• No results found

Voorbeeldtekst Rapport van feitelijke bevindingen Straatstenen

(de accountant wordt geacht de definitieve tekst “op maat” te maken op basis van de specifieke omstandigheden bij de onderneming en de in dat kader te verrichten en verrichte werkzaamheden) Aan…….(naam opdrachtgever)

Adres

Postcode Woonplaats

Plaats, datum

Betreft: Rapport van feitelijke bevindingen Opgave Productomzet Straatstenen Geachte directie,

Ingevolge uw opdracht hebben wij een aantal specifieke werkzaamheden verricht met betrekking tot de door u opgestelde Opgave Productomzet Straatstenen. Deze Verklaring is door of onder de verantwoordelijkheid van de ondernemingsleiding van (naam van de rechtspersoon/personenvennootschap) opgesteld naar aanleiding van het sanctierapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) waarop de Bekendmaking boetetoemeting ten behoeve van bepaalde mededingingsbeperkende activiteiten in de betonsector (hierna: Bekendmaking), alsmede de toepassingsverklaring bij Bekendmaking boetetoemeting ten behoeve van bepaalde mededingingsbeperkende activiteiten in de betonsector: straatstenen (hierna: Toepassingsverklaring)zien. Deze Opgave Productomzet Straatstenen, de hiervoor omschreven

Bekendmaking en de Toepassingsverklaring vormen het uitgangspunt van onze werkzaamheden.

Voor een omschrijving van deze opdracht verwijzen wij naar onze brief van (datum brief opdrachtbevestiging, indien deze is opgesteld). Deze rapportage bevat de uitkomsten van onze werkzaamheden.

Aard en reikwijdte van de verrichte werkzaamheden

Onze werkzaamheden zijn verricht in overeenstemming met in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen inzake opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden. De opdracht houdt in dat op het in de Opgave Productomzet Straatstenen opgenomen cijfermateriaal en toelichtingen daarop geen accountantscontrole is toegepast en dat evenmin een beoordelingsopdracht is uitgevoerd. Een en ander impliceert dat aan onze rapportage geen zekerheid kan worden ontleend omtrent de getrouwheid van het in de Opgave Productomzet Straatstenen opgenomen cijfermateriaal en toelichtingen daarop, anders dan terzake van de aspecten zoals door ons onderzocht en waarover dienovereenkomstig door ons in deze

rapportage wordt gerapporteerd. Volledigheidshalve wijzen wij er nog op dat, indien wij aanvullende

werkzaamheden zouden hebben verricht of een controle- of beoordelingsopdracht zouden hebben uitgevoerd, wellicht andere onderwerpen aan het licht zouden kunnen zijn gebracht die voor u mogelijk van belang zouden kunnen zijn geweest.

Verrichte werkzaamheden

Wij hebben de volgende werkzaamheden verricht:

1. Wij zijn nagegaan of intern een procedure is gehanteerd en zo ja welke, teneinde de Productomzet 2000 vast te stellen.

NB: Uit de procedure moet blijken, dat de onderneming geen ramingen of statistische steekproeven heeft gehanteerd om de Productomzet 2000 te bepalen.

2. Wij zijn nagegaan of de Productomzet 2000 conform de definitie van de NMa, zoals opgenomen in de Opgave Productomzet Straatstenen is afgeleid uit de jaarrekening en administratie van (naam van de rechtspersoon/personenvennootschap).

NB: Nagegaan dient te worden dat voor alle onder de netto-omzet 2000 verantwoorde en opgenomen afzet van Straatstenen de totale netto-omzet 2000 wordt opgegeven conform de definitie Productomzet 2000. Hierbij kan aansluiting worden gezocht bij de informatie zoals deze in de administratie van de onderneming gebruikelijk wordt vastgelegd.

3. Wij hebben de niet als Productomzet 2000 aangemerkte netto-omzet over 2000 op plausibiliteit

beoordeeld. Deze beoordeling heeft plaatsgevonden door middel van kennisneming van de administratie van de onderneming.

4. Wij hebben onderzoek gedaan naar de juistheid en volledigheid van de toerekening van de Productomzet 2000 aan de daarvoor in aanmerking komende vennootschappen.

5. Wij hebben de Opgave Productomzet Straatstenen opgevraagd, waarmee de directie van (naam van de rechtspersoon/personenvennootschap) haar verantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van deze opgave heeft erkend.

Uitkomsten verrichte werkzaamheden

De door ons verrichte werkzaamheden leiden tot de volgende bevindingen:

1. Wij hebben vastgesteld dat door (naam van de rechtspersoon/personenvennootschap) een adequate procedure is gehanteerd ter bepaling van de Productomzet 2000.

2. Wij hebben vastgesteld dat de in de Opgave Productomzet Straatstenen vermelde Productomzet 2000 is afgeleid uit de jaarrekening en administratie van (naam van de rechtspersoon/personenvennootschap).

NB: De onderneming dient te beschikken over een overzicht van in 2000 uitgevoerde

opdrachten, die aansluit op de netto-omzet 2000 in de jaarrekening en administratie waarbij per opdracht concreet wordt aangegeven of sprake is van Productomzet 2000, zoals is gedefinieerd door de NMa.

3. De door ons uitgevoerde deelwaarnemingen ter beoordeling van de plausibiliteit van de niet als Productomzet 2000 aangemerkte netto-omzet 2000 geven geen aanleiding tot het rapporteren van bijzondere bevindingen.

NB: Indien van toepassing dient de accountant hier melding te maken van onjuistheden, voorzover deze niet geleid hebben tot aanpassing van de in de Opgave Productomzet Straatstenen verantwoorde netto-omzet. Eveneens dient melding te worden gemaakt van

onzekerheden die zijn blijven bestaan bij de classificatie van de Productomzet 2000 en overige feiten en omstandigheden die zijn aangetroffen en relevant zijn voor de oordeelsvorming door de NMa, zoals het ontbreken van bevestigingen van opdrachtgevers c.q stukken van derden, waaruit blijkt dat de opdrachten niet onder Productomzet 2000 vallen. De accountant dient de

onjuistheden en onzekerheden zoveel als mogelijk te kwantificeren.

4. Wij hebben vastgesteld dat de Productomzet 2000 op juiste wijze aan de daarvoor in aanmerking komende vennootschappen is toegerekend (indien van toepassing).

5. Wij hebben de Opgave Productomzet Straatstenen ontvangen, waarmee de directie van (naam van de rechtspersoon/personenvennootschap) haar verantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van deze opgave heeft erkend.

Wij wijzen er nog op dat onze werkzaamheden uitsluitend zijn verricht ten behoeve van de NMa en dat deze rapportage derhalve niet (geheel of gedeeltelijk) aan anderen dan de NMa mag worden verstrekt, zonder onze uitdrukkelijke toestemming vooraf.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn gaarne bereid de inhoud van deze rapportage verder toe te lichten.

Bijlage 3 - Model Verzoek boetevermindering kleine ondernemingen en toelichting (zie achterzijde)

Verzoek