• No results found

VERSLAGEN KLANKBORDGROEP

Bijeenkomst 1

1. Afspraken 1e bijeenkomst klankbordgroep

Tijdens de bijeenkomst van de klankbordgroep van dinsdag 7 oktober hebben verschillende partijen verzocht om een extra bijeenkomst. Dit om iedereen de tijd te geven om de problematiek rond het verkeersstructuurplan binnen zijn of haar organisatie te bespreken. In de bijeenkomst van dinsdag 4 november is er dan ook uitgebreid gelegenheid om diverse speerpunten op het gebied van verkeer en vervoer te bespreken. Daarnaast vindt er een terugkoppeling van de ideeën en opmerkingen uit de vorige bijeenkomst plaats.

2. Toelichting oude verkeersstructuurplan

Onderstaand vindt u de beschrijving van het oude (nu geldende) verkeersstructuurplan uit 2000. Wij benadrukken dat het plan niet overeenkomt met de huidige situatie. Sinds 2000 zijn inzichten veranderd, wat een belangrijke reden voor de actualisatie van het verkeersstructuurplan is.

Het belangrijkste onderdeel van het oude verkeersstructuurplan behandelt de wegencategorisering en de duurzaam veilige inrichting van deze wegen. Onderstaand volgt een toelichting op de

wegencategorisering en duurzaam veilig.

Centraal bij de aanpak van de verkeersonveiligheid staat het principe Duurzaam Veilig. Duurzaam Veilig is een visie waarin gestreefd wordt naar een heldere en eenduidige structuur voor alle

weggebruikers. Immers, als iedereen die van een bepaalde weg gebruikmaakt kan zien hoe men zich op deze weg dient te gedragen, betekent dit winst voor de verkeersveiligheid.

Om te komen tot een duurzaam veilige verkeersstructuur moet rekening gehouden worden met drie veiligheidsprincipes:

 Voorkom onbedoeld gebruik van infrastructuur:

Wegen dienen eenduidig onderscheiden te worden naar functie, namelijk een stroom-, gebiedsontsluitings- of erftoegangsfunctie. Combinaties dienen zo veel mogelijk uitgesloten te worden, omdat veel ongevallen te maken hebben met een vermenging van functies.

 Voorkom ontmoetingen met hoge snelheids- en richtingsverschillen:

Dit zal afhankelijk van de wegcategorie resulteren in scheiding van verkeerssoorten, scheiding rijrichting en een beperkt aantal toe te passen uniforme kruispuntoplossingen.

 Voorkom onzeker gedrag van verkeersdeelnemers:

De herkenbaarheid van ieder wegtype moet gegarandeerd worden door toepassing van unieke wegelementen. Overgangen tussen wegtypen moeten duidelijk herkenbaar zijn. Dit pleit voor zo weinig mogelijk wegtypen.

Figuur 1: Wegencategorisering Heemskerk

Het resultaat van de wegencategorisering voor Heemskerk is weergegeven in figuur 1. Dit

langetermijnscenario sluit aan bij de visie van Duurzaam Veilig: grote verblijfsgebieden en een beperkt aantal duidelijk herkenbare en goed ingerichte verkeersgebieden. De voorliggende structuur gaat uit van een grofmazig hoofdwegennet, waardoor verblijfsgebieden ontstaan met een dusdanige omvang en ligging dat deze niet doorsneden worden door gebiedsontsluitingswegen.

Gebiedsontsluitingswegen

De binnenste ring vervalt om twee redenen als gebiedsontsluitingsweg:

 deze ring vormt een barrière rondom het centrum van Heemskerk;

 de eerste en tweede ring liggen dusdanig dicht op elkaar dat ze niet beide noodzakelijk zijn voor een goede afwikkeling van het verkeer.

De structuur gaat nu uit van een ring gevormd door De Baandert, de Tolweg, de Jan Ligthartstraat, de Jonkheer Geverslaan en de Mozartstraat. Verkeer vanuit de wijken direct rond het centrum wordt op deze ring opgevangen. Wel blijven de radialen naar het centrum toe als gebiedsontsluitingsweg bestaan. Daarnaast vervallen ook het deel van de Marquettelaan tussen de Rijksstraatweg en de Jonkheer Geverslaan, de Prof. ten Doesschatestraat en De Zevenhoeven als gebiedsontsluitingsweg.

Verblijfsgebieden

Er is nu een netwerk ontstaan met grote verblijfsgebieden. Vanuit het grootste deel van Heemskerk is het nu mogelijk het centrum te bereiken, terwijl maximaal één gebiedsontsluitingsweg overgestoken dient te worden. Wel heeft deze indeling consequenties voor de inrichting van verblijfsgebieden. Een aantal als voorlopige verkeersaders aangemerkte wegen dient in het streefbeeld definitief ingericht te worden als verblijfsgebied. Wegvakken binnen een verblijfsgebied dienen ook een overeenkomstig karakter te hebben en dus zullen de intensiteiten laag moeten blijven. Om dit te bewerkstelligen is het aan te bevelen de desbetreffende wegen zodanig te herinrichten dat het verkeer zo snel mogelijk naar de gebiedsontsluitingswegen wordt geleid. Wegen buiten de bebouwde kom en niet functionerend als gebiedsontsluitingsweg worden aangemerkt als verblijfsgebied (60 km/h).

3. Ideeën en opmerkingen op de flip-over

Onderstaand volgt per idee/opmerking een voorlopige reactie (cursief) van de verkeersdeskundigen van de Gemeente Heemskerk. Wij benadrukken dat het hierbij gaat om een eerste reactie, waarover nog van mening gewisseld kan worden.

 Parkeerproblematiek rondom de scholen

De parkeerproblematiek rond scholen wordt per school door middel van maatwerk onderzocht.

Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan zogenaamde “Kiss en Ride” mogelijkheden of dropzones.

 Aansluiting van de bus op de trein

De aansluiting van de bus op station Heemskerk is een belangrijke ambitie van de Gemeente Heemskerk. Dit moet echter wel worden goedgekeurd door de provincie Noord Holland en Connexxion.

 Goede doorgang van hulpdiensten op binnen en buitenring

De doorgang van de hulpdiensten is een belangrijke randvoorwaarde bij de planvorming en wordt meegenomen in de beoordeling van netwerkvarianten.

 Aanpak van parkeren op het trottoir ten behoeve van doorstroming

Parkeren op het trottoir met maximaal twee wielen wordt gedoogd, indien er onvoldoende parkeerruimte aanwezig is en er voldoende loopruimte overblijft.

 Rotondes in plaats van verkeerslichten op de Rijksstraatweg Wij zullen onderzoeken waar rotondes mogelijk en gewenst zijn.

 Parkeerproblematiek centrum

Wij zullen de parkeerproblematiek in het centrum inventariseren. Dit moet uiteindelijk worden ingepast in de gehele ambitie voor het centrum.

 Eenduidige verkeersregels bromfietsers

In het Verkeersstructuurplan zal een keuze gemaakt worden om “bromfietsers op de rijbaan” wel of niet in Heemskerk toe te passen. Hier valt ook de regelgeving voor bromfietsers binnen.

 Duidelijke aanduiding gedragsregels op rotondes

Het algemeen bekend maken van gedragsregels op rotondes is een zaak van voorlichting en verkeerseducatie .In het verkeersstructuurplan zullen wij aandacht besteden aan voorlichting en verkeerseducatie.

 Aanleg rotonde Marquettelaan-Rijksstraatweg

Wij zullen onderzoeken of deze rotondehaalbaar en gewenst is

 Snelheidsbeperking Jan van Kuikweg

De snelheid op de Jan van Kuikweg is een onderdeel van de wegencategorisering. In dit kader wordt dan ook gekeken naar de mogelijkheden om door middel van inrichting de snelheid op de Jan van Kuikweg te beïnvloeden.

 Rekening houden met een bebouwing van het Heemskerkse duingebied (wens provincie) en daarmee met de infrastructuur in dit gebied.

Het Heemskerkse duingebied is nog niet vastgestelde nieuwe bestemmingsplan bestemd als agrarisch gebied. Dit is daarom het uitgangspunt voor de ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur.

 Snelheidsbeperkende maatregelen bij oversteekplaatsen in de buurt van scholen Snelheidsremmende maatregelen rond scholen wordt per school door middel van maatwerk onderzocht.

 Verkeersveiligheid bij bevoorrading van winkels bij scholen

Bevoorrading van winkels bij scholen is een zaak van afstemming tussen scholen en winkels. De gemeente kan hierbij een rol spelen. Dit is echter niet een onderwerp dat in het

verkeersstructuurplan past.

 Verkeerseducatie voor scholen

Goed idee, in het verkeersstructuurplan zal hier uitgebreid aandacht aan worden besteed.

 Bromfietsers op de rijbaan

In het Verkeersstructuurplan zal een keuze worden gemaakt om “bromfietsers op de rijbaan” wel of niet in Heemskerk toe te passen.

 Meedoen aan autovrije dag

De autovrije dag is een los initiatief dat door de gemeente in samenwerking met andere partijen kan worden genomen. Dit past echter niet binnen het verkeersstructuurplan.

 Parkeertijd verkorten tot 1 uur

Wij zullen de parkeerproblematiek in het centrum inventariseren. Dit moet uiteindelijk worden ingepast in de gehele ambitie voor het centrum.

 Mogelijkheden voor carpoolplaatsen onderzoeken

Goede mogelijkheden voor carpoolplaatsen liggen bij overgang van het onderliggend wegennet naar de aansluiting op de snelwegen. In Heemskerk is er alleen de aansluiting op de A9. Hier is al een carpoolplaats.

 Toename verkeersdruk Plesmanweg in verband met westelijke randweg

De toename van verkeersdruk wordt meegenomen in de berekeningen in het verkeersmodel.

 VVN-verkeersenquête voor alle buurten

De VVN-verkeersenquête is een goed initiatief dat kan worden meegenomen in de

buurtcontracten. Gezien de tijdsplanning is het niet meer mogelijk de resultaten van een dergelijke enquête mee te nemen in het verkeersstructuurplan.

 Problematiek stopverboden bij scholen

De parkeerproblematiek rond scholen wordt per school door middel van maatwerk onderzocht.

Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan zogenaamde “Kiss en Ride” mogelijkheden of dropzones.

 Combinatie eenrichtingsverkeer voor auto’s en tweerichtingsverkeer fietsers

Deze combinatie is een kwestie van gewenning. In het centrum van Heemskerk heeft het fietsverkeer een duidelijk hogere prioriteit (twee richtingen) dan het autoverkeer (één richting).

 Schuinparkeren i.p.v. haaks op de weg

Schuinparkeren neemt meer ruimte in. Haaks op de weg parkeren heeft daarom meestal de voorkeur.

 Hoge stoepranden lans fietsstroken gevaarlijk voor fietsers

Er is een hoogteverschil tussen de weg/fietsstroken/fietspaden om fietsen op het trottoir te voorkomen. Er wordt van fietsers verwacht dat zij een veilige plaats op de weg innemen ( niet te dicht lans de stoeprand) en deze ook behouden.

 Roulatie op parkeerterreinen

De roulatie op parkeerterreinen is een aandachtspunt voor herstructurering en de aanleg van nieuwe parkeerterreinen.

 Winkelpersoneel weren van parkeermogelijkheden in centrum

Parkerend winkelpersoneel wordt door de blauwe zone al geweerd uit het centrum.

 Handhaving blauwe strepen

Er wordt aandacht besteedt aan de handhaving door de parkeercontroleurs.

 Ontmoedigingsbeleid voor de auto

De Gemeente Heemskerk wil in het verkeersstructuurplan een totaalpakket voor fiets, voetganger, openbaar vervoer en auto aanbieden. Aan alle vervoerswijzen wordt aandacht besteed. Hierbij geldt wel dat alternatieven voor de auto aantrekkelijk(er) gemaakt worden.

4. Ideeën en opmerkingen op de kaart

Onderstaand volgt per idee/opmerking een voorlopige reactie (cursief) van de verkeersdeskundigen van de Gemeente Heemskerk. Wij benadrukken dat het hierbij gaat om een eerste reactie, waarover nog van mening gewisseld kan worden.

 (Gratis) pendelbussen tussen station en Corus

Corus heeft zelf al een eigen busvervoersysteem. Wanneer er toch genoeg vraag blijkt te zijn is een verbinding station Beverwijk – Corus het meest haalbaar. Het initiatief ligt daarom bij de gemeente Beverwijk en Corus.

 Oversteek Tolweg naar kasteel Assumburg Deze oversteek wordt nu al onderzocht.

 “Kiss and Ride“ bij basisscholen

De parkeerproblematiek rond scholen wordt per school door middel van maatwerk onderzocht.

Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan zogenaamde “Kiss en Ride” mogelijkheden of dropzones.

 Rekening houden met veranderde verkeersstromen door Broekpolder

De toename van verkeersdruk en verandering van verkeersstromen worden meegenomen in de berekeningen in het verkeersmodel.

 Verbreden Tolweg

De noodzaak en mogelijkheden om de Tolweg te verbreden worden meegenomen bij het opstellen van het wegennetwerk.

 Nieuwe verbindingsweg Tolweg-Castricum. (Noordelijke randweg)

Verkeerskundig is dit een goed en origineel idee. Ruimtelijk, milieutechnisch en ecologisch is de haalbaarheid echter twijfelachtig. Dit idee wordt meegenomen bij het opstellen van de netwerken.

 Oversteekplaatsen Beneluxlaan

Bij de Beneluxlaan zijn kortgeleden nieuwe oversteekplaatsen gerealiseerd.

 Geen auto’s lossen op de Rijksstraatweg bij autobedrijven

Laden en lossen is een onderwerp dat niet binnen het verkeersstructuurplan past.

 Eerlijke afstelling verkeerslichten voor fietsers

Wij zullen de mogelijkheden om fietsers gunstige wachttijden bij verkeerslichten te geven onderzoeken. In het kader van het aantrekkelijk maken van de fiets is dit een aandachtspunt en ambitie.

 Vrijliggende fietspaden buitenring

Het wel of niet aanleggen van fietspaden op de buitenring wordt meegenomen bij het opstellen van de verschillende verkeersnetwerken.

 Te smalle suggestiestroken op de Mozartstraat

De inrichting van de Mozartstraat wordt in het kader van de wegencategorisering onderzocht.

 50 km per uur op de straatweg tot voorbij de ingang van het duingebied

De mogelijkheden/noodzaak van het aanpassen van de snelheid op de Rijksstraatweg worden onderzocht.

 Fietspad langs de Strengweg plus een extra duiningang

De strengweg ligt in een 30-km zone, waardoor fietspaden grotendeels overbodig zijn. Wel is te denken aan een zogenaamde fietsstraat. Een nieuwe duiningang zal in overleg met PWN onderzocht moeten worden.

 Voorkomen van hellingen in fietspaden bij verkeerslichten

De hellingen bij verkeerslichten voor fietsers zijn van een dergelijk detailniveau dat deze niet binnen het verkeersstructuurplan passen. Buiten het verkeersstructuurplan om is dit wel een aandachtspunt.

 Duiningang Berenweide beter ontsluiten door een fietspad lans de oudendijk

De duiningang Berenwijde ligt in een 30-km zone, waardoor fietspaden grotendeels overbodig zijn. Wel is te denken aan een zogenaamde fietsstraat.

 Rotonde Strengweg-Straatweg

Wij zullen onderzoeken of deze rotondes haalbaar en gewenst is.

 Aanpak onveilige kruising Smidse en Lijnbaan Deze kruising zullen wij nader onderzoeken.

 Veilig centrum voor langzaam verkeer. Benadrukken van een winkelerf.

Korte tijd geleden is het ‘winkelerf’ in het centrum van Heemskerk opgeheven. Een veilig centrum voor langzaam verkeer is natuurlijk onze ambitie. Dit willen wij echter op een andere manier dan door middel van een winkelerf bereiken.

 Fysiek gescheiden fietsstroken op de toevoerwegen naar het centrum

In het kader van het te ontwerpen fietsnetwerk zullen wij deze mogelijkheid meenemen in het verkeersstructuurplan.

 Centrum goed bereikbaar voor wegverkeer houden

De bereikbaarheid van het Heemskerkse centrum is één van de sterke punten van het centrum.

Tijdens het proces van het verkeersstructuurplan worden keuzes gemaakt voor een optimaal bereikbaar en leefbaar centrum.

 Geen betaald parkeren in verband met mogelijke aantasting van concurrentiepositie

De concurrentiepositie is een belangrijke reden waarom er geen betaald parkeren is ingevoerd. In de detailhandelsvisie staat dit nadrukkelijk aangegeven.

 Exclusieve opstelstrook voor rechtsaf op de kruising Rijksstraatweg Starweg Wij zullen de noodzaak en haalbaarheid van deze extra opstelstrook onderzoeken.

 Afweging tussen parkeer/verkeer-luw centrum en parkeer/verkeer-aantrekkelijk centrum Deze keuze moet in samenwerking met verschillende partijen worden gemaakt. De

detailhandelsvisie van de Gemeente Heemskerk vormt hierbij een goede basis.

Bijeenkomst 2

1. Toelichting stand van zaken

Speerpunten

In de eerste fase van het verkeersstructuurplan is een startnotitie opgesteld met daarin een beleidsinventarisatie van de verschillende overheden en een lijst met speerpunten voor het verkeersstructuurplan.

De speerpunten zijn naast de inventarisatie van de huidige situatie en beleid, uit de bijeenkomsten van de klankbordgroep en de ambtelijke werkgroep gehaald. De lijst met speerpunten is onderstaand weergegeven:

 de inpassing van de verbinding A8-A9 in de verkeersstructuur van Heemskerk;

 de inpassing van de westelijke randweg in de verkeersstructuur van Heemskerk;

 de inrichting van de binnenring;

 een geactualiseerde wegencategorisering;

 de inpassing van de versnelling van buslijn 73 in het kader van Regionet;

 de aansluiting van buslijn 167 op station Heemskerk;

 het toepassen van bromfietsers op de rijbaan;

 de toepassingsmogelijkheden voor shared space.

Uitgangssituatie:

Op de onderstaande kaart is de uitgangssituatie voor de verschillende netwerken weergegeven. De belangrijkste kenmerken van dit netwerk is dat er maar één categorie gebiedsontsluitingswegen is aangegeven.

Netwerken

Als uitwerking van de speerpunten en de vraagpunten uit de klankbordgroep en de ambtelijke werkgroep omgezet in verschillende netwerken en varianten daarop. Onderstaand worden deze netwerken toegelicht. De effecten van de netwerkvarianten voor wegverkeer worden door middel van een verkeersmodel getoetst.

Wegverkeer: referentievariant

De referentievariant komt overeen met de huidige situatie en wordt gebruikt om de andere varianten te vergelijken met de huidige situatie.

Wegverkeer: basisvariant

De basisvariant bestaat uit de inpassing van de verbinding A8/A9 en de westelijke randweg, de 50 km per uur op de binnenring en een aantal kansrijke shared space-locaties. Daarnaast is in deze variant een nieuwe wegencategorisering opgesteld. De wegencategorisering is getoetst aan de

verkeersintensiteiten, functie in het gehele netwerk en de inpassing in de (stedelijke) omgeving.

Wegverkeer: verkeer om kern

De basis van deze variant is hetzelfde als in de basisvariant. Er is echter één afwijking en een paar toevoegingen. In afwijking van de basisvariant is de binnenring in deze variant aangewezen als 30 km-zone. Daarnaast is de noordelijke randweg, inclusief een aansluiting met Breedweer toegevoegd.

De buslijn 73 wordt door middel van een busbaan ter hoogte van het centrum versneld.

Fietsnetwerk:

In het fietsnetwerk zijn een aantal hoogwaardige fietsroutes aangewezen en ontbrekende schakels ingevuld. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de inrichting van de fietsvoorzieningen op de

binnen- en buitenring en in Heemskerkerduin. In het kader va de upgrading van het stationsgebied zijn fietsvoorzieningen daar een aandachtspunt.

OV-netwerk:

Het netwerk openbaar vervoer gaat uit van verschillende varianten voor versnelling van buslijn 73.

Hieronder vallen het schrappen van haltes, het aanpassen van rotondes, het aanleggen van een busbaan, of de keuze om geen maatregelen te nemen. Daarnaast streeft de gemeente naar een aansluiting van buslijn /167 op het station.

2. Reacties en ideeën uit de discussie

Onderstaand zijn de reacties en ideeën uit de discussie weergegeven. Waar nodig wordt er vanuit de verkeerskundigen van de gemeente Heemskerk een reactie gegeven.

 De heer Haver geeft aan dat het burgerplatform WMO elk uitvoeringsplan van de gemeente Heemskerk ter beoordeling aan het burgerplatform WMO voor moet leggen. Plannen op het gebied van verkeer en vervoer passen echter niet in de lijst van WMO-gerelateerde plannen.

 Doordat er meerdere reacties (ambulancedienst en brandweer) binnenkomen op het laden en lossen op de Rijksstraatweg zullen wij buiten het verkeersstructuurplan om aandacht

besteden aan dit probleem. Afspraken maken met de desbetreffende bedrijven lijkt hier de meest voor de hand liggende oplossingsrichting.

 De Bedrijvengemeenschap Heemskerk geeft aan dat een bushalte bij bedrijventerrein de Trompet wenselijk is. In de huidige situatie moeten passagiers een kilometer lopen. Bij verplaatsing naar de Tolweg wordt dit circa 500 meter. Het omleiden van lijn 73 is in het kader van versnelling van deze buslijn niet wenselijk. Een andere oplossingsrichting is het vervoer in de spits per busjes van werknemers naar de Trompet. Corus heeft een eigen bussysteem dat werknemers naar de betreffende bestemming brengt.

 Het verbeteren van de oversteekplaatsen van de Beneluxlaan staat nog in de planning. De 1e fase van de uitvoering is afgerond. Met de tweede fase moet nog worden gestart.

 De bocht in de Maarten van Heemskerckstraat bij het politiebureau is gevaarlijk. Dit probleem wordt binnenkort opgelost door de instelling van een 30 km-zone.

 De oversteekbaarheid van de Beethovenstraat en de Bachstraat is een aandachtspunt dat in het nieuwe wegencategoriseringsplan wordt meegenomen. In het kader van het aanwijzen van een gebiedsontsluitingsweg type 2 wordt de oversteekbaarheid op de binnenring verbeterd.

 De snelheid op de Maerelaan ter hoogte van de C1000 is in veel gevallen te hoog. In het kader van de actualisatie van de wegencategorisering wordt de inrichting onderzocht, de bedoeling is snelheid en functie met elkaar in overeenstemming te brengen.

 De fietsersbond geeft aan dat 30 km per uur op de binnenring en een autoluw centrum wenselijk zijn. De gevolgen en haalbaarheid van deze maatregel worden meegenomen in de verkeersmodellen. Ger Welboren geeft aan dat het uitsluiten van fietsers op de centrumring de doorstroming ten goede komt. Hierdoor treedt echter wel een sterke barrièrewerking op.

 Op de Bachstraat en de Mozartstraat zijn de suggestiestroken bij de geleiders te smal. In het kader van het wegencategoriseringsplan wordt de ruimte voor de fiets hier herbeoordeeld.

 Vanuit de Heemskerkse Centrumwinkeliers komt het signaal dat trottoirs door scootmobielen en Segways niet altijd een veilige plaats voor voetgangers zijn. Dit is duidelijk een zaak van gedrag en handhaving, fysieke maatregelen op trottoirs zijn niet haalbaar en wenselijk.

 De milieubeweging is niet gelukkig met de noordelijke randweg. De noordelijke randweg is in één van de varianten opgenomen om de verkeerskundige effecten van deze weg te

onderzoeken. Dit zegt nog niet dat deze weg ruimtelijk, financieel en ecologisch gezien haalbaar is. Op deze beleidsterreinen bevinden zich met betrekking tot de noordelijke randweg grote knelpunten.

 Het wordt opvallend gevonden dat er weinig aandacht is voor de voetganger. Ook in de eerste

 Het wordt opvallend gevonden dat er weinig aandacht is voor de voetganger. Ook in de eerste