• No results found

e. Combinatie hiervan

# Vrijblijvende toelichting

37 Het betreft een combinatie van ervaringscijfers, historische kosten, afgesloten contracten en budget(neutraliteit).

38 In de begroting 2017 zijn enkele bijstellingen op de budgetten gedaan naar aanleiding van kennis over de realisatie in 2015.

Tevens is het raadskader ‘we doen de uitvoering van de nieuwe taken in het sociaal domein met de middelen die we daarvoor van het rijk krijgen’ in achtgenomen en zijn er besluiten verwerkt inzake het vormgeven van transformatietaken die moeten leiden tot besparingen in het sociaal domein.

39 De combinatie betreft afgesloten contracten en budgetneutraliteit.

40 Combinatie van ervaringcijfers en afgesloten contracten.

41 De lastenraming is gebaseerd op de realisatie 2015, waarbij budgetneutraliteit het uitgangspunt is.

42 Er is sprake van een combinatie. De begroting voor 2015 was gebaseerd op de bijdrage in het Gemeentefonds en op de verwachte kosten voor 2015. In de begroting voor 2017 is de stand van het Gemeentefonds vertrekpunt alsmede het verwachte zorggebruik voor dat jaar. Op grond van de ervaringscijfers over 2015 en die in de eerste helft van 2016 zijn de ramingen voor 2017 nauwkeuriger onderbouwd dan in 2017.

43 Zie toelichting bij vraag 2.

44 Er wordt een prognose gemaakt van de verwachte kosten. Daar worden de budgetten op gebaseerd. Als blijkt dat de verwachte kosten hoger zijn dan het beschikbaar budget worden maatregelen getroffen om binnen het financieel kader te blijven De maatregelen worden door de raad vastgesteld in de nota financieel kader sociaal domein.

45 Op basis van cijfers 2015 en historische cijfers.

46 Deels gebaseerd op ervaringen 2015 (indien nodig bijgesteld), jeugd met name op grond van omvang contracten.

47 Uitgangspunt is d) geweest waarbij wel naar a) is gekeken.

48 Jaarrekening 2016 is klaar. Definitieve cijfers erg laat.

Nu een raming op basis van ervaringscijfers, historische kosten en contracten.

49 Combinatie van budget, ervaringscijfers 2015 en afgesloten contracten.

50 Bij de totstandkoming van de ramingen 2016 waren net als in 2015 - buiten de afgesloten contracten met vaste bedragen - nog geen harde eindbeelden en ervaringscijfers bekend. Wel wordt het totaalbeeld in de loop der tijd duidelijker.

51 De onderbouwing is gebaseerd op het inkoopresultaat 2016 dat is afgezet tegen de historische kosten van voor 2015.

52 Primair gebaseerd op beschikbaar budget en toegedeeld aan producten op basis van ervaringscijfers. Op basis van realisatie-cijfers bijgesteld.

53 Op basis van historische gegevens, afgesloten contracten en ervaringscijfers.

54 Uitgangspunt is dat we het doen voor het geld vanuit Den Haag. We kijken ook naar de realisatie en verschuivingen tussen deelbudgetten.

55 Jaarlijks worden de budgetten bijgesteld, dit is altijd een combinatie van ervaring, historische kosten, afgesloten contracten etc.

56 Inrichting gebaseerd op model ‘Regio Rivierenland’. Budgetten op basis van historische kosten en eigen inschattingen.

57 Het tekort t.o.v. het budget is opgenomen als taakstellende bezuiniging.

58 Gebaseerd op het jaar 2015 en de begroting van de GR (Participatiewet).

59 We zijn gestart met historische cijfers van voor 2015, vervolgens hebben we in 2015 op contractbasis budgetplafonds ingesteld voor de zorgkosten. En vanaf 2017 gebruiken we de ervaringscijfers van 2015.

60 Uitgangspunt is steeds budgetneutraal geweest. Op basis van budgetten en ervaringscijfers is ingekocht en zijn budgetgaran-ties afgegeven. Op basis van daarvan zijn lasten geraamd.

61 Uit alle genoemde bronnen is informatie meegenomen. De begrote lasten Jeugd en WMO-begeleiding zijn voornamelijk bepaald op basis van historische kosten.

62 De ramingen zijn gebaseerd op historische kosten van voor 2015, maar daarna gecorrigeerd tot budgetneutraliteit.

63 Combinatie van afgesloten contracten, ervaringscijfers en budgetneutraliteit. Zie vraag 2.

e. Combinatie hiervan

# Vrijblijvende toelichting

64 Basis is nog historische kosten maar met enkele aanpassingen o.g.v. werkelijke lasten 2015, bijvoorbeeld verschuiving van PGB naar Zorg in natura.

65 Zie antwoord bij vraag 2.

66 De raming is op basis van de verwachte uitgaven op basis van ervaringscijfers, afgesloten contracten, (nieuw)beleid en kade stellende opdracht van € 100.000 voordeel op het sociaal domein.

67 Uitgangspunt is budgettair neutraal. Voor jeugd hebben de gemeenten op provinciaal niveau solidariteit afgesproken. De eventuele overschotten worden gebruikt om tekorten bij andere gemeenten (binnen de provincie) op te vangen. Voor 2016 is er sprake van een klein tekort binnen het sociaal domein. Het tekort wordt t.l.v. de reserve sociaal domein gebracht die is ontstaan uit de overschotten in 2015. Daarnaast wordt het tekort van het SW-bedrijf ten laste gebracht van het participatiebudget. Op dit budget is er dus een tekort. Dit wordt o.a. opgevangen door de overschotten die er bij de overige decentralisatie is.

68 Combinatie van afgesloten contracten, ervaringscijfers en budgetneutraliteit. Zie vraag 2.

69 We begroten zo realistisch mogelijk.

70 Het uitgangspunt bij het verdelen van het budget is budgetneutraliteit. Binnen het beschikbare budget is heeft wel op basis van ervaring, historische kosten en afgesloten contracten een herschikking plaatsgevonden.

71 Combinatie van afgesloten contracten, ervaringscijfers en budgetneutraliteit. Zie vraag 2.

72 Het uitgangspunt bij het verdelen van het budget is budgetneutraliteit. Binnen het beschikbare budget is heeft wel op basis van ervaring, historische kosten en afgesloten contracten een herschikking plaatsgevonden.

73 Zie toelichting bij vraag 2 (de systematiek 2017 is ongewijzigd t.o.v. 2016).

74 Combinatie van realisatie 2015, afgesloten contracten en budget. De subbudgetten o.b.v. realisatie/afgesloten contracten.

Daarnaast op totaal niveau een post zodat uitgaven binnen vergoeding van het rijk past.

75 Combinatie van A, B en D.

76 Zoveel als mogelijk op basis van realisatiecijfers 2015. Uiteindelijk dient sprake te zijn van budget neutraliteit.

77 De lastenramingen 2017 zijn op dit moment gebaseerd o.b.v. ervaringscijfers 2015 en 2016, de afgesloten contracten zijn hier onderdeel van.

78 De onderbouwing van de ramingen 2017 is gebaseerd op ervaringscijfers 2015 en 1e kwartaal 2016.

79 De ontvangen rijksmiddelen vormen in principe het plafond voor de uitgaven binnen het sociaal domein. In de onderverdeling op productniveau is gekeken naar de realisatie 2015 en op basis daarvan zijn budgetten herverdeeld tussen WMO en jeugd en binnen WMO en jeugd. In 2015, 2016 en 2017 zijn wel nog gemeentelijke stelposten aanwezig in de begroting ten behoeve van het sociaal domein.

80 Budgetneutraliteit met ervaringscijfers.

81 Op basis van ervaringscijfers 2015 en gebruik van contracten in 1e helft 2016.

82 De lasten zijn voornamelijk gebaseerd op ervaringscijfers in combinatie met afgesloten contracten.

83 Zie toelichting bij vraag 2.

84 De begroting voor 2016 is gebaseerd op een combinatie van beschikbare rijksbudgetten, historische kosten en (beperkte) ervaringscijfers.

85 Zie toelichting vraag 2.

86 De begroting van het sociaal domein is hoofdzakelijk gebaseerd op de eerste ervaringscijfers 2016 en afgesloten contracten in 2016.

Verder is het saldo (bij WMO 2015) als zijnde een stelpost opgenomen om zo budgetneutraliteit te realiseren (wens van college).

87 De inzichten met betrekking tot de ervaringcijfers 2015 alsmede de bekend zijnde financieel en beleidsmatige ontwikkelingen zijn meegenomen bij de bepaling van de ramingen voor 2017. Eventuele bijstellingen van de ramingen zal tussentijds plaatsvinden bij het voor- en najaarsbericht 2017 indien de (financiële) ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

88 Een combinatie van A, B, C en D.

89 Combinatie van A en D.

90 Waar contracten zijn, liggen de contracten ten grondslag aan ramingen. Contracten c.q. ramingen op basis van contracten kunnen qua hoeveelheid gebaseerd zijn op ervaringsgegevens, op historische gegevens enz. In die zin is vaak sprake van open eind regelingen.

91 Zie toelichting bij 2.

92 De voor 2017 opgenomen cijfers zijn gedeeltelijk gebaseerd op de uitkomsten 2015 en indien mogelijk zijn ontwikkelingen die in 2016 blijken meegenomen. Voor bv de jeugdproffessionals zijn overeenkomsten afgesloten.

# Vrijblijvende toelichting

93 Combinatie: met de raad is overeengekomen dat gestuurd wordt om binnen de kaders van de integratie-uitkering te blijven.

Overschotten of tekorten lopen via een egalisatiereserve sociaal domein.

94 De ZIN - budgetten zijn gebaseerd op de inkoopcontracten, de PGB-budgetten op basis van ervaringscijfers en de overige budgetten o.b.v. kostenonderbouwing.

95 Contracten zijn (deels) gebaseerd op cijfer van voor 2015).De gegevens zijn voor 2016 gecombineerd met ervaringscijfers 2015. Gedurende 2016 zijn de kosten gemonitoord en waarnodig heeft dit geleid tot bijstellen van de begroting via een begrotingswijziging.

96 Op 1 januari 2016 zijn wij gestart als fusiegemeente Gooise Meren vanuit de drie voormalige gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Begrotingsjaar 2016 is ontstaan als gevolg van een optelsom van deze gemeenten, waarbij zo veel als mogelijk gebruik is gemaakt van een combinatie van ervaringscijfers, historische kosten, afgesloten contracten en budgetneutraliteit.

97 Lastenramingen zijn op grond van verschillende uitgangspunten:

Jeugd m.n. gebaseerd op contracten die regionaal zijn afgesloten (regionale werkbegroting die gebaseerd is op beschikbare middelen via integratie-uitkering);

Participatie m.n. op grond van begroting gemeenschappelijke regeling WVS;

T.a.v. WMO o.a.

• Contract collectief vervoer;

• Regionale contracten met leveranciers van huishoudelijke hulp en begeleiding;

Bij dit alles in combinatie met ervaringcijfers.

98 Bij de raming van de lasten is gekeken naar het inkoopproces, waarbij het financieel vierkant uitgangspunt is geweest.

De geraamde lasten passen daarbij binnen de inkomsten via de integratie-uitkering.

99 De lasten zijn waar mogelijk gebaseerd op afgesloten contracten, ervaringcijfers 2015 en anders historisch inzicht van 2015.

100 1e raming in 2015 was o.b.v. C. Na dit moment wordt de realisatiecijfers gebruikt om een en ander te verfijnen.

101 De eerste raming in 2015 was op basis van c. En na dit moment worden realisatiecijfers gebruikt om e.e.a. te verfijnen.

102 De budgetten zijn opgebouwd op basis van een combinatie van ervaringscijfers en nieuwe of voortschrijdende inzichten van beleid.

103 Combinatie van A, B en D.

104 Geen.

105 Voor het jaar 2017 is de primaire begroting opgesteld op basis van de decentralisatie-uitkering, maar bijgesteld op basis van de ervaringen 2015 en de (verwachte) ontwikkelingen in 2016 en 2017. Hierbij is niet uitgegaan van budgetneutraliteit, maar van werkelijk verwachte lasten in 2017.

106 1e raming in 2015 was o.b.v. C. Na dit moment wordt de realisatiecijfers gebruikt om een en ander te verfijnen.

107 De raming voor de Jeugd en WMO (en bijgestelde raming) is gebaseerd op contractwaarde, ervaringscijfers en gesprekken met de aanbieders. Participatie op basis van ervaringscijfers 2015 en 2016 en een deel op basis van budgetneutraliteit (re-integratie).

108 De onderbouwing is een combinatie van ervaringcijfers en verwachte transformatieresultaten (besparing).

109 Zie het antwoord bij vraag 2.

110 De begroting 2017 en volgende jaren is gebaseerd op historische kosten, afgesloten contracten, budgetneutraliteit en geactualiseerd naar aanleiding van de uitkomsten van de jaarrekening 2015.

111 Lastenraming gebaseerd op ervaringscijfers, indexeringen, nieuw beleid/ontwikkelingen afgestemd met beleidsmedewerkers, (subsidie) beschikkingen.

112 Een combinatie van meerdere factoren. Voor Jeugdzorg is het uitgangspunt voor 85% regionale zorg (via BVO) gebaseerd op de indeling vanuit het Rijk en 15% (lokale zorg) op basis van afgesloten contracten, het uitgangspunt is budgetneutraliteit.

De WMO is gebaseerd op ervaringscijfers 2015 en ontwikkeling 2016, ook hier is het uitgangspunt budgetneutraliteit.

De uitgaven binnen de Participatiewet zijn gebaseerd op de verwachte inkomsten vanuit het RIJK (BUIG en AU) volgens (voorlopige) beschikking en de laatste AU-circulaire. Ook hier gaan we uit van budget neutraliteit, waarbij er wel middelen zijn gereserveerd binnen het budget om te korten binnen de Participatiewet op te vangen. Daarnaast is er een bestemmings-reserve van € 1,8 mijoen aanwezig om te korten binnen het Sociaal Domein op te vangen.

113 Vertaling van 2015 aangevuld met inzichten 1e helft van 2016.

114 Zorgbudgetten zijn geraamd op basis van regionaal inkoopkader 2016, andere budgetten (zoals bijvoorbeeld eigen bijdragen en PGB’s) zijn gebaseerd op historische kosten over 2015. Daarnaast is rekening gehouden met beleidsmatige ontwikkelingen die effect hebben op de lastenramingen binnen het SD.

115 De ervaringen in jaar T-1 in jaar T worden verwerkt in begroting T+1.

e. Combinatie hiervan

# Vrijblijvende toelichting

116 Voor raming van de lasten in 2016 hebben we gekeken naar de afspraken in de contracten, de verwachte inzet van zorg en instrumenten op basis van ervaring van voorgaande jaren in combinatie met ontwikkelingen die in 2016 worden verwacht.

De raming van het tekort op de WSW is gebaseerd op het Transitieplan van het SW-bedrijf.

117 Zie antwoord bij vraag 2. Daarnaast deels op basis van historische kosten/ervaringscijfers voor wat betreft bijvoorbeeld de uitkeringslasten (BUIG) en de WMO-voorzieningen.

118 Het betreft een combinatie. Op het gebied van de decentralisaties wordt regionaal samengewerkt en de kosten van de zorgadministratie en regionale gezamenlijke inkoop worden door de gemeente Amersfoort (als uitvoerder binnen de regio) op basis van contractafspraken in rekening gebracht. Binnen deze afspraken zijn er zowel kosten op basis van ‘lump sum‘

afspraken alsmede kosten die op basis van werkelijke aantallen x een (standaard)tarief in rekening worden gebracht. Zowel ervaringscijfers over 2015 als prognoses voor 2016 en de afgesloten contracten voor deze jaren vormen basis voor de ramingen in 2017 en verder.

119 Combinatie van ervaringscijfers en actualiteiten.

120 Het is een combinatie van ervaringscijfers, afgesloten contracten en budget.

121 Alle 3D taken zijn uitbesteed aan gemeenschappelijke regelingen (GR). De begrotingen worden van de GR’s worden overgeno-men in de gemeentelijke begroting. Participatie wordt budgetneutraal begroot, Jeugd budgetneutraal plus een tijdelijk, aflopend extra budget. WMO begroot op historische en ervaringscijfers.

122 Combinatie alle factoren. 2016 en 2017 worden gebruikt voor het verdere fine-tuning.

123 De gewijzigde ramingen van 2016 zijn gebaseerd op ervaringen uit 2015 en historische kosten van 2015. De primitieve begroting 2016 is gebaseerd op historische kosten van voor 2015 aangezien toen de gegevens van 2015 nog niet definitief waren.

124 Uitgangspunt is en blijft nog altijd budgettaire neutraliteit. Op basis van de ervaringen in 2015 en 2016 en afgesloten contracten zijn deze wel verder verbijzonderd.

125 De lastenraming is opgesteld aan de ervaringscijfers 2015 gecombineerd met de tarieven die op basis van het contract voor 2016 zijn overeengekomen.

126 Voor wat betreft de jeugdzorg wordt het kader gevormd door de beschikbare middelen. Nu is reeds duidelijk dat de realiteit hiervan minimaal is. Dit is echter een politieke keuze geweest.

De ISD raamt op basis van ervaringscijfers, hier is meer info beschikbaar over de doelgroepen.

127 Voor Jeugdzorg is het beschikbare budget verhoogd i.v.m. met een verwacht tekort.

Voor WMO 2015 is een deel van het budget verschoven naar preventieve maatregelen en ander taken binnen het sociaal domein.

128 De lastenramingen zijn gebaseerd op een combinatie (e). De raming van de lasten van de begroting Jeugdhulp (Holland Rijnland) is gebaseerd op het ontvangen budget. De raming van de lasten WMO en Participatie zijn gebaseerd op de begrotingen ISD, GR KDB en Servicepunt Werk. De raming van de ‘plaatselijke’ lasten zijn gebaseerd op gemaakte afspraken (subsidies) c.q. contracten.

129 Ramingen zijn deels op basis van ervaringscijfers 2015, waarbij uitgegaan wordt van budgetneutraliteit.

130 Zie antwoord bij vraag 2.

131 De kaders worden voor de jeugd gevormd door de beschikbare middelen. Nu is reeds duidelijk dat de realiteit hiervan minimaal is. Dit is echter een politieke keuze geweest.

De ISD raamt op basis van ervaringscijfers, hier is meer info beschikbaar over de doelgroepen.

132 Voor de ramingen vormen ervaringscijfers en afgesloten contracten de voornaamste input. Met ingang van 2018 is budget-neutraliteit voor de drie decentralisaties in de meerjarenbegroting 2018 - 2020 het beleidsuitgangspunt.

133 Budgetneutraliteit aangevuld met tijdelijk extra middelen voor WMO en Jeugd en een structurele bijdrage voor de Participatiewet.

134 Combinatie van Ervaringscijfers en Historische kosten.

135 Voornamelijk op historische cijfers, budgetneutraliteit en nieuw beleid (verwachte mutaties).

136 De ramingen zijn in hoofdlijnen verdeeld naar de 3 beleidsvelden. Daarbinnen zijn voor de ramingen waar mogelijk de ervaringen verwerkt.

# Gevraagde toelichting

137 Feitelijk voldoet geen van de antwoorden onder 1 t/m 5. De gemeente Renkum is nog volop bezig met interpretatie van ervaringscijfers (2015) en dat is relatief kort om een meerjarig kader te bepalen; historische kosten idem dito enzovoort.

Zie ook bovenstaand antwoord op vraag 2

138 2017 is gebaseerd op de budgettair neutrale verwerking van de lasten in relatie tot de uitkering sociaal domein gemeente-fonds. Per domein is op basis van de realisatie 2015, de trend & verwachtingen voor 2016 en voor 2017 het budget aan diverse lastenposten toegerekend.

139 In de paragraaf sociaal domein van de programmabegroting 2016 zijn de kaders m.b.t. de lastenramingen 2016 vastgelegd.

Met name de beschikbare rijksbudgetten waren leidend bij de regionale zorgcontractering 2016 WMO-Jeugd.

140 Dat varieert per domein: voor 2016 gaan we uit van budgetneutraliteit; PGB op basis van ervaringscijfers voorgaande jaren;

ZiN geen ervaring vanwege budgetfinanciering in 2015, dus budget aangevuld met eigen middelen ten behoeve van verwachte knelpunten.

141 De integratieuitkering Sociaal Domein wordt volledig in de begroting opgenomen. Het totale budget wordt op historische basis herverdeeld.

142 Transitiedocument op basis van historische kosten.

143 Ramingen zijn op basis van ervaringscijfers 2015 van de uitvoerende verbonden partijen, waarbij uitgegaan wordt van budgetneutraliteit.

a. Ja, budgetneutraliteit op het niveau van de afzonderlijke deelbudgetten (de beschikbaar gestelde