• No results found

Inhoudsopgave 1 Inleiding

In document Comment Mapping (pagina 67-72)

2. Aanleiding 3 2.1 Geschiedenis 3 2.2 Heden 3 2.3 Real-time collaboration 3 3. Probleemstelling 4 4. Doelstelling 4 5. Aanpak 5 Fase 1. Oriëntatie 5 Fase 2: Onderzoek 5 Fase 3: Requirements 6 Fase 4: Ontwerpen 6 Fase 5: Ontwikkelen 6 Fase 6: Testen 6

1. Inleiding

In dit document zal ik mijn plan van aanpak beschrijven met betrekking tot de afstudeerstage bij Liones te Rijswijk. Ik zal een opdracht naar real-time collaboration uitvoeren, waar ik 17 weken mee bezig zal zijn.

In dit plan van aanpak staat beschreven wat de aanleiding voor het probleem rond real-time collaboration is. Tevens staat beschreven waar het probleem zich bevindt. Voor dit probleem zal ik op zoek gaan naar een oplossing door een onderzoek uit te voeren en requirements te verzamelen. Verder zal ik een prototype ontwerpen, ontwikkelen en testen.

2. Aanleiding

In dit hoofdstuk staat de aanleiding beschreven waarna deze opdracht is gevormd. Dit wordt gedaan door het geven van wat achtergrond informatie dat relevant is voor het begrijpen van de aanleiding van het probleem binnen Liones en FontoXML.

2.1 Geschiedenis

Liones is een bedrijf wat zich bezighoudt met het onderhouden van websites voor bedrijven. Hier richten zij zich niet alleen op het maken van de website zelf, wat gebruikelijk is, maar ook op het onderhouden van de content op de website.

Na een tijd te hebben gewerkt voor een aantal uitgevers, kwam een van deze uitgevers met een andere opdracht naar Liones. Dit bedrijf verwachtte van Liones dat zij een

tekstverwerker zouden ontwikkelen die allerlei semantische waarden ook kon verwerken in een document.

FontoXML was het product wat Liones heeft ontwikkelt voor de vraag van de uitgever. Deze tekstverwerker is gebaseerd op XML. Aangezien een simpele auteur niet graag zijn tekst ontwikkelt in een XML formaat, heeft Liones binnen FontoXML een layout ontwikkeld die een simpele tekstverwerker laat zien, terwijl er achter de schermen alles in een XML formaat wordt opgeslagen.

2.2 Heden

Vandaag de dag wordt FontoXML door meerdere bedrijven gebruikt om documenten op een gestructureerde manier te ontwikkelen. Binnen de workflow van veel bedrijven is het

schrijven van het document niet de enige stap in het proces. Ook het reviewen van het document pas binnen deze workflow. Aan het einde van de workflow wordt het document gepubliceerd.

2.3 Real-time collaboration

Binnen de bedrijven wordt samenwerken steeds belangrijker. De reviewers van documenten werken samen met de auteur. Echter kunnen er ook meerdere auteurs aan een document werken en uiteraard meerdere reviewers. Door tijdsgebrek van deze auteurs en reviewers komt het voor dat meerdere mensen op hetzelfde moment aan een document willen werken.

3. Probleemstelling

FontoXML hoort vanuit bedrijven de vraag naar mogelijkheden voor real-time collaboration. Hierop heeft het team achter FontoXML al een kleine stap genomen. Om dataverlies te voorkomen kan maar een persoon aan een document werken. Zodra deze persoon begint te werken, wordt het document gelockt. Deze lock vervalt pas weer als de gebruiker het

document op de juiste manier afsluit.

Door locking toe te passen binnen FontoXML is er een manier om samen te kunnen werken aan een document, maar gebruikers worden hierdoor ook gelimiteerd. Er blijft dus vraag naar real-time collaboration.

Deze vraag vindt niet alleen plaats bij het schrijven van een document, maar ook bij het reviewen ervan. Bij een review van het document is het op dit moment niet mogelijk om met meerdere personen tegelijkertijd een document te bekijken.

4. Doelstelling

De doelstelling van deze opdracht is het ontwikkelen van meer mogelijkheden voor real-time collaboration. Dit zal bereikt worden door te richten op de reviewers van documenten.

Binnen FontoXML is het reeds mogelijk om opmerkingen te plaatsen bij een document. Deze opmerkingen kunnen op dit moment worden geplaatst, maar om te garanderen dat deze ook worden opgeslagen, moet de reviewer een lock op het document hebben.

Het resultaat van deze opdracht is een onderzoek naar een mogelijkheid voor het real-time plaatsen van opmerkingen. Hierbij kan gedacht worden aan een mogelijkheid voor reviewers om direct de opmerkingen van andere reviewers te kunnen zien. Een mogelijkheid om hierbij te kunnen overleggen zou de samenwerking nog verder kunnen verbeteren.

5. Aanpak

In tabel 1 hieronder zijn de verschillende fases van de opdracht opgenomen. Deze fases hebben elk hun eigen resultaat, welke ook zijn opgenomen in het afstudeerplan. Deze resultaten zijn daar als tussenproducten benoemd.

Naast de genoemde fases wordt er ook gewerkt aan het afstudeerdossier. Dit gebeurd door alle weken van de stage heen en heeft niet een aparte fase. Dit is met uitzondering van de laatste week van de stage, waarbij het afstudeerdossier centraal staat.

Fase Resultaat Weken

1. Oriëntatie Plan van Aanpak Week 1 2. Onderzoek Onderzoeksrapport Week 2-4 3. Requirements Requirements document Week 2-4 4. Ontwerpen Ontwerpdocument Week 5-7

5. Ontwikkelen Prototype Week 8-13

6. Testen Testrapport Week 14-16

7. Afronden afstudeerdossier Afstudeerdossier Week 17 Tabel 1. Tijdschema voor de verschillende fases van de afstudeeropdracht.

Fase 1. Oriëntatie

In de eerste fase van mijn afstudeeropdracht zal ik mij bezig houden met een oriëntatie binnen het bedrijf. Deze oriëntatie zal dienen om het bedrijf en de opdracht beter te leren kennen. De opdracht is vooraf de stage begint nog niet helemaal duidelijk voor mij en de opdrachtgever. Dit is niet makkelijk vooraf te bepalen, maar een proces wat zich blijft ontwikkelen naarmate de stage vordert.

Doordat ik het bedrijf en de opdracht leer kennen tijdens de oriënterende fase is het mogelijk om na deze fase een plan van aanpak op te stellen. Dit plan is een stuk gedetailleerder dan het afstudeerplan. Dit heeft o.a. als reden dat de opdracht voor alle partijen meer vorm gaat krijgen tijdens deze fase.

Fase 2: Onderzoek

De tweede fase van mijn stage is een onderzoek naar de beste implementatie voor FontoXML om de reviewers samen te laten werken aan een document. Dit zal in eerste instantie gericht zijn op het real-time toevoegen van opmerkingen binnen FontoXML.

Verder wordt er ook gekeken naar een manier om de communicatie binnen de

tekstverwerker makkelijker te maken. Hierbij kan gedacht worden aan een optie voor chat, zodat reviewers tijdens hun werk makkelijker contact met elkaar kunnen hebben.

Fase 3: Requirements

Deze fase valt samen met fase 2, aangezien hier veel overlap in plaatsvind. Binnen deze fase richt ik mij op de wensen van het bedrijf. Binnen het bedrijf zijn er verschillende

expertises die elk weer anders denken over de functionaliteiten van real-time collaboration. Alle wensen van deze personen zullen opgenomen worden in het requirements document. Bij tegenstrijdige requirements zal degene met de meeste invloed op het systeem de beslissing moeten nemen.

Fase 4: Ontwerpen

Na de onderzoeksfase en de requirementsfase is het tijd om het prototype te gaan ontwerpen. Het prototype zal worden ontworpen op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de requirements die in de vorige fase zijn opgesteld.

Het prototype wat ontwikkeld zal worden hangt af van de uitkomst van het onderzoek, waar de methode gekozen zal worden. En van de requirements, waarin de gewenste

functionaliteiten staan beschreven.

Fase 5: Ontwikkelen

Binnen deze fase wordt het prototype daadwerkelijk ontwikkelt. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de uitkomsten zijn van de vorige fases. Het ontwerp wat in fase 4 is ontwikkeld wordt uitgevoerd en uiteraard, waar nodig, aangepast.

Fase 6: Testen

Na de ontwikkeling van het prototype in de vorige fase, wordt in deze fase het prototype getest. Deze tests zijn bedoeld om de kwaliteit van het prototype vast te stellen.

Verschillende testtechnieken zullen worden toegepast binnen deze fase.

Fase 7: Afronden afstudeerdossier

In deze laatste fase van de afstudeerstage zal de focus liggen op het in orde maken van het afstudeerdossier. Deze laatste week wordt gebruikt om de puntjes op de i te zetten. Aan het einde van deze week ligt de deadline voor het afstudeerdossier, de exacte datum en tijd is op 2 juni 2017 voor 12.00.

Real-time concurrent comments

In document Comment Mapping (pagina 67-72)