• No results found

oriëntatie op vervolgonderwijs

In document Jaarstukken 2012 (pagina 48-52)

De kennis die De Haagse vergaarde over het keuzeproces liet haar inzien dat zij op verschillende punten

Social media

Ook met de inzet van social media wil De Haagse jongeren ondersteunen bij de studiekeuze. Daarvoor zijn

Reality Check

Met de in 2011 geïntroduceerde Reality Check wil De Haagse studenten laten nadenken over en reflecteren op de opleiding, het beroep-/werkveld en zichzelf. De Haagse wil dat aankomende studenten zich afvragen of ze echt een juist beeld hebben, of de opleiding echt past en of het echt is wat zij willen.

De Reality Check bestaat uit vragen over opleiding en beroep, vragen over motivatie, proeftoetsen, opdrachten en informatie. In 2012 is het mogelijk gemaakt dat aankomende studenten van tien

49

verschillende opleidingen via de website de Reality Check kunnen doen. Nog veertien andere opleidingen zijn bezig geweest met het verzamelen van voldoende informatie voor de Reality Check. Daarnaast is in het verslagjaar gewerkt aan de ontwikkeling van een Engelse variant.

Open Dag

Op de Open Dag wil De Haagse aankomende studenten natuurlijk een helder beeld van het studieaanbod en het beroepsperspectief geven. Daarnaast vindt de hogeschool het belangrijk om studenten gericht en persoonlijk te benaderen tijdens de Open Dag. In 2012 is hiervoor net als in 2011 de Student Guide ingezet; een huidige student die de aankomende studenten persoonlijk wegwijs maakt en hulpmiddelen aanbiedt om te komen tot een bewuste studiekeuze. Daarnaast konden in 2012 potentiële studenten tijdens de Open Dag hulp krijgen van keuzecoaches. Dat zijn getrainde loopbaanbegeleiders die met behulp van gesprekken en testen de jongeren helpen met het maken van een keuze. In 2012 organiseerde De Haagse vier Open Dagen. Na elke Open Dag vroeg zij bezoekers een enquête in te vullen; hieruit kwam een hoge waardering naar voren (een score van 8.0).

› Gegevens over de Open Dagen zijn terug te vinden in bijlage 3.7.

Ambassador Team

Het Ambassador Team is een voorlichtingsteam bestaande uit studenten van De Haagse die allemaal vrijwillig meewerken. Het team biedt potentiële studenten persoonlijke ondersteuning, zodat zij een bewustere studiekeuze kunnen maken. Het Ambassador Team benadert potentiële studenten, stelt gerichte vragen, wijst ze op handige hulpmiddelen en maakt geïnteresseerde jongeren wegwijs binnen De Haagse.

In 2012 is het Ambassador Team uitgegroeid tot een team van ongeveer zestig Nederlandse en interna-tionale studenten; een afspiegeling van de studentenpopulatie van de hogeschool. Elke opleiding heeft inmiddels haar eigen team. Met vernieuwd trainingsmateriaal en nieuwe taakverdelingen deelden de studenten hun eigen ervaring en kennis met potentiële studenten. Ook via wekelijkse chatsessies. In 2012 hadden studenten van het Ambassador Team 33 chatsessies gehad (elke woensdagmiddag) met meer dan 250 potentiële studenten.

Studiemagazine

Met haar studiemagazine wil De Haagse potentiële studenten meer informatie geven over studeren aan het hbo en over de interessegebieden binnen de hogeschool. In 2012 zijn op basis van het nieuwe beleid en inzicht in het studiekeuzeproces een aantal veranderingen doorgevoerd met betrekking tot het magazine.

Zo bevat het studiemagazine geen opleidingsspecifieke informatie meer, maar uitsluitend algemene informatie over studeren aan de hogeschool. Voor opleidingsinformatie wordt verwezen naar de website en het Oriëntatieplein. Daarnaast stuurde De Haagse het magazine alleen nog naar potentiële studenten die daar daadwerkelijk behoefte aan hebben.

jaarstukken De Haagse HogescHool 2012

toelating

De afdeling Centrale Studenten Inschrijving beoordeelt met ondersteuning van automatische controles door het studentenregistratiesysteem de toelating van alle instromende studenten. Het merendeel van de studenten van De Haagse Hogeschool stroomt in en is zonder meer toelaatbaar op basis van een regulier havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Heeft een student een ander (buitenlands) diploma of een diploma zonder juist profiel of vakkenpakket, dan beoordeelt De Haagse dit apart.

Studenten van 21 jaar of ouder zonder diploma kunnen instromen na deelname aan een 21+-toelatings-onderzoek. Dit onderzoek bestaat voor de Nederlandstalige opleidingen uit de onderdelen Nederlands, Engels en één of twee opleidingsspecifieke examenvakken. Voor de Engelstalige opleidingen worden de examenvakken in het Engels getoetst en bestaat het onderzoek uit de onderdelen Engels en één of twee opleidingsspecifieke examenvakken.

Het hogeschoolexamen Nederlands is voor aspirant-studenten met een niet-Nederlands diploma van een niveau dat gelijkstaat aan een Nederlands diploma dat toelating geeft. Studenten die wel een havo- of vwo-diploma hebben behaald, maar niet het juiste profiel of vakkenpakket hebben, kunnen deelnemen aan een of meer deficiëntietoetsen.

In 2012 zijn drie examenrondes gehouden. De eerste in januari 2012 betrof de februari-instroom voor het studiejaar 2011-2012. Zoals gebruikelijk was dit een kleine ronde.

Resultaten examenronde januari

2012 2011 2010

totaal aantal deelnemers 17 100% 33 100% 42 100%

geslaagd 7 41% 13 39% 23 55%

gezakt 10 59% 20 61% 19 45%

In de tweede en derde ronde, in juni en augustus, lagen de deelnemersaantallen hoger en was er sprake van een lichte stijging in het aantal deelnemers ten opzichte van 2011 en 2010.

Resultaten examenronde juni-augustus

2012 2011 2010

totaal aantal deelnemers 615 100% 592 100% 503 100%

geslaagd 244 40% 218 37% 193 38%

gezakt 371 60% 374 63% 310 62%

onderzoek naar studentteVredenheid

De Haagse Hogeschool wil graag weten hoe studenten het studeren aan de hogeschool beleven.

Waar zijn ze tevreden over en wat kan eventueel beter? De Haagse gebruikte de laatste jaren twee onderzoeksinstrumenten om te kijken naar de studenttevredenheid: de Nationale Studentenenquête (NSE) en het eigen onderzoek De Reflector. Het ene jaar namen de studenten deel aan de Nationale

Studentenenquête en het andere jaar vulden zij De Reflector in. In 2012 besloot de hogeschool in ieder geval elk jaar deel te nemen aan de Nationale Studentenenquête. Dit geeft De Haagse de mogelijkheid om de resultaten te vergelijken met andere hogescholen en meer zicht te krijgen in hoe zij ervoor staat met betrekking tot de prestatieafspraken. De Reflector is in 2012 niet afgenomen.

Nationale Studentenenquête

In het verslagjaar vulden 4659 (21%) studenten de enquête in. Dit is iets lager dan de respons op De Reflector in 2011 (24,5%). Het meest opvallende aan de uitkomsten in 2012 was dat de scores van de hogeschool over het geheel genomen lichtelijk gedaald zijn ten opzichte van de uitkomsten van de Nationale Studentenenquête in 2010.

51

Opvallende dalers

Opvallend is met name de afgenomen tevredenheid op het gebied van voorbereiding op de beroepsloop-baan. Ook over de geschiktheid en beschikbaarheid van werkplekken waren studenten in 2012 minder tevreden. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de Nationale Studentenenquête in de periode voor de herinrichting van de bibliotheek is afgenomen.

Belangrijke stijgingen

Belangrijke stijgingen van studenttevredenheid zijn te zien bij het onderwerp studieroosters. De score op dit vlak was in 2012 nog steeds matig, maar er is wel een duidelijke stijgende lijn te zien. Het gaat dan om de tijdige beschikbaarheid van roosters, bekendmaken van wijzigingen, et cetera. Stellingen over algemene vaardigheden (bijvoorbeeld het aanleren van een kritische houding of het functioneren in een professionele context) scoorden over het algemeen hoog. De algemene sfeer op de opleiding scoorde nog altijd als een van de hoogste.

Vergelijking Randstadhogescholen

In vergelijking tot andere Randstadhogescholen scoorde De Haagse vorige jaren als een van de beste hogescholen. In 2012 zien we dat het verschil met andere Randstadhogescholen kleiner is geworden.

Dat ligt zowel aan de lichte daling van De Haagse als aan de stijging van de andere hogescholen.

Inzicht

De resultaten van de Nationale Studentenenquête maken zaken inzichtelijk en hebben een signaalfunctie.

De lichte daling benadrukt de noodzaak van de hogeschool om voortdurend te werken aan studenttevre-denheid.

InTERnATIOnALISERInGVERHAAL Academie voor Sportstudies

academie voor sportstudies organiseerde

In document Jaarstukken 2012 (pagina 48-52)