• No results found

John Heitinga gaf aan dat de teambuilding op het juiste moment kwam omdat hij een week ervoor aangesteld was als nieuwe trainer Ajax U19. Voor de Ajaxjeugd is inmiddels het seizoen voorbij, maar om te zorgen dat de jonge voetballers niet 8 weken stilstaan trainen ze nog een aantal weken door.

Over ruim 4 weken begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Naast het feit dat John Heitinga het een leuke ervaring vond om de klimtoren op te gaan, was hij er van overtuigd dat deze dag bij-draagt aan een stuk teambuilding en ontwikkeling van de jonge spelers. Deze waren overigens niet op de hoogte van hoe de dag eruit zou zien, alleen dat ze een bezoek zouden brengen aan de Landmacht.

Voor Olympisch judoka en wereldkampioen Guillau-me Elmont was het ook de eerste keer dat hij de klimtoren op mocht. Elmont is nadat zijn topsport-contract bij Defensie beëindigd was, gevraagd om bij Ajax aan het werk te gaan als Performance trai-ner. Door de fysieke training die toegepast wordt in de hogere jeugdelftallen van Ajax wordt de belast-baarheid van de spelers beter. Dit resulteerde on-der anon-dere in een verminon-dering van de blessurecij-fers en meer spelers die op jongere leeftijd de stap naar het eerste elftal maken.”

Goede focus en houding van leidinggevende en spe-lers. Kortom, een productieve, leerzame en sportie-ve dag. Zeer tevreden.”

Guillaume Elmont: “De gehele opzet, inclusief op-drachten, was top. De kernwaarden van Ajax waren goed verwerkt in de opdrachten. De begeleiding van de groepen vond ik zeer professioneel. Feedback vanuit de jongens was wel dat de hele dag net iets te lang duurde. Denk dat het programma twee uur korter had moeten duren. Hierdoor zouden de meeste nog fit in hun hoofd zijn en er nog even goed over kunnen praten tijdens de weg terug.”

2. Denk je dat jij als ‘begeleider’ van aan-staande topvoetballers vandaag iets geleerd hebt waar je later in de praktijk mogelijk wat aan kan hebben? Of heb je een specifiek idee opgedaan wat later (enigszins aangepast) bruikbaar kan worden?

Bastiaan Bruning: “De manier van doelen stellen, activiteiten en reflectie kunnen we meer toepassen binnen de opleiding. Professionaliteit van de team-leiders was erg goed.”

Frank Peereboom: “Persoonlijk wel veel herkenbare dingen, die wel weer een opfrisser en boost hebben gehad! Vooral ook het teamgebeuren en het met elkaar omgaan, stimuleren en steunen in alle om-standigheden erg belangrijk. Ook als trainer zaken loslaten en de groep zelf het laten gebeuren of op-lossen. Interessant.”

Vervolg Toekomst van de Arena

De redactie liet de kans om met de genoemde fami-lieleden van onze (voormalige) LO&Sport coryfeeën niet liggen en via de twee vaders werd er ’s avonds al snel contact gelegd om middels een drietal vra-gen te achterhalen hoe het de toppers in de dop zelf is bevallen.

Lisanne speelde de aan haar gestelde vragen tac-tisch door aan Bastiaan Bruning (Coördinator per-formance jeugd), Frank Peereboom (assistent trai-ner U19 en Coördinator Bovenbouw) en de eerder door Maurice ‘ondervraagde’ Guillaume Elmont (Performance trainer & Psycholoog).

Jord Ruijgrok tenslotte bundelde de drie vragen sa-men in een eigen kort verslag.

1. Hoe vond je de opzet van onze LO&Sportschool (vanaf de ontvangst met de film t/m met activiteiten bij de klimtoren?

Bastiaan Bruning: “de opzet was top!”

Frank Peereboom: “Goede ontvangst, mooi intro-ductie filmpje van de Landmacht (De Fitforaction-film, red.). Organisatie goed, goede spellen en mooie feedback tijdens en na afloop van sessies.

iedereen zijn zinnen had gezet op het behalen van het gestelde doel liep alles als een trein en zag je een heel ander team dan normaal.

Ik wil tot slot nogmaals alle instructeurs en alle mensen die meegeholpen hebben, bedanken voor de geweldige en leerzame dag!

Guillaume Elmont: “Mijn idee over professionaliteit werd alleen maar bevestigd door het gedrag van de spelers tijdens deze dag. Hier zal ik met de begelei-ding over gaan praten. Houbegelei-ding en gedrag is heel vaak de reden waarom spelers het eerste niet ha-len.”

3. Wat vond je het mooiste c.q. indrukwek-kendste gedeelte? (En waarom?)

Bastiaan Bruning: “De klimtoren.”

Frank Peereboom: “De klimtoren!! Voor spelers voor de feedback en confrontaties op hun gedrag/

handelingen.”

Guillaume Elmont: “Het mooiste en indrukwekkend-ste van de dag vond ik de professionaliteit van de Defensie begeleiders van de groepen. Naast dat zij goed de groepen begeleidden, vond ik hun feedback aan de groep uitmuntend. Zij bleven te allen tijde professioneel ondanks het gedrag van sommige spelers. Iets waar de spelers heel veel van kunnen leren.”

Jord Ruijgrok

Super leuk! Uhm, ik vond het ten eerste echt een hele leuke dag!! Toen we aankwamen, was ik gelijk onder de indruk van alles, iedereen stond klaar, al-les was netjes geregeld, etc. De presentatie was een hele goede inleiding van de dag, ook omdat alles wat in de presentatie stond terug kwam in de oefeningen. Tijdens de oefeningen en de lunch was ook alles goed en duidelijk geregeld. Iedereen wist wat er moest gebeuren en de opdrachten waren steeds heel duidelijk. Het is mijzelf wel heel duide-lijk geworden dat het belangrijk is dat je echt goed leert functioneren als team.

Als mijn groep niet goed samenwerkte, als team, liep de opdracht verre van soepel en werd iedereen geïrriteerd, maar als we wel goed samenwerkten wisten we het tempo en de efficiëntie behoorlijk omhoog te schroeven. Één groep jongens bereikt dus meer dan negen individuen. Het was heel erg indrukwekkend om te zien wat een duidelijke op-dracht en een duidelijk doel kon doen met een groep jongens waarvan ik niet had verwacht dat ze zo goed samen zouden kunnen werken. Als eenmaal