• No results found

4. Casus 'Fair Future' Campagne

4.1 Kwalitatief onderzoek: Inhoudsanalyse

4.1.3 Verwachting emotionele reactie op flyer/poster

Het bovenstaande bericht is in vorm van een flyer gebruikt voor de campagne tijdens de lokale wervingsacties en is in de vorm van een poster verspreid via de zogenoemde 'welkomstpakketten' die mensen konden ontvangen als ze hadden aangegeven om meer te willen helpen bij deze campagne dan alleen mede-eiser worden. Deze flyers en posters konden vervolgens gebruikt worden om nieuwe mede-eisers te werven en, in termen van dit onderzoek, nieuwe mensen de omslag te laten maken richting activistisch gedrag,

Qua doelframing is er in dit bericht sprake van een in hoofdstuk 2.2.4 geïntroduceerd gain-positive frame, waarbij het doel is om men te overtuigen dat ze de gewenste uitkomst verkrijgen met een bepaalde actie (Bilandzic et al., 2017: 468) . Het doel van dit bericht is dan ook dat mensen zich bewust worden van het klimaatprobleem en het ook zien als een zaak die zij kunnen helpen oplossen. Dit soort frame heeft volgens hoofdstuk 2.6.3 het meeste potentieel om hoop op te wekken, maar wordt als minder effectief beschouwd op de omslag naar activisme omdat dit frame gezien wordt als minder bedreigend en minder financiële investering waard (Bilandzic et al., 2017: 483).

Daarnaast is er gebruik gemaakt van internal efficacy in dit bericht waarbij mensen worden aangemoedigd om ook mede-eiser te worden in de klimaatzaak tegen Shell. Er wordt gebruik gemaakt van de grote tekst: ''ik klaag Shell aan'', als een voorbeeld om het publiek te laten zien dat ieder individu in staat is om mee te helpen. Deze internal efficacy zal, in lijn met hoofdstuk 2.6.3, hoopvolle emoties en de intentie voor politieke participatie versterken (Feldman & Hart, 2016: 103).

Bovenstaande sticker is, net als de poster, gebruikt voor de campagne en verspreid via de 'welkomstpakketten' naar mensen die hebben aangegeven om meer te willen bijdragen aan de campagne dan alleen mede-eiser worden. Er is hierbij een bewuste keuze gemaakt voor meer stickers dan posters, omdat deze op meer verschillende plekken kunnen worden geplakt en daarnaast ook makkelijker verspreid kunnen worden tijdens een lokale actie. De verwachting/hoop van Milieudefensie was dat het publiek deze sneller zouden meenemen om misschien nog een keer te bekijken en het besluit nemen om zich aan te sluiten bij de beweging van de campagne.

Wat betreft doelframing gelden hier dezelfde regels als de in hoofdstuk 4.1.3 beschreven slogan, namelijk dat er een bepaalde assumptie gemaakt zal worden van de gewenste uitkomst van deze actie. In het geval van deze sticker zal de interpretatie van de uitkomst worden gehaald uit het visuele beeld van de sticker, namelijk de vrouw met haar hand onder de olie. Hiermee worden de negatieve gevolgen zichtbaar die volgens Milieudefensie gebeuren als Shell op deze manier door kan blijven gaan. Er is hier dus sprake van een in hoofdstuk 2.4 beschreven gain-negative frame, waarbij de gevolgen negatief worden belicht maar met een bepaalde actie kunnen worden voorkomen (Bilandzic et al., 2017: 469). Deze manier van framing kan mogelijk een gevoel van angst en schuld vergroten door de negatieve uitkomst die wordt belicht, zoals gezegd in hoofdstuk 2.6.1 en 2.6.2. Maar volgens Bilandzic et al. (2017: 482) kan dit de perceptie van dreiging vergroten en daarmee de bereidheid tot opoffering en activisme aanwakkeren.

Ook in dit bericht komt de internal efficacy uit hoofdstuk 2.5 duidelijk naar voren. Dit kan het gevoel van angst van de negatieve uitkomst tegengaan en ervoor zorgen dat het publiek minder bang is om actie te ondernemen (Feldman & Hart, 2016: 117). Daarnaast kan het woede versterken maar ook tegengaan, omdat het duidt op zelfvertrouwen voor omgaan met een dreiging, maar tegelijkertijd ook barrières weghaalt voor het bereiken van het beoogde doel (Kleres & Wettergren, 2017, 514). Tot slot kan dit bericht, volgens hoofdstuk 2.6.3, hoopvolle emoties versterken en daarmee de kans vergroten dat individuen kiezen om zich bezig te houden met het probleem en zich inspannen om het probleem op te lossen (Feldman & Hart, 2016: 103;Myers et al, 2012: 1109).

Deze tweede sticker zat, net als de eerste, in de 'welkomstpakketten' en is met dezelfde reden als de eerste sticker gemaakt, omdat het makkelijk te verspreiden is en in de hoop dat publiek deze sneller zouden meenemen om zich vervolgens misschien wel aan te sluiten bij de beweging van de campagne.

Ondanks dat deze sticker er totaal anders uitziet, is er sprake van dezelfde manier van doelframing, namelijk een gain-negative frame, met negatieve gevolgen die een bepaalde actie kunnen voorkomen (Bilandzic et al., 2017: 469). De uitkomst geeft aan dat Shell volgens Milieudefensie net zo groen is als de sticker, wat dus helemaal niet het geval is omdat er helemaal geen groene kleur te zien is op de sticker. Hiermee wil Milieudefensie laten zien dat Shell helemaal niet doet aan duurzame maatregelen en dat dit alleen veranderd kan worden als het publiek ook mede-eiser wordt in de rechtszaak. In dit bericht ligt de nadruk op de negatieve uitkomst, als grootste tekst, en zal daarom volgens hoofdstuk 2.6.1 en 2.6.2 meer gevoelens van angst en schuld opwekken (Bilandzic et al., 2017: 482).

Op deze sticker wordt er minder nadruk gelegd op de internal efficacy dan op de eerste sticker, maar toch is deze wel aanwezig door middel van de slogan van de campagne. Zoals uitgelegd in hoofdstuk 4.1.3 kan deze manier van framing woede zowel tegengaan als faciliteren (Kleres & Wettergren, 2017: 514), maar voornamelijk ook angst verminderen en, zoals beschreven in hoofdstuk 2.6.1, het publiek aanmoedigen om de dreiging te confronteren en motivatie tot actie vergroten (Feldman & Hart, 2016: 117). Tot slot kan het wel hoopvolle gevoelens versterken zodat mensen zich meer bezighouden met het oplossen van het probleem (Myers et al, 2012: 1109).