• No results found

Verklaringen positief resultaat

In document Jaarstukken 2012 (pagina 103-106)

In de begroting 2012 wees De Haagse vanuit de (bestemmings)reserves additionele middelen toe aan verschillende academies en diensten voor het oplossen van knelpunten in het primaire proces en voor het uitvoeren van verschillende projecten. Deze extra middelen zijn voor een deel niet aangewend. Vanwege het reduceren van de kosten bij enkele academies, vanwege een te hoog begroot projectbudget voor de uitwerking van de Profilering en vanwege het uitstellen van de implementatie van het besturingsmodel in relatie tot de voorbereiding van de instellingsaccreditatie

Hoewel de kosten voor personeel in loondienst hoger waren dan voorgaande jaren, bleven deze wel onder de begroting 2012. Dit kwam door het niet (tijdig) invullen van begrote uitbreiding en door een onderschrijding in verband met een lagere dotatie aan de voorziening sociaal beleid. Hier stond een overschrijding tegenover van het personeel niet in loondienst, door extra inzet van externen bij de implementatie van SAP en de herstructurering van de diensten HRM en IT. Per saldo laten de personeelskosten een onderschrijding zien ten opzichte van de begroting.

Om te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar onderwijsruimten, besloot De Haagse een aantal (delen van) diensten in de zomer van 2012 te huisvesten in het Poseidongebouw, gelegen tegenover het hoofd-gebouw. De verhuiskosten zijn lager uitgevallen dan begroot. Ook de energiekosten zijn lager dan begroot.

Bij Lectoraten en onderzoek is een overschot ontstaan door het niet of later starten van lectoraten en een langere doorlooptijd voor het opzetten van de kenniskringen.

De groei van het aantal studenten van De Haagse in de afgelopen jaren vertaalde zich ook voor 2012 in een hogere toegekende rijksbijdrage. Die middelen kan de hogeschool echter niet meteen inzetten in het onderwijs. Indien de studentengroei stabiliseert bij gelijkblijvende lasten, kan De Haagse de komende jaren gebruikmaken van de reserves die zij nu opbouwt. Dit is zichtbaar in de weerstandsratio, de indicator voor het weerstandsvermogen om onvoorziene gebeurtenissen en eventuele bezuinigingen te kunnen opvangen.

De weerstandsratio is in 2012 weliswaar gedaald naar 27,2 procent (2011 29,8 procent) als gevolg van hogere personeelslasten, maar ligt ruim boven de door de hogeschool gehanteerde norm van 20 procent.

De gezonde financiële situatie vormt voor De Haagse Hogeschool een belangrijke uitdaging om goed te investeren om haar doelstellingen met betrekking tot het onderwijs te realiseren.

jaarstukken De Haagse HogescHool 2012

resultaatbestemming

Het eigen vermogen van de hogeschool bestaat uit:

• algemene reserves;

• wettelijke reserve;

• bestemmingsreserves;

• bestemmingsfonds.

Het College van Bestuur neemt ieder jaar een besluit over de bestemming van het resultaat. Daarin geeft het college aan hoe het resultaat verdeeld wordt over de (bestemmings)reserves. Figuur 2 geeft de ontwik-keling van de bestemmingsreserves weer.

ontwikkeling bestemmingsreserves/fondsen

2008 2009 2010 2011 2012

0

Onderwijs

Informatie voorziening

ICT Organisatie

Contr actonderwijs

Kennisinno vatie

t.b.v .

Lector aten

Bestemmingf onds 1.000.000

2.000.000 3.000.000 4.000.000 5.000.000 6.000.000 7.000.000 8.000.000 9.000.000 Bedrag

Figuur 2: Ontwikkeling bestemmingsreserves/fondsen

105

VerMogensPositie en treasuryManageMent

De hogeschool heeft net als voorgaande jaren een solide financiële positie. Als gevolg van het positieve resultaat over 2012 is deze positie verder verbeterd.

De liquiditeit (uitgedrukt in de current ratio), solvabiliteit en rentabiliteit van de hogeschool waren evenals voorgaande jaren solide. Conform wet- en regelgeving heeft de hogeschool in haar administratie een duidelijke scheiding aangebracht tussen publiek en privaat vermogen. Figuur 3 geeft de ontwikkeling van liquiditeit en solvabiliteit weer.

ontwikkeling liquiditeit en solvabiliteit

current ratio solvabiliteit

0,00 2008

0,94 0,58

2012 1,35 0,61 2011

1,32 0,59 2010

1,07 0,57 2009

0,77 0,58 0,50

1,00 1,50

Figuur 3: Ontwikkeling liquiditeit en solvabiliteit

Het treasurystatuut van de hogeschool is in 2012 bijgesteld. Het treasurystatuut is een uitwerking van het financierings- en beleggingsbeleid. Dit beleid is erop gericht om binnen de financiële mogelijkheden van de stichting een zo hoog mogelijk rendement te verkrijgen op beschikbare liquide middelen en de kosten van aan te trekken middelen zo veel mogelijk te reduceren. Het treasurybeheer dient zodanig te zijn, dat De Haagse te allen tijde over voldoende liquiditeiten beschikt om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Voor de optimalisatie van de renteopbrengsten mag de hogeschool beschikbare liquide middelen uitzetten op callgelden, in deposito’s en op spaarrekeningen. De hogeschool heeft de beschikbare liquide middelen in het kader van cashmanagement uitgezet op een spaarrekening. Er is geen sprake van renteri-sico’s. De hogeschool voldoet aan de Regeling beleggen en belenen.

› De Jaarrekening 2012 is opgenomen in bijlage 8.1

9. Onze voorzieningen en faciliteiten

De Haagse Hogeschool wil dat haar medewerkers en studenten zich veilig en prettig voelen tijdens hun werk- en studietijd. Daarvoor beschikt De Haagse over de nodige faciliteiten en voorzieningen. Zorg, rechtsbescherming en creëren van mogelijkheden staan daarbij centraal. Maar ook ondersteuning in de vorm van een toegankelijke en goed geoutilleerde bibliotheek draagt bij aan een optimale werk- en leeromgeving. Daarnaast hanteert de hogeschool een weloverwogen huisvestingsbeleid en staat duurzaamheid hoog op de agenda. In dit hoofdstuk gaan we kort in op deze verschillende faciliteiten en voorzieningen.

hogeschoolBiBliotheek

Een actuele collectie boeken, een grote hoeveelheid digitale bronnen, ruimte om samen te werken of juist rustig te studeren; dat is in een notendop de ondersteuning die de bibliotheek studenten en medewerkers biedt. De Haagse vindt het belangrijk dat de bibliotheek zo veel mogelijk is afgestemd op de wensen van de hedendaagse gebruiker.

herinrichting

In 2012 vond daarom een complete herinrichting van de bibliotheek plaats. De capaciteit van de studieruimte is vergroot. Op de benedenverdieping kwamen rustige studieplekken. Op de bovenverdieping ruimten waar studenten kunnen overleggen en samenwerken. Het meubilair is vernieuwd. Op vrijwel elke werkplek werden aansluitmogelijkheden voor laptops gemaakt. Bij de nieuwe zelfservicebalie kunnen studenten eenvoudig zelf boeken lenen en inleveren. Dat zorgt ervoor dat de baliemedewerker zich bijna uitsluitend kan richten op enerzijds het beantwoorden van vragen en anderzijds het ondersteunen van bibliotheekbezoekers. De complete herinrichting heeft in de zomermaanden plaatsgevonden.

In document Jaarstukken 2012 (pagina 103-106)