• No results found

Voorbeeld van opzet Raad aan de praat 2014-2018

---

Twee pagina’s

Indeling raadzaal 2014-2018

01: Mirjam van Bergen, raadsgriffier ChristenUnie

Ooststellingwerfs Belang 02: Harry Oosterman, voorzitter/burgemeester 10: Meine Jansma

18: Jenny Dolsma 03: Margreet van der Zwaag, griffiemedewerker

19: Jenne Hummel

04: Engbert van Esch, wethouder CDA GroenLinks

20: Henk Dongstra 05: Sierd de Boer, wethouder OoststellingwerfsBelang 11: Gerda Koopman

21: Wolter Slager 06: Henk van de Boer, wethouder VVD 12: Sipke van Belle

22: Roel de Boer 23: Wolter Donker

Stellingwerf PLUS D66

07: IJp van der Veen 13: Tammo Munting

CDA

VVD PvdA

24: Roel Wink

08: Grytsje van der Sluis 14: Simon ter Heide

25: Lianne Veenstra

09: Rineke Valk 15: Geeske Mulder-Hoekstra

26: Jan Oosterloo 16: Fimke Hijlkema 27: Hennie Duin 17: Jelke Nijboer FOTO NIEUWE RAADZAAL

---

Twee pagina’s

Links: KAART OOSTSTELLINGWERF Rechts: Inhoudsopgave (voorlopig) - Voorwoord

- Van de wethouders

- Terugblik raadsleden (politieke verhoudingen; belangrijkste, bekendste besluiten wel of niet door de raad gekomen, bijzondere momenten, het debat)

- Successen (nog niet genoemde besluiten) - Komen en gaan

- De bodes (Gast van de Raad)

- Aankomende verkiezingen (failliete democratie?) - De gemeenteraad

48 Ideeën

Duurzaamheid en toekomstgericht - Zelfrijdend voertuig Appelscha

- Biobased economy  ECOmunity, Biobased Kenniscentrum - Zonnepanelen

- Uitbreiding OWO-samenwerking in 2015  één gezamenlijk ambtenarenapparaat - Uitwisselingsproject Ergli, Letland?

- Appelscha top-10 toeristische attracties  Bosbergtoren, zelfrijdend voertuig (link toekomst)

- N381

- Winkelcentrum Oosterwolde op de schop?

---

Twee pagina’s

Voorwoord

Burgemeester Harry Oosterman

---

Vier pagina’s

Van de wethouders Sierd de Boer Henk van de Boer Engbert van Esch

---

Twee pagina’s

Raadsleden blikken terug

Tijdens de verkiezingsavond bleek dat OoststellingwerfsBelang net als in 2010 de grootste partij was geworden. Er werd ten opzichte van 2010 wel één zetel verloren. De PvdA bleef krimpen en viel terug van vijf naar vier zetels, terwijl GroenLinks een zetel won en op twee uitkwam. StellingwerfPLUS behaalde tijdens de eerste verkiezingen waaraan de partij meedeed één zetel. OoststellingwerfsBelang mocht wederom het voortouw nemen in de coalitieonderhandelingen en net als vier jaar eerder rolde een coalitie met het CDA en de VVD uit de koker.

In de eerste maanden van de nieuwe raadsperiode stonden de oppositie en de coalitie lijnrecht tegenover elkaar. De PvdA wilde niet langer meewerken aan besloten

vergaderingen. De fractie was van mening dat de oppositie voor het blok werd gezet door het college, omdat er wel een bereidheid was zaken te delen met de raad, maar niet in

het openbaar. Daarnaast stelden leden van de oppositie dat voorstellen nauwelijks gehoor vonden bij de coalitie. Een raadslid uit de oppositie verwoordde het als volgt: “Er wordt niks met onze inbreng gedaan. De coalitiepartijen beperken zich tot het aanhoren van onze bijdragen en stemmen vervolgens in met het collegevoorstel.

49

Dat is een slecht functionerende democratie. Wat de oppositie ook doet om de coalitie te overtuigen, het lijkt overbodig. Er wordt vanuit de coalitie geen enkele poging tot discussie gedaan. We worden er horendol van.”

De verhoudingen waren volgens Meine Jansma zo verziekt, dat hij met de

begrotingsvergadering voor de deur in een open brief de raad en het college om bezinning vroeg. Hij riep de coalitie, oppositie en het college op rekening te houden met elkaar, een open houding te hebben en elkaar dingen te gunnen. Tijdens de begrotingsvergadering leek de vrede weer getekend. Over en weer werden complimenten uitgedeeld en er was weinig te merken van de eerdere spanningen. Als symbool van de nieuwe verbondenheid deelde OoststellingwerfsBelang krakelingen uit. Het college nam daarnaast zonder morren enkele voorstellen vanuit de oppositie over.

Naarmate de raadsperiode vorderde, speelde het dualisme steeds meer op. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de begrotingsvergadering van november 2016, waarin een raadslid van een coalitiepartij het college opriep meer ambitie, een duidelijke visie en daadkracht uit te stralen. De laatste jaren stemt de coalitie steeds vaker mee met de oppositie en er is sprake van een diffuser beeld in vergelijking met de blokvorming in de eerste periode.

--- Duurzaam en gericht op de toekomst

In de afgelopen raadsperiode is sterk ingezet op duurzaamheid en de toekomst. Tijdens de raadsvergadering van 27 september 2016 werd bijna unaniem door de raad beslist dat de gemeente 1 miljoen euro beschikbaar stelde voor de realisatie van een Ecomunity Center, waar bedrijven, studenten en docenten van kennisinstellingen op het Ecomunitypark samen kunnen werken aan nieuwe en duurzame producten en diensten. Dit besluit was volledig in lijn met de gemeentelijke visie op ‘BioBased Economy’ en duurzaam ondernemen die in januari van datzelfde jaar werd aangenomen. Het uitvoeren van deze visie moest een versterkte economie van de toekomst gerealiseerd worden, met het Ecomunity Center als een van de onderdelen. Veel raadsleden waren van mening dat de gemeente op de kaart zou worden gezet met de bouw van het Ecomunity Center. Een raadslid stelde dan ook het plan een prachtige uitbreiding van de faciliteiten in de gemeente inhield.

--- Grappige momenten

Tijdens Algemene Beschouwingen over de Kaderbrief 2018-2021 introduceerde dhr. Ter Heide een van de moties van de PvdA en de mede-indieners van de motie. Kijkend naar de presentatie concludeerde hij dat vrijwel elke fractie mede-indiener was, op StellingwerfPLUS, waarop hij gekscherend zei dat dat niet zoveel uitmaakte, omdat die fractie toch maar één zetel had. Toen dhr. Munting zijn licht mocht schijnen over de kaderbrief, kon hij het niet laten terug te komen op de opmerking van dhr. Ter Heide. Dhr. Munting zei dat het te hopen was voor de heer Ter Heide dat dhr. Van der Veen volgend jaar niet dezelfde grap over hem zou kunnen maken, doelend op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en het grote verlies van de PvdA tijdens de landelijke verkiezingen.

50

--- De successen

- Fonds Ooststellingwerf

- Het opknappen van de Flippobrug (Nanningabrug) in de kleuren van de regenboog.

---

Twee pagina’s

Komen en gaan Wethouders

De raadsperiode begon met Jan Henk Veenhouwer als wethouder namens de VVD. In februari 2015 legde hij zijn taken als wethouder neer om zich volledig te richten op zijn autobedrijf. Sietse Derks volgde hem op. Ruim een jaar later, op 8 maart 2016, werd Hans Welle van de VVD beëdigd als nieuwe wethouder, waarmee hij Sietse Derks opvolgde. In april 2017 diende wethouder Welle zijn ontslag naar aanleiding van de

zonnepanelenkwestie. Op 23 mei werd zijn opvolger benoemd in de persoon van Henk van de Boer, oud-gedeputeerde van de provincie Drenthe.

Live op internet 2.0

De commissie- en raadsvergaderingen zijn sinds september 2016 niet alleen meer te beluisteren via internet, een deel van de vergaderingen is sindsdien ook te bekijken! Aankomende verkiezingen

In april 2017 werd bekend dat de PVV wilde meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ooststellingwerf. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen behaalde de PVV ruim 13% procent van de stemmen in de gemeente.