• No results found

Een Vlaamse bestuursrechtspraak voor alle Vlaamse bevoegdheden en de uitbouw van een Vlaamse Justitie

In document JAARVERSLAG 2018-2019 (pagina 95-100)

a.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges wil, op basis van de ervaring van 10 jaar Vlaamse bestuursrecht-spraak (in het omgevingsrecht), de Vlaamse bestuursrechtbestuursrecht-spraak verder ontwikkelen.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen en het Handhavingscollege blijven de kern van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges: alle, of toch zoveel mogelijk betwistingen met betrekking tot het (Vlaams) omgevingsrecht (zoals ‘complexe projecten’, ‘plannen van aanleg’, …) moeten dan ook door de Vlaamse bestuursrechtspraak behandeld worden.

Los daarvan bepleit de Dienst van de Bestuursrechtscolleges decretale (en reglementaire) ‘rust’ met betrek-king tot het materieel omgevingsrecht en, bij aanpassing van decreten en uitvoeringsbesluiten, voor een

‘digitaliseringsimpactanalyse’ (DIA): wijzigingen aan de regelgeving kunnen immers, omwille van de impact ervan op de digitalisering, meer kosten dan dat ze baten opleveren én veroorzaken, door de toegenomen complexiteit, ook langere doorlooptijden (cfr supra).

b.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen blijft een onderdeel van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges, maar de organisatie en de werking ervan worden best aangepast.

Los daarvan kan de volledige digitalisering van de lokale verkiezingen, die de Dienst van de Bestuursrechts-colleges bepleit, het aantal verkiezingsbetwistingen nog drastischer doen dalen, zal de rechtszekerheid daardoor stijgen en kunnen de nieuwe lokale besturen nog sneller na de (volgende) lokale verkiezingen (van 2024), dan recent, in 2018, geïnstalleerd worden.

c.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges vraagt de integratie van de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen in de Dienst van de Bestuursrechtscolleges, zij het met een aanpas-sing van de organisatie en de werking ervan, net zoals bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

Beide Vlaamse bestuursrechtscolleges hebben nu alleen ‘deeltijdse’ bestuursrechters, die in meervoudig samengestelde kamers zetelen, terwijl de Raad voor Vergunningsbetwistingen en het Handhavingscollege alleen voltijdse, voor het leven benoemde, bestuursrechters hebben, die ‘alleen’ zetelen. Die ‘professio-nalisering’ leidt tot meer éénvormigheid en voorspelbaarheid van de rechtspraak, ook omwille van het organisatiemodel van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges (cfr. supra): een (voltijdse) bestuursrechter wordt, om de kwaliteit (en de snelheid) van de rechtspraak te garanderen, ondersteund door 3 VTE refe-rendarissen voor de inhoudelijke ondersteuning van de door de bestuursrechters te behandelen dossiers en 0,5 VTE coördinatiejuristen voor het coördinatiebureau, dat mee de ‘eenheid van rechtspraak’ bewaakt, terwijl ook het aantal griffiemedewerkers gekoppeld is aan het aantal bestuursrechters (1,25 VTE griffieme-dewerker per bestuursrechter).

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges vraagt dan ook de benoeming van 3 voltijdse, voor het leven benoemde, bestuursrechters voor de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en de in de Dienst van de Bestuursrechtscolleges te integreren Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen.

96

Die bestuursrechters worden geselecteerd op basis van hun kennis van (de) specifieke bestuursrechtelijke materie(s) (onderwijs, lokale verkiezingen,…) én een algemene bestuursrechtelijke kennis, zodat zij ‘po-lyvalent’ inzetbaar zijn, ook voor betwistingen met betrekking tot het omgevingsrecht en of ‘nieuwe’

betwistingen bij de uitbreiding van de bevoegdheden van door de Dienst van de Bestuursrechtscolleges overkoepelde en ondersteunde bestuursrechtscolleges of de oprichting van nieuwe, of de integratie van bestaande, Vlaamse bestuursrechtscolleges onder de koepel van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges.

Ter ondersteuning van die bijkomende bestuursrechters is er een bijkomende ‘inzet’ van 3,5 VTE refe-rendarissen en coördinatiejuristen, en 1,25 VTE griffiemedewerkers, per bestuursrechter.

d.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges wil de kern zijn van een toekomstige (en digitale …) Vlaamse (bestuurs)rechterlijke macht en wil voor alle Vlaamse bevoegdheden laten onderzoeken of, en in welke mate, een Vlaamse bestuursrechtspraak, onder de koepel van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges, nuttig, mogelijk, aangewezen of nodig is.

De federale Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, blijft dan steeds alleen maar een tot ‘cassa-tierechter’ beperkte bevoegdheid behouden, zodat met betrekking tot ‘Vlaamse bevoegdheden’ alleen

‘Vlaamse bestuursrechtspraak’ ten gronde oordeelt.

Zo kan de Raad voor Verkiezingsbetwistingen alle betwistingen met betrekking tot de (samenstelling van) lokale besturen (zoals de ‘onbestuurbaarheid’ van een gemeente) behandelen, net zoals betwistingen met betrekking tot administratief toezicht op lokale besturen en met betrekking tot (bijvoorbeeld) het disci-plinair recht van het personeel van de lokale besturen (en, bij uitbreiding, van de Vlaamse overheid zelf).

Hetzelfde kan gelden voor ‘onderwijsbetwistingen’, die niet noodzakelijk beperkt moeten blijven tot ‘stu-dievoortgangsbeslissingen’.

Het Handhavingscollege kan bevoegd worden voor de jurisdictionele controle op alle beslissingen met be-trekking tot bestuurlijke handhaving, waarvoor recent het Handhavingsdecreet is goedgekeurd.

Vlaamse bestuursrechtscolleges kunnen betwistingen behandelen met betrekking tot vergunningen (en andere beslissingen) in de welzijns- (en andere) sector(en).

Los van de onmiddellijk te beslissen integratie van de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbe-slissingen in de Dienst van de Bestuursrechtscolleges, vraagt de Dienst van de Bestuursrechtscolleges daar-om in 2019 en 2020 een studie te laten uitvoeren over de ontwikkeling van de Vlaamse bestuurs-rechtspraak om, op basis van het resultaat daarvan, in 2021 – 2022 de decreten en uitvoeringsbesluiten aan te passen, die de ‘Vlaamse bestuursrechtspraak voor alle Vlaamse bevoegdheden’ op 1 januari 2023 moeten kunnen laten starten.

e.

Ten slotte wil de Dienst van de Bestuursrechtscolleges ook graag mee vorm geven aan het (toekomstige) beleidsdomein ‘justitie’ van de Vlaamse overheid: de Dienst van de Bestuursrechtscolleges kan, omwil-le van de expertise inzake justitie (organisatie van een griffie, uitvoering van uitspraken van rechters,…) de huidige (Vlaamse) ‘opsplitsing’ tussen de justitiële bevoegdheden van de Vlaamse gemeenschap (justitie-huizen, momenteel bij ‘welzijn’ … ) en de Vlaamse bestuursrechtspraak ‘overbruggen’.

---De Dienst van de Bestuursrechtscolleges wil ook tussen 2019 en 2024, en later, een kwaliteitsvolle rechtspraak binnen een redelijke termijn blijven garanderen en rekent daarvoor op daadwerkelijke ondersteuning door de Vlaamse Regering.

98

Verantwoordelijke uitgever Eddy Storms Dienst van de Bestuursrechtscolleges Koning Albert II-laan 35, bus 81 1030 Brussel Algemene coördinatie en eindredactie Eddie Clybouw Website www.dbrc.be Foto’s Eddie Clybouw Vormgeving Het Eiland Neus, Leuven Gedrukte versie

In document JAARVERSLAG 2018-2019 (pagina 95-100)