• No results found

c. Over 2016 verwacht de gemeente grosso modo het beschikbaar gestelde bedrag uit te geven

# Vrijblijvende toelichting

115 Omdat de facturatie van het jeugd domein nog steeds moeizaam verloopt is er op dit moment geen fatsoenlijke uitspraak te doen over de mate van uitputting. Aan de hand van de zorgvraag (beschikkingen e.d.) lijkt het er echter op dat e.e.a. zich binnen het beschikbare budget lijkt te bewegen.

116 In 2016 wordt voor de Jeugd een tekort verwacht van € 2,2 miljoen. De WMO levert een voordeel op van € 2,9 miljoen.

De participatie levert ten opzichte van de rijksbijdrage een tekort op van € 0,6 miljoen. De gemeente vult dit aan met eigen middelen voor € 0,5 miljoen. De 3 d’s gezamenlijk worden dan nagenoeg uitgevoerd voor hetzelfde bedrag als de ontvangen rijksbijdragen.

117 Is op dit moment niet in te schatten.

118 Begroting gaat uit van budgetneutraliteit. Hoe feitelijke realisatie zich hiertoe verhoudt is nog niet bekend.

119 Over het gehele sociaal domein wel. Echter wederom een tekort op jeugdzorg en overschot op WMO.

120 Dit is een verwachting, geen ‘harde prognose’. De werkelijke uitkomst is zeer afhankelijk van de onderhanden werkpositie die de aanbieders WMO en Jeugd in april/mei 2017 gaan afgeven.

121 Zoals bij vraag 17 al aangegeven is het financiële beeld over 2015 nog niet definitief vastgesteld. Met betrekking tot het verwachte resultaat 2016 is in de Berap 2016 wel een verwachting aangegeven maar is daarbij uitdrukkelijk aangegeven dat hier nog veel onzekerheid is.

122 Voor de WMO verwachten we dat we zeker uitkomen aangezien de PGB begeleiding sterk is verminderd doordat meer cliënten naar Zorg in Natura zijn gegaan. Tevens zien we al de effecten door de transformatie (inzet op preventie).

Voor jeugd is dit nog heel onzeker.

123 Verwachting is een overschot op WMO en een tekort op jeugdhulp.

124 Naar aanleiding van de najaarsnota is de verwachting dat de gemeente grotendeels de beschikbare middelen uit te geven.

125 De gemeente verwacht met name voor Jeugdhulp in 2016 meer geld uit te geven dan beschikbaar gesteld. Daarnaast verwacht de gemeente dat op de WMO in 2016 minder geld wordt uitgegeven dan beschikbaar gesteld. Voor de Participatie-wet zal naar verwachting meer worden uitgegeven dan begroot. De gemeente verwacht voor 2016 voor het gehele sociaal domein (alle D’s) budgettair neutraal uit te komen.

126 Voor jeugd verwachten wij wederom een overschrijding. Voor de WMO mogelijk minder dan begroot. Binnen het totale budget Sociaal Domein, dus meer dan alleen de uitvoering van de WMO, jeugd en participatiewet, zal e.e.a. wel vereffend kunnen worden.

127 De rijksbijdrage voor de jeugd zijn verhoogd voor 2016 e.v. jaren.

# Vrijblijvende toelichting

128 Vanwege de wijziging in het verdeelmodel (objectief) in 2016 ontvangen we voor jeugd meer rijksmiddelen en verwachten derhalve in totaal voor het sociaal domein zo ongeveer uit te komen met de rijksmiddelen.

129 Zie vraag 17.

130 Dat is nog niet bekend. Er is een stelpost Sociaal domein om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen.

131 Op de WMO verwachten we een overschot, op de Jeugd een tekort. Hoe deze totaal verhouding zal zijn is momenteel nog niet bekend aangezien de afrekeningen 2016 nog niet opgesteld zijn.

132 Op de WMO verwachten we een overschot, op de Jeugd een tekort. Hoe deze totaal verhouding zal zijn is momenteel nog niet bekend aangezien de afrekeningen 2016 nog niet opgesteld zijn.

133 Op de WMO verwachten we een overschot, op de Jeugd een tekort. Hoe deze totaal verhouding zal zijn is momenteel nog niet bekend aangezien de afrekeningen 2016 nog niet opgesteld zijn.

134 Dit geldt voor de drie fusiegemeenten samen.

135 Wel heeft er een begrotingswijziging plaatsgevonden.

136 Het is te vroeg om hier een goede uitspraak over te doen.

137 Op basis van de meest recente gegevens/ontwikkelingen is de verwachting dat per saldo de financiële uitkomsten van de 3 decentralisaties in 2016 grosso modo in evenwicht zullen zijn t.o.v. het beschikbaar gestelde bedrag.

138 Uithoorn verwacht een overschot, maar in de beantwoording van deze vraag worden ook de extra kosten voor overhead en automatisering betrokken.

139 De kosten jeugdzorg zijn fors. De organisatie is echter nog niet op peil. Het transformatieproces loopt nog.

140 Voor WMO begeleiding en beschermd wonen wordt een overschrijding verwacht op Zorg in natura, die gedeeltelijk wordt gecompenseerd door lagere PGB uitgaven (o.b.v. gegevens SVB). Voor huishoudelijke hulp lijkt een onderschrijding te ontstaan. Voor Jeugd is hier nog geen goed zicht op, vooralsnog is de veronderstelling dat voor dit onderdeel geen budget-overschrijding zal plaats hebben.

141 Het gaat hierbij om door de raad beschikbaar gestelde bedragen. Dit bedrag is bij de perspectief nota, ten opzichte van het ontvangen bedrag van het Rijk, naar beneden bijgesteld met 1,5 miljoen euro.

142 Zelfde beeld.

143 Exclusief de Participatiewet.

144 Voor WMO en Jeugd is sprake van voor 2016 nog verwachte overschotten, maar voor het participatiebudget is sprake van verwachte tekorten.

145 Bij jeugdbeleid geldt voor 2016 hetzelfde als gesteld bij vraag 17.

146 Jeugd en Participatie meer, WMO minder.

147 Tekort op Jeugd zal groter zijn en het overschot op de WMO minder.

a. Ja

# Vrijblijvende toelichting

1 In 2015 zowel voor getrouwheid en rechtmatigheid een verklaring met beperking voornamelijk vanwege de onzekerheden in het Sociaal Domein. Voor 2016 hebben we verbeterslagen gemaakt, echter blijven onzekerheden tav prestatieleveringen bestaan.

2 Belangrijkste probleem is de onrechtmatigheid van de PGB’s. De gemeente heeft hier geen invloed op en de PGB uitgaven overschrijden de materialiteit van de rechtmatigheid. De eigen uitgaven zijn vrijwel volledig rechtmatig.

3 Met name de verantwoording van de PGB’s door de SVB geeft onzekerheid.

4 Wij zullen alles in het werk stellen om deze goedkeurende verklaring te verkrijgen, echter voorzien wij evenals in boekjaar 2015 risico’s voor PGB zorg bij de SVB, regionaal ingekochte jeugdzorg. Voor lokaal ingekochte zorg in natura, alsmede op het gebied van participatie verwachten we geen problemen.

5 Over het onderdeel Jeugdzorg 2016 verwachten we een verklaring met een beperking te krijgen.

6 Tenminste dit is de doelstelling. Of het mogelijk is zal moeten blijken.

7 De problematiek die in 2015 speelde (processen die niet goed liepen, o.a. bij SDF/SVB) speelde ook in 2016 grotendeels nog waardoor de accountant zeer waarschijnlijk te veel zaken als onzekerheid zal moeten classificeren.

8 Dit is wel afhankelijk van de omvang van de PGB-uitgaven. Voor de SVB wordt namelijk geen goedkeurende verklaring verwacht, hetgeen impact kan hebben op de controleverklaring bij de gemeentelijke jaarrekening. Voor het overig zijn onze inspanningen gericht op het verkrijgen van een goedkeurende verklaring.

9 In 2015 ook goedkeurend, echter garanties in het verleden.

10 We sluiten een verklaring met beperking niet uit.

Controle aanpak volgens handreiking. Daarbij wel nodigde discussie met accountants.

11 Ja, er zal ten opzichte van 2015 niet veel veranderen en de controles worden elk jaar strenger.

12 Waarbij moet worden aangegeven dat onze accountant afhankelijk is van opgaven van de accountant van de zorgaanbieders, wat vooral op het rechtmatigheidsvraagstuk druk legt. Deze accountant toetst niet op woonplaatsbeginsel. Onze gemeente heeft bijvoorbeeld bij toetsing omzet 2015 diverse omzet als niet rechtmatig voor Renkum benoemd. Een cumulatie van dergelijke bedragen zou toch kunnen leiden tot een niet goedkeurend oordeel.

Antwoordkeuzen Reacties

■ a. Ja. 35% 126

■ b. Nee. 65% 232

Totaal 358

65%

35%

Vraag 19.

Verwacht u dat uw accountant bij de rekening 2016 vanwege het sociaal domein een niet goedkeurend oordeel afgeeft voor getrouwheid en/of voor rechtmatigheid?

# Vrijblijvende toelichting

13 Hoewel t.o.v. 2015 verbetering zal plaatshebben wordt toch een verklaring met beperking verwacht (uitgaande van gelijkblij-vende standpunten over controle).

14 Gezien grote onzekerheden bij SVb is een goedkeurende verklaring al bijna onhaalbaar. We doen wat we kunnen.

15 Bij de getrouwheid wordt eventueel een oordeel met beperking verwacht. Dit i.v.m. de sterke afhankelijkheid van alle zorgaanbieders/SVB als het gaat om de tijdige aanlevering van goedgekeurde productieverantwoordingen en accountants-verklaringen van de zorgaanbieders/SVB zelf.

Bij de rechtmatigheid wordt een goedkeurend oordeel verwacht m.b.t. het sociaal domein.

16 Alleen vanwege de problematiek rond de SVB.

17 Wel sterk afhankelijk van de SVB ivm de PGB’s.

18 Nog steeds is het rechtmatigheidsprobleem niet (afdoende) opgelost.

19 Ten opzichte van 2015 is de interne controle op het sociaal domein verder verbeterd. Voor een deel is het voor de accountant van belang dat er voldoende productieverantwoordingen, voorzien van een goedkeurende verklaring door de accountant van de zorgleverancier en van de SVB, worden ontvangen. Dit is een voorbehoud dat wel bij de beantwoording van deze vraag gemaakt moet worden.

20 Alleen m.b.t. jeugd omdat we afhankelijk zijn van de productieverklaringen van de zorgaanbieders.

21 Het onderdeel jeugd en WMO (SVB) zal een probleem worden. Zorgaanbieders jeugdhulp hebben ook nog niet alle processen ingericht zodat hier een gevaar schuilt.

22 Een en ander hangt onder andere af van het oordeel jaarrekening SVB en van de regionale samenwerking Jeugd (RIGG). Bij fouten ipv onzekerheden t.a.v. SVB tendeert het oordeel richting niet goedkeurend. Bij onzekerheid zou sprake kunnen zijn van een verklaring met beperkingen.

23 Vooral vanwege derden verbonden partijen SVB en CAK.

24 Wij verwachten een verklaring met een beperking.

25 Wij verwachten een verklaring met een beperking.

26 Met name omdat wij een afkeurende accountantsverklaring verwachten voor de verstrekking van PGB’s door de SVB.

27 We hebben voor 2016 nog geen accountant kunnen contracteren.

28 verwachting dat er conform 2015 er sprake is van een oordeel met beperkingen (getrouwheid en rechtmatigheid ten aanzien van Jeugd en WMO).

29 De verwachting is dat net als bij de jaarrekening 2016 de accountant een goedkeurende oordeel met een beperking m.b.t. tot de pgb’s jeugd en pgb’s WMO omdat het SVB toch tekortkomingen laat zien.

30 In principe sturen we op een goedkeurende accountantsverklaring. Vorig jaar lag de oorzaak van de onzekerheden in afhankelijkheid van informatie van SVB en zorgaanbieders. Er wordt o.a. met de accountant worden werkafspraken gemaakt inzake de te nemen maatregelen om waar mogelijk deze onzekerheden weg te nemen.

31 Na overleg met de accountant zullen diverse onzekerheden gemeld in het accountantsverslag van 2015 ook nog voor 2016 gelden. Als dat het geval is zal ook het oordeel vrijwel hetzelfde zijn als 2015.

32 Met name op het onderdeel PGB’s.

33 Gelet op de afspraken die in de regio zijn gemaakt hebben wij er alle vertrouwen in dat we een goedkeurende verklaring mbt het sociaal domein krijgen. De afspraken tussen account van de regio gemeenten en de accountant van de centrumgemeente zullen er toe leiden dat wij verwachten dat de problemen die zich vorig jaar op dit gebied hebben voorgedaan zich niet nogmaals zullen herhalen. Op de problematiek bij de SVB hebben we momenteel minder zicht.

34 Gelet op de afspraken die in de regio zijn gemaakt hebben wij er alle vertrouwen in dat we een goedkeurende verklaring mbt het sociaal domein krijgen. De afspraken tussen account van de regio gemeenten en de accountant van de centrumgemeente zullen er toe leiden dat wij verwachten dat de problemen die zich vorig jaar op dit gebied hebben voorgedaan zich niet nogmaals zullen herhalen. Op de problematiek bij de SVB hebben we momenteel minder zicht.

35 Gelet op de afspraken die in de regio zijn gemaakt hebben wij er alle vertrouwen in dat we een goedkeurende verklaring mbt het sociaal domein krijgen. De afspraken tussen account van de regio gemeenten en de accountant van de centrumgemeente zullen er toe leiden dat wij verwachten dat de problemen die zich vorig jaar op dit gebied hebben voorgedaan zich niet nogmaals zullen herhalen. Op de problematiek bij de SVB hebben we momenteel minder zicht.

36 Dit is voor het grootste gedeelte afhankelijk van het al of niet ontvangen van een goedkeurende verklaring door de SVB.

37 Ook in 2015 een goedkeurende verklaring.

38 De combinatie van de SVB (wij hebben veel PGB’s) en de jeugdzorg die buiten de deur is georganiseerd, leiden hier naar verwachting toe.

a. Ja

# Vrijblijvende toelichting

39 Naar verwachting een niet goedkeurend oordeel vanwege o.a. SVB-problematiek en doorwerking verbetermaatregelen vanuit organisatie voor 2016 die vrij laat beschikbaar zijn gekomen.

40 De SVB heeft met de verantwoording van 2015 aangegeven dat in 2016 nog niet alles op orde zal zijn.

41 Evenals in 2015 zijn we voor het afronden van de jaarrekening afhankelijk van andere partijen. Met name de Sociale Verzekerings Bank en Zorgaanbieders zijn hierin belangrijke partijen.

42 We verwachten een verklaring met beperkingen. Op dit moment is nog niet bekend of er voldoende controle-informatie beschikbaar is van de auditdienst van SVB om met name de bevindingen van de SVB door te vertalen naar een individuele gemeente. Dit betekent dan dat de controleverklaring van de SVB onvoldoende zekerheid geeft over de getrouwe en rechtmatige aanwending van de PGB-lasten van onze gemeente.

43 Conform 2015.

44 In combinatie met regelgeving ‘inkoop en aanbesteding’, met name vanwege de omvang van de jeugdcontracten in relatie tot de totale begroting.

45 Over 2015 heeft de accountant zich bediend van een oordeelsonthouding. Op basis van het dossier en de inspanningen van Uithoorn was een goedkeurende verklaring ook te verwachten geweest.

Voor 2016 is een ingrijpend verbeterplan gemaakt, maar de accountant geeft geen enkele garantie.

46 In combinatie met regelgeving ‘inkoop en aanbesteding’, met name vanwege de omvang van de jeugdcontracten in relatie tot de totale begroting.

47 In 2015 goedkeurende verklaring. In 2016 idem. Planning voor accountantscontrole jeugd/WMO naar mei 2017 verplaatst en raadsvergadering naar juli verschoven om te borgen dat goedkeurende verklaring er komt.

48 Wij verwachten dat de problemen bij de SVB ons ook bij de jaarrekening 2016 parten zullen spelen. Verder hangt één en ander af van de zorgleveranciers. Voor 2017 verwachten wij een verbetering.

49 We zien dat er ten opzichte van 2015 stappen zijn gezet om onzekerheid bij de uitgaven te verkleinen. De vraag is of dit voldoende is voor een goedkeurende verklaring. Het verwachte niet goedkeurende oordeel bij de SVB (PGB middelen) heeft ook impact op onze verklaring bij de jaarrekening.

50 Onze gemeente heeft een nieuwe accountant. Het is nog even aftasten.

51 Geen.

52 Voor het onderdeel rechtmatigheid; vaststelling van de levering blijft een discussiepunt.

53 Dit hangt af van de kwaliteit van de verantwoordingsinformatie die wij van aanbieders en SVB gaan ontvangen. Er is veel overleg met aanbieders om nog duidelijker te maken wat de eisen, die wij in regionaal verband stellen, voor hun verantwoor-ding betekenen. Daarbij maken wij duidelijk welke eisen door de gemeentelijke accountant worden gesteld om te komen tot een goedkeurend oordeel. Desalniettemin zijn we er toch bang voor dat we wederom voor een aantal grotere zorgverleners te laat, een landelijke of een afkeurende accountantsverklaring zullen gaan ontvangen. Mbt de PGB’s (SVB) is het al bijna zeker dat dit wederom een late en afkeurende verklaring zal worden.

54 Dit betreft voornamelijk jeugd. Jeugzorginstellingen kunnen 5 jaar na dato nog factureren. Bij de jaarafsluiting dient een inschatting gemaakt te worden wat nog afgerekend wordt of kan worden in de toekomst. Ook de afloop en afrekening over 2015 gaat moeizaam. Dit alles brengt een onzekerheid met zich mee. De kans op een goedkeurend oordeel van de accountant wordt hierdoor verkleind.

55 Er is actie ondernomen om herhaling van 2015 te voorkomen.

56 Naar verwachting zal in 2016 een niet goedkeurende verklaring worden afgegeven. Dit heeft te maken met onzekerheden die voortvloeien uit de afwikkeling van verplichtingen 2015 en met name door onzekerheden t.a.v. door de SVB uitbetaalde PGB’s Volgens berichten van de SVB is de controle op rechtmatigheid en getrouwheid nog niet op orde. Voor de zorg en natura wordt gesteund op accountantsverklaringen van zorgaanbieders. Deze zijn in 2016 over 2015 heel laat en deels beschikbaar gekomen. Het is nog niet zeker hoe dat in 2017 tbv 2016 zal lopen.

57 SVB komt sowieso met een niet-goedkeurende verklaring.

58 Waarschijnlijk verklaring met beperking, als gevolg van verwachte niet goedkeurende accountantsverklaring 2016 voor de SVB.

59 Als centrum gemeente kennen we bij Beschermd wonen een hoog PGB budget. Hiervoor komt naar verwachting een afkeurende verklaring vanuit de SVB, welke materieel voor ons is.

60 Net als in 2015 een oordeel met beperking met betrekking tot de jeugdzorg en de SVB.

61 Uiteraard onder voorbehoud van aanlevering van juiste gegevens door aanbieders.

62 Hierbij wel de kanttekening dat SVB onvoldoende maatregelen geeft getroffen voor een rechtmatige besteding 2016. Dit is een landelijk knelpunt.

63 Mogelijk.

# Vrijblijvende toelichting

64 Evenals over 2015 verwachten we een goedkeurend oordeel.

65 De regionale inkooporganisatie die de zorg voor de jeugd inkoopt heeft al een waarschuwing afgegeven dat zij wellicht niet op tijd kunnen voorzien in voldoende controles. Daarnaast heeft ook de SVB aangegeven dat zij geen goedkeurende verklaring kunnen verwachten over 2016. Gezamenlijk vormt dit een risico voor de verklaring van de gemeente zelf.

66 Proces loopt nog steeds niet soepel.

67 Met name de pgb’s vormen daarbij een factor en dan met name het feit dat wij als centrumgemeenten de pgb’s Beschermd Wonen in onze jaarrekening moeten meenemen. Algemeen bekend is dat de SVB (naar stellige verwachting) geen goed-keurende verklaring zal krijgen. Een en ander zal afhangen van de berekende tolerantie.

68 Net als vorig jaar verwachten wij een goedkeurend oordeel.

69 Op enkele aspecten geen goedkeuring. Omvang er van moet bepalen of dit daadwerkelijk het geval zal zijn.

70 Ook over 2016 bestaat een gerede kans op een oordeel met beperking van de accountant (geen verbetering derhalve).

Dit heeft vooral te maken met de blijvende onzekerheid pgb's WMO en jeugd (vanuit SVB) en het moeilijk zichtbaar kunnen aantonen van de prestatielevering WMO.

71 Bij ons accountantsoordeel zijn wij afhankelijk van het accountantsoordeel van NSDMH en zorgaanbieders. Tevens is het afgegeven van beschikkingen bij GGZ/DBC’s nog niet op orde. Tevens is er nog sprake van onzekerheid bij de verantwoording van de PGB’s door het SVB, krijgt het SVB een goedkeurende accountantsverklaring. Hierdoor zijn nog aanvullende deelwaar-nemingen op de prestatielevering noodzakelijk. Ja of Nee is op dit moment nog niet te beantwoorden.

72 In verband met de doorwerking van fouten en onzekerheden uit 2015, zal het in 2016 nog moeilijker worden een goedkeu-rende verklaring te verkrijgen.

73 Wij verwachten een goedkeurende verklaring. In 2015 heeft wel de verantwoording van de jeugdzorg ons heel veel problemen opgeleverd, veel tijd en energie gekost, met navenant hogere kosten voor de accountantscontrole.

74 Wordt ‘3 D’s’ bedoeld i.p.v. ‘sociaal domein’?

75 Over 2015 hebben wij een goedkeurende verklaring gehad. Dit verwachten wij ook voor 2016.

76 Deze vraag is niet te beantwoorden, aangezien we niet weten hoe de accountant de rekening gaat beoordelen. Vooralsnog gaan wij uit van dat de gemeente een goedkeurende accountantsverklaring 2016 ontvangt.

77 Berichten omtrent SVB en Regionale Samenwerking maken dat een goedkeurende verklaring spannend wordt gezien de materialiteit.

78 Er wordt gestreefd naar een verklaring met beperking.

79 Voor wat betreft het gemeentelijk deel zal naar verwachting een goedkeurend oordeel worden afgegeven. Knelpunt vormt de beoordeling van de regionale afspraken in de Jeugdzorg. Deze verklaring ligt bij de gemeente Almere.

80 Bij de rekening 2015 hebben wij een goedkeurend oordeel van onze accountant ontvangen. Wij ‘verwachten’ dit ook in 2016 te kunnen ontvangen.

b. Nee

# Vrijblijvende toelichting

81 Gemeente Heerenveen had voor het jaar 2015 een accountantsverklaring met oordeel op basis van beperking.

Een belangrijke oorzaak is dat de controleverklaringen en productieverantwoordingen van de Zorgaanbieders veel later werden aangeleverd wel of niet voorzien van specifieke verantwoordingsinformatie. Gevolg was dat de afronding van het rekeningtraject 2015 bij gemeenten is vertraagd en dat veel verklaringen met beperking zijn afgegeven vanwege onzekerhe-den op de financiële rechtmatigheid. Hiernaast speelde de onzekerheid op de PGB-bedragen waarbij de gemeente afhankelijk is van de Sociale Verzekeringsbank.

Actie die genomen wordt om dit proces te verbeteren is voor 2016 het volgen van het Landelijk Protocol waarbij de gemeen-ten zelf de zorgprestatie gaan vaststellen.

Actie die genomen wordt om dit proces te verbeteren is voor 2016 het volgen van het Landelijk Protocol waarbij de gemeen-ten zelf de zorgprestatie gaan vaststellen.