• No results found

Zaaknummer1: [invullen zaaknummer]

Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren

[invullen naam rechtspersoon en statutaire vestigingsplaats] doet opgave van de Productomzet 2003.2 De Productomzet 2003 van [invullen naam rechtspersoon en statutaire vestigingsplaats] bedraagt in totaal EUR [invullen totaalbedrag].

1 Per onderneming is een zaaknummer toegekend. Dit zaaknummer geldt voor de hele onderneming, met inbegrip van eventuele 100%- dochtermaatschappijen en/of moedermaatschappijen. Uw zaaknummer treft u aan op de eerste pagina van de aanbiedingsbrief onder ‘Ons kenmerk’.

2 Zoals gedefinieerd in de Toepassingsverklaring van de Bekendmaking boetetoemeting ten behoeve van bepaalde mededingingsbeperkende activiteiten in de betonsector: breedplaatvloeren en ribcassettevloeren.

Verklaring juistheid en volledigheid

Hierbij verklaart [invullen naam van persoon die rechtsgeldig bevoegd is de rechtspersoon in een procedure bij de NMa te vertegenwoordigen] namens [invullen naam rechtspersoon en statutaire vestigingsplaats], bij de NMa bekend onder [invullen zaaknummer] dat de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en

ribcassettevloeren juist en volledig is.

Ter ondersteuning van de juistheid en volledigheid van de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren heeft [invullen naam accountant] in opdracht van [invullen naam rechtspersoon] een Rapport van feitelijke bevindingen opgesteld. Dit Rapport is opgenomen als bijlage bij deze opgave. Voorts is een origineel exemplaar van de meest recente (intern) vastgestelde (enkelvoudige) jaarrekening, met, indien van toepassing, in de toelichting opgenomen de geconsolideerde jaarrekening van de groep en in de overige gegevens de accountantsverklaring, bijgevoegd.

Hierbij bevestigt [Invullen naam van persoon die rechtsgeldig bevoegd is de rechtspersoon in een procedure bij de NMa te vertegenwoordigen] namens [invullen naam rechtspersoon] naar beste weten het volgende:

1. De inhoud van de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren is onze/mijn verantwoordelijkheid.

2. Wij hebben de accountant inzage gegeven in de gehele administratie, alsmede de daaraan ten grondslag liggende gegevens en alle notulen van vergaderingen van aandeelhouders,

commissarissen en directie ter inzage getoond, die relevant zijn of kunnen zijn gelet op de verantwoordelijkheid van de accountant om een Rapport van feitelijke bevindingen af te geven. 3. De financiële gegevens zoals opgenomen in de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en

ribcassettevloeren bevatten geen onjuistheden of onvolledigheden van materieel belang.

Bij de opstelling van de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren zijn de Bekendmaking boetetoemeting ten behoeve van bepaalde mededingingsbeperkende activiteiten in de betonsector (hierna: Bekendmaking), de Toelichting bij de Bekendmaking en de Toepassingsverklaring van de Bekendmaking: breedplaatvloeren en ribcassettevloeren, gevolgd.

Datum:

Naam vertegenwoordiger: Handtekening vertegenwoordiger:

Bijlage 2 - Model rapport van feitelijke bevindingen

Voorbeeldtekst Rapport van feitelijke bevindingen

(de accountant wordt geacht de definitieve tekst “op maat” te maken op basis van de specifieke omstandigheden bij de onderneming en de in dat kader te verrichten en verrichte werkzaamheden) Aan…….(naam opdrachtgever)

Adres

Postcode Woonplaats

Plaats, datum

Betreft: Rapport van feitelijke bevindingen Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren Geachte directie,

Ingevolge uw opdracht hebben wij een aantal specifieke werkzaamheden verricht met betrekking tot de door u opgestelde Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren. Deze Verklaring is door of onder de verantwoordelijkheid van de ondernemingsleiding van (naam van de rechtspersoon) opgesteld naar aanleiding van het sanctierapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) waarop de Bekendmaking boetetoemeting ten behoeve van bepaalde mededingingsbeperkende activiteiten in de betonsector (hierna: Bekendmaking), alsmede de toepassingsverklaring bij Bekendmaking boetetoemeting ten behoeve van bepaalde mededingingsbeperkende activiteiten in de betonsector: breedplaatvloeren en ribcassettevloeren (hierna: Toepassingsverklaring) zien. Deze Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren, de hiervoor omschreven Bekendmaking en de Toepassingsverklaring vormen het uitgangspunt van onze werkzaamheden.

Voor een omschrijving van deze opdracht verwijzen wij naar onze brief van (datum brief opdrachtbevestiging, indien deze is opgesteld). Deze rapportage bevat de uitkomsten van onze werkzaamheden.

Aard en reikwijdte van de verrichte werkzaamheden

Onze werkzaamheden zijn verricht in overeenstemming met in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen inzake opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden. De opdracht houdt in dat op het in de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren opgenomen cijfermateriaal en toelichtingen daarop geen accountantscontrole is toegepast en dat evenmin een beoordelingsopdracht is uitgevoerd. Een en ander impliceert dat aan onze rapportage geen zekerheid kan worden ontleend omtrent de getrouwheid van het in de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren opgenomen cijfermateriaal en toelichtingen daarop, anders dan terzake van de aspecten zoals door ons onderzocht en

waarover dienovereenkomstig door ons in deze rapportage wordt gerapporteerd. Volledigheidshalve wijzen wij er nog op dat, indien wij aanvullende werkzaamheden zouden hebben verricht of een controle- of beoordelingsopdracht zouden hebben uitgevoerd, wellicht andere onderwerpen aan het licht zouden kunnen zijn gebracht die voor u mogelijk van belang zouden kunnen zijn geweest.

Verrichte werkzaamheden

Wij hebben de volgende werkzaamheden verricht:

1. Wij zijn nagegaan of intern een procedure is gehanteerd en zo ja welke, teneinde de Productomzet 2003 vast te stellen.

NB: Uit de procedure moet blijken, dat de onderneming geen ramingen of statistische steekproeven heeft gehanteerd om de Productomzet 2003 te bepalen.

2. Wij zijn nagegaan of de Productomzet 2003 conform de definitie van de NMa, zoals opgenomen in de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren is afgeleid uit de jaarrekening en administratie van (naam van de rechtspersoon).

NB: Nagegaan dient te worden dat voor alle onder de netto-omzet 2003 verantwoorde en opgenomen afzet vanbreedplaatvloeren en ribcassettevloerende totale netto-omzet 2003 wordt opgegeven conform de definitie Productomzet 2003. Hierbij kan aansluiting worden gezocht bij de informatie zoals deze in de administratie van de onderneming gebruikelijk wordt vastgelegd. 3. Wij hebben de niet als Productomzet 2003 aangemerkte netto-omzet over 2003 op plausibiliteit

beoordeeld. Deze beoordeling heeft plaatsgevonden door middel van kennisneming van de administratie van de onderneming.

4. Wij hebben onderzoek gedaan naar de juistheid en volledigheid van de toerekening van de Productomzet 2003 aan de daarvoor in aanmerking komende vennootschappen.

5. Wij hebben de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren opgevraagd, waarmee de directie van (naam van de rechtspersoon) haar verantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van deze opgave heeft erkend.

Uitkomsten verrichte werkzaamheden

De door ons verrichte werkzaamheden leiden tot de volgende bevindingen:

1. Wij hebben vastgesteld dat door (naam van de rechtspersoon) een adequate procedure is gehanteerd ter bepaling van de Productomzet 2003.

2. Wij hebben vastgesteld dat de in de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren vermelde Productomzet 2003 is afgeleid uit de jaarrekening en administratie van (naam van de rechtspersoon).

NB: De onderneming dient te beschikken over een overzicht van in 2003 uitgevoerde

opdrachten, die aansluit op de netto-omzet 2003 in de jaarrekening en administratie waarbij per opdracht concreet wordt aangegeven of sprake is van Productomzet 2003, zoals is gedefinieerd door de NMa.

3. De door ons uitgevoerde deelwaarnemingen ter beoordeling van de plausibiliteit van de niet als Productomzet 2003 aangemerkte netto-omzet 2003 geven geen aanleiding tot het rapporteren van bijzondere bevindingen.

NB: Indien van toepassing dient de accountant hier melding te maken van onjuistheden, voorzover deze niet geleid hebben tot aanpassing van de in de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloerenverantwoorde netto-omzet. Eveneens dient melding te worden gemaakt van onzekerheden die zijn blijven bestaan bij de classificatie van de

Productomzet 2003 en overige feiten en omstandigheden die zijn aangetroffen en relevant zijn voor de oordeelsvorming door de NMa, zoals het ontbreken van bevestigingen van

opdrachtgevers c.q. stukken van derden, waaruit blijkt dat de opdrachten niet onder Productomzet 2003 vallen. De accountant dient de onjuistheden en onzekerheden zoveel als mogelijk te kwantificeren.

4. Wij hebben vastgesteld dat de Productomzet 2003 op juiste wijze aan de daarvoor in aanmerking komende vennootschappen is toegerekend (indien van toepassing).

5. Wij hebben de Opgave Productomzet breedplaatvloeren en ribcassettevloeren ontvangen, waarmee de directie van (naam van de rechtspersoon) haar verantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van deze opgave heeft erkend.

Wij wijzen er nog op dat onze werkzaamheden uitsluitend zijn verricht ten behoeve van de NMa en dat deze rapportage derhalve niet (geheel of gedeeltelijk) aan anderen dan de NMa mag worden verstrekt, zonder onze uitdrukkelijke toestemming vooraf.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn gaarne bereid de inhoud van deze rapportage verder toe te lichten.

Bijlage 3 - Model Verzoek boetevermindering kleine ondernemingen en toelichting

Verzoek

boetevermindering kleine ondernemingen

Onderstaande rechtspersoon meent in het kader van de versnelde sanctieprocedure inzake het Rapport zoals nader omschreven in de Toepassingsverklaring breedplaatvloeren en ribcassettevloeren in aanmerking te komen voor een verlaging van de boete wegens de (beperkte) omvang van de concernomzet en doet in dat verband de volgende opgave.

Opgave Concernomzet 2003

Zaaknummer: [invullen zaaknummer(s)]

De concernomzet 2003van het concern waartoe [invullen naam rechtspersoon en statutaire vestigingsplaats van de rechtspersoon] behoort, bedraagt in totaal

EUR [invullen totaalbedrag in euro’s] (exclusief BTW). Ten bewijze is bijgevoegd [aangeven wat van toepassing is]:

∏ een door een accountant gecontroleerde geconsolideerde jaarrekening van 2003 waaruit de concernomzet blijkt;

indien geen geconsolideerde jaarrekening beschikbaar is dan wel niet gecontroleerd: ∏ een door een accountant goedgekeurde opgave van de concernomzet van 2003. NB: zie toelichting.

Verklaring juistheid en volledigheid

Hierbij verklaart [invullen naam van persoon die rechtsgeldig bevoegd is de rechtspersoon in een procedure bij de NMa te vertegenwoordigen] namens [invullen naam en statutaire vestigingsplaats van de

rechtspersoon], bij de NMa bekend onder [invullen zaaknummer] dat de opgegeven concernomzet 2003 juist en volledig is.

Datum:

Naam vertegenwoordiger: Handtekening vertegenwoordiger:

TOELICHTING BIJLAGE 3

Zaaknummer: Per onderneming is een zaaknummer toegekend. Dit zaaknummer geldt voor de hele onderneming en de rechtspersonen aan wie de overtreding van de onderneming kan worden toegerekend met inbegrip van de dochtermaatschappijen en/of moedermaatschappijen. Uw zaaknummer treft u aan op de eerste pagina van de aanbiedingsbrief onder ‘Ons kenmerk’.

Geconsolideerde jaarrekening: Een geconsolideerde jaarrekening wordt in artikel 2:405 lid 1 BW gedefinieerd als de jaarrekening waarin de activa, passiva, baten en lasten van de rechtspersonen en vennootschappen die een groep of groepsdeel vormen, als één geheel worden opgenomen. De geconsolideerde jaarrekening bevat de eigen financiële gegevens, tezamen met die van de dochtermaatschappijen in de groep en die van andere groepsmaatschappijen. De vastgestelde geconsolideerde jaarrekening 2003 dient te worden verstrekt. Concernomzet: Onder concernomzet wordt verstaan de som van de bedrijfsopbrengsten zoals weergegeven in Model E van het Besluit modellen jaarrekening die is opgenomen in de bijlage bij de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving. De som van de bedrijfsopbrengsten bestaat uit de netto omzet, wijzigingen in voorraden gereed product en onderhanden werk, geactiveerde productie voor het eigen bedrijf en overige

bedrijfsopbrengsten.

Accountant: De verklaring dient te worden afgegeven door een registeraccountant of accountant-administratieconsulent. Indien de onderneming een zodanige omvang heeft dat controle van haar

jaarrekening wettelijk verplicht is dan mag slechts degene die bevoegd is tot het verplichte onderzoek van de jaarrekening de verklaring afgeven. De accountant mag tevens niet in dienst zijn van de onderneming.