• No results found

De afdeling civiel/belasting bestaat uit voormalige sectoren familierecht, handelsrecht en belastingrecht. Van de 57 enquêtes die ik gestuurd heb naar alle raadsheren die werkzaam zijn bij de afdeling civiel/belastingrecht, heb ik 25 ingevulde enquêtes ontvangen. De respons is daarmee 44% bij de afdeling civiel/belastingrecht. Bij de afdeling strafrecht werken 51 raadsheren. Naar al deze raadsheren heb ik een enquête gestuurd en ik heb 16 ingevulde enquêtes ontvangen. Er is derhalve een respons van 31% bij de afdeling strafrecht. Dit

onderzoek is gebaseerd op informatie van 38% van alle raadsheren bij het gerechtshof. Van de raadsheren die de enquêtes hebben ingeleverd, heeft niet elke raadsheer antwoord gegeven op alle gestelde vragen in de enquête. De enquêteresultaten zijn verwerkt in een Excel-bestand. Ik heb, indien een raadsheer geen antwoord heeft gegeven op een vraag, het veld gevuld met de afkorting G.A. (Geen Antwoord). In de enquêtes is niet gevraagd naar de naam van de raadsheer, zodat de antwoorden anoniem zijn gebleven.

Informatiebehoefte

Het gaat hier om de werkervaring die van invloed is op de informatiebehoefte. In de enquête stel ik in eerste instantie de vraag voor welk rechtsgebied/afdeling men werkt en of ze een specifiek aandachtsgebied hebben binnen dit rechtsgebied. Als ik kijk naar de gemiddelde raadsheer strafrecht, werkt de raadsheer gemiddeld 5,5 jaar op de afdeling strafrecht. Het gemiddeld aantal jaar werkervaring bij de afdeling civiel/belastingrecht is 11,3 jaar.

Tussenliggende variabelen die van invloed zijn op het informatie ‘seeking’ gedrag

Het gaat hier om de variabelen: tijd, vaardigheden om te zoeken, ondersteuning van de juridisch medewerker, ondersteuning van de bibliotheek, voorkeur papier of digitale bronnen, de toegankelijkheid, kwaliteit en bruikbaarheid.

1. Tijd

Bij de afdeling civiel/belasting zoeken de meeste raadsheren 4 tot 9 uur per maand naar wet- en regelgeving. Dit geldt ook voor informatie binnen hun rechtsgebied; het merendeel besteedt minder tijd(1 tot 3 uur) aan het zoeken naar informatie buiten het rechtsgebied. Bij strafrecht is men gemiddeld minder uren kwijt aan het zoeken. Relatief gesproken is de meeste tijd gemoeid met het zoeken naar informatie buiten het rechtsgebied. Beide afdelingen hebben op de vraag of men voldoende tijd heeft om te zoeken naar informatie gemiddeld een 5,3 gegeven op een schaal van 1 tot en met 10.

Tabel 1a. Afdeling civiel/belastingrecht

De tijd die een raadsheer besteedt aan het zoeken naar informatie per maand.

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Niet 0% 0% 0%

minder dan een

uur 0% 4% 17%

1 t/m 3 uur 26% 20% 57%

4 t/m 9 uur 65% 52% 26%

10 uur of meer 9% 24% 0%

Tabel 1b. Afdeling civiel/belastingrecht Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Ik heb voldoende tijd om

te zoeken 5,16 2,12 5,08 1,93477 4,83 2,10 Op een schaal van 1t/m 10.

Tabel 1c. Afdeling strafrecht

De tijd die een raadsheer besteedt aan het zoeken naar informatie per maand.

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Niet 0% 0% 6%

minder dan een

uur 0% 0% 13%

1 t/m 3 uur 44% 50% 69%

4 t/m 9 uur 44% 31% 13%

10 uur of meer 13% 19% 0%

Tabel 1d. Afdeling strafrecht

Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Ik heb voldoende tijd om

te zoeken 5,25 2,35 5,44 2,03 5,56 2,19 Op een schaal van 1t/m 10.

0 0.5 1 1.5 2 2.5 3 3.5 4 4.5 A: wet en regelgeving B: Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen C: Oriëntatie op en on- derwerp waarvan u onvol- doende op de hoogte bent

Tijd die de raadsheer per maand besteedt aan het zoeken: 1: niet

2: minder dan een uur 3: 1 t/m 3 uur 4: 4 uur t/m 9 uur 5: 10 uur of meer

Ik had verwacht dat, indien een raadsheer meer werkervaring heeft, men minder tijd nodig heeft om te zoeken. Bovenstaande staafdiagram geeft weer hoe de resultaten van de enquête zijn met betrekking tot deze relatie. Ik heb daarbij groepen gemaakt van het aantal jaren werkervaring van de raadsheren. In de staafdiagram is de gemiddelde tijd afgebeeld die een raadsheer zoekt naar wet- en regelgeving, informatie zoekt om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen of zoekt naar informatie om zich te oriënteren op een onderwerp waarvan hij of zij onvoldoende op de hoogte is.

Conclusie

De afdeling civiel/belastingrecht besteedt meer tijd aan het zoeken naar wet- en regelgeving dan de afdeling strafrecht. Bij de afdeling strafrecht besteedt men het meeste aantal uren aan het zoeken naar informatie buiten hun rechtsgebied. Een verklaring zou kunnen zijn dat afdeling strafrecht wellicht meer routinezaken heeft dan de afdeling civiel/belastingrecht. Afdeling strafrecht krijgt vaak hetzelfde soort rechtszaken en de benodigde wet- en regelgeving is bij hun bekend. Daarom zal deze afdeling minder tijd nodig hebben om te zoeken naar wet- en regelgeving. De meeste tijd die zij besteedt aan het zoeken is gericht op zoeken naar informatie buiten hun rechtsgebied. In tabel 1b en 1d staan antwoorden op de vraag of de raadsheer voldoende tijd heeft voor het zoeken . Het valt me op dat de cijfers die raadsheren geven voor het voldoende tijd hebben om te zoeken vrij laag is, tussen een 5 en 5,5 op een schaal van 1 t/m 10.

Je zou verwachten dat, indien een raadsheer meer werkervaring heeft, men minder tijd nodig heeft om te zoeken. Uit de gegevens is duidelijk af te lezen dat dit niet voor de onderzochte afdelingen geldt. Bij raadsheren van civiel/belastingrecht zoeken raadsheren met meer werkervaring zelfs langer dan raadsheren die minder lang in dienst zijn.

Tabel 2a. Afdeling civiel/belastingrecht Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Ik heb voldoende vaardigheden om te zoeken 7,00 1,44 6,96 1,62 7,00 1,59 Op een schaal van 1t/m 10.

Tabel 2b. Afdeling strafrecht

Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Ik heb voldoende vaardigheden om te zoeken 7,13 2,22 7,20 1,86 6,88 2,03 Op een schaal van 1t/m 10.

Conclusie

Raadsheren van beide afdelingen zeggen over voldoende vaardigheden te beschikken om te zoeken. Ze geven zich voor deze vaardigheid gemiddeld een 7. Dit is een vrij hoog cijfer, vooral als ik het vergelijk met overige cijfers die raadsheren geven in de enquêtes.

Tabel 2c. Afdeling civiel/belastingrecht Bent u het eens met de volgende stelling?

Informatie binnen rechtsgebied Gemiddelde

schaalwaarde

Standaard- deviatie Ik heb voldoende tijd om gebruik te

maken van aangeboden cursussen/

congressen. 5,36 1,75

Op een schaal van 1t/m 10.

Tabel 2d. Afdeling strafrecht

Bent u het eens met de volgende stelling?

Informatie binnen rechtsgebied Gemiddelde

schaalwaarde

Standaard- deviatie Ik heb voldoende tijd om gebruik te

maken van aangeboden cursussen/

congressen. 5,38 2,36

Op een schaal van 1t/m 10.

Raadsheren zijn verplicht om 30 uur per jaar te besteden aan permanente educatie. Beide afdelingen zeggen nauwelijks voldoende tijd te hebben voor het deelnemen aan

cursussen/congressen. Ze geven hier gemiddeld een 5,4 voor.

3. Ondersteuning juridisch medewerker

Er is de raadsheer gevraagd of de juridisch medewerker de benodigde informatie aanlevert voor een zaak: zij konden antwoorden geven op een schaal van 1 tot 10. Raadsheren uit afdeling civiel/belastingrecht is gevraagd in hoeverre de juridisch medewerker informatie verschaft die nodig is voor een rechtszaak.

Tabel 3a. Afdeling civiel/belastingrecht Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving Informatie buiten rechtsgebied Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie De juridisch medewerker geef

de benodigde informatie bij

een zaak. 3,20 2,53 3,17 2,41 Op een schaal van 1t/m 10.

Tabel 3b. Afdeling strafrecht

Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving Informatie buiten rechtsgebied Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie De juridisch medewerker geef

de benodigde informatie bij

een zaak. 5,19 1,94 5,31 2,18 Op een schaal van 1t/m 10.

Conclusie

De raadsheren bij afdeling civiel/belastingrecht schakelen de juridisch medewerker maar weinig in, afgaande op een gemiddelde schaalwaarde van 3,2 voor wet- en regelgeving en 3,1 voor informatie buiten het rechtsgebied. Ook raadsheren bij de afdeling strafrecht doen op beide gebieden maar in beperkte mate een beroep op de juridisch medewerker, zij het meer dan bij civiel/belastingrecht. De schaalwaarden bedragen 5,2 en 5,3.

4. Ondersteuning bibliotheek

De bibliotheekcollectie is samengesteld uit boeken waaraan leden van de

bibliotheekcommissie behoefte hebben en uit boeken op verzoek van individuele raadheren in overleg met de coördinator. In de enquête heb ik gevraagd in hoeverre de collectie van de bibliotheek aan de behoefte van de raadsheer voldoet. De afdeling civiel/belastingrecht geeft hiervoor een 6,7. Op de vraag of de bibliotheekcollectie wordt geraadpleegd geven zij een 6,5. Afdeling strafrecht geeft aan dat de bibliotheekcollectie voor een 7,7 voldoet aan hun

behoefte. Op de vraag of men bij afdeling strafrecht de collectie raadpleegt op een schaal van 1 tot en met 10 geeft afdeling strafrecht een 4,3. De afdeling civiel/belastingrecht geeft aan dat zij niet bijzonder vaak hulp van de bibliotheekmedewerker inschakelen. De afdeling strafrecht doet dit nog veel minder. Uit het interview met raadsheer belastingrecht blijkt dat hij rechtstreeks naar de plank met boeken over belasting in de bibliotheek loopt, hij heeft geen hulp nodig van de medewerker aan de balie. De raadsheer familierecht zoekt een enkele keer in de catalogus van de bibliotheek. De raadsheren handelsrecht en strafrecht maken wel gebruik van medewerkers achter de balie en zoeken weinig in de catalogus.

Voorlichting

Medewerkers van de bibliotheek geven voorlichting over de bij het gerechtshof aanwezige zoeksystemen. Zij verzorgen bijeenkomsten voor raadsheren over hoe men kan zoeken in nieuwe zoeksystemen. Zoals uit tabel 4a te zien is maken raadsheren bij de afdeling

civiel/belastingrecht matig gebruik van aangeboden voorlichting. In tabel 4b kunnen we zien dat raadsheren bij de afdeling strafrecht aangeven in geringe mate gebruik te maken van deze voorlichting.

Attenderingsbulletins

Aan raadsheren heb ik gevraagd of zij gebruik maken van het attenderingsbulletin dat uitgegeven wordt door de bibliotheek. In deze bulletins kunnen zij de laatste jurisprudentie vinden en literatuur op het rechtsgebied van de raadsheer. Deze bulletins worden per e-mail verzonden naar de raadsheer. Hierbij moet vermeld worden dat voor de afdeling

civiel/belasting in de afgelopen maanden geen attenderingsbulletin meer verschenen is vanwege personele bezetting in de bibliotheek. Ook voor de afdeling strafrecht verschijnt alleen nog het bulletin Europees strafrecht. De afdelingen maken voldoende gebruik van de bulletins.

Tabel 4a. Gebruik maken van bibliotheekdiensten. Afdeling civiel/belastingrecht:

Bibliotheekdiensten Gemiddelde schaalwaarde

Standaard- deviatie Hulp medewerker 5,50 2,50 Catalogus 2,85 1,81 Bibliotheekpagina op intranet 3,21 2,08 Voorlichting databanken 5,38 3,00 Nieuwsbrieven 5,48 2,67 Raadpleging collectie 6,50 2,52

Voorziet collectie aan uw

behoefe? 6,71 1,52

Op een schaal van 1t/m 10.

Bibliotheekdiensten Gemiddelde schaalwaarde Standaard- deviatie Hulp medewerker 3,88 2,53 Catalogus 3,31 2,75 Bibliotheekpagina op intranet 3,31 2,63 Voorlichting databanken 4,81 3,49 Nieuwsbrieven 6,25 3,09 Raadpleging collectie 4,31 2,63

Voorziet collectie aan uw

behoefe? 7,75 1,48

Op een schaal van 1t/m 10.

Gebruik van bibliotheekdiensten door de twee afdelingen:

CIVIEL-BEL STRAF 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hulp bibliotheekmedewerker Catalogus van bibliotheek Raadpleging van biblio- theekcollectie Voorziet bibliotheekcollectie aan behoefe? Raadpleging bibliotheekpag- ina op intranet Introductie/voorlichting over databanken

Gemiddeld gebruik op een schaal van 1t/m 10.

Conclusie

De afdeling strafrecht geeft een hogere waardering voor de collectie dan de afdeling civiel/belastingrecht. Daarentegen raadpleegt de afdeling civiel/belastingrecht de collectie meer dan de afdeling strafrecht. Beide afdelingen maken niet veel gebruik van de kennis van de bibliotheekmedewerkers. Ze kijken zelden op de bibliotheekpagina van het intranet en ze zoeken weinig in de catalogus. De cijfers die de afdeling strafrecht geeft voor het gebruik maken van hulp van de bibliotheekmedewerker en voor raadpleging van de collectie zijn erg laag. Uit de interviewresultaten blijkt dat men tevreden is over de dienstverlening van de bibliotheek, het is echter mogelijk dat raadsheren bij het interview sociaal wenselijke

antwoorden geven. Ze weten immers dat de interviewer bij de bibliotheek werkt. De afdeling civiel/belastingrecht maakt meer gebruik van voorlichting over databanken dan de afdeling strafrecht. Het valt op dat sommige raadsheren hele hoge of hele lage cijfers geven ten aanzien van het gebruik maken van deze voorlichting.

Voorkeur papieren of digitale bronnen

Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving

Gem. waardering Standaard-deviatie Voorkeur papieren boven

digitale bronnen* 6,80 2,25 Voorkeur digitale boven

papieren bronnen** 6,80 1,96 Op een schaal van 1t/m 10.

*Ik heb voorkeur voor papieren bronnen boven digitale bronnen, omdat ik dan de samenhang tussen wetsartikelen kan zien.

** Ik heb voorkeur voor digitale bronnen boven papieren bronnen, omdat ik hier makkelijker in kan zoeken. Tabel 5b. Afdeling strafrecht

Bent u het eens met de volgende stelling?

Wet- en regelgeving

Gem. waardering Standaard-deviatie Voorkeur papieren boven

digitale bronnen* 5,75 3,15 Voorkeur digitale boven

papieren bronnen** 7,06 2,35 Op een schaal van 1t/m 10.

*Ik heb voorkeur voor papieren bronnen boven digitale bronnen, omdat ik dan de samenhang tussen wetsartikelen kan zien.

** Ik heb voorkeur voor digitale bronnen boven papieren bronnen, omdat ik hier makkelijker in kan zoeken. In de enquête zijn twee meningen van raadsheren uit het interview getoetst. De twee

meningen zijn: ‘De reden dat men papieren bronnen prefereert boven digitaal is, omdat men dan de samenhang tussen wetsartikelen kan zien’ en ‘De reden dat men kiest voor digitale bronnen boven papieren bronnen is, omdat men hier makkelijker in kan zoeken’.

Conclusie

De afdeling strafrecht heeft voorkeur voor digitale boven papieren bronnen. De stelling dat men hier makkelijker in kan zoeken wordt grotendeels onderschreven. De afdeling

civiel/belastingrecht heeft geen voorkeur voor papieren of digitale bronnen, beiden worden in even hoge mate gewaardeerd.

6.Toegankelijkheid en kwaliteit/bruikbaarheid

In percentages:

Kennis en vaardigheden: Nooit soms vaak

ik weet niet welk systeem ik moet kiezen 25% 71% 4% ik ken de zoekmogelijkheden onvoldoende 8% 75% 17% ik vind het moeilijk om een geschikt zoek/trefwoord

te vinden 38% 42% 21%

Eigenschappen van zoeksysteem:

Problemen met gebruiksvriendelijkheid van

zoeksysteem 4% 75% 21%

Onduidelijke interface van het zoeksysteem 8% 83% 8% Verbinding van het zoeksysteem is traag 8% 38% 54%

Aanbod:

Te veel informatie op rechtsgebied aanwezig 52% 43% 4%

Te veel zoeksystemen 29% 58% 13%

Te weinig handboeken 29% 71% 0%

Tabel 6b. Afdeling strafrecht

In percentages:

Kennis en vaardigheden: nooit soms vaak

ik weet niet welk systeem ik moet kiezen 38% 50% 13% ik ken de zoekmogelijkheden onvoldoende 44% 38% 19% ik vind het moeilijk om een geschikt zoek/trefwoord

te vinden 56% 31% 13%

Eigenschappen van zoeksysteem:

Problemen met gebruiksvriendelijkheid van

zoeksysteem 0% 64% 36%

Onduidelijke interface van het zoeksysteem 21% 71% 7% Verbinding van het zoeksysteem is traag 20% 47% 33%

Aanbod:

Te veel informatie op rechtsgebied aanwezig 47% 40% 13%

Te veel zoeksystemen 33% 40% 27%

Tegen welke zaken loopt u aan bij het zoeken naar informatie: CIVIEL-BEL STRAF 0 0.5 1 1.5 2 2.5 3

Ik weet niet welk systeem ik moet kiezen.

Ik ken de zoekmogelijkheden van het zoeksysteem onvoldoende.

Ik vind moeilijk om geschikte zoek/trefwoorden te vinden. Gebruiksvriendelijkheid van zoeksys- teem.

Onduidelijke interface van het zoeksysteem(bv. lettergrootte). Verbinding van het zoeksysteem is te traag.

Raadsheren konden aangeven of ze tegen deze problemen aanliepen met: 1: nooit

2: soms 3: vaak

Conclusie

Bij beide afdelingen heeft het merendeel van de gebruikers soms last van onduidelijke of gebruiksonvriendelijke zoeksystemen. Bij de afdeling civiel/belasting weet de helft van de respondenten soms niet welk systeem men moet kiezen of men kent de zoekmogelijkheden onvoldoende. Dit zouden redenen kunnen zijn waarom men bepaalde bronnen niet of niet op de juiste wijze gebruikt.

Informatie zoekgedrag (Seeking)

7. Seeking: keuze van documentsoorten

In de enquête heb ik de vraag gesteld naar hoe belangrijk de genoemde bronnen in de enquête zijn voor de raadsheer. De genoemde bronnen en waarderingen hiervoor zijn terug te vinden in tabellen 7a en 7b. Daarbij heb ik onderscheid gemaakt in de waardering voor bronnen indien men op zoek is naar wet- en regelgeving, informatie binnen het rechtsgebied en informatie buiten het rechtsgebied van betreffende raadsheer.

-Wet- en regelgeving

Beide afdelingen waarderen het zoeken in zoeksystemen naar wet- en regelgeving en het zoeken in uitgeversportalen naar wet- en regelgeving het hoogst. De afdeling

civiel/belastingrecht waardeert de papieren reeksen met informatie over wet- en regelgeving met een 8,5. Afdeling strafrecht waardeert dit hoger en wel met een 9,3. De collega’s worden ook vaak geraadpleegd en als zeer waardevol gezien.

-Informatie binnen het rechtsgebied

De afdeling civiel/belasting vindt de papieren tijdschriftartikelen het belangrijkste indien ze zoeken naar informatie binnen hun rechtsgebied. Zij vinden dit belangrijker dan de digitale tijdschriftartikelen. Afdeling strafrecht vindt digitale tijdschriftartikelen de belangrijkste informatiebron indien ze op zoek zijn naar informatie hun rechtsgebied, maar ook papieren tijdschriftartikelen worden hoog gewaardeerd. Collega’s van beide afdelingen worden ook hier hoog gewaardeerd.

-Informatie buiten het rechtsgebied

Beide afdelingen vinden papieren handboeken de belangrijkste informatiebron als ze zoeken naar informatie buiten hun rechtsgebied, maar ook digitale handboeken worden zeer

gewaardeerd. Afdeling civiel/belastingrecht waardeert deze bronnen net iets hoger dan afdeling strafrecht. Indien raadsheren op zoek zijn naar informatie buiten hun rechtsgebied worden collega’s vaak geraadpleegd en belangrijk gevonden.

Tabel 7a. Afdeling Civiel/belastingrecht

Hoe belangrijk zijn voor u de volgende bronnen om informatie te vinden?*

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Bronnen Gem. waardering Standaard- deviatie Gem. waarderin g Standaard -deviatie Gem. waardering Standaard- deviatie Papier Reeksen 8,54 1,28 Papier Handboeken 6,52 2,29 6,24 2,30 7,84 1,62 Papier Jurisprudentietijdschrife n 6,96 2,44

Papier Overige Tijdschrifen 5,60 1,91

Papier Tijdschrifartikelen 7,68 1,14 6,28 1,72 Papier Losbladige werken 5,08 2,53

Digitaal Zoeksystemen 9,00 0,87 Digitaal Uitgeversportalen 8,60 1,38

Digitaal Tijdschrifartikelen 6,88 1,94 6,68 2,12 Digitaal Handboeken 6,00 2,18 7,12 1,94 Digitaal Wet- en regelgevingsbron 7,80 1,87

Digitaal Wiki Juridica 3,60 2,22 2,96 2,03 3,42 2,48 Overig Collega's 7,76 1,51 7,32 1,55 7,44 1,56 Overig Internet 6,40 2,04 5,04 2,79 5,20 2,53

*Cijfers zijn gegeven op een schaal van 1 t/m 10, waarbij 1 niet belangrijk is en 10 heel belangrijk is

Tabel 7b. Afdeling Strafrecht

Hoe belangrijk zijn voor u de volgende bronnen om informatie te vinden?*

Wet- en regelgeving Informatie binnen rechtsgebied Informatie buiten rechtsgebied Bronnen Gem. waardering Standaard- deviatie Gem. waarderin g Standaard -deviatie Gem. waardering Standaard- deviatie Papier Reeksen 9,30 0,78 Papier Handboeken 6,13 2,36 6,27 2,55 7,81 2,23 Papier Jurisprudentietijdschrife n 6,19 2,59

Papier Overige Tijdschrifen 5,94 2,54

Papier Tijdschrifartikelen 6,75 2,49 6,75 2,29 Papier Losbladige werken 4,53 2,56

Digitaal Zoeksystemen 8,88 0,96 Digitaal Uitgeversportalen 8,80 0,86

Digitaal Tijdschrifartikelen 7,00 2,25 7,25 1,88 Digitaal Handboeken 6,40 2,35 7,50 1,55 Digitaal Wet- en regelgevingsbron 8,47 0,92

Digitaal Wiki Juridica 5,67 2,02 5,47 2,07 6,13 1,64 Overig Collega's 8,19 1,22 7,20 2,11 7,69 1,49 Overig Internet 7,69 1,85 6,73 2,12 7,31 1,82

Conclusie

In de enquête heb ik een uitsplitsing gemaakt tussen het zoeken naar wet- en regelgeving, informatie op hun rechtsgebied en het zoeken naar informatie buiten hun rechtsgebied.

Wanneer we de resultaten van de enquêtes van sector civiel/belasting en straf bestuderen zien we veel gelijke waarderingen voor geraadpleegde informatiebronnen voor het zoeken naar informatie voor rechtszaken. Men heeft vooral hoge waarderingen over voor de papieren reeksen over wet- en regelgeving. Bij het zoeken naar informatie binnen hun rechtsgebied vindt men tijdschriftartikelen belangrijker en voor informatie buiten hun rechtsgebied geeft men de voorkeur aan handboeken.

Waardering voor het gebruik van reeksen en handboeken op een schaal van 1 t/m 10: CIVIEL-BEL STRAF 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A. Reeksen(bv Tekst en Commentaar) A. Handboeken (bv Asser, Cortens) B. Handboeken (bv Asser, Cortens) B. Handboeken digitaal C. Handboeken (bv Asser, Cortens) C. Handboeken digitaal

Indien men de raadsheer zoek is naar informatie over: A: Wet- en regelgeving, jurisprudentie en literatuur B: Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen

C: Oriëntatie op een onderwerp waarvan men onvoldoende op de hoogte is

Waardering voor het gebruik van tijdschrifartikelen op een schaal van 1 t/m 10:

CIVIEL-BEL STRAF 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A.Jurisprudentietijdschrifen A. Losbladige werken A. Overige Tijdschrifen B. Tijdschrifartikelen B. Tijdschrifartikelen digi- taal C. Tijdschrifartikelen C. Tijdschrifartikelen digi- taal

Indien de raadsheer op zoek is naar informatie over: