• No results found

Interviewvragen soorten informatiebehoeften:

Voor bibliotheekcommissieleden: Raadsheer afdeling civiel/belastingrecht, team belasting 1. Hoelang werkt u voor het Gerechtshof Amsterdam?

4,5 jaar

2. Hoelang werkt u als raadsheer voor betreffende team? 4,5 jaar

Hiervoor werkte ik voor 19 jaar bij de Belastingdienst. Ik ben primair aangenomen als raadsheer voor de Douanekamer.

3. Heeft u een specifiek aandachtsgebied binnen het team?

Ik werk voor de Douanekamer en doe daarnaast zaken over omzetbelasting, bpm; belastingen personenauto’s motorrijwielen en een enkele keer een accijnzen-zaak. 4. Hoeveel raadsheren heeft uw team?

11 raadsheren, waarvan er vier worden ingezet op de douanekamer. Ik doe er omzetbelasting bij. Andere raadsheren zijn meer omzetbelasting gespecialiseerd en doen de douanekamer erbij.

5. Naar welke informatie bent u de afgelopen maand op zoek geweest? Mijn werk heeft weinig routine, douanezaken betekent veel pionierswerk. Ik zoek

voornamelijk naar wetten. Er zijn weinig bronnen op het gebied van douanerecht, er is bijna geen fatsoenlijk boek in het Nederlands. In 2000 is een Compendium geschreven, daarna is er geen fatsoenlijk boek meer geschreven. Voor nationale uitspraken zoek ik op de website van de rechtspraak, www.rechtspraak.nl. Europese wetten zoek ik op in Eur-Lex, de website van de Europese Unie en Curia voor uitspraken van het Hof van Justitie. Alleen is bij deze wetten geen commentaar vermeld. Ik annoteer zelf voor het tijdschrift BNB(Beslissingen in

belastingzaken Nederlandse Belastingrechtspraak). Voor het blad Douane-rechtspraak schrijf ik 5 noten per jaar, hierin staan uitspraken het Hof van Justitie van de EU, ook betreffende de beantwoording van uitlegvraagstukken vanuit andere Europese landen.

5a Leest u ook informatie ter oriëntatie of om op de hoogte gehouden te worden? Ik raadpleeg veel Duitse vakliteratuur. De losbladige werken van

Zollrecht/Dorsch(artikelsgewijs commentaar) zijn opgezegd. Het losbladig werk EG-

Zollrecht/Müller-Eiselt en Vonderbank gebruik ik toevallig de laatste tijd veel. In Duitsland zijn er meer mensen die in het douanerecht werkzaam zijn, ook meer hoogleraren. In Nederland zijn er geen hoogleraren in douanerecht, het is op enkele universiteiten wel een bijvak. Het boek van Zollkodex/Witte, heb ik thuis ook en raadpleeg ik regelmatig. Hierin staat artikelsgewijs commentaar op Europese wetgeving. Toevallig heb ik de laatste tijd meer zaken met omzetbelasting.

6a. In hoeverre ziet u zaken op voorhand als een routineklus/zaak? (Routine- complex) Ongeveer 10% is routinezaak en 90% pionierswerk. Douanerecht bestaat uit 90% Europees recht en 10% Nederlands recht. Douane recht werd al in 1957 afgestemd met alle EEG-landen en sinds 1968 bestaan er Europese regels. In het begin bestond de douane-unie uit 6 landen die samen het EEG-Verdrag sloten. Nu dit is uitgebreid naar 28 landen, kan men tussen die landen makkelijker de grens over met goederen. De toepassing van het douanerecht betreft enkel nog de gemeenschappelijke buitengrens van de 28 landen; onderling is het

goederenverkeer helemaal vrij. Soms komt er een land bij.

Je kunt tegenwoordig rechtspraak van Europese landen op ECLI-nummers1 zoeken. Nu

verschilt de mate waarin rechtspraak openbaar wordt gemaakt. Duitsland heeft geen website als Rechtspraak.nl. Alle gerechten hebben hun eigen website, waarop vaak rechtelijke uitspraken zijn te vinden, maar soms ook niet. De Duitse Hoge Raad(het Bundesfinanzhof) heeft wel een eigen website. Ik zoek op de website van het Bundesfinanzhof op trefwoorden. Je moet per regio-website nagaan op welke trefwoord je kunt zoeken. Duitse uitspraken komen qua opbouw en taalgebruik meer overeen met Nederlandse dan Engelse uitspraken. We hebben in de bibliotheek werken staan van de Wereld Douane Organisatie met

goederenlijsten hierin opgenomen, ookwel de nomenclautuur geheten. Dit zijn mondiale regels. De World Trade Organization(voorheen GATT) heeft modiale regels vastgesteld voor de douanewaarde. Die staan ook in de bibliotheek. Het boekwerk is duur en de waarde beperkt. Een abonnement op de herdrukken is enige tijd geleden opgezegd en dat begrijp ik wel. Het boekwerk staat ook in de bibliotheek van de Hoge Raad, dus als de douanekamer het echt nodig heeft kan daarop een beroep worden gedaan.

6b Heeft u naar uw idee voldoende tijd om informatie te zoeken voor rechtszaken?(Heeft het

aantal weken dat staat voor een uitspraak nog invloed op zoeken)

Ja hoor,5% van mijn tijd besteed ik aan zoeken. Bij sommige dossiers moet ik 20% van mijn werktijd gaan speuren naar informatie en voor andere dossiers vrijwel niet. Meer tijd besteed ik aan het schrijven van uitspraken. Juist bij douanezaken vergt het zoeken meer tijd, omdat er weinig informatie over is. Ik zoek in PortaIuris, maar ik maak minder gebruik van Vakstudie- Nieuws. Voor douanezaken gebruik ik geen KluwerNavigator; hierin staat niet veel op het gebied van douanezaken. Het is vaak zoeken welke trefwoorden je moet gebruiken bij het zoeken op de website van het Hof van Justitie.

6c. Speelt de publieke opinie of media een rol in het behandelen van een zaak?

Dat ligt aan de aard van het geschil, bij de Douanekamer is die kans klein. De publieke opinie speelt bij belastingrecht een minder grote rol dan bij stafrecht. Een enkele keer krijgt een uitspraak in een belastingzaak wel eens persbelangstelling, maar bij douanezaken is dat nog niet gebeurd.

1 “De European Case Law Identifier (ECLI) is een Europese standaard voor het uniek nummeren van rechterlijke uitspraken. Op 28 juni 2013 is het Landelijk Jurisprudentienummer (LJN) vervangen door de European Case Law Identifier (ECLI).”(http://www.rechtspraak.nl/Uitspraken-en-

6d. Schrijft u zelf ook voor tijdschriften/bundels? Maakt u wel eens gebruik van citaten van

collega’s?

Ik lever voor het het tijdschrift BNB af en toe een bijdrage en ook voor het blad Douanerechtspraak.

7a. Heeft u meteen voor ogen hoe u te werk gaat bij een zaak (routine of complex); welke bronnen raadpleegt u?

Na het lezen van de uitspraak van de rechtbank, zie je in een kwartier wat er loos is. Ik vorm vaak een eerste gedachte. In het dossier staan de volgende zaken beschreven; het geschil, de feiten, de geschilomschrijving en het oordeel van de rechtbank. Tevens kijk ik naar wat betrokken partijen aanbrengen in het dossier. Bij de voorbereiding lees ik alles. Maar ik ga vaak al op zoek naar informatie voordat ik het hele dossier heb gelezen, omdat ik weet dat hier meer informatie over beschikbaar is. Soms blijkt dat deze informatie al in de bijlage van het dossier is en heb ik achteraf gezien voor niets gezocht naar betreffende informatie. Eigenlijk zou je moeten wachten tot je eerst het hele dossier hebt gelezen. Je hebt al bronnen in gedachten bij een zaak. Oudere rechtsspraak is soms niet op Rechtspraak.nl te vinden maar wel in Eur-Lex.

7b. In welke volgorde raadpleegt u deze bronnen?

Ik heb geen vaste volgorde. De ene keer ben je blanco en andere keer weet je zeker dat er informatie over te vinden is.

Ik kwam er al snel achter dat het Hof in belastingzaken nooit citeert uit literatuur in zijn uitspraken. Toen ik hier net werkte, had de rechtbank in een uitspraak een heel stuk geciteerd uit een douaneboek, de adviseur vond het vreemd. Je neem literatuur mee in je overweging, maar verwijst er nooit naar. Ik vind er wel steun in, maar ik neem dat nooit op in mijn uitspraak.

Ik raadpleeg vaak als eerste het boek Zollkodex/Witte, Rechtspraak.nl en de website van het Hof van Justitie. Soms staan uitspraken niet op Rechtspraak.nl en vind ik het wel op de website van het Hof van Justitie. Ik kijk ook vaak in Eur-Lex, PortaIuris en

Douanerechtspraak van de Sdu. Ik raadpleeg in mindere mate KluwerNavigator en Vakstudie- Nieuws. Onze eigen database met lopende en afgesloten zaken gebruik ik nooit. Ik gebruik alleen Rechtspraak.nl. Ik werk veel thuis, daarom maak ik veel gebruik van openbare bronnen.

7c. Welke bronnen verschaffen u de meest bruikbare informatie? Waarom?

Zollkodex/Witte en de losbladige werken, aangezien Douanerecht voor 90% bestaat uit Europees recht. Handboeken zijn er bijna niet.

7e. Tegen welke zaken(problemen) loopt u aan bij het zoeken naar informatie?

Dat er weinig handboeken zijn. Met het digitale tijdperk wordt alles universeler en is er heel

veel informatie aanwezig. De kunst bij het zoeken op www.rechtspraak.nl is het vinden van

de juiste trefwoorden om de gewenste uitspraak te vinden. Soms weet ik van tevoren dat er een uitspraak is, maar weet niet op welk trefwoord ik moet zoeken. Ik word er wel beter in. Bij Eur-Lex kun je op combinaties van trefwoorden doorselecteren, dat vind ik heel handig. Bij zaken over omzetbelasting is het anders, dan zoek je minder in Eur-Lex. Binnenkort met

de komst van het nieuwe content-integratie systeem(= Legal Intelligence systeem,), waardoor je met één zoekopdracht alle systemen doorzoekt, ben ik benieuwd of ik sneller informatie zal gaan vinden.

8. Hoeveel tijd bent u bezig met zoeken naar informatie? (per dag/week/maand) Ik werk full-time en besteed gemiddeld 4 uur per week aan zoeken naar informatie. Dat is 10% van mijn aantal uren werk. Wij moeten bij de Douanekamer binnen 6 weken uitspraak doen, dat halen we in 95% van de zaken. Bij de overige zaken kunnen wij de termijn verlengen tot 12 weken. Partijen worden daarover geïnformeerd. Wij overschrijden echter nooit de wettelijke termijn van 12 weken.

9. Van welke overige informatiediensten maakt u gebruik? Congresbezoek Wij dienen per jaar 30 PE-punten, dat zijn 5 volle studiedagen te halen. Dat kunnen congressen, cursussen bij de SSR of externe cursussen zijn. Met het verminderde budget kunnen we echter slechts 2x per jaar cursussen boeken bij het SSR. Afgelopen week heb ik nog bij het Gerechtshof Den Haag een EP bijgewoond; het leverde mij 2 punten op.

Gerechtshof Den Haag organiseert elke laatste vrijdag van de maand EP. 9a. Maakt u gebruik van volgende diensten van de bibliotheek?

-tijdschriftartikelen digitaal via website bibliotheek? Nee, ik ga naar de bibliotheek. Ik wist

niet ik tijdschriftartikelen digitaal kon raadplegen.

-zoeken in catalogus van bibliotheek-Ik zoek nooit in de catalogus, ik loop gelijk naar het

gedeelte in de bibliotheek dat over douanerecht gaat.

-naar balie van bibliotheek- Soms ga ik naar de balie van de bibliotheek.

-cursus KluwerNavigator – zoeken naar informatie-Ja, ik ga naar de cursussen gehouden,

door bibliotheekmedewerkers.

-geen attenderingsbulletin-Nee, ik ben niet geattendeerd op een bulletin van de bibliotheek.

10. Bent u als raadsheer de enige binnen de sector die zoekt naar informatie voor zaken?

Griffiers bekijken dossiers van tevoren, en vullen dossiers aan met relevante juridische informatie, zoals eerdere rechtspraak, wetgeving en artikelen. Daarna gaat het dossier naar de raadsheren.

11. Denkt u dat collega’s uit uw sector op dezelfde wijze te werk gaan bij het zoeken naar informatie?

Sommige collega’s zoeken minder dan ik. Ik ben de jongste raadsheer en ben wellicht daardoor wat handiger met het zoeken in digitale bronnen.

12a. Vindt u dat u in het algemeen makkelijk toegang hebt tot informatiebronnen om uw werk goed te kunnen doen?

Voor zover de informatiebronnen er zijn wel. Ik werk veel thuis en daar zoek ik veel digitaal op. In de bibliotheek staan de Duitse losbladige werken die alleen op papier zijn te

12b. Wat vindt u van de kwaliteit/bruikbaarheid van de informatie die u ter beschikking staat/die u doorgaans vindt?

Zollkodex/Witte is een prima boek. In het Nederlands is er niets. De informatie op Rechtspraak.nl is goed. De informatie op Eur-lex is ook prima.

12c. Heeft u overige wensen tav dienstverlening? Nee.

Interviewvragen soorten informatiebehoeften:

Voor bibliotheekcommissieleden: Raadsheer afdeling civiel/belastingrecht, team

Familie( Huidige team 1)

Achtergrond:

1. Hoelang werkt u voor het Gerechtshof Amsterdam? 12 jaar

2. Hoelang werkt u als raadsheer voor betreffende team? 12 jaar

3. Heeft u een specifiek aandachtsgebied binnen het team?

Ik werk voor de helft voor de Handelssector en voor de helft voor de Familiesector. Ik ben gespecialiseerd in IPR, Internationaal Privaatrecht.

4. Hoeveel raadsheren heeft uw team? 12 raadsheren.

Informatiebehoefte:

5. Naar welke informatie bent u de afgelopen maand op zoek geweest?

Naar uitspraken via rechtspraak.nl, KluwerNavigator en PortaIuris. De handboeken raadpleeg ik digitaal en thuis heb ik de blauwe serie, de Asser serie.

5a. Leest u ook informatie ter oriëntatie of om op de hoogte gehouden te worden? Ik heb een abonnement op de NJB, Trema, NJ burgerlijk recht, NIPR, Nederlands

Internationaal PrivaatRecht van het Asser instituut. In het tijdschrift NJ burgerlijk recht, staat jurisprudentie, deze probeer ik bij te houden. Bij PortaIuris laat ik me attenderen op de nieuwste tijdschriften WPNR en JOR. Tevens ben ik geabonneerd op de digitale nieuwbrief cassatieblog.nl. Hierin staat wekelijks een korte toelichting/samenvatting op van de

belangrijkste civiele jurisprudentie van de Hoge Raad

6a. In hoeverre ziet u zaken op voorhand als een routineklus/zaak? (Routine- complex) Vaak zie ik dat al aan de omvang van het dossier. Vaak zijn kleinere dossiers eenvoudiger, maar daarin kun je je ook vergissen. Bij grote dossiers, waarbij grote advocatenkantoren betrokken zijn, wordt het complexer. Er is dan een veelvoud aan rechtsvragen, of een

ingewikkeld feitencomplex. Er komen veel juridische feiten en jurisprudentie aan bod. Soms bevatten dossiers veel uitspraken in kort geding die tussen dezelfde patijen over hetzelfde geschil zijn gewezen, dan moet er gekeken worden hoe dat zich verhoudt tot deze zaak; dat maakt het complexer.

6b. Heeft u naar uw idee voldoende tijd om informatie te zoeken voor rechtszaken?

Ja, maar je moet er wel echt de tijd voor nemen. Ik heb dat enige tijd te veel verwaarloosd. Ik had toen te veel zaken liggen en moest al mijn tijd besteden om telkens weer de volgende zaak voor te bereiden. Ik zocht de informatie niet vaak genoeg op, maar werkte enigszins op

mijn intuïtief. Ik probeer dat niet meer te doen en de tijd te nemen om op te zoeken wat ik niet zeker weet.

6c. Speelt de publieke opinie of media een rol in het behandelen van een zaak? Nee.

6d. Schrijft u zelf ook voor tijdschriften/bundels? Nee, niet meer.

7a. Heeft u meteen voor ogen hoe u te werk gaat bij een zaak (routine of complex); welke bronnen raadpleegt u?

Nee, al doende ontdek je wat voor informatie je nodig hebt. Soms heb je geen informatie nodig. In 50% van de zaken kan je volstaan met het wetboek alleen. Hoe zit de wetgeving nu precies in elkaar? Bij 50% van de zaken moet je verder zoeken. Bij een complexe zaak moet je niet per definitie veel handboeken moet raadplegen. Bij een complexe zaak kan het aan de orde zijn dat je voor één vraag veel bronnen moet raadplegen.

7b. In welke volgorde raadpleegt u deze bronnen?

Directe verwijzing van arresten bekijk je in Rechtspraak.nl. Ik raadpleeg altijd de Tekst en commentaaredities; BW, Personen en familierecht en Burgerlijke Rechtsvordering(blauwe bijbel)

De volgende Naslagwerken raadpleeg ik; losbladige personen- en familierecht(groene kluwer) en de Asser-serie; vanuit die bronnen werk je verder.

Een enkele keer raadpleeg ik het e-archief2 van het Hof voor informatie over zaken. Dan ga ik

bijvoorbeeld op zoek naar de betrokken partijen bij echtscheidingen. Je hebt dan te maken met onderwerpen als, alimentatie, kinderen en het huis. Dat zijn losse procedures in het e-archief, ik wil dan alle informatie bij elkaar hebben.

Thuis zoek ik in eerste beginsel in Google; als ik daarin zoek op LJN-nummer, kom ik gelijk op de rechtspraak website terecht. Bij het Hof moet je Google openen om te raadplegen. Ik zoek dan gelijk op de rechtspraak webpagina; thuis scheelt dat tijd. Verder zoek ik in Google voor niet juridische informatie over een product, thema of ziekte die ik niet ken. 7e. Tegen welke zaken(problemen) loopt u aan bij het zoeken naar informatie?

Niet veel. Ik vind het wel vervelend dat systemen telkens wisselen. Op een gegeven moment heb je handigheid in de manier van zoeken in een bepaald systeem.

Vroeger zocht ik veel naar Europees recht, ik keek veel naar de site van de Europese Unie. Die website veranderde veel. Maar als je eenmaal wist hoe het werkte navigeerde je er weer door. De opmaak om van het scherm te lezen vind ik ook niet ideaal; dat is ook een

verbeterpunt, wat mij betreft.

8. Hoeveel tijd bent u bezig met zoeken naar informatie? (per dag/week/maand)

2 E-archief/Elektronisch archief: “Alle arresten en beschikkingen van de strafsector moeten worden gepubliceerd in het e-archief. Sinds voorjaar 2011 kunnen ook medewerkers van andere Gerechtshoven en rechtbanken kennis nemen van elkaars uitspraken.” (http://intro2.rechtspraak.minjus.nl/sites/Gerechtshof-

Ik zoek versnipperd over de dag, soms kijk je even snel een arrest na.

Ik zoek ongeveer 2 uur per week. Ik werk veel thuis en werk 4,5 dag per week voor het Hof. 9. Van welke overige informatiediensten maakt u gebruik? Congresbezoek

Laatste tijd weinig. Ik kom er niet aan toe.

9a. Maakt u gebruik van diensten van de bibliotheek?

-tijdschriftartikelen digitaal via website bibliotheek?-Nee dat doe ik niet. -zoeken in catalogus van bibliotheek- Enkele keer zoek ik in de catalogus.

-naar balie van bibliotheek- Ja, maar ik kom niet vaak aan de balie van de bibliotheek

-cursus KluwerNavigator – zoeken naar informatie- Nee, ik maak geen gebruik van de cursus

zoeken in Kluwer Navigator.

-attenderingsbulletin (civiel gestopt)- Nee, deze attendering is gestopt.

Toen ik hier kwam werken, dacht ik dat ik vaker van de bibliotheek gebruik zou gaan maken. Ik heb een proefschrift geschreven, hiervoor heb ik 10 jaar voor een universiteit gewerkt. Toen kwam ik veel meer in de bibliotheek. Nu kom ik minder in de bibliotheek dan dat ik gewend was. Ik kijk ook niet veel in de catalogus van de bibliotheek; ik loop soms liever naar de kast om te kijken wat erover in de bibliotheek staat. Ik kijk dan op een specifiek

onderwerp, zoals bijvoorbeeld de Wet op het financieel toezicht.

10. Bent u als raadsheer de enige binnen de sector die zoekt naar informatie voor zaken?

Wij hebben bij familie twee verschillende zaken:

Rekest zaken: vaak eenvoudige/standaard zaken hiervoor schrijven de juridisch medewerkers de zaken uit en zoeken daar doorgaans informatie bij uit een standaard aantal boeken.

Dagvaardingszaken: zij komen gelijk bij de raadsheren, hiervoor raadplegen we naslagwerken. Dat wisselt per zaak.(zie antwoord op de vraag 7a en 7b)

Wij hebben 1x (soms 2x)zitting per week, meestal 3 zaken per zitting. Wij bespreken met 3 raadsheren de zaak en verdelen de 3 zaken over de 3 raadsheren. De zaak wordt willekeurig verdeeld. Bij handel heb je zaken verdeeld over team 1(met aantal specialisaties waaronder verzekeringsrecht, ondernemingsrecht en financieel recht) en 2(met een aantal specialisaties waaronder arbeidsrecht en huurrecht); de verdeling van dossiers tussen de twee teams hangt alf van het onderwerp. Algemene zaken kunnen bij iedereen komen. Wij moeten binnen 6 weken uitspraak doen en halen dat vaak. Soms halen we de 6 weken niet; dat ligt er dan bijvoorbeeld aan dat het een complexe zaak is en of degene die de zaak behandeld tijd heeft om snel te schrijven.

11. Denkt u dat collega’s uit uw sector op dezelfde wijze te werk gaan bij het zoeken naar informatie?

Ja

12a) . Vindt u dat u in het algemeen makkelijk toegang hebt tot informatiebronnen om uw