• No results found

Visie binnen het vastgoedperspectief

In document Goed wonen = samen doen! (pagina 31-34)

Tablis Wonen beseft dat de samenstelling van de huishoudens die een beroep doen op onze sociale huurwoningen flink verandert. Dit komt onder andere door toenemende vergrijzing, een groter aandeel kleinere huishoudens en de trend om langer zelfstandig thuis te willen wonen.

De woonwensen van onze (toekomstige) klanten veranderen ook en deze kunnen wij niet beïnvloeden. Om ook in de toekomst een fatsoen-lijke woning te kunnen aanbieden, moeten we onze woningportefeuille op een eigentijdse manier onderhouden en aanpassen.

Wat verandert er?

Vergeleken met nu betekent dit dat onze aandacht verschuift van nieuwbouw naar het toekomst- en levensloopbestendig maken van de bestaande voorraad.

Ook maken we meer woningen geschikt voor mensen met een zorgbehoefte (vooral senioren en mensen met beperkingen). Dit doen we vooral vraaggestuurd.

Onze woningvoorraad maken we energiezuiniger, zodat onze huur-ders het voordeel hebben van lagere energiekosten en zodat een bijdrage wordt geleverd aan de verduurzaming van ons bezit.

Ook blijven we woningen verkopen om onze portefeuille beter te laten aansluiten bij de vraag en mogelijkheden van onze doelgroep.

De veranderopgave 2015-2019

Met de herijking van onze portefeuillestrategie hebben we de verander-opgave van de woningvoorraad in beeld gebracht. Voor 2015-2019 zijn de belangrijkste projecten:

7. Vastgoedperspectief

Herstructurering 438 woningen Staatsliedenbuurt, Sliedrecht Herstructurering 30 woningen, Oud-Alblas West

Aanpak 328 appartementen ‘stempelflats’, Sliedrecht

Herstructurering 8 grondgebonden seniorenwoningen Genestet-straat, Sliedrecht

Renovatie en verkoop 10 woningen Emmastraat, Sliedrecht Renovatie 12 eengezinswoningen Potterstraat, Sliedrecht

Renovatie 55 eengezinswoningen Trompstraat e.a. (gemeentelijk monument), Sliedrecht

Herstructurering 58 woningen rondom Burgemeester Winklerplein, Sliedrecht

Naast deze projecten voeren we ook vanuit ons strategisch voorraad-beleid in Molenwaard en Sliedrecht diverse herstructureringen van klei-nere omvang uit.

Voor de lange termijn (2020-2040) na deze beleidsperiode hebben we onze opgave indicatief bepaald. Deze opgave lijkt op dit moment te pas-sen bij de beschikbare financiële middelen.

Verduurzaming woningen

We hebben steeds geïnvesteerd in verbetering van energieprestatie van ons woningbezit. We hebben de ambitie5 om gemiddeld Energie-label1 B te halen in 2020. Daarmee voldoen we aan de sectorafspraak1. De regelgeving is per 1 januari 2015 gewijzigd. Sinds 1 januari 2015 bepaalt de Energie-Index1 (E.I) de energiezuinigheid (energieprestatie) van een woning. De impact van deze nieuwe regels op onze geldende

5 Op basis van regelgeving tot 2015

32 Goed wonen = samen doen!

7. Vastgoedperspectief

energielabels is nog niet uitgekristalliseerd. Onze ambitie formuleren we door in 2020 een gemiddelde E.I. van 1,6 (van de voorraad wonin-gen die 20 jaar of langer in exploitatie blijven) waarbij we streven naar een gemiddelde van 1,4. Bij de verhuur van een woning geven wij de Energie-Index weer.

Langer zelfstandig wonen

Er zijn diverse ontwikkelingen die in de komende jaren effect hebben of gaan hebben op de vraag naar zorg en ondersteuning. Te denken valt aan de wijze waarop gemeenten hun beleid invullen voor extramurale zorg en ondersteuning en de gevolgen van de zogenaamde dubbele vergrijzing1. De vergrijzing heeft niet alleen impact op de zorgvraag, maar ook op de woningmarkt. De verwachting is dat de trend om lan-ger thuis te wonen in de komende decennia zal doorzetten.

Bij de herstructurering van ons bezit bouwen we zoveel mogelijk levensloopbestendige woningen terug. In plaats van complexgewijze aanpassing van (meergezins) woningen passen we in de komende beleidsperiode vraaggestuurd maatwerk toe. Voor onze individuele klanten ontwikkelen we keuzepakketten die het langer zelfstandig wonen mogelijk maken.

Strategische doelen (die ons succesvol maken)

5. Onze woningvoorraad is afgestemd op de toekomstige afzetmo-gelijkheden.

6. Onze woningen zijn verduurzaamd.

Prestatie-indicator (hoe meten we dat)

H. Aantal gerenoveerde marktgevoelige complexen / woningen be-leidsperiode:

Renovatie en verkoop woningen Emmastraat, Sliedrecht Renovatie eengezinswoningen Potterstraat en Thorbeckelaan, Sliedrecht

Renovatie eengezinswoningen Trompstraat e.a. (gemeentelijk monument), Sliedrecht

Inbreng woningen ten behoeve van herstructurering Burge-meester Winklerplein,Sliedrecht

Diverse qua omvang kleinere herstructureringsprojecten vanuit ons strategisch voorraadbeleid

I. Energie-Index van de voorraad is gemiddeld 1,6 (voor de woningen die 20 jaar of langer in exploitatie blijven), waarbij we streven naar 1,4.

2016-2019: maatregelen die we gaan uitwerken

22) Tablis Wonen staat voor de opgave om de kwaliteit van de voorraad meer in overeenstemming te brengen met de doelgroep. We gaan na welke groepen de komende periode een beroep doen op Tablis Wonen, omdat ze nu al bij ons wonen of omdat ze binnenkort op de markt komen. Daarvoor hebben we een portefeuillestrategie in de maak die ook gedeeld wordt met de primaire belanghouders (zie maatregel 6).

23) We blijven investeren in de energetische kwaliteit om te komen tot gemiddeld een energie-index van 1,6 voor de woningen die we in exploitatie houden, waarbij we streven naar 1,4.

24) We bepalen wat we gaan doen met de woningen die zeer veel kwa-liteit en ook een potentieel hoge huur (boven de liberalisatiegrens) hebben.

25) Wij ontwikkelen onze voorraad mee met de vraag van senioren. Be-nodigde woningaanpassingen gaan we vraaggestuurd en op maat uitvoeren. Of we zoeken voor hen een andere woning.

26) We onderzoeken of we klanten ermee helpen om een deel van het bezit echt goedkoop te houden door juist af te zien van verbeterin-gen en energiepakketten. Uiteraard doen we dit met inachtneming van nieuwe veiligheidsnormen.

27) We maken inzichtelijk wat de kosten en opbrengsten zijn van inves-teringen in energiemaatregelen.

28) We stellen complexbeheerplannen op die met het nieuwe hulp-middel Vabi beleidspresentatie1 beter en makkelijker toegankelijk worden voor de organisatie. Daarin stellen we de kwaliteitsnorm onderhoud per complex vast en voeren we dynamisch muteren uit.

Hierbij nemen we naast regulier onderhoud meteeen het planmatig onderhoud mee. We houden daarbij rekening met de wensen van de klant.

29) De indicatief vastgestelde vastgoedopgave voor de eerste periode na 2019 bepalen we in nauw overleg met de gemeenten en huur-dersorganisaties. Daarnaast stemmen we deze opgave af op de regionale vastgoedopgave. Hierbij spelen ook collega-corporaties een rol.

3. Samen met de klant

34 Goed wonen = samen doen!

We worden professioneler,

In document Goed wonen = samen doen! (pagina 31-34)