• No results found

Vestigingsklimaat en handel

In document VVD verkiezingsprogramma 2017-2021 (pagina 42-45)

Voor ons huidige inkomen en onze toekomstige welvaart is het van belang dat Nederland het beste land is en blijft om een bedrijf te beginnen of een vestiging vanuit het buitenland te openen. Buitenlandse investeerders kiezen nu voor Nederland omdat wij alles in huis hebben om een vliegende start te maken. We zijn goed opgeleid, beschikken over een goede infrastructuur en staan open voor handel en innovatie. Tegelijkertijd neemt de internationale concurrentie toe. Steeds meer landen gaan de strijd met Nederland aan. Zij proberen zelf een nóg beter vestigingsklimaat te creëren dan Nederland al heeft, of proberen het Nederlandse vestigingsklimaat te dwarsbomen. Wij willen dat bedrijven in Nederland de deuren blijven openen en daarbij de zekerheid hebben dat Nederland een aantrekkelijk land blijft om in te investeren. Dit levert ons immers veel banen en welvaart op en daar profiteren wij allemaal van.

Wij willen investeringen in de Nederlandse economie maximaal stimuleren. Daarvoor is nodig dat krachten in Nederland gebundeld worden. Door het samenvoegen van bestaande instituties (zoals de Bank Nederlandse Gemeenten, de Waterschapsbank, de Nederlandse Financieringsmaatschappij FMO en het Nederlandse Investerings Agentschap) en van verschillende financieringsregelingen, kan een sterke speler ontstaan. Deze instelling moet gericht zijn op het bijeenbrengen van kapitaal voor rendabele investeringen in grootschalige projecten gericht op bijvoorbeeld infrastructuur, energie, innovatie en ondernemerschap. Met een sterke Nederlandse financieringsinstelling kan bovendien extra kapitaal uit het buitenland worden aangetrokken en kan meer samenwerking worden gezocht met Europese financieringsinstellingen en institutionele beleggers. Dit stimuleert investeringen in de Nederlandse economie waarmee het Nederlandse vestigingsklimaat verder kan worden versterkt.

Nederland moet een aantrekkelijk land zijn met lage belastingen. Want naast ons opleidings-niveau, onze infrastructuur, onze stabiliteit en ons cultureel aanbod, zijn onze belastingen een belangrijke reden voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen. De vennootschapsbelasting in belangrijke omringende landen is echter lager dan in Nederland, waardoor bedrijven verleid worden om naar het buitenland te vertrekken. Om bedrijven in Nederland te houden en meer bedrijven hier te krijgen, willen wij de vennootschapsbelasting verlagen. Op die manier kunnen we de concurrentie met omringende landen aan blijven gaan en banen in Nederland behouden. Een lage vennootschaps-belasting is ook gunstig voor Nederlandse ondernemers: zij krijgen zo meer ruimte om te investeren in hun eigen onderneming.

Een goed vestigingsklimaat vereist ook aandacht voor de digitale infrastructuur. De derde (digitale) mainport verdient eveneens aandacht zodat toegang tot een veilige en breedbandige, digitale infrastructuur voor het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid blijft gewaarborgd. Nederland wil voorop lopen in Europa als het gaat om faciliteiten, veiligheid en regelgeving.

Voor een goed vestigingsklimaat is het van belang dat er geen Europese belastingen bijkomen. De belastingen in Nederland zijn immers al hoog genoeg. Bovendien gaan we zelf over onze belastingen. Zo kunnen we zelf beslissen wat het beste voor Nederland is en de meeste banen en welvaart oplevert. Dit moet ook in de toekomst zo blijven. Daarom zijn wij tegen een Europese vennootschapsbelasting (ccctb), een Europese financiële transactiebelasting (ftt) en andere vormen van directe Europese belastingen. Zulke belastingen schaden ons vestigingsklimaat, waardoor banen onnodig verdwijnen.

Europa biedt Nederland ontzettend veel kansen. De Europese interne markt is een van de grootste ter wereld. Daardoor kunnen onze ondernemers hun producten en diensten vrij aanbieden en verkopen. Dat is een groot goed, want het levert Nederland veel banen en welvaart op. Voor een goed vestigingsklimaat moet de Europese interne markt verder worden versterkt. Dit geldt vooral voor de digitale en dienstenmarkt, want deze sectoren bieden de Nederlandse kenniseconomie veel mogelijkheden om te groeien. Denk bijvoorbeeld aan het verder harmoniseren van Europese regels rondom online ondernemen, luchtvaart en de wederzijdse erkenning van diploma’s en beroeps-kwalificaties. Of aan het verwijderen van roaming-tarieven, waardoor mobiel bellen of internetten over de grens voordeliger wordt. Of aan het opheffen van geo-blocking waardoor je overal in Europa toegang hebt tot je eigen online content. Om die voorsprong vast te houden zijn stimulerend beleid op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, regelgeving en cybersecurity nodig.

Nederlandse ondernemers moeten ook buiten Europa maximaal kunnen ondernemen. De Nederlandse economie drijft namelijk voor een groot deel op de export, waardoor wereldwijde handel een cruciale bron is van onze welvaart. Wij zijn daarom voorstander van goede

handelsverdragen met onze handelspartners over de hele wereld, zoals de Verenigde Staten, Canada, Japan en China. Wij willen daarbij geen concessies doen aan onze normen en standaarden voor bijvoorbeeld het milieu of voedselveiligheid. Handelsverdragen maken het makkelijker voor buitenlandse bedrijven om in Nederland de deuren te openen. Maar ze openen vooral ook de deuren voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van, omdat ook dit weer zorgt voor banen in Nederland.

Voor het oplossen van grote internationale handelsgeschillen zijn wij voorstander van de oprichting van een internationaal handelstribunaal in Nederland. De Raad voor de rechtspraak pleit al langere tijd voor de oprichting van een ‘Netherlands Commercial Court’. De oprichting is goed voor het Nederlandse vestigingsklimaat, vergroot de transparantie van en vertrouwen in handels-arbitrage als rechtsmiddel en brengt bovendien hoogwaardige werkgelegenheid met zich mee.

Procedures rondom het verlenen van exportvergunningen mogen ondernemers die zaken willen doen in het buitenland niet in de weg zitten. Wij willen dat procedures zo snel mogelijk worden doorlopen, zodat bedrijven in een vroeg stadium weten of ze een vergunning krijgen en daarop kunnen anticiperen. Nederland hanteert hierbij strikte regels, onder andere ten aanzien van milieu en mensenrechten. Die regels vinden wij belangrijk. Tegelijkertijd willen wij ook rekening houden met een gelijk speelveld ten opzichte van ondernemers uit andere landen. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, mogen Nederlandse exporteurs niet onnodig worden gehinderd door de overheid. Om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven opdrachten mislopen die vervolgens naar bedrijven uit andere landen gaan, zetten wij in op eenvoudigere procedures rondom de verstrekking van exportvergunningen.

De Nederlandse economie is voor een heel groot gedeelte afhankelijk van het buitenland. Om internationaal ondernemerschap in de grensregio’s te stimuleren, willen we inzetten op regelharmonisatie met bijvoorbeeld België en Duitsland.

Naast handelsverdragen staat Nederland ook bekend om onze uitgebreide en stabiele belastingverdragen met andere landen. Het uitgebreide Nederlandse verdragennetwerk biedt zekerheid en voorkomt dat ondernemers in meerdere landen dubbel belasting betalen over inkomen, vermogen of winst. Dit vormt een belangrijke basis voor ons goede vestigingsklimaat en dat willen wij ook zo houden. Wij willen dat Nederland een aantrekkelijk land blijft, waar bedrijven graag naartoe komen. Daarom blijven we via bilaterale belastingverdragen streven naar het zoveel mogelijk voorkomen van dubbele heffingen. Ook als het gaat om heffingen in geval van ‘overlijden’ van eenzelfde zaak in meer dan één land. Wij willen voorkomen dat bedrijven worden weggejaagd uit Nederland door het opzeggen van bilaterale belastingverdragen. Bedrijven die in Nederland daadwerkelijk activiteiten hebben en voor banen zorgen, verdienen het daarom om te blijven profiteren van ons goede fiscale vestigingsklimaat.

Belastingontduiking en -fraude moeten internationaal worden aangepakt. Het kan alleen effectief worden bestreden als alle geïndustrialiseerde landen meedoen met de gekozen aanpak. Het is dus belangrijk dat Nederland actief blijft samenwerken met andere landen, bijvoorbeeld door informatie en belastinggegevens uit te wisselen. Maatregelen die de transparantie van bv’s en andere

vennootschappen bevorderen, willen we voortzetten. We helpen ook ontwikkelingslanden in de strijd tegen belastingontduiking. Belastingopbrengsten als gevolg van de aanpak van belastingontduiking en -ontwijking, moeten ingezet worden voor de verlaging van de vennootschapsbelasting. Zo kan het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat verder verbeteren.

In document VVD verkiezingsprogramma 2017-2021 (pagina 42-45)