• No results found

Verkoop van maximaal 70 woningen in de beleidsperiode P. Maximaal 1% van de jaarhuur als huurachterstand

In document Goed wonen = samen doen! (pagina 39-43)

Visie op het financieel perspectief

O. Verkoop van maximaal 70 woningen in de beleidsperiode P. Maximaal 1% van de jaarhuur als huurachterstand

Strategisch doel (wat ons succesvol maakt)

9. Tablis Wonen blijft financieel gezond.

Prestatie-indicator (hoe meten we dat)

M. ICR1, > 1,6

N. CBC1 – bedrijfslasten, behoud score klasse A (op basis van metho-diek 2014)

O. Verkoop van maximaal 70 woningen in de beleidsperiode P. Maximaal 1% van de jaarhuur als huurachterstand

40 Goed wonen = samen doen!

9. Financieel perspectief

2016-2019: maatregelen die we gaan uitwerken

40) Tablis Wonen bepaalt welke noodzakelijke en minimaal verant-woorde vermogenspositie gewenst is. In overleg met onze pri-maire belanghouders bepalen we of en hoe we een deel van het huidige vermogen kunnen inzetten voor de gewenste beleidsaan-passingen.

41) We blijven werken aan een financieel gezonde bedrijfsvoering.

Onze bedrijfslasten houden we binnen dezelfde hoogste klasse in de benchmark. Versobering is nog zeker mogelijk (niet alle keurin-gen en certificaten zijn verplicht of noodzakelijk).

42) We onderzoeken of een segment kluswoningen voor een deel van onze klanten een goede aanvulling is binnen het aanbod woningen die we willen verkopen.

43) Verbetering van screening nieuwe huurders aan de voorzijde van het verhuurproces.

44) We zetten actief in op budgetcoaching en zetten onze dienstver-lening gericht in om huurachterstanden terug te brengen en in de hand houden.

Aedes Koepelorganisatie/ vereniging van woningcorporaties

Aftoppingsgrens Grens waarboven kleiner deel van de huurprijs wordt gecompenseerd door huurtoeslag (€ 576,87 voor 1-2 persoons-huishoudens, voor 3 of meer persoonshuishoudens € 618,24.

Bedrijfswaarde De netto waarde van alle kosten en opbrengsten die uit de bedrijfsvoering afkomstig zijn.

Benchmarking Benchmarken gaat over meten, vergelijken en verbeteren van prestaties van de corporaties.

CBC Corporatie Benchmark Centrum. Deze online tool is ontwikkeld door Aedes en KWH die daarmee willen bijdragen aan een efficiëntere sector.

Co-creatie Een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies of product.

Competentie Vaardigheid, het geschikt zijn voor een taak of functie, op grond van bijvoorbeeld kennis, vaardigheden en houdingen.

Competentiebibliotheek Een verzameling van alle vaardigheden of bekwaamheden die binnen de organisatie nodig zijn.

DAEB Diensten van algemeen en economisch belang

Dubbele vergrijzing Toename van het aantal 80 plussers binnen de groep van personen van 65 jaar en ouder.

Energie Index (E.I.) De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het geeft een gedetailleerd beeld van de energiezuinigheid van de woning en welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn.

Energielabel Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Het definitieve energielabel is geba-seerd op 10 kenmerken van de woning. Dit geeft een goede eerste indruk van de energiezuinigheid.

Functie- Een functiecompetentieprofiel is een verzameling van (deel)competenties en bijhorende gedragsindicatoren, nodig om een competentieprofielen bepaalde functie uit te oefenen.

Goedkope scheefheid Huishoudens die in een ‘te goedkope’ woning wonen.

Governance Het waarborgen van de onderlinge samenhang in de wijze van sturen beheersen en toezichthouden van een organisatie, gericht op een efficiënte en effectieve realisatie van beleidsdoelstellingen, alsmede het daarover op een open wijze com-municeren en verantwoording afleggen ten behoeve van belanghebbenden.

HRM Human resource management. Invulling van het personeelsbeleid.

ICR Interest-coverage ratio (ICR), of interestdekkingskengetal, geeft aan hoeveel maal een onderneming haar rentelasten verdient.

Intramurale plaatsen Plaats in een instelling waar gezondheidszorg gedurende een onafgebroken verblijf van meer dan 24 uur geboden wordt.

Kwaliteitskortingsgrens Grens van de huurprijs waaronder de huurder het verschil tussen de basishuur (ongeveer € 227) en de feitelijke huur voor 100% vergoed krijgt.

Bijlage 1 Begrippenlijst

(betekenis zoals in dit beleidsplan toegepast)

42 Goed wonen = samen doen!

Bijlage 1 Begrippenlijst

KWH Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector

Leefbaarometer De Leefbaarometer geeft online informatie over de leefbaarheid in alle buurten en wijken. Het geeft de situatie in de wijk weer en ontwikkelingen en achtergronden van de buurt. Hiermee biedt de Leefbaarometer de mogelijkheid om snel en adequaat te reageren bij eventuele negatieve ontwikkelingen. De Leefbaarometer bevat informatie over 1998, 2002, 2006, 2008, 2010 en 2012. De resultaten van de meting over 2014 volgen in de loop van 2015. Daarna wordt de Leefbaarometer tweejaarlijks geactualiseerd.

Liberalisatiegrens De liberalisatiegrens is de grens van de netto huurprijs, (per 1 januari 2015 is deze € 710,68) waarboven verhuurders meer vrijheid hebben om de huurprijs te bepalen.

LTV Loan to value. Financieel kengetal dat de verhouding weergeeft tussen de lening(en) en de waarde van het gefinancierde.

Overconsumptie Naarmate de huurprijs hoger wordt, neemt het aandeel dat een huurder met recht op huurtoeslag zelf moet bijdragen toe.

Tablis Wonen wil toekomstige huurders hiervoor beschermen.

Prestatie-indicatoren Prestatie-indicatoren meten de prestatie op een bepaald deelgebied van de organisatie of vormen hanteerbare meetpun-ten in een bedrijfsproces.

RIGO Bedrijf dat markt- en beleidsonderzoek verricht en ondersteunt bij het ontwikkelen van beleid en strategie.

Sectorafspraak Met de huursector is afgesproken dat vanaf 2020 alle huurwoningen van woningcorporaties energielabel B of beter hebben. Deze afspraken staan in het convenant Energiebesparing huursector.

Solvabiliteit Dit kengetal of ratio geeft aan hoe het gesteld is met de mate waarin de onderneming op de lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen.

Vabi Beleidspresentatie Onderdeel van softwarepakket Vabi beleidssimulatie. Doordat allerlei in- en externe gegevensbronnen bij elkaar zijn gebracht, geeft het pakket goed inzicht in onze voorraad. Met grafische presentaties kunnen we op elk gewenst niveau dwarsdoorsnedes maken.

Vastgoedsturing Vastgoedsturing kan gezien worden als bedrijfseconomisch strategisch planningsproces voor de woningcorporatie om te sturen op risico- en rendement op complexniveau.

Verhuurderheffing Verhuurders die meer dan 10 sociale huurwoningen verhuren, betalen een heffing over de waarde van de sociale huur-woningen. De verhuurderheffing is in 2015 0,449%.

Visitatierapport Leden van koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes zijn verplicht om zich één keer per vier jaar te laten visiteren.

Woningcorporaties laten een visitatie uitvoeren om zich te verantwoorden over de keuzes die ze maken en over hun maat-schappelijk presteren. Van de visitatie wordt een rapport opgesteld dat openbaar is.

Vrije toewijzingsruimte Het percentage van vrijgekomen huurwoningen dat maximaal mag worden toegewezen aan huishoudens met een hoger inkomen.

Binnen de huishoudens van Tablis Wonen onderscheiden we zeven verschillende consumentenprofielen als klantgroepen. Deze zijn gebaseerd op de analyse van More for You. De profielen brengen we tot leven met een typering van het gedrag rond wonen, reizen en vrije tijd.

Jonge singles Studenten en alleenstaanden tot 35 jaar die (nog) niet veel te besteden hebben. Wonend in een huurwoning in (grote)

steden. Ze zoeken goedkope woonruimte in een levendige omgeving, te midden van alle voorzieningen. Houden van muziek, film en uitgaan. Internet wordt gebruikt voor het zoeken naar vacatures, chatten en netwerken. Tijdens hun va-kanties aanbidden ze de zon op de camping of maken ze een rondreis.

Appartement/

galerijflat

2/3

Multiculturelen Multiculturelen tussen 35 en 54 jaar, vaak alleenstaand. Wonend in een huurwoning in zeer sterk stedelijk gebied. Ze zijn op zoek naar een praktische, betaalbare woning in een gemengde buurt. Ze hebben een laag bestedingsbedrag, doen hun inkopen in de goedkopere winkels en toko’s. In hun vrije tijd kijken ze graag films. Ze volgen de actualiteit door het lezen van gratis dagbladen en spelen mee met loterijen.

Appartement/

galerijflat

3/4

Buurtgerichte burgers

Huishoudens met een modaal inkomen. De kostwinner is tussen de 35 en 54 jaar. Wonen in rijtjeshuizen in (kleine) steden, vaak een huurhuis. Ze zijn op zoek naar een betaalbare woning, in gezellige buurt met voldoende ontmoetings-plekken. Doen veel aan chatten en gamen. Ze zijn prijsbewust en postordergevoelig. Ze kijken graag naar soaps, series, reality-tv en zijn geïnteresseerd in erotiek en kansspelen.

Grond

Alleenstaanden van 60 jaar of ouder, vaak met kleinkinderen. Wonend in goedkope huurwoningen, service flats of be-jaardenwoningen in een rustige, nette, groene omgeving in de buurt van familie. Ze genieten van hun kleine pensioen of werken om andere redenen niet. Ze houden van spelletjes en quizzen, handwerken, kerkbezoek en kruiswoordpuzzels.

Ze beproeven hun geluk in kansspelen en loterijen.

Appartement/

Ondernemende paren en alleenstaanden van 60 jaar of ouder. Wonen in een comfortabele flat of appartement in een nette buurt met goede voorzieningen. Zijn met pensioen of werken om andere redenen niet. Ze hebben verschillende interesses zoals kunst, cultuur, natuur en antiek. In hun vrije tijd zijn ze actief in de kerk en doen ze aan bridge, puzzelen en vrijwilligerswerk.

Modale gezinnen met thuis- of uitwonende kinderen. De kostwinner is tussen de 45 en 74 jaar. Ze wonen in een koop-woning in weinig tot matig stedelijk gebied. in een 2-onder-1-kap-. hoek- of rijtjeshuis. Ze zoeken een nette koop-woning in een geborgen buurt. Ze gaan naar de kerk en doen aan vrijwilligerswerk. Doneren aan organisaties gericht op missie/zending, gezondheid, rampen en andere goede doelen.

Grond

Grote gezinnen met oudere thuis- of uitwonende kinderen. Kostwinner is tussen 45 en 69 jaar. Wonend in een vrijstaand huis of boerderij in (hele) kleine dorpen. Ze zoeken een traditionele, grote woning op ruime kavel met genoeg vrijheid om de woning aan te passen. Ze houden van tuinieren en klussen. Zijn gelovig en doneren veel aan organisaties gericht op missie/zending en gezondheid. Ze lezen regionale kranten en luisteren naar regionale radiozenders.

Grond gebonden woning

4/5

In document Goed wonen = samen doen! (pagina 39-43)