• No results found

Toegankelijkheid en efficiëntie 1. Digitalisering

In document JAARVERSLAG 2018-2019 (pagina 22-25)

Zowel bij de voorbereiding van eventuele nieuwe bevoegdheden, als bij de optimale behandeling van de huidige betwistingen, speelt digitalisering een belangrijke rol.

Op basis van een in het voorjaar van 2018 gegunde overheidsopdracht heeft de Dienst van de Bestuurs-rechtscolleges, zoals reeds vermeld onder 4.2.1, de behandeling van de verkiezingsbetwistingen gedigi-taliseerd: het informaticasysteem was effectief operationeel vanaf 15 oktober 2018, de dag na de lokale verkiezingen en heeft er toe bijgedragen dat alle betwistingen tijdig, begin 2019, afgehandeld waren en de interne communicatie tussen de bestuursrechters van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, die in een meervoudig samengestelde kamer zetelen, en de griffiemedewerkers, optimaal verlopen is, net zoals de externe communicatie naar de ‘stakeholders’ van de lokale verkiezingen (de lokale besturen, de bevoegde minister en het Agentschap Binnenlands Bestuur).

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges heeft zich tijdens het werkjaar 2018 – 2019 voor het overige verder aangesloten bij het programma “Vlaanderen Radicaal Digitaal” en getracht de mogelijkheden van het digitaal omgevingsloket volledig te benutten, maar blijft bij de eerdere vaststelling dat de digitalisering van de administratieve procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning via het omgevingsloket tot nu toe weinig rekening houdt met de regelgeving (DBRC-decreet en Procedurebesluit) over het proce-dureverloop bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Er zijn blijvende contacten om één en ander op elkaar af te stemmen, maar de Dienst van de Bestuurs-rechtscolleges blijft vragen meer (prioritaire) aandacht te besteden aan een betere ontsluiting van het omgevingsloket voor de rechtspleging bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Een volledig gedigitaliseerde procedure is echter noodzakelijk om een zo toegankelijk mogelijke en vlotte behandeling van (jurisdictionele) betwistingen te verzekeren.

Naast (en gekoppeld aan) de interne digitalisering (registratie en behandeling van beroepen, rapportering en monitoring) waarvoor de Dienst van de Bestuursrechtscolleges een digitaal dossierbehandelingssys-teem heeft om nieuw ingediende dossiers te registreren en intern te behandelen, is een digitaal platform of loket meer dan gewenst.

Tijdens het werkjaar 2018 - 2019 is veel tijd besteed aan het onderzoek van de mogelijkheden (en moei-lijkheden) van de bouw van zulk loket of platform, waarbij we ook graag ‘over het eigen muurtje’ kijken, zowel naar internationale ontwikkelingen (door deelname aan het “First International Forum on Online Courts”) als bij de naaste buren (van de Nederlandse Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak) en in eigen land, onder andere bij de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, ook cassatierechter van de Raad voor Vergunningsbetwistingen en, hen in die hoedanigheid, betrokken.

Los daarvan heeft de Dienst van de Bestuursrechtscolleges ook in kaart (letterlijk, door een ‘roadmap’ te laten opstellen) trachten te brengen wat de kostprijs is van de bouw (en exploitatie) van een digitaal platform of loket.

Digitaliseren is, vooraleer efficiëntiewinsten te kunnen opleveren, immers eerst een zeer tijdrovend en duur proces, waar ook veel medewerkers bij betrokken zijn.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges wil bij de digitalisering tijdens de periode 2019 - 2024 dan ook niet alleen (bijkomende) middelen voor de uitbesteding of de uitvoering van het project zelf (als zodanig door een derde), maar ook (bijkomende) financiële (en andere) middelen voor de interne begeleiding hiervan, niet in het minst, al is het maar tijdelijk, voor het inzetten van extra bijkomend personeel.

Omdat de (wijziging van) wetgeving en reglementering een niet te onderschatten impact heeft op de digi-talisering blijft de Dienst van de Bestuursrechtscolleges pleiten voor een DIA (Digidigi-taliserings - Impact - Ana-lyse) van alle decreten en besluiten, te beginnen met de nieuwe (of wijzigingen van bestaande) decreten en besluiten, maar ook met betrekking tot de huidige bevoegdheden van de DBRC-bestuursrechtscolleges.

Digitalisering van bestaande wetgeving, regels en procedures is immers als ‘oude wijn in nieuwe zakken’

en dus geen verbetering van de efficiëntie of de toegankelijkheid van of tot de rechter en een volledig gedigitaliseerde procedure vereist ongetwijfeld ook radicaal-digitale decretale ingrepen.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges wil, onder die voorwaarden, dan ook graag verder digitaliseren, zowel verticaal (aansluitend op het digitaal omgevingsloket) als horizontaal (door procespar-tijen te betrekken bij een digitaal dossier in een digitale procedure) en wil daarbij alle mogelijke ontwikkelingen (artificiële intelligentie, onder andere voor verwerking van documenten, blockchain, TTP, digitale platformen, …) op de voet volgen.

4.3.2. Huisvesting

De zittingszalen van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges en van de door de Dienst van de Bestuurs-rechtscolleges overkoepelde en ondersteunde bestuursBestuurs-rechtscolleges zijn gevestigd op het gelijkvloers van de B-toren van het Ellipsgebouw, en de kantoren van de bestuursrechters en van de medewerkers op de eerste verdieping van dat gebouw.

24

Tijdens het werkjaar 2018-2019 heeft de Dienst van de Bestuursrechtscolleges de, in samenwerking met het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid, heringerichte kantoorruimte in gebruik genomen. De nieuwe werkomgeving biedt de medewerkers meer licht en, zowel open als afgesloten, ruimte om goed en graag te komen werken, en faciliteert grote(re) en (meer) beperkte (werk)vergaderingen en andere sociale contacten of bijeenkomsten: in vele opzichten dus een verbetering.

Bij de voorbereiding van de in 2023 - 2024 geplande verhuis van de diensten van de Vlaamse overheid uit het Ellipsgebouw is de Dienst van de Bestuursrechtscolleges actief betrokken bij de toegang tot en de inrichting van de zittingszalen (en de er aan gekoppelde ruimten en kantoren (voor advocaten, voor be-raadslaging door bestuursrechters tijdens en na een zitting, werkruimten, …) in het nieuwe gebouw.

Samen met het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid wil de Dienst van de Bestuursrechtscolleges van deze zittingszalen de ‘veruitwendiging’ maken van de (onafhankelijke) Vlaamse bestuursrechtspraak.

De door de Dienst van de Bestuursrechtscolleges overkoepelde en ondersteunde bestuursrechtscolleges zijn, als ‘rechterlijke macht’, immers gescheiden, en ‘te (onder)scheiden’ van de ‘uitvoerende macht’.

Los daarvan wil de Dienst van de Bestuursrechtscolleges, samen met het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid, graag de meest moderne (lees: functionele), toekomstgerichte (lees: gedigitaliseerde) én stijlvolle zittingszalen bouwen.

4.3.3. Externe relaties

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges is een onderdeel van de samenleving.

Door de publicatie van het jaarverslag rapporteert de Dienst van de Bestuursrechtscolleges aan het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges is altijd bereid het jaarverslag toe te licht aan de leden van de voor de Dienst van de Bestuursrechtscolleges bevoegde parlementaire commissie en ontvangt de com-missieleden en de (medewerkers van het kabinet van de) voor de Dienst van de Bestuursrechtscolleges bevoegde minister graag voor een werkbezoek.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges bezorgt ook informatie die de bevoegde minister toelaat te ant-woorden op parlementaire vragen.

Met de organisatie van een jaarlijkse openingszitting wil de Dienst van de Bestuursrechtscolleges haar wer-king, en de activiteit van de door de Dienst van de Bestuursrechtscolleges overkoepelde en ondersteunde bestuursrechtscolleges voorstellen én aan een spreker de kans bieden een bestuurs(proces)rechtelijk onder-werp te behandelen. De Dienst van de Bestuursrechtscolleges publiceert de tekst van deze openingsrede in boekvorm.

Mr. Bart Jan Van Ettekoven, voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Nederlandse Raad van State, was op dinsdag 6 november 2018 de gast van de Dienst van de Bestuursrechtscolleges, ontmoette er de bestuursrechters en stafmedewerkers en sprak over digitalisering in Nederland.

“Vlaamse en Nederlandse bestuursrechtspraak in vergelijkend perspectief” was het onderwerp van zijn, als steeds, begeesterende en inspirerende redevoering tijdens de openingszitting, waar velen aanwezig waren om hem te beluisteren en met nieuwe ideeën over efficiënte, toegankelijke en digitale (bestuurs) rechtspraak huiswaarts te keren.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges tracht regelmatig, formeel en/of informeel, te blijven overleggen met haar stakeholders (deputaties, de Orde van Vlaamse Balies,…).

Voor stages en bezoeken van studenten, en voor andere bezoekers, staan de deuren van de DBRC steeds open.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges organiseert zowel zelf interne vorming, als vorming voor externen, en neemt ook actief deel aan door derden georganiseerde studiedagen.

Er zijn ook contacten met zowel de federale Raad van State (waarvan de afdeling bestuursrechtspraak de cassatierechter is van de door de Dienst van de Bestuursrechtscolleges overkoepelde en ondersteunde bestuursrechtscolleges), als met andere federale instellingen, die van belang zijn voor de (bestuurs)recht-spraak, zoals de Hoge Raad voor de Justitie en het Instituut voor Gerechtelijke Opleidingen, en met de Nederlandse (bestuurs)rechtspraak.

De Dienst van de Bestuursrechtscolleges wil zich zo open stellen en zo zichtbaar mogelijk maken voor de

‘buitenwereld’, met dubbele kennisdeling als doel: we leren van anderen, aan wie we ook graag onze erva-ringen en inzichten meedelen.

In document JAARVERSLAG 2018-2019 (pagina 22-25)