• No results found

Personen gehouden tot registratie

VII. Belastingentrepot 1. Algemeen principe

VIII.1. Personen gehouden tot registratie

§ 101. Is gehouden zich te laten registreren en dus te beschikken over een vergunning

“energieproducten en elektriciteit”:

a) iedere distributeur van aardgas of elektriciteit (zie §§ 102 en 108);

b) iedere netbeheerder van aardgas of elektriciteit (zie §§ 74 en 107);

c) iedere producent en handelaar in kolen, cokes of bruinkool of zijn fiscaal vertegenwoordiger (zie §§ 77, 78 en 110);

d) iedere handelaar in energieproducten (met uitzondering van aardgas, kolen, cokes en bruinkool) die niet de hoedanigheid van erkend entrepothouder bezit en dit, onafhankelijk van het feit dat hij eventueel de hoedanigheid van geregistreerde geadresseerde of tijdelijk

geregistreerde geadresseerde bezit (zie § 120);

e) iedere houder van een tankstation (zie §§ 376 en 377);

f) iedere persoon die een economische activiteit uitoefent en die van een vrijstelling inzake accijnzen wenst te genieten (zie §§ 197 t/m 375);

g) iedere persoon die een economische activiteit uitoefent en die van het verlaagd tarief inzake accijnzen toegekend ten voordele van ondernemingen met een

“energiebeleidsovereenkomst”, een “accord de branche” of een gelijkaardige overeenkomst (zie §§ 50 t/m 63).

VIII.2. Indeling

§ 102. De vergunning “energieproducten en elektriciteit” wordt ingedeeld in verschillende types, gedefinieerd als volgt:

a) “distributeur van aardgas” of “distributeur van elektriciteit”;

b) “aardgasnetbeheerder” of “elektriciteitsnetbeheerder”;

c) “producent en handelaar in kolen, cokes en bruinkool of zijn fiscaal vertegenwoordiger”;

d) “handelaar”;

e) “pomphouder”;

f) “eindgebruiker”;

g) “andere”.

VIII.3. Vergunning

§ 103. De aanvraag tot het bekomen van de vergunning wordt ingediend bij:

a) de bevoegde dienst van het gebied waarin de aanvrager is gevestigd voor zover zijn gebruiksplaatsen, vestigingsplaatsen, verdeelpunten of plaatsen van de productie binnen hetzelfde gebied zijn gelegen;

b) de bevoegde dienst in de andere situaties dan deze bedoeld in a).

In afwijking van a) moet de buitenlandse aanvrager die, in het kader van de regeling

“professionele diesel” (zie §§ 319 t/m 375), eveneens gehouden is zich te laten registreren, zijn aanvraag indienen bij de dienst professionele diesel.

§ 104. De vergunning moet worden aangevraagd minstens 10 werkdagen vóór de aanvang van enige activiteit, door middel van het formulier opgenomen in bijlage II, K.B. 1. De

verklarende nota is opgenomen als Bijlage VII. Zij zijn beide beschikbaar op het internet (zie

§ 106).

§ 105. Registratie is vereist voor elk van de hoedanigheden van operator vermeld in § 101 en geeft aanleiding tot het afleveren van afzonderlijke vergunningen. Bijvoorbeeld:

- een vergunning “energieproducten en elektriciteit” kan niet de hoedanigheid

“eindgebruiker” en “pomphouder” verenigen;

- de persoon die tegelijk “eindgebruiker” en “handelaar” is, moet over twee vergunningen beschikken.

Anders is het wanneer een operator een aanvraag tot registratie indient in de hoedanigheid van eindgebruiker waarbij hij verschillende verlaagde tarieven wil bekomen (bv. professionele diesel – productcode 22 en aardgas - productcode 99), dan kan hij dat op eenzelfde

registratieaanvraag doen op voorwaarde dat in het vak “Adressen van de gebruiksplaatsen, vestigingsplaatsen, verdeelpunten of van de productie” per adres, de gevraagde productcodes en de geschatte hoeveelheden vermeld worden.

Voorbeeld:

Straatnaam Huisnr. Postcode Gemeente Product-code

Geschatte verbruik

(eindgebruiker)

Astridlaan 3 8310 Brugge 22

99

100.000 l 50.000 Mwh

Rue Mitoyenne 4 7041 Givry 22 30.000 l

§ 106. Het aanvraagformulier wordt op het internet ter beschikking gesteld op volgende website:https://eservices.minfin.fgov.be/mym-portal/public/pro/welcome klikken op : “Interactieve diensten”, “Formulieren” zoeken onder het thema “Accijnzen”, onder de titel

“ENERELEC/Energieproducten en elektriciteit”.

Enkel met het programma Adobe Acrobat of Adobe Reader vanaf versie 6.0 kan het

document worden gelezen, de gegevens in de formuliervelden kunnen via Adobe Acrobat 6.0 Professional of Adobe Acrobat 6.0 Standard rechtstreeks op scherm (met hulpfuncties) worden ingevuld en afgedrukt. De verplicht in te vullen vakken zijn opgenomen in Bijlage VIII.

Via de gele hulptoets bovenaan het scherm kan de verklarende nota (zie Bijlage VII voor het invullen van het formulier worden opgeroepen. Deze handleiding omvat als bijlagen:

- BIJLAGE I: de eventueel te verstrekken bijkomende stukken;

- BIJLAGE II a: de verlaagde tarieven;

- BIJLAGE II b: de vrijstellingen;

- BIJLAGE III: de lijst van de gemeenten.

Om het aantal verkeerd ingevulde formulieren te beperken werden volgende vakken gecreëerd:

- verplicht in te vullen vakken (rode);

- in bepaalde gevallen in te vullen vakken (blauwe);

- onmogelijk in te vullen vakken (witte).

De eindgebruikers die niet over de nodige elektronische mogelijkheden beschikken om het formulier via internet in te vullen en af te drukken, kunnen zich tot de bevoegde dienst wenden om een aanvraagformulier te bekomen.

VIII.3.1. Netbeheerder van aardgas en/of elektriciteit

§ 107. De aanvraag moet ingediend worden bij de bevoegde dienst over het gebied van de aanvrager voor zover de gebruiksplaatsen binnen hetzelfde gebied gelegen zijn. In de andere gevallen, moet de aanvraag bij de bevoegde dienst ingediend worden (bv. in het buitenland gevestigde netbeheerder).

Er dient geen zekerheid gesteld te worden.

Een in het buitenland gevestigde netbeheerder moet in België een fiscaal vertegenwoordiger aanduiden. De fiscaal vertegenwoordiger moet opgenomen worden in het vak “bijzondere voorwaarden” en moet bij zijn aanvraag het mandaat toevoegen.

VIII.3.2. Distributeur van aardgas en/of elektriciteit

§ 108. De aanvraag moet ingediend worden bij de bevoegde dienst over het gebied van de aanvrager voor zover de gebruiksplaatsen binnen hetzelfde gebied gelegen zijn. In de andere gevallen, moet de aanvraag bij de bevoegde dienst ingediend worden (bv. in het buitenland gevestigde distributeur).

Bij de aanvraag moet een kopie van de akte van zekerheidstelling gevoegd worden.

Hieruit volgt dat indien geen kopie van de akte van zekerheidstelling voorgelegd kan worden, er geen vergunning “energieproducten en elektriciteit” afgeleverd mag worden (zie § 76).

Een in het buitenland gevestigde distributeur moet in België een fiscaal vertegenwoordiger aanduiden. De fiscaal vertegenwoordiger moet opgenomen worden in het vak “bijzondere voorwaarden” en moet bij zijn aanvraag het mandaat toevoegen.

VIII.3.3. Netbeheerder van aardgas en/of elektriciteit die ook aardgas en/of elektriciteit levert aan de verbruiker

§ 109. In dit geval moet de netbeheerder tevens het statuut van distributeur aanvragen en derhalve aan de onder § 108 vermelde verplichtingen voldoen.

Gelet op het feit dat deze netbeheerders meestal enkel leveringen doen van elektriciteit en aardgas genietende van een vrijstelling op basis van artikel 429, § 2, o) en p) W. 1 moeten zij hiervoor geen zekerheid stellen. Indien zij tevens andere niet-vrijgestelde leveringen

verrichten moeten zij uiteraard een zekerheid stellen ten belope van de accijnzen van 2 representatieve maanden.

VIII.3.4. Producent en handelaar in kolen, bruinkool en cokes of hun fiscaal vertegenwoordiger

§ 110. In het vakje “Adressen van de gebruiksplaatsen, vestigingsplaatsen, verdeelpunten of van de productie” moeten de verschillende plaatsen waar de producten opgeslagen worden, worden vermeld.

VIII.4. Voorraadadministratie

§ 111. Met uitzondering van de netbeheerder voor aardgas en elektriciteit en van de kleinhandelaar in kolen, cokes of bruinkool, moet de titularis van een vergunning

“energieproducten en elektriciteit” een boekhouding houden van de voorraden en de bewegingen van de producten waarvoor de vergunning werd afgeleverd.