• No results found

Verwachting van bloggers en vloggers vanuit Sarenza

Zelfstandig of aangesloten bij een mediabureau.

5 Best practices

6.1 Verwachting van bloggers en vloggers vanuit Sarenza

Sarenza verwacht qua inhoud dat Sarenza in de blogs genoemd wordt. De manier waarop ze dit doen moet altijd positief zijn aangezien Sarenza daarin investeert. De inhoud laat Sarenza verder redelijk vrij omdat de blogger expertise heeft op wat wel en niet werkt op haar blog. De richtlijnen worden wel aangegeven. Britt: ‘de richtlijnen die geef je wel aan zoals: Sarenza is een fashion expert, biedt toffe merken aan, fashionable merken, het is een high end. Hoe ze daarover schrijven laat ik vrij, ik vertrouw daarin op de blogger zelf’.

Met de start van de samenwerking tussen Sarenza en een blogger wordt afgesproken dat Sarenza twee à drie keer per maand op de blog wordt genoemd en daarnaast ook nog twee tot drie keer op social media. Beeld in blogs spreekt meer dan tekst, heel veel foto’s op een blog is belangrijk. Er worden de laatste jaren ook steeds meer foto’s gebruikt in allerlei blogs, de teksten worden steeds korter als je het vergelijkt met jaren geleden. Doordat men steeds meer foto’s gaat gebruiken zie je ook een verschuiving naar social media. Tegenwoordig focust iedereen zich heel erg op beeld. Het is daarom ook zeer belangrijk dat de bloggers social media gebruiken, bloggers doen ook vaak meer posts op social media dan dat ze dat op hun blog doen.

De selectie van hoe een blogger bij Sarenza terecht komt, wordt gebaseerd op de doelgroep, wat is de look en feel, welke richting wil de blog op en wat de kernwaarden van de blog zijn. Britt: ‘Ik kijk wel eerst of de kernwaarden goed passen bij het merk Sarenza en op basis daarvan ga ik een gesprek met ze aan’. Sarenza wil dat de bloggers in hun blogs naar voren brengen dat Sarenza een fashion-expert is en een groot aanbod heeft van schoenen. Twee voorbeelden van goede blogs waar Sarenza al een

samenwerking mee heeft en die goed bij hun passen zijn Fashion Hoax en Billie Rose. Zij hebben een goede content, zij zorgen dat Sarenza altijd wordt meegenomen in een post. Als ze toevallig de schoenen aan hebben van Sarenza wordt Sarenza daar ook in genoemd en getagd. De ijkpersoon van Sarenza is het type persoon als blogster Fashion Hoax, zij is heel fashionable, houdt heel erg van mode, heeft een leuk sociaal leven naast haar blog en ze is een heel nuchter persoon. Dat zijn dingen die Sarenza siert.

Door de bloggers waarmee Sarenza al samenwerkt worden voornamelijk outfitposts gedaan. In een outfitpost wordt de kleding van de blogger besproken, daarin geeft zij aan

wat ze aan heeft en waar het vandaan komt. Sarenza heeft wel het liefst dat er een blog over hun in het algemeen wordt geschreven maar dat zien bloggers als te commercieel. Tenzij Sarenza echt een nieuwtje heeft dan wordt er soms wel een aparte blog aan gewijd. Sarenza weet dat je niet kunt verwachten dat de bloggers een volledige blog aan Sarenza wijden. Ze verwachten vooral dat Sarenza meerdere malen meegenomen wordt in de blog bijvoorbeeld door een outfitpost of een wishlist-post. Een wishlist- post houdt in dat de blogger bespreekt wat zij op haar lijstje heeft staan van producten die ze graag wil hebben.

Sarenza vindt het ook belangrijk dat de bloggers inspirerend zijn met hun blogs, dat de blogs echt fashionable zijn, dus dat het om mode draait en dat gevoel overbrengt, en dat er af en toe op een leuke manier wordt geblogd. Britt: ‘Zorgen dat je inspirerend bent, soms op een leuke catchy manier, of op een leuke, grappige manier. Voornamelijk het inspirerende en het fashion gevoel overbrengen’.

In vlogs wordt door een van de vloggers verteld hoe ze schoenen bij Sarenza heeft besteld, wanneer deze zijn binnengekomen, ze laat het uitpak moment van de schoenen zien of ze laat 10 manieren om een outfit te dragen zien en dan worden schoenen van Sarenza daarin meegenomen. Van vloggers wordt ook verwacht dat het twee keer per maand in hun video terugkomt of op hun website als dat gecombineerd is (Reijners, Britt, 2015).

6.2 Conclusie

De manier waarop de bloggers Sarenza noemen moet altijd positief zijn. De exacte inhoud laat Sarenza redelijk vrij omdat de blogger zelf het beste weet wat wel en niet werkt op haar blog. De richtlijnen worden met de start van de samenwerking tussen Sarenza en de blogger wel aangegeven. De blogger moet Sarenza twee à drie keer per maand noemen op de blog en daarnaast ook nog twee à drie keer op de social mediakanalen. Veel foto’s in de blogs is heel belangrijk, beeld spreekt meer dan tekst. Tegenwoordig focust iedereen zich ook meer op beeld. Het is daarom ook belangrijk dat de bloggers social media

gebruiken. Het is belangrijk dat de bloggers in hun blogs naar voren brengen dat Sarenza een fashion-expert is en een groot aanbod heeft van schoenen. De ijkpersoon van Sarenza is een vrouw die modieus is, heel erg van mode houdt, daarnaast een leuk sociaal leven heeft en nuchter is. Door de huidige bloggers waar Sarenza mee werkt, worden voornamelijk outfitposts gedaan of wishlist-posts. Het is belangrijk dat de blogs inspirerend zijn voor hun doelgroep en dat de blogs mode uitstralen.

De huidige vlogger van Sarenza vertelt vaak in haar vlogs hoe ze de schoenen bij Sarenza bestelt, wanneer deze binnengekomen of ze het uitpakmoment van de schoenen zien. Ook laat ze weleens 10 manieren om een outfit te dragen zien waarin ze ook schoenen van Sarenza draagt. Net als bij bloggers wordt van vloggers verwacht dat ze twee keer per maand Sarenza in hun video laten terugkomen.

7 Resultaten

In dit hoofdstuk worden de resultaten van drie verschillende methoden van de fieldresearch gepresenteerd. Ten eerste de resultaten van het interview met Sarenza, daarna de resultaten van de enquête en tenslotte wordt er afgesloten met de uitkomsten van het panelgesprek.

7.1 Sarenza

Sarenza laat de bloggers over hun exacte inhoud vrij maar heeft wel richtlijnen waar de bloggers en vloggers zich aan moeten houden. De blogger moet Sarenza twee à drie keer per maand op de blog noemen en daarnaast ook twee of drie keer op de social

mediakanalen. De blogs moeten vooral bestaan uit foto’s. De bloggers moeten naar voren brengen dat Sarenza een fashion-expert is en een groot aanbod heeft van schoenen. De ijkpersoon van Sarenza is een modieuze vrouw, die heel erg van mode houdt, een leuk sociaal leven heeft en nuchter is. De huidige bloggers van Sarenza posten voornamelijk outfitposts of wishlists. De blogs moeten inspirerend zijn voor hun doelgroep en mode uitstralen. Van vloggers wordt ook verwacht dat ze twee keer per maand wat over Sarenza vertellen in hun vlog. Er worden op dit moment vooral vlogs gemaakt over de bestelling van Schoenen bij Sarenza, hoe deze binnenkomen, het uitpakmoment van schoenen of 10 manieren waarbij de schoenen gedragen worden.

7.2

Enquête

Om erachter te komen wat de wensen en behoeften zijn van de doelgroep van Sarenza betreffende een blog en vlog, is er een enquête verspreid. Uit deze enquête, en het gesprek met Britt Reijners van Sarenza, moet naar voren komen wat de redactionele formule van de bloggers gaat worden en wat de video-instructie van de vloggers gaat worden. 151 vrouwen tussen de 18 en 50 jaar met een hoge interesse voor mode hebben de enquête ingevuld.

Van de 151 vrouwen leest 32.5% wel eens een mode gerelateerde blog, 9,9% bekijkt wel eens een mode gerelateerde vlog, 36.4% leest wel eens een blog én bekijkt wel eens een vlog en 21.2% leest geen blog en bekijkt geen vlog.

Van de 32,5% van de vrouwen die een blog leest doet 51.1% dat om inspiratie op te doen voor haar aankopen en 44.6% doet het om up to date te zijn van de laatste trends. De overige 4.3% geeft voor het lezen van een mode gerelateerde blog de volgende redenen: ontspanning, nieuwsgierigheid of om inspiratie op te doen én up to date blijven.

26.1% van de geënquêteerde vrouwen leest dagelijks een mode gerelateerde blog, 39,1% leest het wekelijks, 10,9% maandelijks en 23.9% zo af en toe. Het lezen van een mode

gerelateerde blog beïnvloedt de aankopen van 69.6% van de geënquêteerde vrouwen, ze kopen sneller iets doordat ze weten dat het in de mode is. De overige 30,6% wordt niet beïnvloed.

Van de vrouwen die vlogs bekijken kijkt 19.2% dagelijks, 35.9% wekelijks, 11.5% maandelijks en 33.3% zo af en toe. De vrouwen die een vlog bekijken doen dat om inspiratie op te doen voor hun aankopen, 46.3% of op up to date te zijn van de laatste modetrends (40.3%). De overige 13.4% doet dan om een van de volgende redenen, namelijk: ontspanning, nieuwsgierigheid, voor tips hoe het toegepast kan worden op de eigen spullen, wat zij wel of niet kan waarderen of vermaak.

Bij 62.7% beïnvloedt een vlog over mode de aankopen, doordat ze weten wat in de mode is, kopen ze sneller iets soortgelijks. De andere 37.3% wordt niet beïnvloed door de vlogs.

7.2.1 Wensen en behoeften van de doelgroep Sarenza betreffend een blog

Om erachter te komen wat de doelgroep van Sarenza het liefst zou zien in een blog die over schoenen gaat, ging de enquête ook over de inhoud van zo een blog. Onder andere de volgende vragen zijn gesteld: Wat zouden zij het liefst lezen? Hoe moet het eruit zien? Wat moet de tone of voice zijn?

*Getallen in de grafiek zijn percentages

De meeste van de 92 vrouwen die een blog lezen, zouden het liefst een blog zien over de nieuwste schoenen, de favorieten van de collectie en how to wear. De redenen die genoemd zijn onder de keuze anders zijn de volgende: of de schoen groot of klein valt, waar het te koop is, opkomende trend en opties voor verschillende haksoorten.

39.1 26.1 58.7 41.3 22.8 4.3 How to wear Recensies over

schoenen Nieuwste schoenen Favorieten van de collectie Nieuwste aankoop Anders 0 20 40 60 80 100

Inhoud Blog

*Getallen in de cirkeldiagram zijn percentages

Het overgrote deel van de geënquêteerde vrouwen, 72.8%, ziet het liefst 30% tekst en 70% foto’s in een blog over schoenen. Niemand wil alleen maar tekst als het gaat om een blog over schoenen.

14.1% van de geënquêteerde vrouwen vindt dat er dagelijks een blog zou moeten verschijnen. 51.1% ziet liever wekelijks een blog over schoenen en 28.3% maandelijks. 3% vond dat een blog elk kwartaal of elk nieuw seizoen genoeg was.

*Getallen in de grafiek zijn percentages

De meeste vrouwen willen graag een informele, actieve blog, met korte zinnen en een beetje humor.

71.7% van de vrouwen die blogs leest heeft het liefst variatie in de blogs, ze ziet dus het liefst elke keer een anders soort blog over schoenen, bijvoorbeeld de ene keer een how to wear en dan weer de nieuwste producten. 28,3% ziet het liefst herkenning, wat inhoudt dat er elke keer dezelfde soort blog geschreven wordt.

4.4 0 6.5

72.83 16.3

Hoe moet een blog dat gaat over