• No results found

De ambitie van West Betuwe

Sport, recreatie, cultuur en kunst zijn belangrijk voor de leefbaarheid in West Betuwe. Daarom wil de gemeente daar volop ruimte aan bieden. West Betuwe kent een rijk verenigingsleven. De sport-, muziek-, culturele en historische verenigingen organiseren tal van evenementen. Veel inwoners voelen zich daar betrokken bij en werken eraan mee. De gemeente mag zich daarnaast gelukkig prijzen met een goed bewaard en onderhouden groen cultuurhistorisch landschap. Het is onze ambitie om recreanten en toeristen goede mogelijkheden te bieden voor wandelingen, fietstochten en waterrecreatie. Het is belangrijk om daar met het oog op 2030 aan te blijven werken.

Wat willen we bereiken ?

Thema Doel Resultaat Wat gaan we er voor doen ?

Leefbaarheid Het doel is sport in te zetten voor een gezonde levensstijl, door de gezond-heidswaarde van sporten, spelen en bewegen te benadrukken.

Het doel is sport en spel in te zetten voor de sociale contacten van inwoners, waarbij de openbare ruimte inwoners de gelegenheid biedt te recreëren.

Het doel is dat iedereen kan meedoen en een leven lang verantwoord en met plezier kan sporten.

Het resultaat zal zijn dat we over een beheerplan voor binnen- en buitensport beschikken.

Het resultaat zal ook zijn dat er

gesprekken met grote verenigingen zijn gevoerd over de vraag hoe zij een open club kunnen worden en dus een breder maatschappelijk doel (inclusie) kunnen dienen dan alleen sportbeoefening.

1. We gaan keuzes maken tussen subsidiëren, faciliteren en privatiseren.

2. We gaan afspraken met de verenigingen maken over hoe we tot multisportverenigingen met één aanspreekpunt voor inwoners en de gemeente kunnen komen.

Het doel is een subsidiebeleid op te stellen dat onze ambities op het gebied van sport ondersteunt.

Het doel is de identiteit van het erfgoed in de kernen en het buitengebied te behouden.

Het resultaat zal een eenduidig subsidiebeleid voor de hele gemeente zijn.

Het resultaat zal ook zijn dat de subsidies door de drie huidige

gemeenten, waar nodig, op één lijn zijn gebracht.

Het resultaat zal ook zijn dat de subsidies door de drie huidige

gemeenten, waar nodig, op één lijn zijn gebracht.

Het resultaat zal zijn dat deze

initiatieven van de grond kunnen komen, partijen meer gaan samenwerken en de gemeente nog meer haar faciliterende

1. We gaan lokale initiatieven stimuleren door deze te ondersteunen met subsidies, advies en mogelijk het wegnemen van belemmeringen als gevolg van regelgeving.

2. We gaan samen met provincie, onderwijs en overige gemeenten in Rivierenland aan een kwaliteitsimpuls in cultuureducatie werken, evenals aan een samenwerking tussen amateurs en professionals en aan het verhogen van historisch besef.

Dienstverlening dichtbij

en op maat Het doel is mogelijkheden voor binnen en buitenrecreatie te bieden, in met acties zijn op het gebied van water, fruit, groen en landschap.

Het resultaat zal bovendien zijn dat we met betrokkenen, provincie en regio samenwerken.

1. We gaan aansluiting zoeken bij de Koers-notitie recreatie van de provincie Gelderland en bij de speerpunten van de regio Rivierenland voor economische spin-off, recreatie en agribusiness, 2. We gaan citymarketing bedrijven, ook samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme, de Lingestreek, de Vesting3hoek en Utrecht Marketing, en we gaan in dat kader aan

‘storytelling’ doen.

3. We gaan routenetwerken voor fietsen, wandelen en waterrecreatie ontsluiten, onder meer met voet- en fietsveren.

4. We gaan ondernemers helpen bij de totstandkoming van arrangementen.

5. We gaan waterrecreatie uitbreiden met aanlegsteigers aan de Linge en met mogelijkheden om in de brede watergangen in de buitengebieden te kanoën.

6. We gaan ons voorbereiden op de Omgevingswet en bestemmingsplannen aanpassen.

Het doel is een duurzaam behoud en beheer op het gebied van landschap,

1. We gaan op basis van de beplantings-plannen van de grote ruilverkaveling bomen planten, de Nieuwe Hollandse Waterlinie naar de UNESCO Werelderfgoedstatus begeleiden, plannen maken voor het Lingelandschap en we gaan het traject in voor versterking van de Waaldijk van Vuren tot Tiel en de aanpassing ervan aan de landschappelijke waarden.

2. We gaan initiatieven nemen waarbij partijen samenwerken en de gemeente nog beter haar faciliterende en stimulerende rol kan invullen.

Indicatoren

Hieronder staat de verplichte set aan indicatoren. De bron van de gegevens die we hebben opgenomen, is de website www.waarstaatjegemeente.nl. De cijfers op deze website zijn niet altijd actueel. De score van West Betuwe is het gemiddelde van de scores van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Ter vergelijking hebben we de cijfers van heel Nederland opgenomen.

Indicatoren Sport, Cultuur en Recreatie

Indicator Eenheid Periode West Betuwe Nederland

% Niet-sporters Het percentage inwoners van 19 jaar en ouder die niet minstens één keer per week aan sport doen

2016 55,4 48,7

Beleidskaders

De belangrijkste beleidskaders zijn:

1. Visie op sport en bewegen

2. Activiteitenplan Sport en bewegen 3. JOGG Nota

4. Nota kunstgras

5. Algemene subsidie verordening en daarop geënte uitvoeringsbesluiten

6. Regionaal Ambitiedocument Regio Rivierenland (waaronder recreatie en toerisme) 7. Recreatieve beleidsvisies Geldermalsen en Lingewaal

8. Landschapsontwikkelingsplan Neerijnen, Lingewaal, Geldermalsen 9. Kunst cultuur en erfgoednota (Geldermalsen, Lingewaal)

Verbonden partijen

Gemeenschappelijke regeling Regionaal Archief Rivierenland

Bijdrage aan programma De gemeenschappelijke regeling Regionaal Archief Rivierenland levert een bijdrage aan de wijze waarop de gemeente is georganiseerd. De gemeente brengt alle archiefbescheiden ouder dan 20 jaar bij dit archief onder. Het Regionaal Archief Rivierenland beheert en bewaart deze archiefstukken en houdt toezicht op het beheer van de archiefstukken die (nog) niet naar de archiefbewaarplaats(en) zijn overgebracht.

Belangrijkste (beleids)- ontwikkelingen

Het Regionaal Archief Rivierenland maakt gemeentearchieven, kaarten en tekeningen toegankelijk en integreert bibliotheek- en documentatiecollecties. Het neemt actief deel aan en faciliteert diverse culturele activiteiten binnen de gemeenten. Daarnaast worden voor de inwoners in het werkgebied verschillende cursussen en workshops aangeboden en kan iedereen er met zijn onderzoeksvraag terecht.

Het Regionaal Archief Rivierenland werkt aan verschillende digitale ontwikkelingen, waaronder:

 de digitalisering van archiefmateriaal,

 digitale acquisitie,

 een pilot voor cloudopslag,

 de implementatie van e-depot workflow in de keten (inclusief het gebruik van metadatatools),

 de advisering voor diverse digitaliseringsprojecten,

het vervolg van het Strategisch Informatie Overleg, zo veel mogelijk in regionaal verband.

Gemeenschappelijke regeling Natuur- en Recreatieschap Lingegebied

Bijdrage aan programma: Het Natuur- en Recreatieschap Lingegebied (voormalige gemeenten Geldermalsen en Lingewaal) houdt samen met het Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal en het Recreatieschap Over-Betuwe de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied in stand. Deze B.V. voert de publieke taken van de drie recreatieschappen uit. Deze publieke taken zijn het in stand houden, verbeteren en uitbreiden van de openbare recreatief-toeristische infrastructuur in het werkgebied van de recreatieschappen.

Daarbij wordt tevens bescherming van het landschappelijk karakter van het gebied beoogd. De gemeente West Betuwe participeert hierin via de gemeenschappelijke regelingen Natuur- en Recreatieschap Lingegebied en Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal.

Belangrijkste (beleids)- ontwikkelingen:

Binnen de gemeente West Betuwe zijn geen nieuwe beleidsontwikkelingen te verwachten.

Gemeenschappelijke regeling Natuur- en Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal

Bijdrage aan programma: Het Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal (voormalige gemeente Neerijnen) houdt samen met het Natuur- en Recreatieschap Lingegebied en het Recreatieschap Over-Betuwe de B.V. Recreatiemaatschappij Rivierengebied in stand. Deze B.V. voert de publieke taken van de drie recreatieschappen uit. Deze publieke taken zijn het in stand houden, verbeteren en uitbreiden van de openbare recreatief-toeristische infrastructuur in het werkgebied van de recreatieschappen. Daarbij wordt tevens

bescherming van het landschappelijk karakter van het gebied beoogd. De gemeente West Betuwe participeert hierin via de gemeenschappelijke regelingen Natuur- en Recreatieschap Lingegebied en Recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal.

Belangrijkste (beleids)- ontwikkelingen:

Binnen de gemeente West Betuwe zijn geen nieuwe beleidsontwikkelingen te verwachten.

Financiën

Bedragen x € 1.000

Sport, Cultuur en Recreatie Rekening Begroting Begroting Begroting Begroting Begroting

(exclusief reserves) 2017 2018 2019 2020 2021 2022

Lasten -7.700 -7.533 -7.542 -7.492

Baten 554 554 554 554

Resultaat voor bestemmen -7.146 -6.978 -6.987 -6.938

Toevoegingen aan reserves -621 -627 -627 -630

Onttrekkingen van reserves 483 383 367 361

Resultaat na bestemmen -7.283 -7.222 -7.247 -7.208

Waarvan nieuw beleid