het waterschap wil of moet

 Transparant en toegankelijk: voor wie ons zoekt of al kent

Effectindicator 16a Bieden van goede service: op koers

In mei 2019 is de nieuwe Keur vastgesteld met als uitgangspunt ‘ja, mits’.

Deze verandering past binnen de veranderende wereld waarin het waterschap opereert, waarbij de focus nog meer komt te liggen op samenwerking. Een ‘ja, mits-Keur’ waarin we er vanuit gaan dat mensen die plannen maken voor op of aan het water, daar verantwoordelijk mee om gaan. Deze nieuwe regelgeving biedt meer mogelijkheden voor inwoners, bedrijven andere overheden om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen plannen en rekening te houden met een goede waterhuishouding. Dit nieuwe principe betekent overigens niet dat alles is toegestaan. Naast de basisregels (de Keur), is ook het bijbehorende kaartensysteem (de Legger) herzien. Na ruim een half jaar werken met de

nieuwe Keur is het beeld dat erg prettig werkt doordat het toegankelijk is en goed uit te leggen is. Er komen minder vergunningsaanvragen binnen, maar deze zijn vaak wel complexer.

Onveranderd zijn de mogelijkheden voor mensen om contact op te nemen met HDSR. Dit kan via het

klantcontact centrum, de mail of telefonisch. Ook hebben ze 24/7 de kans om hun zaken met het waterschap te regelen via een webshop. De afhandeling van vragen, klachten en/of meldingen vindt plaats op basis van de servicenormen van de Unie van Waterschappen en HDSR voldoet ook in 2019 nog steeds aan deze normen.

Een betrouwbare en servicegerichte organisatie is in deze tijd alleen mogelijk met een goed beheerde ICT omgeving. Ook dit jaar is geïnvesteerd op het gebied van de digitale dienstverlening. Er zijn meerdere applicaties geïmplementeerd, waaronder de implementatie van Windows 10 en de rapportagetool Power BI.

Windows 10 is geïmplementeerd zodat HDRS meegaat met besturingssystemen die op de markt zijn. Power BI is geïmplementeerd om binnen het waterschap betere dienst te verlenen op het gebied van het bouwen van managementrapportages. Het opstellen van managementrapportages draagt bij aan het verlenen van goede service.

Effectindicator 16b Waterschap is toegankelijk en transparant: op koers

De website van het waterschap geeft inzicht in het algemene werk van het waterschap en mensen kunnen er informatie vinden over projecten en werk in uitvoering in hun omgeving. Bij de jaarlijkse belastingaanslag zit een bulletin waarin uitgelegd wordt waaraan het waterschap het geld besteed. Daarnaast zijn mensen, inclusief de agrariërs, regelmatig middels (elektronische) nieuwsbrieven op de hoogte gebracht van wat er in hun omgeving gebeurt en/of gaat gebeuren. Op deze manier wordt ingezet op transparante

overheidscommunicatie vanuit het waterschap.

Met de waterschapsverkiezingen en de wisseling van dijkgraaf was 2019 een bijzonder jaar. Dijkgraaf Patrick Poelman heeft zijn 12 jaren afgesloten met een congres over ‘piping’. Met onder meer de hulp van twee nieuwe jeugdbestuurders is een mooi afscheid georganiseerd en is in september de nieuwe dijkgraaf Jeroen Haan feestelijk welkom geheten. De waterschapsverkiezingen zijn door middel van diverse massa mediale middelen bij de inwoners onder de aandacht gebracht. Gezamenlijk beeld en motto was het uitgangspunt voor de samenwerking met de overige waterschappen, maar met de nadrukkelijke mogelijkheid er een regionale invulling aan te geven. Hierdoor stond een veel beter coherent nationaal beeld van de nut en noodzaak van waterschappen. Ook was er samenwerking op educatief vlak rondom de verkiezingen, wat heeft geresulteerd in de lancering van een nieuwe online lesmodule ‘democratiegame’.

Bestuursverslag 2019 39 Ook via educatie wordt er gewerkt aan: waterbewustzijn verhogen, zichtbaar zijn, draagvlak creëren en

potentiële collega’s bereiken. Dit was zichtbaar door onder andere de deelname aan de landelijke Geoweek, een interview in het blad van de vereniging van aardrijkskundigen en een bijdrage aan de landelijke actie

‘Wandelen voor water’. Ook zijn er gastlessen gegeven aan basis- en voortgezet onderwijs, snuffelstages gefaciliteerd en zijn de online lesmodules Droppiewater.nl en Waterwise.nl en de online lesportal Water op het Schoolplein onder de aandacht gebracht. HDSR heeft zich daarnaast actief laten zien op beroepenevents voor leerlingen en op een landelijke docentendag.

Een aandachtspunt in de transparantie onder de nieuwe privacywetgeving (AVG). Zo blijkt dat het maken van foto’s en filmpjes van educatieve activiteiten aanzienlijk moeilijker is geworden, doordat scholen hun beeldbeleid veel strakker hebben neergezet. Hierdoor is in 2019 minder berichtgeving gedaan over educatie.

» naar Kosten en opbrengsten Bestuur, middelen & maatschappij

Bestuursverslag 2019 40

In document Bestuursverslag 2019 (pagina 37-40)