• No results found

De ambitie van West Betuwe

West Betuwe wil in 2030 evenveel energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen en windmolens, als energie gebruiken. Daarom wil de gemeente steun geven aan ideeën en plannen voor duurzame energie. Daarbij is het zeer gewenst dat inwoners eraan meedoen. Verder wil de gemeente in publieke ruimten en gemeentelijke gebouwen het gebruik van duurzame energie bevorderen. Vervolgens wil de gemeente in 2050 opgewassen zijn tegen droogte, hitte,

overstromingen en wateroverlast. Hiervoor is onder meer nodig dat we samen met onze inwoners wateroverlast tegengaan en dat we een duurzaam stelsel inrichten voor afvalwater, hemelwater, grondwater en oppervlaktewater. Daarnaast willen we ons samen met inwoners en bedrijven voor een betere afval-scheiding en recycling inzetten. Binnen het programma volksgezondheid en milieu volgen we ook de ontwikkelingen rondom cremeren en natuurbegraven en spelen daar indien mogelijk op in.

Wat willen we bereiken ?

Thema Doel Resultaat Wat gaan we er voor doen ?

Leefbaarheid Het doel is een gezamenlijk pakket aan duurzame maatregelen vast te stellen

Het resultaat zal zijn dat we breed maatschappelijk overleg over klimaat-risico's hebben, waarbij we visueel inzicht in onze kwetsbare locaties krijgen. Deze inzichten stimuleren ons een maatregelenpakket op te stellen.

Het resultaat zal ook zijn dat we over een pakket maatregelen beschikken voor aanpassingen in de kernen.

1. We gaan in 2019 een risicodialoog voeren op basis van de in 2018 uitgevoerde stresstesten . Uit deze dialoog wordt duidelijk waar ten aanzien van droogte, hitte, wateroverlast en overstromingen de prioriteiten liggen en welke maatregelen dus noodzakelijk zijn. Eind 2019 zullen voorbereidingen worden getroffen om in beleid- en uitvoeringsregels het klimaat- en waterrobuust inrichten te

verankeren. We zullen nu al lerend kansen moeten benutten om nieuwe ontwikkelingen en inrichtingen klimaatbewust uit te voeren.

Het doel is aan de wettelijke zorgplicht op het gebied van riolering en water te voldoen (een veilig en gezond leef-klimaat).

Het doel is daarnaast dat we samen met de inwoners de wateroverlast

tegengaan.

Het resultaat zal zijn dat we over een water- en rioleringsbeleidsplan voor de jaren 2019-2023 beschikken. Hiermee voldoen we aan onze zorgplichten. Dit beleidsplan zal begin 2019 door de nieuwe raad worden vastgesteld.

Het resultaat zal ook zijn dat we hebben vastgesteld hoe we samen met de inwoners de wateroverlast kunnen tegengaan.

Het resultaat zal ook zijn dat we een zonneconsulent hebben aangesteld en leggen we ons beleid en onze visie vast voor wat betreft de vermindering van wateroverlast.

Denk hierbij aan het waterrobuust inrichten van de openbare ruimte, de rol van de perceeleigenaar, het op tijd betrekken van inwoners bij te nemen maat-regelen en het stimuleren van inwoners om op hun eigen terrein waterrobuuste maatregelen te treffen.

Leefbaarheid Het doel is afval beter te scheiden.

Het doel is ook dat bedrijven de Milieu-wet beter naleven.

Het resultaat zal zijn dat iedere inwoner in 2020 gemiddeld 75 kg restafval per jaar heeft.

Het resultaat zal ook zijn dat de

Omgevingsdienst Rivierenland bedrijven controleert op naleving van de Milieuwet (volgens het nog op te stellen werk-programma 2019).

1. Restafval wordt ondergronds ingezameld.

Verder heeft West Betuwe als extra dienstverlening de wekelijkse inzameling van groente-, fruit- en tuinafval in de zomermaanden.

2. De ODR opdracht geven via het werk-programma 2019 om de bedrijven te controleren op de verplichte mogelijkheden tot energie-besparing en daarop ook te handhaven.

Indicatoren

Hieronder staat de verplichte set aan indicatoren. De bron van de gegevens die we hebben opgenomen, is de website www.waarstaatjegemeente.nl. De cijfers op deze website zijn niet altijd actueel. De score van West Betuwe is het gemiddelde van de scores van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Ter vergelijking hebben we de cijfers van heel Nederland opgenomen.

Indicatoren Volksgezondheid en Milieu

Indicator Eenheid Periode West Betuwe Nederland

Fijn huishoudelijk restafval Niet gescheiden aantal kilo's ingezameld huishoudelijk afval per inwoner

2016 119 189

Hernieuwbare elektriciteit Percentage 2016 2,5 12,6

Beleidskaders

De belangrijkste beleidskaders zijn:

1. Duurzaamheidsvisie Energieneutraal in 2030

2. Beleidsvisies Externe veiligheid Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal 3. Regionale Nota Bodembeheer en bijbehorende bodemkwaliteitskaart 4. Werkprogramma Omgevingsdienst Rivierenland

5. Regionale Visie Afval en Grondstoffen 2017-2020 6. Water en Rioleringsbeleids Plan

7. Beleid- en beheerplan begraafplaatsen 2019-2023

Verbonden partijen

Gemeenschappelijke regeling AVRI

Bijdrage aan programma De gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Rivierenland (Avri) verzorgt de inzameling en het beheer van het huis-houdelijk afval. Het algemeen bestuur stelt verordeningen en de afvalstoffenheffing vast. Het kader voor de inzameling is het inzamelsysteem ’Afval scheiden heel gewoon’; ook wel aangeduid als het basispakket.

Naast de inzameling van het huishoudelijk afval neemt de gemeente ook diensten uit het zogenoemde pluspakket af.

Belangrijkste (beleids)- ontwikkelingen

Doel van het landelijk programma VANG (van afval naar grondstof) is tot een circulaire economie te komen. Daarnaast zijn scherpere doelstellingen geformuleerd om minder afval te produceren (preventie) en een forse reductie van het restafval te bewerkstelligen.

Avri heeft een regionaal beleidsplan voor de jaren 2017-2020 om deze doelen te bereiken. Het doel is maximaal 75 kg restafval per inwoner per jaar in 2020.

Gemeenschappelijke regeling GGD Gelderland-Zuid

Bijdrage aan programma In het kader van de openbare gezondheidszorg voert GGD Gelderland-Zuid alle taken uit die in wet- en regelgeving aan gemeenten of aan gemeentelijke gezondheidsdiensten zijn opgedragen. Daarbij gaat het om taken op het gebied van:

 Infectieziektebestrijding,

 toezicht op organisaties voor kinderopvang en peuterspeelzalen,

 reizigersadvisering en vaccinaties,

 een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, toezicht op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo.

Financiën

Bedragen x € 1.000

Volksgezondheid en Milieu Rekening Begroting Begroting Begroting Begroting Begroting

(exclusief reserves) 2017 2018 2019 2020 2021 2022

Lasten -15.712 -15.758 -15.808 -15.860

Baten 13.954 14.015 14.082 14.133

Resultaat voor bestemmen -1.758 -1.743 -1.725 -1.727

Toevoegingen aan reserves -73 -73 -73 -73

Onttrekkingen van reserves 98 98 98 98

Resultaat na bestemmen -1.733 -1.718 -1.700 -1.702

Waarvan nieuw beleid