• No results found

Voor Comment Mapping binnen FontoXML

In document Comment Mapping (pagina 195-200)

Koen Ruis 26-05-2017 Rijswijk

Inhoudsopgave

1. Inleiding 132 2. Samenvatting 133 3. Probleemstelling 134 4. Resultaat 135 5. Advies en vervolgstappen 137 5.1 Scenario’s 137 5.2 Gegevensverlies 137 5.2.1 Binnen FontoXML 138 5.3 Opslagmethodes 138 5.3.1 W3C Web Annotations 138 5.4 Id’s 139 Literatuurlijst 140

1. Inleiding

Dit rapport bevat een advies over het project over Comment Mapping binnen FontoXML. Allereerst zal er een overzicht worden gegeven over het exacte probleem. Dit probleem is ontstaan uit de wens voor meer real-time collaboration. Dit is op dit moment nauwelijks mogelijk binnen FontoXML, veel is gebaseerd op een enkele gebruiker tegelijk.

Vervolgens wordt het resultaat van het onderzoek naar een oplossing binnen het beschreven probleem gegeven. Deze oplossing heeft betrekking op het plaatsen van opmerkingen binnen het document. Deze opmerkingen moeten door meerdere gebruikers tegelijk geplaatst kunnen worden.

Tenslotte zal hier een advies over worden gegeven. Of dit een goede oplossing voor het probleem zou kunnen zijn en wat daarmee dan de mogelijke vervolgstappen zijn. Hier wordt aangegeven hoe FontoXML het onderzoek kan gebruiken in de toekomst.

2. Samenvatting

Binnen FontoXML is het nauwelijks mogelijk om met meerdere gebruikers aan een

document te werken. Het kan voorkomen dat een reviewer tijd heeft om te werken, maar de mogelijkheid niet heeft doordat de schrijver nog bezig is met het document. Binnen dit project is onderzoek gedaan naar een oplossing voor dit probleem. Binnen het onderzoek is onderzocht of het mogelijk is om opmerkingen te kunnen plaatsen terwijl het document nog gewijzigd kan worden. Hierbij is ook onderzoek gedaan naar de verschillende technieken die hierbij gebruikt zouden kunnen worden.

Het advies binnen dit rapport geeft aan dat het mogelijk is de onderzochte technieken verder te gebruiken bij een mogelijke implementatie. Echter is hiervoor op bepaalde punten wel extra onderzoek nodig voor een goede en correcte implementatie. Zo is er in het ontwikkelde prototype op een aantal scenario’s nog geen passende oplossing gevonden. Ook moet er nagedacht worden over het mogelijke gegevensverlies wat op kan treden met deze

technieken. Ook is er verder onderzoek nodig naar opslagmethodes voor de opmerkingen, hierbij kan een aanbeveling van W3C ook van pas komen.

3. Probleemstelling

FontoXML is een web-based XML Editor voor verschillende organisaties. Deze organisaties werken met gestructureerde content, waarbij de inhoud los staat van de opmaak van de documenten. De publicatie wordt vaak door een andere afdeling afgehandeld dan de schrijvers van de documenten.

In de workflows van de organisaties die met FontoXML werken kan het ook voorkomen dat het reviewproces wordt verricht door andere mensen dan de schrijvers van het document. Deze reviewers hebben vaak nog andere werkzaamheden of documenten die door hen gereviewt moeten worden, waardoor deze maar weinig tijd hebben.

Als een schrijver nog bezig is met de laatste puntjes op de i, is het in theorie al mogelijk voor een reviewer om te beginnen aan het document. Echter is dit binnen de huidige

implementatie van FontoXML niet mogelijk. Op dit moment moet een reviewer wachten totdat een schrijver klaar is met het document en het document heeft vrijgegeven. FontoXML is op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Er zijn meerdere oplossingen beschikbaar voor dit probleem, maar binnen dit project is onderzoek gedaan naar het plaatsen van opmerkingen terwijl de auteur nog bezig is met het schrijven van het document.

4. Resultaat

Binnen dit project is een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid en mogelijkheden van het plaatsen van opmerkingen op een andere manier dan reeds mogelijk is binnen

FontoXML. Hierbij worden de opmerkingen volledig losgetrokken van de XML en hebben alleen zelf nog referenties naar de XML. Dit betekent dat het niet mogelijk is om in een XML- document te zien of er opmerkingen op het document staan.

Echter is het project begonnen met een onderzoek naar een mogelijke techniek die gebruikt zou kunnen worden. Hierbij zijn een aantal technieken afgevallen door de complexiteit van de implementatie binnen FontoXML. Deze technieken zijn gericht op het samenwerken met meerdere personen tegelijk aan een document. Dit is vergelijkbaar met de mogelijkheden die Google Docs biedt.

De techniek die wel is gekozen slaat de opmerking extern op. Binnen deze opmerkingen wordt opgeslagen wat de positie van de opmerking is, zodat aangegeven kan worden waar de opmerking in het document staat. In een vervolgonderzoek op het eerste onderzoek is verder gefocust op de mogelijke technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden. Wederom is er onderzoek gedaan naar meerdere technieken en een afweging gemaakt om de meest passende techniek te gaan gebruiken. Ook hierbij zijn meerdere technieken aan het licht gekomen. Uiteindelijk is de beslissing gevallen op een techniek waarop het verschil tussen twee versies van een document gebruikt wordt.

Met de gekozen techniek is het mogelijk om de posities van de opmerkingen te wijzigen op basis van het verschil tussen twee versies van een document. Het verschil tussen de twee XML-documenten wordt bepaald met DeltaXML, op basis van deze output wordt gekeken hoe de posities van de opmerkingen aangepast moeten worden. De opmerkingen worden opgeslagen in een externe service. Hierin worden de posities opgeslagen met een

combinatie van XPath en de absolute tekstpositie. Dit houdt in dat eerst wordt gewezen naar het element waar een opmerking op staat, dit wordt gedaan met XPath. Vervolgens wordt binnen dit element verwezen naar de positie van de opmerking.

<root deltaxml:key="01" id="01"> <a deltaxml:key="11" id="11">

<b deltaxml:key="111" id="111">Lorem ipsum dolor sit amet</b> </a>

</root>

Fig 1. Stukje voorbeeld XML met een blauw gemarkeerde selectie.

/root[@id=’01’]/a[@id=’11’]/b[@id=’111’]:6 /root[@id=’01’]/a[@id=’11’]/b[@id=’111’]:11 Fig 2. Pointers op basis van de selectie uit figuur 1.

In document Comment Mapping (pagina 195-200)