• No results found

Zelfstandig of aangesloten bij een mediabureau.

5 Best practices

5.1 Internationale blog

De internationale blog die geanalyseerd word is The Blonde Salad. The Blonde Salad wordt geschreven door Chiara Ferragni, een Italiaanse vrouw die altijd al een passie had voor fotografie en mode. In 2009 is ze haar blog, The Blonde Salad, begonnen. Ze inspireert met haar blog miljoenen mensen in Italië en over de hele wereld. De blog is zowel in het Engels als in het Italiaans te lezen. Chiara werkt samen met de grootste merken en verschijnt in de meest gelezen bladen. Daarnaast heeft ze ook nog een eigen schoenenlijn. Ze is door Business of Fashion vernoemd tot een van de meest invloedrijke personen van de internationale fashionindustrie (The Blonde Salad, z.j.). De blog heeft meer dan 500.000 unieke bezoekers per maand (CBS News, 2015).

Als eerst wordt de redactionele formule van de blog besproken. De doelgroep van de blog is door de jaren heen veranderd, het begon met tieners die geïnteresseerd waren in het leven van Chiara. Hedendaags zijn er ook veel mensen in de mode industrie die erg geïnteresseerd zijn in wat Chiara plaatst op haar blog. De doelgroep is dus erg breed, maar vooral op een focus voor vrouwen met een interesse voor mode (Garnsworthy, J, 2015). The Blonde Salad’s archetype is een inspiratiebron zijn, met haar blog inspireert Chiara de lezers. De pijlers van de blog zijn mode en reizen. Alle blogs die geschreven worden op The Blonde Salad hebben te maken met een van deze onderwerpen. De functie van Chiara’s blog is dienen als inspiratiebron voor alle lezers, zowel in Italië als over de hele wereld. (The Blonde Salad).

Chiara schrijft zelf veel blogartikelen op haar blog, andere blogposts worden geschreven door haar team. De blogs die Chiara schrijft zijn erg persoonlijk, ze schrijft met ‘ik’ en vertelt over haar persoonlijke leven, dingen die zij heeft meegemaakt, ervaringen die ze heeft. Ze betrekt haar lezers echt in haar leven en bij haar verhalen. Ook de blogs geschreven door Chiara’s team zijn persoonlijk, er wordt geschreven met ‘wij’ en er worden vragen gesteld aan de lezer om deze erbij te betrekken. Zowel het team als Chiara zelf schrijven erg informeel en gebruiken geen ingewikkelde woorden. De blog is dan ook erg toegankelijk. De blog kan in het Italiaans en in het Engels gelezen worden. De titel van de blog is The Blonde Salad.

The Blonde Salad is erg overzichtelijk, het is verdeeld in zeven menu tabjes in de menubalk waar je alle blogs onder verschillende categorieën terug kunt vinden. De menu tabjes zijn de volgende: home, Chiara’s inspirations, travel, about contact en shop Chiara Ferragni. Op de homepage zie je als eerst een foto die drie kwart van het beeld inneemt, in de foto staat een korte titel dat aangeeft waar de blog over gaat. Deze foto verandert steeds en je kunt erop klikken, de foto’s horen bij de meest recente blogposts van de The Blonde Salad. Onder de grote foto staan vier kleine versies van deze grote foto met de complete titel van de blog eronder.

Hieronder staan verschillende blogposts waar je op kunt klikken. Er staat een foto van de blog met de titel en daaronder de eerste drie zinnen van de blogpost. Als je verder naar beneden scrolt, staan er verschillende artikelen van de Chiara Ferragni collectie die je kunt kopen. Als je op deze artikelen klikt word je gelijk doorgestuurd naar de webshop van

Chiara Ferragni haar collectie. Daaronder staan weer verschillende blogposts in dezelfde genoemde vorm als hiervoor. Je kunt oneindig naar beneden scrollen op de homepage van The Blonde Salad, bij het scrollen verschijnen er steeds blogposts, hoe verder naar beneden hoe ouder de blogposts. Over de gehele achtergrond adverteert The Blonde Salad voor een bepaald merk, bij elk menutabje is dit voor een ander merk.

De tabjes Chiara’s en inspirations hebben subtabjes waar verschillende blogs in verschillende categorieën in vallen. Onder het tabje Chiara’s vallen alle blogs die Chiara zelf heeft geschreven, deze blogs kunnen vallen onder drie categorieën namelijk looks, stories en archive. Onder looks vallen alle outfits van Chiara waar zij haar lezeres mee inspireert. Onder de categorie stories vallen alle verhalen die Chiara zelf schrijft over verschillende onderwerpen. Onder de categorie archive vind je alle blogposts die Chiara heeft geschreven gecategoriseerd per maand. Het tabje inspirations heeft verschillende subtabjes met verschillende categorieën. De eerste is shopping, hieronder staan blogsposts over de nieuwste mode, over leuke kleding en schoenen en over hoe je te kleden zoals bepaalde mensen of voor bepaalde momenten. De tweede categorie is trends, hier worden alle laatste trends besproken op het gebied van mode. Categorie drie is beauty, hier worden verschillende producten en de laatste trends op het gebied van beauty besproken. Daarnaast worden ook beauty trends van de catwalk en bekende mensen besproken. Onder de categorie photos staan blogposts met een stuk tekst en daarbij een stuk of 20 foto’s. De vijfde categorie is people, deze blogposts gaan

voornamelijk over bekende mensen waarbij het onderwerp varieert. De laatste categorie is quotes, hier staan verschillende quotes van verschillende mensen. Het volgende tabje in het menu is travel, hier worden voornamelijk blogposts geplaatst over verschillende plekken waar Chiara is geweest. Er worden voornamelijk tips gegeven en andere dingen aangeraden voor verschillende landen en steden. Onder het menutabje about vind je informatie over Chiara Ferragni zelf en hoe ze de blog is begonnen. Daarnaast vind je er onder het subtabje TBS crew ook informatie over de mensen die allemaal voor The Blonde Salad werken. Er is ook nog een subtabje press waar alle media staan waar Chiara in staat De laatste tab in het menu is Shop Chiara Ferragni, hier word je doorgelinkt naar de webshop van Chiara’s. The Blonde Salad gebruikt verschillende social media kanalen, op elke pagina van de blog kom je via een klikbaar icoontje meteen op deze social

mediakanalen terecht. Boven in de rechterhoek van de blog is er een zoekfunctie zodat je snel kunt zoeken naar iets op de blog.

Het lettertype dat gebruikt wordt op de blog is goed te lezen, de grootte is goed en overal op de blog wordt hetzelfde lettertype gebruikt. De blog heeft herkenning in blogposts als ‘looks’ die Chiara vaker plaatst, waarin ze laten zien wat Chiara dagelijks draagt. Ook in vormgeving van de blogartikelen zit herkenning. Elke blog komt op dezelfde manier op de homepage terecht In de blogposts die Chiara zelf schrijft. Er zit soms herkenning in maar er zit ook veel variatie in. In de overige blogposts zit voornamelijk variatie. Op The Blonde Salad worden wekelijks meerdere artikelen geplaatst.

The Blonde Salad is ook geanalyseerd op de criteria van een goede blogger.

Op The Blonde Salad is het thema mode en reizen. Dit wordt duidelijk door de soorten blogartikelen die geplaatst worden. Chiara schrijft veel over zichzelf op haar blog, zo betrekt ze haar lezers bij haar blog. Haar blog is dus erg persoonlijk.

The Blonde Salad is consequent in het plaatsen van blogs, dit doet ze wekelijks, zoals eerder aangegeven. Chiara heeft ook haar eigen schrijfstijl waarin zij consequent is. The Blonde Salad speelt in op actualiteiten in de mode zoals de nieuwste collecties van bepaalde merken en trends in de mode. Zoals aangegeven bij het analyseren van de redactionele formule verwijst The Blonde Salad in haar ‘looks’ blogposts naar de website waar haar kleding vandaag komt. In andere blogposts verwijst zij ook naar websites als zij het over hun heeft.

In de analyse van de redactionele formule was al aangegeven dat, op de blog door middel van klikbare icoontjes, wordt doorgelinkt naar de social media kanalen van de blog. Ook kun je de blogposts die je leest, delen via verschillende social mediakanalen door het klikken op een van de icoontjes die bij de blogposts staan. Via haar social mediakanalen linkt Chiara ook door naar haar blog. Ik ben geen opsommingen tegengekomen in de analyse van The Blonde Salad. De blogposts worden goed afgewisseld met foto’s waardoor het fijn leest en de blog aantrekkelijk is. Lezers kunnen op de blogposts reageren als ze dat willen, wat zorgt voor interactie.