• No results found

Genieten van water

In document Bestuursverslag 2019 (pagina 30-33)

Nederland is een waterland en mensen recreëren in en op het water. Er wordt gevaren, gezwommen, gevist, geschaatst en langs het water gewandeld en gefietst. Het waterschap spreekt ook wel van recreatief

medegebruik, aangezien de waterhuishoudkundige functie de basis is van het waterschapswerk. Hierop is één uitzondering: het vaarwegbeheer, sinds 2014 een wettelijke taak van het waterschap. Het waterschap is nautisch beheerder en zorgt voor veilig begaanbaar water. Voor de overige recreatieve thema’s neemt het waterschap een faciliterende rol aan; werken mee aan initiatieven van derden, mits het watersysteem het toelaat en de kosten voor de initiatiefnemer zijn. De inzet van het waterschap richt zich op twee hieronder genoemde doelen met bijbehorende effectindicatoren:

12. Vaarrecreant waardeert het watersysteem Eff 12: Heldere afspraken over vaarverkeer 13. Waterschapswerken worden beleefd

Eff 13a: Recreatief medegebruik van waterassets waar mogelijk faciliteren

Eff 13b: Watererfgoed behouden en beleefbaar maken voor huidige en toekomstige generaties

Doel 12: Vaarrecreant waardeert het watersysteem

Effectindicator 12 Heldere afspraken over vaarverkeer: op koers

Als beheerder hebben we voor de vaarweg onder andere te maken met bruggen, sluizen, ligplaatsen en het bevaarbaar houden van de vaarwegen. Met gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat maken we afspraken over bedieningstijden, doorvaart tijdens werkzaamheden en evenementen.

Gemeenten langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) willen graag meer ligplaatsen in hun gemeente.

De GHIJ is echter relatief smal en doordat ligplaatsen de vaarstrook versmallen is er in verband met de vaarveiligheid maar beperkt ruimte. Bij de kadeverbeteringswerken in Montfoort en Oudewater is daarom veel aandacht besteed aan het behouden van ligplaatsen. In 2019 zijn door een rederij uit Oudewater de eerste rondvaarten met een paard en trekschuit (‘jagen’) op de GHIJ tussen Oudewater en Hekendorp georganiseerd; eerst als pilot om zicht te krijgen op eventuele schade die de paarden aan de kering brengen.

De Rietvoorn, de boot die HDSR van Rijkswaterstaat heeft overgenomen is in 2019 hybride gemaakt. Goed voor het milieu en rust voor de omgeving en aan boord! Met de gemeentes Utrecht en Bunnik is een aanzet gegeven om brandstofmotoren op de Kromme Rijn te gaan weren; een mooie case om als gezamenlijke overheden een stukje energietransitie en duurzaamheid neer te zetten.

Doel 13: Waterschapswerken worden beleefd

Effectindicator 13a Recreatief medegebruik van waterassets waar mogelijk faciliteren: op koers Als waterschap dragen we op een aantal manieren bij aan het genieten van het water door mensen:

 door werk aan gezond water wordt water prettig beleefbaar

In het beheergebied van HDSR zijn zeven officiële zwemwateren. Op basis van de waterkwaliteit van de laatste vier jaar (2016 t/m 2019) vallen vijf locaties onder de kwaliteitsklasse uitstekend en één

In Beeld Genieten van water

Voor het thema genieten van water ligt HDSR ‘op koers’. Onze wettelijke taak als vaarwegbeheerder voeren we naar behoren uit en daarbij is er regelmatig afstemming met gemeentes over

verbeteringswerken en/of nieuwe plannen. Met een aantal nieuwe fietsroutes en de voorbereidingen voor het vieren van 2022 kan de recreant steeds meer van onze waardevolle water’assets’ genieten.

Bestuursverslag 2019 31 locatie onder de kwaliteitsklasse goed. Eén locatie is dit jaar van kwaliteitsklasse goed naar

uitstekend gestegen. De genomen maatregelen bij de slecht scorende locatie (o.a. het plaatsen van toiletvoorzieningen) heeft nog niet het gewenste effect gehad.

 op verzoek wordt bijgedragen aan mogelijkheden voor recreatief medegebruik en worden relevante eigendommen opengesteld voor recreatie. Mooie voorbeelden zijn de ontwikkeling van nieuwe fietsroutes (drie nieuwe fietsroutes vanuit Wijk bij Duurstede over de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Langs dijken en gemalen in de Lopikerwaard en het laten bedienen van de sluizen in de Kromme Rijn ten behoeve van de Krommerijnder en roeiboten. Zeven vrijwilligers zijn afgelopen jaar opgeleid om dit te mogen doen. Ook binnen projecten wordt daar waar mogelijk rekening gehouden met (toekomstige) recreatieve wensen.

 meedenken in de mogelijkheden voor hengelsport

Ook in 2019 hebben er weer een aantal visuitzettingen plaats gevonden welke bijdragen aan een gezonde visstand en vergroten de mogelijkheden voor de hengelsport. In 2019 heeft HDSR de nota Visstand- en visstandbeheer opgesteld. In de nota wordt ingegaan op de organisatie van het visstand- en visserijbeheer en worden uitgangspunten beschreven voor een gezonde visstand.

Belangrijk doel van deze nota is om te komen tot een verbetering van de samenwerking tussen de visrechthebbenden (hengelsportverenigingen en beroepsvissers) en het waterschap.

 ijsprotocol hanteren om ijspret mogelijk te maken.

Gedurende de winterperiode wordt in de gaten gehouden of het ijsprotocol in werking gesteld moet worden. Dit is eenvoudiger geworden door de levering van informatie vanuit bijvoorbeeld het KNMI over de verwachtte ijsaangroei. In 2019 heeft het niet voldoende gevroren om het ijsprotocol in gang te zetten.

Effectindicator 13b Watererfgoed behouden en beleefbaar maken voor huidige en toekomstige generaties: op koers

In het beheergebied van HDSR staan veel cultuurhistorische waardevolle elementen; ons watererfgoed. Het waterschap wil dit erfgoed behouden en waar mogelijk versterken. Tijdens de molen- en gemalendag en Open Monumentendag waren zoals gebruikelijk weer verschillende molens en gemalen en ons dijkhuis geopend voor publiek. Bij gemaal Kamerik-Teylingens is de kolenloods herbouwd tot ontvangstruimte en

‘Anna van Egmond bekijkt de nieuwe fietsroute, aangeboden tijdens de Open Monumentendag in Jaarsveld. Van deze route is ook een uitgebreide digitale versie beschikbaar en een audiotour met verhalen over het waterbeheer van vroeger en nu.

Bestuursverslag 2019 32 ruimte voor educatie. De historische Woerdersluis in Spaarndam, ooit eigendom van het Groot-Waterschap van Woerden, maar gelegen in het beheergebied van Rijnland, is overgedragen aan Rijnland.

Binnen de grote projecten zoals de Sterke Lekdijk, de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de KWA wordt ruim aandacht besteed aan cultuurhistorie. Zo zijn via twee erfgoedbijeenkomsten verhalen opgehaald over de Sterke Lekdijk en online beschikbaar gemaakt (Canon van de Dijk onderdeel van de Verhaallijn).

In 2019 zijn verschillende ideeën voor de invulling van het feestelijke jaar 2022 gemaakt. Het is dan 900 jaar geleden dat de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede werd afgedamd. Voor deze afdamming moesten afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud met de bewoners en vormt dus de start van het

waterbeheer in de Utrechtse regio. In 2022 viert ook de stad Utrecht 900 jaar stadsrechten, Woerden 650 jaar stadsrechten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie het 350 jarig bestaan. Als HDSR willen we de festiviteiten gebruiken om het waterbewustzijn onder de inwoners van ons beheergebied te vergroten.

Ideeën zijn er bijvoorbeeld voor een musical voor basisscholen, speciale openstellingen van cultuur-historische locaties en een watermuziek festival. Samen met de andere jubilarissen is gesproken over een waterevenement en/of het maken van een film of theatervoorstelling.

Bestuursverslag 2019 33

In document Bestuursverslag 2019 (pagina 30-33)