• No results found

Verkoop van koolzaadolie

XII. Vrijstellingen 1. Algemeenheden

XII.15. Landbouw-, tuinbouw-, visteelt- of bosbouwwerkzaamheden

XII.18.2. Verkoop van koolzaadolie

§ 309. Iedere persoon die, alleen of in een samenwerkingsverband koolzaadolie wenst te verkopen, moet:

- over een machtiging erkend entrepothouder beschikken (zie §§ 80 en 82);

- over een vergunning “Energieproducten en elektriciteit” van het type “Andere” beschikken.

XII.18.2.1. Verkoopsituaties met vrijstelling van accijnzen

- Verkoop van koolzaadolie met vrijstelling zoals voorzien in artikel 429, § 2, m), W.1.

§ 310. Koolzaadolie moet worden “geproduceerd door een natuurlijke persoon of een rechtspersoon die het beroep van landbouwer uitoefent, die alleen handelt of in een samenwerkingsverband, op basis van zijn eigen productie van koolzaad en wanneer deze zonder tussenpersoon aan de eindverbruiker worden verkocht.” De situatie waar de landbouwer-producent van het zaad dit niet zelf perst wordt hierna besproken.

§ 311. De verkoop van koolzaadolie door de landbouwer-producent van het zaad (artikel 2, K.B.3) is onderworpen aan de voorafgaande erkenning overeenkomstig de procedure vastgesteld door de Minister van Financiën.

De landbouwer moet beschikken over een vergunning “Energieproducten en elektriciteit – Andere” met vermelding van de productcode 8213 die overeenstemt met de vrijstelling van artikel 429, § 2, m), W.1.

Bovendien moet aan de aanvraag tot vergunning een “beslissing tot afwijking” toegevoegd worden die toelaat om koolzaadolie op de markt te brengen en die wordt afgeleverd door de Algemene Directie Energie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

§ 312. Aan de gebruiker die de koolzaadolie verkrijgt in het kader van de vrijstelling van artikel 429, § 2, m), W.1 bij een producent die de hiervoor genoemde bepalingen nauwgezet toepast, wordt geen enkele formaliteit opgelegd. De betreffende hoeveelheden worden ingeschreven in kolom 4b van het magazijnregister 592 – KOOLZAAD van de landbouwer-producent.

- Verkoop of eigen gebruik van koolzaadolie bestemd om te worden gebruikt als motorbrandstof in het kader van de vrijstelling voorzien in artikel 429,

§ 2, i), W.1 (landbouwwerkzaamheden, …)

§ 313. In geval van het aanschaffen van koolzaadolie in het kader van de vrijstelling voorzien in artikel 429, § 2, i), W.1 (landbouwwerkzaamheden, ...), moet de betrokken gebruiker beschikken over een vergunning “Energieproducten en elektriciteit – Eindgebruiker” met vermelding van de productcode 7913 die overeenstemt met koolzaadolie. Het nummer van deze vergunning moet vermeld worden in het vak “opmerkingen” tegenover de inschrijving van de uitgeslagen hoeveelheden in kolom 4c van het magazijnregister 592 KOOLZAAD van de producent.

XII.18.2.2. Situatie van de landbouwer die niet zelf het koolzaad perst

§ 314. In de situatie waar de landbouwer-producent van het koolzaad niet zelf tot persen overgaat, moet met de volgende voorbeeldsituaties rekening gehouden worden:

a) Indien de landbouwer de verkoop van koolzaadolie in het kader van de vrijstelling van artikel 429, § 2, m), W.1 beoogt, moet de olie die voortkomt van uitsluitend zijn eigen koolzaad aan hem teruggeleverd worden onder dekking van een e-AD. De landbouwer moet erkend zijn als erkend entrepothouder en moet beschikken over de vergunning

“Energieproducten en elektriciteit – Andere” waarvan sprake in vorige alinea's. De perser vermeldt de teruggeleverde hoeveelheden in kolom 5 van zijn eigen magazijnregister 592 KOOLZAAD.

b) Indien de landbouwer in geen enkel geval de verkoop van koolzaadolie beoogt, maar deze wenst te gebruiken in het kader van de vrijstelling voorzien in artikel 429, § 2, i), W.1moet hij niet in het bezit zijn van een vergunning erkend entrepothouder. Hij moet evenwel steeds beschikken over een vergunning “Energieproducten en elektriciteit – Eindgebruiker” met vermelding van de productcode 7913 die overeenstemt met koolzaadolie.

§ 315. De perser levert de koolzaadolie met vrijstelling van accijnzen op basis van overlegging van die vergunning. De geleverde hoeveelheden worden ingeschreven in kolom 4c van het magazijnregister 592 KOOLZAAD van de perser; een verwijzing naar de

vergunning van de landbouwer-eindgebruiker moet opgenomen worden in de kolom

“opmerkingen” van het register tegenover de inschrijving van de uitslag.

§ 316. De rechtstreekse verkoop van koolzaadolie van de perser aan een eindgebruiker, evenals de verkoop door een landbouwer van koolzaadolie die niet geproduceerd werd vertrekkende van koolzaad van zijn eigen productie aan een eindgebruiker komen in geen geval in aanmerking voor de vrijstelling voorzien in artikel 429, § 2, m), W.1.

XII.18.3. Vergunning

§ 317. De aanvraag tot het bekomen van een vergunning “energieproducten en elektriciteit”

van het type “Andere” bevat een groot aantal verplicht in te vullen vakken (zie § 106).

De te gebruiken productcode is 8213.

Deze aanvraag moet vergezeld gaan van een dossier dat het volgende moet vermelden : - een beslissing tot afwijking die toelaat dat koolzaadolie op de markt wordt gebracht; deze beslissing wordt afgeleverd door de Algemene Directie Energie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu;

- als de aanvrager alleen handelt, het producentnummer (landbouwer), toegekend door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaamse of het Waals Gewest, of, wanneer het gaat om een samenwerkingsverband, de lijst van de nummers toegekend door de gewesten aan de leden van dat samenwerkingsverband;

- een ondertekende verklaring luidend als volgt:

Ondergetekende machtigt/Ondergetekenden machtigen de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen tot kennisname van de informatie die hij heeft/zij hebben meegedeeld aan het Brussels Hoofdstedelijk/Vlaams/Waals (*) Gewest in het kader van zijn/hun oppervlakte-aangifte.

Datum en handtekening(en) van de aanvrager(s)

_____________

(*) Het overbodige doorhalen.”

- elk ander element dat toelaat om de aanvaarding van de aanvraag tot vrijstelling te beoordelen.

§ 318. De afgeleverde vergunning “Energieproducten en elektriciteit – Andere” omvat in het vak “bijzondere voorwaarden”:

- het nummer van de producent (landbouwer) toegekend aan de aanvrager door het gewest (zie § 317);

- de vermelding dat de verkoop van de brandstof aan een eindgebruiker het voorwerp moet uitmaken van een factuur.