• No results found

Hoe kan de locatie van een comment gewaarborgd blijven?

In document Comment Mapping (pagina 31-33)

○ Wat moet er gebeuren als een gebruiker (een deel van) een selectie aanpast waar een comment op staat?

○ Wat gebeurt als de plaats van de selectie veranderd?

○ Wat gebeurt als delen van de selectie waar de comment op staat wordt verplaatst?

○ Wat gebeurt als een andere editor het document aanpast? ○ Wat gebeurt als er een rollback plaatsvind?

○ Hoe wordt een comment gearchiveerd als de originele selectie niet meer bestaat?

● Welke technieken zijn beschikbaar om comments op de juiste plaats op te slaan? ○ Welke techniek past het beste?

○ Wat zijn de risico’s van de gekozen technieken?

Hoe kan de locatie van een comment gewaarborgd blijven?

Een opmerking kan gemaakt worden op een selectie van een stuk tekst. Deze selectie kan een (deel van een) woord bevatten, een zin of zelfs een hele paragraaf. De selectie vormt een ophangpunt voor een opmerking. Doordat er veranderingen plaatsvinden binnen een document kan het voorkomen dat dit ophangpunt van positie veranderd in het document. Met behulp van de subvragen wordt antwoord gegeven op verschillende situaties die plaats kunnen vinden als het document wijzigt.

Wat moet er gebeuren als een gebruiker (een deel van) een selectie aanpast waar een comment op staat?

De oplossing voor deze subvraag is vrij simpel, zodra er een aanpassing wordt verricht binnen het ophangpunt, zal deze zich aanpassen. Er zijn echter wel een aantal edge cases te behandelen bij het geven van deze oplossing.

Zo moet er nagedacht worden over wat er gebeurt als er op de rand van een ophangpunt iets wordt geplaatst. Alles wat buiten het ophangpunt gebeurt, wordt hier niet in opgenomen. Zodra de cursor naast het ophangpunt staat, zal er dus niets worden toegevoegd aan het ophangpunt van de opmerking. Niet aan de voorkant en niet aan de achterkant. Dit gebeurt ook niet als de toevoeging deel uitmaakt van het woord wat binnen het ophangpunt valt.

Wat gebeurt als de plaats van de selectie veranderd?

Logischerwijs zal hier gezegd worden dat de positie van het ophangpunt zal moeten veranderen zodra het document wordt gewijzigd. De exacte implementatie hiervan binnen FontoXML zal worden behandeld in paragraaf 4.2.

Zodra het document wijzigt, kan de positie van het ophangpunt veranderen. Dit kan

gebeuren binnen dezelfde paragraaf, maar het kan ook voorkomen dat er nieuwe paragrafen worden toegevoegd. Voor de implementatie kunnen deze twee wijzigingen verschillende gevolgen hebben.

Wat gebeurt als delen van de selectie waar de comment op staat wordt verplaatst?

Binnen FontoXML is het nog niet mogelijk om drag-and-drop te gebruiken. Echter, het moet wel mogelijk zijn om een opmerking te verplaatsen als deze wordt verplaatst door de selectie te knippen en te plakken. Hierbij moet wel de gehele selectie van de opmerking verplaatst worden. Als dit niet het geval is, zal het resterende deel van de selectie blijven staan en zal de selectie worden aangepast naar dit deel.

Als er delen gekopieerd worden uit de selectie waar een opmerking aan hangt, krijgen deze delen niet dezelfde opmerking mee. Binnen de implementatie zal een duidelijk verschil worden gemaakt tussen knippen en kopiëren van berichten. Bij kopiëren van selecties of delen daarvan worden opmerkingen niet meegenomen.

Wat gebeurt als een andere editor het document aanpast?

Zodra het document door een andere editor bewerkt wordt, zal er bij terugkomst in FontoXML gezocht moeten worden naar de selectie van de opmerking. Als het originele ophangpunt nog bestaat, moet zonodig de positie van deze selectie worden aangepast, zodat deze weer samenvalt met de laatste versie van het document.

Bestaat het originele ophangpunt niet meer, dan zal deze opmerking zonder selectie worden weergegeven. De gebruiker krijgt hier een melding van en kan op dat moment bepalen om de opmerking op te lossen. Tevens zou er ook een configuratie worden geïmplementeerd dat er voor zorgt dat dit automatisch wordt gedaan.

Wat gebeurt als er een rollback plaatsvind?

Bij een rollback wordt een oudere versie van een document teruggeplaatst. Na een rollback moet er opnieuw gekeken worden naar de ophangpunten van de opmerkingen in het document. Dit kan op dezelfde manier worden aangepakt als het bewerken van het

document in een andere editor. Er zal opnieuw worden gekeken of de selectie nog bestaat en waar nodig zal de positie worden aangepast.

Een rollback zal niet vaak voorkomen, hierdoor is gekozen om geen uitgebreide historie binnen de opmerkingen bij te houden. Door deze keuze zal er bij een rollback iets meer tijd nodig zijn om het document te laden, doordat de opmerkingen mogelijk geherpositioneerd moeten worden.

Hoe wordt een comment gearchiveerd als de originele selectie niet meer bestaat?

Zodra een opmerking wordt gearchiveerd, zal deze zijn selectie behouden. Deze selectie is ook te zien als de gearchiveerde opmerking wordt bekeken. Op deze manier heeft de gebruiker een idee waar de opmerking betrekking op heeft gehad.

Bij het terugplaatsen van een opmerking, zal deze selectie helpen bij het vinden van de positie. Deze selectie kan worden gezocht binnen het document, wordt deze gevonden dan kan de positie worden aangepast. Als de selectie niet terug wordt gevonden, zal deze opmerking zonder een ophangpunt te hebben worden geopend.

Welke technieken zijn beschikbaar om comments op de juiste plaats op te

In document Comment Mapping (pagina 31-33)