• No results found

Patrimonium

18. Verkoop perceel Hof ter Wilderweg MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 15 december 2015 de gunningsleidraad goed voor de verkoop van de gemeentelijke eigendom Hof ter Wilderweg, kadastraal gekend als Meise 2de afdeling Sectie F nr. 272d en 269d met een totale oppervlakte van 3.732 m².

De opdracht "Verkoop van een terrein aan de Hof ter Wilderweg - verkoop met voorwaarden werd door het college in zitting van 16 januari 2017 toegewezen aan de meest voordelige bieder (rekening houdend met de gunningscriteria), zijnde Bouwbedrijf Van Poppel NV en "Van Poppel" Vastgoed NV, beiden bevestigd te 2800 Mechelen, Oude Liersebaan 223 en Arhitect "Bogaerts Architectuur" BVBA, met zetel gevestigd te 2800 Mechelen, Jordenstraat 57 tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van de inschrijver (o.a. verkoopprijs van 825.000 euro).

Het College stelde in zitting van 6 maart 2017 notaris Anne Verhaeghe aan om de

verkoopscompromis op te maken en later de notariële akte te verlijden. De notaris maakte een ontwerp van verkoopscompromis op waarin de voorwaarden vermeld in de offerte van voormelde inschrijver werden opgenomen.

Juridische gronden Gemeentedecreet

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuuir.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid de artikelen 42§1, 43§2,12° en 248 tot en met 261.

Advies/argumentatie

De gemeente wenst met deze verkoop haar ambitie te realiseren om door een andere actor op het terein een verkaveling te laten realiseren binnen het actieplan "Woonbeleid ruimtlijk ondersteunen"

van het beleidsplan 2014-2018 om aldus betaalbare woongelegenheden te laten aanbieden aan kandidaat-kopers, die niet in aanmerking komen voor het kopen van een sociale woning of een woning op de privé-markt.

Financiële gevolgen

De ontvangst is voorzien in het budget 2018.

Budgetsleutel Actie Beschikbaar budget

22100020/0620 1419/007/002/003/013

Met … stemmen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van een perceel grond, gelegen Hof ter Wilderweg, kadastraal gekend als Meise 2de afdeling, Sectie F nr. 272d en 269d met een totale oppervlakte van 3.732 m² aan Bouwbedrijf Van Poppel NV en "Van Poppel" Vastgoed NV, beiden met zetel gevestigd te 2800 Mechelen, Oude Liersebaan 223B tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van de inschrijver (o.a. verkoopprijs van 825.000 euro) en waarbij alle kosten zullen gedragen worden door de koper.

Artikel 2

Het ontwerp van verkoopscompomis, opgemaakt door mevrouw Anne Verhaeghe, notaris te Meise, wordt goedgekeurd.

Artikel 3

De verkoopscompromis en naderhand de notariële akte zullen namens de gemeente ondertekend worden door de Burgemeester en de Gemeentesecretaris.

...

Dienst Leefmilieu

31. Aanvraag tot gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 41 en gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 59 met vaststelling van een rooilijnplan voor een deel van voetweg nr. 59 - beslissing

MOTIVERING Feiten en context

De aanvraag tot gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 41 en gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 59 met vaststelling van een rooilijnplan voor een deel van voetweg nr. 59 werd op 6 november 2017 ingediend door Herwig De Smedt, optredend voor Herwig De Smedt Comm. V. , Linthoutstraat 55, 1785 Merchtem.

De gemeenteraad besliste op 18 december 2017 akkoord te gaan met het voornemen om de

voetweg nr. 41 gedeeltelijk af te schaffen en voetweg nr. 59 gedeeltelijk te verleggen met vaststelling van een rooilijnplan voor een deel van voetweg nr. 59 zoals voorgesteld door de aanvrager (zie situatieschets).

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26/2/2018 om een nieuw openbaar onderzoek in te stellen omdat tijdens het openbaar onderzoek van 11/01/2018 tot en met

12/02/2018 geen berichtgeving op de gemeentelijke website had gestaan en aan de balie had op een specifiek moment, in afwezigheid van de dossierbehandelaar, niemand inzage kunnen verlenen in het dossier.

Het tweede openbaar onderzoek liep van 21 maart 2018 tot en met 20 april 2018.

Tijdens het openbaar onderzoek werden 2 bezwaren ingediend, welke als volgt kunnen worden samengevat:

- voetweg 41 verbindt de Meuzegemstraat doorheen weiland en akkerland met de Blakebergen.

De voetweg is zichtbaar en de wettelijke breedte wordt gerespecteerd, maar is niet bruikbaar:

vooraan door overwoekering, verderop staat een afsluiting en een kippenhok.

- Voetweg 41 ligt naast de gerenoveerde pastorij die dienst zal doen als ontmoetingscentrum. Het zou spijtig zijn indien er niet meer zou kunnen gewandeld worden naast dit authentiek gebouw.

De voetweg was er 100 jaar geleden al.

Wanneer wandelaars van de kerk of de Linthoutseweg komen, is voetweg 41 de meest logische.

- De voetweg maakt deel uit van het officiële en te onderhouden netwerk buurt- en voetwegen. De gemeente is verplicht in te staan voor de toegankelijkheid van deze voet- en buurtwegen.

- Enkele jaren geleden werd de ingang van voetweg 41 vrijgemaakt op vraag van de gouverneur. Na deze eenmalige actie is er niets meer gebeurd. Volgens de gemeente was deze actie immers nutteloos omdat er een paar meter verder geen doorgang meer was.

- er werd geen deugdelijk openbaar onderzoek georganiseerd:

* de infokrant van Meise van februari 2018 vermeldde in het overzicht van de items van de

gemeenteraad het voornemen, het uitgebreid verslag dat ergens op de website stond, vermeldt geen valabel motief voor de gevraagde gedeeltelijke afschaffing en verlegging, enkel de aankondiging staat op de website.

* uit rechtspraak van de Raad van State blijkt dat een openbaar onderzoek zodanig moet

georganiseerd worden dat deze een nuttig effect kan hebben, niet alleen de loutere aankondiging, maar ook inhoudelijk relevante documenten moeten zeker de buurtbewoners op redelijke wijze kunnen bereiken. Een loutere aankondiging volstaat niet. Het dossier is geenszins op redelijke wijze toegankelijk gemaakt voor het publiek (o.a. zij die slecht te been zijn), bvb via elektronische weg.

* er kan dan ook geen wettige beslissing tot stand komen.

- de bezwaarindieners hebben onvoldoende de motivatie of argumentatie voor de aanvraag kunnen

inkijken, hebben niet kunnen nagaan of alle documenten deugdelijk werden ingediend en de concrete gevolgen op hun persoonlijke situatie kunnen nagaan.

* door afschaffing zou het niet langer mogelijk zijn om vanuit de Meuzegemstraat via voetweg 41 naar de weide perceel E, 180 c te stappen, maar zal een omweg moeten gemaakt worden via de bebouwde kom van Meuzegem via Blakebergen.

* ook een wandeling via voetweg 41, naast de beschermde pastorie, naar voetweg 59 en voetweg 106 zal niet langer kunnen.

* de stelling dat voetweg 41 in onbruik zou zijn geraakt wordt betwist omdat dit dan louter het gevolg is van het ten onrechte niet onderhouden door de beheerder en het gebrek aan toezicht hierop door de gemeente.

De gemeente ontving op 6 maart 2018 een schattingsverslag dat de meerwaarde vaststelt. Deze meerwaarde werd geschat op:

ingevolge de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 41:

voor perceel 145 A: 5.000 €, voor perceel 144 E: 700 €, voor perceel 144 D: 1150 € ingevolge de gedeeltelijke verlegging van voetweg 59:

voor perceel 175 M: 571 €, voor perceel 175 N: 554 €.

Juridische gronden

De wet van 10 april 1841 op de buurtwegen.

Het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

het BVlReg van 20 juni 2014 tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen.

De collegebeslissing van 12 maart 2007 houdende uitbreiding van de termijn van bekendmaking, als bedoeld in de wet van 10 april 1841, tot 30 dagen en de invoering van een adviesaanvraag de gemeentelijke milieuraad.

De gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2018 met het voornemen akkoord te gaan met het voornemen en de collegebeslissing van 26/2/2018 om een nieuw openbaar onderzoek in te richten.

Advies/argumentatie

De huidige aanvraag is een gevolg van een aandringen van de gemeente om de verbinding voetweg 102 - voetweg 59 - voetweg 41 te realiseren nadat ook de provincie de gemeente hierover had aangesproken, voetweg 59 deels was verlegd (n.a.v. petitie) maar geen verbinding had met Blakebergen.

De huidige aanvragers hebben eigenlijk liever geen wandelverbindingen omdat deze ongemakken veroorzaken:

- de af te schaffen voetweg 41 (rood op plan) splitst een woning met tuin van de achtertuin en dwarst een weide die kort aansluit bij de stallen wat voor de landbouwuitbating onpraktisch is.

- het te verplaatsen deel van voetweg 59 (rood op plan) dwarst twee landbouwpercelen schuin; één is in gebruik als weide, een tweede is een akker. Het schuin dwarsen van landbouwpercelen is vanuit landbouwoogpunt zeer ongewenst.

De gevraagde verplaatsingen komen hier enigszins aan tegemoet en zijn een compromis waarover alle direct betrokkenen zich akkoord kunnen verklaren (zonder enthousiast te zijn) en waarover ook met de provincie reeds vooroverleg werd gevoerd:

- het deel van voetweg 59 dat de 2 landbouwpercelen schuin dwarst (rood op plan) wordt verplaatst naar de perceelsrand door gebruik te maken van de bestaande voetweg 41 (geel deel) en door een nieuwe voetweg 59 te creëren (groen deel).

- door gedeeltelijke afschaffing van voetweg 41 (rood deel) worden tuin - woning en weide - stallen niet langer doorkruist.

De ingediende bezwaren kunnen als volgt beoordeeld worden.

- Inzake het openbaar onderzoek

Het BVlReg van 20 juni 2014 bepaalt de wijze waarop het openbaar onderzoek inzake buurtwegen dient gevoerd te worden. Met name:

* aanplakking aan het gemeentehuis (is gebeurd)

* aanplakking ter plaatse (is gebeurd)

* een bericht op website of infoblad (bericht op website is gebeurd, was in januari niet gebeurd)

* een bericht in het Belgisch Staatsblad (is gebeurd)

* een afzonderlijke mededeling aan eigenaars die zich bevinden in het ontwerp van rooilijnplan (is gebeurd)

* een afzonderlijke mededeling aan eigenaars die palen aan de af te schaffen buutweg (is gebeurd)

* een brief aan de aanvrager (is gebeurd) en aan de milieuadviesraad (advies dateert van 16/1/2018).

De huidige bekendmaking voldoet aan deze voorwaarden. Het volstaat om op de website een bericht aan te kondigen zonder dat de inhoudelijke motivering van de aanvraag wordt overgenomen.

Er dient enkel vermeld te worden waarover het gaat en waar men terecht kan voor meer info.

Het is precies omdat de bekendmaking in januari 2018 niet volledig conform gebeurde, dat het college op 26/2/2018 besliste een nieuw openbaar onderzoek te organiseren. De bekendmaking is dus zeker correct gebeurd (grotendeels zelfs dubbel).

De bijkomende vermelding in het infoblad (nl. samenvatting punten gemeenteraad) is geheel vrijblijvend en dus zonder vormvereisten.

De bezwaarindieners hebben van het vernieuwde openbaar onderzoek ook geen gebruik gemaakt om het dossier grondiger te bestuderen en de motivering en argumenten van de aanvraag in te kijken. Er werd inhoudelijk nagenoeg niets gewijzigd aan de bezwaren.

- wegvallen van het vrij gebruik van voetweg 41

De foto's, recent terreinbezoek en de verklaringen van de aanvrager en bezwaarindieners bevestigen dat het deel van voetweg 41 naast de pastorie tot nieuwe voetweg 59 reeds lange tijd niet bruikbaar is: vooraan door spontane uitgroei van wilde planten en struiken, iets verderop door de

aanwezigheid van een afsluiting en verderop door de aanwezigheid van een kippenhok. Het is dus fout te beweren dat de wandelverbinding Linthoutstraat - perceel 180 c nu zou wegvallen. Als rustig wandeltracé voor paarden is dit tracé reeds lange tijd niet meer bruikbaar. De omweg die gemaakt moet worden langs "de bebouwde kom van Meuzegem via Blakebergen" loopt in feite langs (Blakebergen), een vrij rustige weg met nauwelijks woningen.

- deel van het netwerk voet- en buurtwegen

Het is precies omdat voetweg 41 is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen en bijgevolg onder deze regelgeving past, dat conform deze regelgeving een vraag tot gedeeltelijke afschaffing wordt gevraagd. Voetweg 41 is niet opgenomen in de netwerkkaart trage wegen omdat het openhouden van deze voetweg door de gemeente als niet opportuun werd geacht.

De gemeente staat inderdaad in voor de toegankelijkheid van de officiële voetwegen.

Indien de eigenaar niet ingaat op een verzoek om deze toegankelijkheid te realiseren, kan de gemeente 2 mogelijke stappen zetten:

- ofwel verdere acties ondernemen om de voetweg toegankelijk te maken: via aanmaning, via vrederechter, via eigen ingrijpen op kosten van de verantwoordelijke

- ofwel de eigenaar verzoeken dringend en conform de regelgeving werk te maken van een officiële verplaatsing of afschaffing van die voetweg.

In dit geval opteert en opteerde de gemeente voor de tweede aanpak, welke dus geleid heeft tot deze aanvraag.

- voetweg 41 met zicht op de gerenoveerde, historische pastorie

De huidige aanvraag heeft inderdaad tot gevolg dat het zicht op en wandelen naast de recent gerestaureerde pastorie en ontmoetingsruimte niet meer mogelijk wordt. Dit is een verlies al kan opgemerkt worden dat - zoals hoger aangegeven - dit al geruime tijd niet meer kon.

De argumentatie tot afschaffing (aanwezigheid rustige weg op 130 meter in westelijke en voetweg 59 op 130 (verder 60 m) in oostelijke richting, de waardevermindering van de tuinen, de sterk

verbeterde landbouwuitbating) wegen misschien wel op tegen het verlies van wandelpad naast de pastorie.

- verlies aan wandelmogelijkheden

Behalve het verlies van wandelpad naast de pastorie, zou de effectieve realisatie van de gevraagde wijzigingen wel moeten leiden tot een verbetering van de wandelmogelijkheden omdat er nu wel een effectieve verbinding zou komen tussen voetweg 102-voetweg 59 Meuzegemstraat en voetweg 41-59 Blakebergen, hetgeen intussen reeds lange tijd niet mogelijk is. Deze wandelverbindingen

moeten dan wel kwalitatief gerealiseerd worden: met veilige doorgang, ook doorheen een weide en met gegarandeerd onderhoud en dus toegankelijkheid.

- niet respecteren van de eigendomsgrenzen

Uit gesprekken en vaststellingen is gebleken dat de eigendomsgrenzen niet steeds gerespecteerd worden. Geschillen tussen aangelanden zijn zaak voor het Vredegerecht, maar indien hierdoor de toegankelijkheid wordt bemoeilijkt, past het om ook als gemeente op te treden. Dit niet in het kader van de procedure tot verplaatsing van een voetweg, maar via overleg, toezicht en handhaving. Het past om hieromtrent een aparte beslissing te nemen, die tot de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen behoren.

- geen gemotoriseerd verkeer

Alle betrokkenen zijn vragende partij om langs het tracé geen gemotoriseerd verkeer toe te laten.

Deze voetwegen zijn inderdaad enkel geschikt voor wandelaars. Het past dan ook om via een aparte collegebeslissing deze beperking in te voeren en de verkeersborden te plaatsen.

- bekendmaking tracé

Ten slotte is het wenselijk om het nieuwe tracé kenbaar te maken door het plaatsen van straatnaambordjes.

Conclusie

Geen der partijen is gelukkig met het voorstel, de realisatie van de verbindingen zijn een verplichting die ongemakken veroorzaken en waarvan de aanpassingswerken geld kosten. Anderzijds wordt het verlies aan wandelmogelijkheden gecontesteerd.

Op te merken valt dat de kosten verbonden aan dit dossier aanzienlijk zijn:

- de kosten voor de opmaak van het dossier (landmeter, te verdelen onder de aanvragers) - de kosten van de landmeter-schatter (532,40 €, te verdelen onder de aanvragers)

- de meerwaarde door de gevraagde afschaffing / verlegging. De aanvragers hebben zich akkoord verklaard deze kosten te dragen, maar zijn zich wellicht niet bewust van de hoogte van deze bedragen en mogelijk ook niet bereid deze te betalen.

Financiële gevolgen

De gemeente ontvangt de reeds gedane kosten voor de schatting van de meerwaarde, alsmede de meerwaarde zelf.

Met … stemmen.

BESLUIT Artikel 1

Akkoord te gaan met het voornemen om de voetweg nr. 59 gedeeltelijk te verleggen zoals

voorgesteld door de aanvrager onder de voorwaarde dat een veilige afsluiting wordt geplaatst ter bescherming van de gebruikers van de voetweg (bvb palen met draad). Deze afsluiting mag onderbroken worden met een draaipoort om de aanvrager de mogelijkheid te bieden beide weilanden te verbinden.

Artikel 2

Akkoord te gaan met het voornemen om voetweg 41 gedeeltelijk af te schaffen, zoals voorgesteld door de aanvrager.

Artikel 3

Het rooilijnplan (deel van voetweg 59) vast te stellen.

Artikel 4

Ingeval de deputatie mocht beslissen de voetweg nr. 41 gedeeltelijk af te schaffen en voetweg nr. 59 gedeeltelijk te wijzigen, zullen de aanvragers verzocht worden de meerwaarde te storten in de gemeentekas.

Dit bedrag zal aangewend worden voor de sanering van verschillende wegen.

Artikel 5

Een afschrift van deze beslissing zal, samen met de bundel, voor verder gevolg overgemaakt worden aan de Heer Gouverneur van Vlaams-Brabant.

Artikel 2

Ingeval de deputatie mocht beslissen de voetweg nr. 41 gedeeltelijk af te schaffen en voetweg nr. 59 gedeeltelijk te wijzigen, de nodige straatnaambordjes aan te kopen en te plaatsen.

...

Technische dienst

19. Levering en plaatsing van speeltoestellen in De Spin, De Vlieten en GBS Klim Op - Goedkeuring