• No results found

Segment II Informatie Verzamelen

6. Testen van de huidige applicatie

6.2 Voorbereiden van de test

Nu ik de onderzoeksvragen op had gesteld kon ik overgaan op het voorbereiden van de test.

Daaronder valt het opstellen van testtaken, vinden van testpersonen en het maken van een planning. 6.2.1 Opstellen van testtaken

Een testtaak is een onderdeel van een test die een testpersoon uit moet voeren waardoor er een antwoord gegeven kan worden op de bijbehorende deel- en meetvragen. Bij het opstellen van de testtaken heb ik gekeken of alle delen van de applicatie meegenomen worden in de test en of de testtaak uitvoerbaar zou zijn voor ieder segment van de doelgroep.

3. Hoe ervaart de gebruiker de informatiepagina?

A. Is het de gebruiker gelukt om de informatie pagina te vinden? B. Heeft de gebruiker hier gevonden wat er gezocht werd? C. Is het de gebruiker gelukt om feedback te verzenden?

Tabel 3 Deelvraag 3

Deelvraag 3 Hoe ervaart de gebruiker de informatie pagina?

Testtaak 3 Meer info graag?

A. Ga op zoek naar de informatie pagina.

B. Verstuur een feedback bericht met daarin je naam en je leeftijd. C. Ga terug naar de startpagina.

Tabel 4 Testtaak 3

In tabel 4 is deelvraag 3 te zien en de bijbehorende meetvragen. In tabel 5 is te zien hoe die omgezet zijn tot testtaken. Zoals hierboven ook te zien is geven de testtaken niet altijd antwoord op de deel- of meetvragen. Om die reden besloot ik om na de test een korte enquête uit te voeren om deze gaten op te vangen, meer informatie over die enquête vind u in paragraaf 6.2.3.

48 van 128

6.2.2 Vinden van testpersonen

Zoals eerder vermeld was ik samen met de opdrachtgever langs geweest bij een kunstschaatstraining in de Uithof om de applicatie in actie te zien. Na die training werd er in overleg besloten om van doelgroep te wisselen.

Ik vroeg om het email adres van Martine (de schaatstrainster) en mailde haar of wij nog een keer langs mochten komen en of ik dan een aantal test mocht uitvoeren met haar pupillen. Hier reageerde ze erg positief op en zodoende spraken we af om op 12 maart 2014 gedurende haar schaatstraining in de Uithof te testen. Dit proces nam veel minder tijd in beslag dan ik vooraf gedacht had, dit is te danken aan de connecties die het bedrijf al had.

Ik heb mij bij deze test gericht op de primaire groep omdat de opdrachtgever en ik verwachtten dat deze representatief is voor het merendeel van de gebruikers en zo de meeste obstakels er uit zullen halen die de primaire groep tegen komt bij het gebruiken van de applicatie. De testpersonen die ik getest heb vallen in de primaire doelgroep omdat ze aan de volgende kenmerken voldoen.

 De testpersonen doen aan een technische individuele sport.  De testpersonen variëren in leeftijd tussen de 15 en 50 jaar.  De testpersonen sporten twee keer per week.

 De testpersonen competeren in wedstrijdverband.  De testpersonen sporten voor plezier of prestatiegericht.

De test heb ik uitgevoerd met minimaal aantal van 8 testpersonen, dat heb ik gedaan aan de hand van de theorie van Nielsen dat je met 5 testpersonen 75% van de verschillende uitkomsten behaald. Ik wilde graag een iets groter percentage om zo meer zekerheid te verkrijgen over die uitkomsten, zodoende ben ik op het getal 8 uitgekomen.

6.2.3 Opstellen van testplan 1

Naast het opstellen van de hoofdvragen en bijbehorende deel en meetvragen waren er nog een aantal andere facetten van het testen wat ik voor heb bereid in een testplan. Daaronder viel de locatie, de test vond plaats op de ijsbaan in de Uithof gedurende een kunstschaatstraining. Omdat dit voor mij vrij onbekend terrein was besloot ik om een soort van plattegrond te maken in de vorm van een testopstelling. Op de afbeelding hieronder valt de testopstelling te zien.

49 van 128

Om de test te kunnen documenteren heb ik gebruik gemaakt van een aantal formulieren, om te beginnen met de test moesten de testpersonen wel weten wat ze moeten doen. Daar had ik het instructieformulier voor gemaakt. Deze bestond uit een inleidend verhaaltje en de testtaken.

Deelvraag 1 Hoe ervaart de gebruiker het startscherm?

Testtaak 1: Start.

A. Start de applicatie.

Testtaak 2: Help!

A. Ga op zoek naar de help pagina en vindt hier de informatie over save length. B. Ga terug naar de startpagina.

Tabel 5 Testtaken op het instructieformulier

Het volgende formulier dat ik nodig had was het observatieformulier, om gegevens te achterhalen betreffende de testpersoon. Om gedurende de test de meetvragen te beantwoorden en om opmerkingen op te schrijven.

Hoe gebruiksvriendelijk is het om een filmpje op te slaan?

Is het de gebruiker gelukt om een filmpje op te slaan? Ja / Nee Tabel 6 Voorbeeld Observatieformulier

Hierboven ziet u van een van de meetvragen hoe die gedocumenteerd is, ik koos voor simpele ja/nee structuur omdat je weinig tijd hebt gedurende de test omdat de observator op de testpersoon moet letten in plaats van het blaadje.

Het laatste formulier wat ik nodig had was de eerder genoemde enquête. Het doel van deze enquête was om de informatie die gemist was tijdens de test hier wel er uit te halen, daarnaast was het een handig moment om de mening van de doelgroep te vragen betreffende de applicatie. Hieronder ziet u twee vragen uit de enquête, voor de volledige enquête verwijs ik u naar Bijlage F - Testplan 1. Met betrekking tot het startscherm.

“Vraag 2

Moest je zoeken naar wat je moest doen?”

Met betrekking tot de algemene uitstraling van de applicatie.

“Vraag 3

Kunt u een korte beschrijving geven van uw eerste indruk van het ontwerp? Kunt u dit in enkele trefwoorden noteren?”

Ik had een afspraak met testpersonen gemaakt, de hoofdvraag bedacht, de deel- en meetvragen opgesteld, de formulieren gemaakt en een testopstelling voorbereid. Het enige wat restte was een planning maken zodat ik een goed beeld zou hebben van het verloop van de test.

Daarbij moest ik rekening houden met de uitleg aan Martine, het opzetten van de test,

de tijd van de schaatstraining en de duur van de enquêtes. Daarnaast zitten de schaatsers ook met een eigen planning na de training. De planning is terug te vinden in Bijlage F - Testplan 1.

50 van 128