• No results found

Segment VI Evaluatie

12. Evalueren van het project

12.2 Proces evaluatie

In dit verslag heeft u kunnen lezen hoe ik te werk ben gegaan gedurende mijn project, wat mij keuzes waren en wat daar de resultaten van zijn geweest. In deze paragraaf ga ik die werkwijze en keuzes evalueren. Dat ga ik doen door per fase antwoord te geven op de volgende vragen.

 Waar ben ik tevreden over en waar niet?  Wat was gemakkelijk en wat was moeilijk?

 Stel, je kunt een onderdeel nog een keer doen. Wat zou je dan anders doen en wat zou je weer op deze manier doen?

12.2.1 Oriëntatie fase

De oriëntatiefase was voor mij een teken dat ik eindelijk kon beginnen, maar ik hield me in. Ik had met mezelf afgesproken de kat uit de boom te kijken en dat lukte aardig. Het contact met de opdrachtgever was goed en de informatie voor de bedrijfsoriëntatie en het plan van aanpak had ik snel binnen. De volgende keer zou ik niets veranderen aan mijn aanpak ik vind het afwachten en analyseren van zaken erg interessant en voelde me goed met deze aanpak.

12.2.2 Onderzoeksfase

De onderzoeksfase was het moment waarop ik de doelgroep en de markt ging onderzoeken. In eerste instantie heb ik dit te luchtig aangepakt en daar ben ik zeker niet tevreden over, daardoor moest ik in een later stadium revisies toepassen. Ik vond het ook lastig om echt diepgang te krijgen in mijn documenten, daar heeft de opdrachtgever mij uiteindelijk goed mee geholpen door mij uit te dagen en elke keer de documenten kritisch te bekijken. Mede daardoor is mijn benchmark een van mijn beste documenten geworden.

De volgende keer zou ik een brainstormsessie willen doen om te achterhalen voor welke groepen de applicatie nog meer kan werken. Ik heb nu het gevoel dat ik alleen de top van de ijsberg gezien heb en later pas in het water ging kijken. Ik had eerder contact moeten zoeken met de opdrachtgever, hij had meer informatie zowel over de doelgroep als over de markt.

121 van 128

12.2.3 Testfase 1

Deze fase verliep erg gemakkelijk en daar ben ik dan ook erg tevreden over. Het ging zo gemakkelijk omdat ik erg snel testpersonen had gevonden door de connecties van het bedrijf. De test zelf verliep anders dan gepland, ik vond het lastig om aan het begin van mijn project tegen mijn opdrachtgever in te gaan. Daardoor kwamen er twijfelachtige testresultaten uit en daar ben ik dan ook minder

tevreden over.

Gedurende deze fase kreeg ik een ontzettende writers block, ik kreeg niks meer op papier en had moeite me te concentreren, ik besloot alvast wat te gaan schetsen en de twee fases door elkaar heen te laten lopen. Dit was tegen mijn waterval methode in maar heeft mij zeker geholpen om over die writers block heen te komen.

De volgende keer zou ik de test beter doorspreken met de opdrachtgever en de schaatscoach, ik kende de omgeving niet goed genoeg waardoor mijn voorbereiding te niet werd gedaan en ik moest improviseren. Mijn voorbereiding had dus anders gemoeten, ik had de locatie moeten verkennen.

12.2.4 Ontwerpfase

Gedurende deze fase heb ik gebruik gemaakt van de methode van Garrett, “The elements of user experience”. Ik volgde de weg die door Garrett uitgestippeld was en knalde de ene na de andere plane er uit, het ging goed voor mijn gevoel. Het lastigste hierin was dat het zoveel was en dat als ik een aanpassing deed het voor een aanpassingsgolf door het document zorgde.

Achteraf heb ik echt veel tijd besteed aan het ontwerpproces en daar ben ik minder tevreden over. Ik denk dat het komt omdat ik het ontwerprapport opstellen daadwerkelijk leuk vind om te doen. Mijn opdrachtgever was gedurende deze fase niet bereikbaar en om die reden had ik aan het eind van het ontwerpproces meerdere verschillende versies van het nieuwe ontwerp.

De volgende keer als ik een ontwerpproces doorloop wil ik een strakkere planning aanhouden en daarbinnen milestones en deadlines plaatsen. Ik miste in deze fase een stimulans om door te gaan, een bepaalde druk om iets op te leveren, in paragraaf 12.2.9 ga ik daar verder op in.

12.2.5 Testfase 2

Ik ben erg tevreden over hoe ik deze test voor heb bereid, de testmethode die ik gekozen heb paste erg bij wat ik wilde testen. Voorafgaand aan de test heb ik deze nog doorgenomen met de

opdrachtgever en zodoende heb ik de manier van testen nog verbeterd. Mijn planning in deze fase was echter niet goed, het duurde lang en heb daardoor tijd verloren. De test zelf verliep wel erg vlot en daar ben ik wel tevreden over. Het vinden van testpersonen was gemakkelijk en voor de rest is er niet iets aan te duiden wat ik echt moeilijk vond. Het enige wat ik dan ook anders zou doen is de planning, voorafgaand aan de test.

122 van 128

12.2.6 Realisatiefase

In deze fase heb ik een klikbare demonstratie gemaakt door middel van een web applicatie. Ik ben erg tevreden over de manier waarop ik tot die applicatie ben gekomen. Het maken van de klikbare demonstratie vond ik ook erg soepel gaan en over dit proces ben ik dan erg tevreden, het was ook erg fijn om iets anders te doen dan documenteren.

Er is weinig wat ik anders zou doen in deze fase, idealiter had ik de demo gemaakt met html en CSS echter bereikte ik op deze manier ook mijn doel met een minder zware weg. Ik heb hierover nog overlegd met school of het ook op deze manier mocht en dat was het geval. Andere programma’s met een grotere leercurve die ik in deze fase ontdekt heb zou ik graag aanleren zoals Adobe Muse. 12.2.7 Testfase 3

Betreffende deze fase ben ik erg tevreden over de voorbereiding van de test en de wijze waarop ik testpersonen gezocht en gevonden heb. Zoals u heeft kunnen lezen heb ik mijn eigen netwerk gebruikt om aan testpersonen te komen en het viel mij eigenlijk mee hoe gemakkelijk dat ging. In deze fase is er geen onderdeel dat ik anders aan zou pakken, naar mijn mening ging deze fase erg goed.

12.2.8 Adviesfase

Over deze fase ben ik een beetje tevreden, het advies wat ik uit heb gebracht werd in eerste instantie niet begrepen door de opdrachtgever. Door een gesprek te houden werd dat verhelderd en bleek de opdrachtgever erg positief te zijn over de verbeteringen. De ruis kwam voort uit het document en was ontstaan doordat er te weinig terugkoppeling was naar de eerdere documentatie.

Ik ben er wel erg tevreden mee hoe de opdrachtgever reageerde op de aanpassingen en dat hij aangaf graag samen wilde gaan kijken hoe die doorgevoerd kunnen worden.

Het enige waar ik niet tevreden over ben is dat ik bij het opstellen van het rapport meer contact had willen hebben met de opdrachtgever.

12.2.9 Algemene zaken

Gedurende het project had ik erg veel vrijheid, ik moest alles zelf doen. Op eigen kracht, me zelf motiveren en controleren. Ik heb het erg lastig gehad met de vrijheid die dit project me gaf, aan de ene kant vond ik het prettig en aan de andere kant ergerde ik me aan mezelf. Een positieve

kanttekening is dat ik wel erg gegroeid ben op het vlak van zelfstandig werken. Mede hierdoor had ik het lastig met de planning, ik had veel beter moeten plannen en me daar ook aan moeten houden, zoals ik al benoemde ik heb af en toe een streng iemand nodig die me controleert.

Maar de in mijn ogen grootste nalatigheid van mijn kant is de communicatie met de opdrachtgever. Dit had veel frequenter gemoeten en ook hier had ik zelf achteraan moeten gaan.

123 van 128