• No results found

2   FUNCTIONELE INFORMATIE

2.7   VERKEER, WEGEN EN WATERLOPEN

2.7.1 WEGENWERKEN EN GERELATEERDE AANVERWANTE WERKEN UITGEVOERD DOOR EIGEN

PERSONEEL UITVOERENDE TECHNISCHE DIENSTEN

Voor het onderhoud van de gemeentelijke wegen zijn er 2 ploegen. De wegendienst van Menen is gevestigd in de Yvonne Serruysstraat. De wegendienst van Lauwe en Rekkem is gevestigd in de Rekkemstraat te Lauwe.

Deze onderhoudsploegen staan hoofdzakelijk in voor:

 Uitvoeren van rioolaansluitingen;

 Herstellingen aan wegenis;

 Het plaatselijk herstellen van voetpaden en greppels;

 Het herplaatsen of verlagen van boordstenen ter hoogte van inritten, opritten, garages;

 Ijzelbestrijding (‘Winterplan’);

 Heraanleggen van voetwegen;

 Uitvoering van werken voor derden (betalend).

De ploeg ‘Feestelijkheden, verkeer en signalisatie’ gehuisvest op de Gaselwest-site te Menen staat ondermeer in voor:

 Plaatsen van verkeerssignalisatie en wegomleggingen naar aanleiding van evenementen en manifestaties in overleg met de politie, verkeerscel, van de PZ Grensleie;

 Logistieke dienstverlening waaronder levering van materiaal voor feesten, evenementen en manifestaties;

 Verhuur van verkeersborden verboden parkeren.

De ploeg ‘Reinigingsdienst’ ook gevestigd te Menen op het dépôt van de Technische Dienst in de Y. Serruysstraat:

 Proper houden van de openbare wegenis;

 Reinigen van de vuilnisbakken op openbaar domein;

 Opruimen van sluikstorten op openbaar domein.

2.7.2 WERKEN UITGEVOERD DOOR AANNEMERS BIJ STUDIE DOOR TECHNISCHE DIENST Jaarlijks worden er belangrijke budgetten voorzien voor volgende werken. De ontwerpen worden door de eigen Technische Dienst uitgewerkt en geraamd.

2.7.2.1 ONDERHOUD EN HERSTEL VAN WEGEN

Aannemer Maes werd na openbare aanbesteding aangesteld om in het dienstjaar 2009 de onderhoudswerken uit te voeren op het grondgebied Menen.

De werken gebeuren bij concretiserende opdrachtbrief op beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen.

In 2009 werden volgende werken uitgevoerd:

 In de Larstraat in Lauwe werden verzakte klinkers vervangen door asfalt;

 Op het Kraaiveld werd een nieuwe toplaag aangebracht;

 In de Lauwestraat werden betonvakken vernieuwd;

 In de Dronckaertstraat werd een deel van het fietspad vernieuwd;

 De Arkebruggeweg werd voorzien van een nieuwe toplaag in asfalt;

 De aansluiting van de Murissonstraat op de Moeskroenstraat werd heraangelegd;

 Op verschillende plaatsen werden verzakte riooldeksels hersteld.

De Veldstraat, die erg te lijden had onder de omleiding wegens werken aan de Ieperstraat N8 (heraanleg fietspaden) werd op vraag van het Stadsbestuur Menen hersteld door AWV.

2.7.2.2 HERAANLEG VAN VOETPADEN

De sociale inschakelingsonderneming ‘Veerkracht 4’ werd gegund na openbare aanbesteding en voor het dienstjaar 2009 bij onderhandelingsprocedure voor soortgelijke opdracht verlengd.

Staat in voor het onderhoud en aanleggen van voetpaden en verkeersingrepen. De werken gebeuren bij concretiserende opdrachtbrief in opdracht van het college van Burgemeester en Schepenen.

In 2009 werden volgende werken uitgevoerd:

 In de Lentedreef werd gestart met de aanleg van nieuwe voetpaden;

 In de werken van de Ieperstraat heeft ‘Veerkracht 4’ de voetpaden aangelegd;

 In synergie met de nutmaatschappijen werden in de Bruggestraat en Arkebrugweg de voetpaden vernieuwd;

 In samenwerking met AWV werden nieuwe voetpaden aangelegd op de Grote Markt, tevens werd de voorkant van het stadhuis ook voorzien van nieuwe betegeling;

 In de Schonekeerstraat werden snelheidsremmende maatregelen genomen, door ‘Veerkracht 4’ werden hiervoor vluchtheuvels aangelegd.

2.7.2.3 ONDERHOUD AAN WATERLOPEN

Aannemer Lavaert werd na openbare aanbesteding aangesteld om in het jaar 2009 de onderhoudswerken uit te voeren aan de beken en grachten in Menen. In 2009 werden volgende werken ondernomen:

 In de Waterstraat werd een straatgracht voorzien van betonnen grachtelementen om het afscheuren van de weg te voorkomen;

 Langs volgende wegen werden de straatgrachten geruimd: Zandputstraat, Moorselestraat, Rynsackerstraat, Processiestraat, Paddestraat, Kortewaagstraat, Boerendreef en Murrissonstraat;

 Volgende beken werden gereinigd: Molenbeek, Kornelisbeek, Schonebeek, Paddebeek, Krommebeek ook de beken in de Boerendreef en Langs de Moorselestraat werden gereinigd.

2.7.2.4 WERKEN (WEG- EN RIOLERINGSWERKEN) UITGEVOERD DOOR AANNEMERS - STUDIE DOOR

STUDIEBUREAU- AL OF NIET IN SAMENWERKING MET ANDERE PARTNERS, OVERHEDEN

1. Heraanleg fietspaden N8 tussen station en grens met Geluwe (bij doortrekking op grondgebied Wervik tot de Maagdenstraat) In samenwerking met de Stad Wervik door aannemer Cnockaert, dit gebeurde onder toezicht van AWV en het Studiebureau Cnockaert.

2. Aanleg gescheiden riolering en heraanleg wegdek in de Spoorwegstraat en een deel van de Dronckaertstraat en verkeersremmende maatregelen, aangebracht door aannemer Cnockaert na openbare aanbesteding bij opvolging door de studiebureaus Mebumar in opdracht van studiebureau Debuck.

3. Heraanleg Halluinwegel (voetweg 12) door aannemer Vanden Buverie.

4. Door AWV werd gestart met de aanleg van een kluifrotonde op het kruispunt Expressweg met E17 door aannemer Destadsbader.

5. In samenwerking met AWV werd het kruispunt Grote Markt, Ieperstraat, Kortrijkstraat en Bruggestraat heraangelegd door aannemer Norré-Behaeghel.

6. Door het studiebureau Cnockaert werden de werken voorbereid om de Kon. Astridlaan, Menenstraat en Rekkemstraat te voorzien van nieuwe rioleringen en wegdek.

7. In samenwerking met Leiedal wordt een verkennende studie uitgewerkt met betrekking tot mogelijkheden voor revitalisering van LAR.

2.7.2.5 VERKEER EN MOBILITEIT

In september werd een nieuw verkeersplan in werking gebracht. Dit gebeurde in samenwerking met AWV en de Provincie West-Vlaanderen. Daarvoor werden verschillende AVR’s opgesteld. Volgende Aanvullende

Verkeersreglementen werden vastgesteld door de Gemeenteraad:

 Aanvullend verkeersreglement inzake afbakening van de bebouwde kom van de entiteit Menen;

 Aanvullend verkeersreglement inzake invoering van een snelheidsbeperking in bepaalde straten en invoering van zonale snelheidsbeperking;

 Aanvullend verkeersreglement inzake beperken van de tonnage voor vrachtverkeer;

 Aanvullend verkeersreglement inzake parkeerverbod in de Ter Wallestraat;

 Aanvullend verkeersreglement inzake parkeerverbod in de Julien Cagniestraat;

 Aanvullend verkeersreglement inzake invoering beurtelings parkeren in de Prins Regentstraat en in de Boldriesstraat;

 Aanvullend verkeersreglement inzake parkeerverbod in de Zeno Dewittestraat en Leiestraat;

 Aanvullend verkeersreglement inzake invoering van eenrichtingsverkeer in de Goevrouwestraat;

 Aanpassing aanvullend verkeersreglement zone 30: Uitbreiding Esplanadestraat

 Aanvullende verkeersreglementen tot invoering van de gewijzigde verkeerscirculatie Menen-Centrum;

 Aanvullend verkeersreglement tot invoering van het te wijzigen eenrichtingsverkeer in de Sint Jansmolenstraat;

 Aanpassing aanvullend verkeersreglement inzake de aanbreng van onderbroken gele lijnen;

Herinrichting doortocht N8 vanaf Groentenmarkt tot aan het kruispunt Bruggestraat, Ieperstraat, Rijselstraat, Kortrijkstraat en herinrchting van dit kruispunt ten behoeve van de verkeersveiligheid voor de fietsers (Vlaams Gewest, AWV, met participatie van de stad).

Bij de herinrichting van de gewestweg, doortocht N8, Ieperstraat- vanaf de spooroverweg tot op grondgebied Wervik (Geluwe) werd ondermeer ook voorzien in de aanleg van gescheiden fietspaden en werden fietstunnels (Vlaamse Gewest) gerealiseerd.

Aanleg van onder andere gescheiden fietspaden in de Dronckaertstraat vanaf Grote Molenstraat tot aan Spoorwegstraat naar aanleiding van heraanleg van wegenis en rioleringswerken in samenwerking met Aquafin.

Sneltoets ‘verbreden en verdiepen’ van het mobliteitsplan. Actualisering in 2009 van het mobiliteitsplan dat voorgelegd dient te worden in de provinciale auditcommissie 2009.

Aanpassing in het najaar van 2009 van het verkeerscirculatieplan dat in werking trad in juli 2008.

Het nieuwe verkeerscirculatieplan dat op proef werd ingevoerd op 9 juli 2008 werd grondig geëvalueerd.

Tijdens die evaluatieronde werd duidelijk dat het hoofddoel vooropgesteld door het verkeersstudiebureau Omgeving – meer bepaald doorgaand verkeer uit het centrum bannen – met het nieuwe verkeersplan niet volledig kon gerealiseerd worden. Samen met het studiebureau en de politie werden er aanpassingen gedaan.

Het aangepast circulatieplan werd ingevoerd op 7 september 2009.

Aanbrengen van betonelementen (zogenaamde‘biggenruggen’) ter afscheiding van fietspad en rijweg in de Dronckaertstraat vanaf de spoorwegbrug NMBS tot op grens met Kortrijk (Marke) voor het verhogen van de veiligheid van de fietsers (in eigen regie uitgevoerd).

Duurzaam naar school is een actieplan (schoolfietsroutekaarten, schoolbereikbaarheidskaarten, ‘Octopus en andere sensi acties…) opgestart door (de toenmalige) Vlaamse ministers Frank Vandenbroucke (Onderwijs) en Kathleen Van Brempt (Mobiliteit). Gemeenten krijgen financiële steun om leerlingen uit het basisonderwijs zoveel mogelijk met de fiets en te voet naar school te laten gaan. Deelnemende gemeenten kunnen daarbovenop steun aanvragen om netoverschrijdend leerlingenvervoer te organiseren.

Het concept ‘Duurzaam naar school’ werd geïmplementeerd middels een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Overheid en de steden en gemeenten via 2 luiken:

 Een basisluik ‘stappen en trappen’;

 Een optioneel luik ‘organisatie van leerlingenvervoer’.

De Vlaamse Overheid voorziet subsidies voor beide luiken. De gemeente treedt voor beide luiken op als initiatiefnemer, coördinator en eindverantwoordelijke. Ze installeert daartoe een Overlegorgaan Onderwijs-Gemeente (OOG). In het OOG zetelen onder meer een vertegenwoordiger van de gemeente,

vertegenwoordigers van de participerende scholen, de mobiliteitsambtenaar en een vertegenwoordiger van de lokale politiezone. De gemeente betrekt alle scholen op het grondgebied bij deze samenwerking.

In het basisluik ligt de focus op verplaatsingen te voet (stappen) en met de fiets (trappen). De gemeente kan het stappen en trappen ondersteunen via sensibiliserende, educatieve en organisatorische initiatieven.

De gemeenten kunnen een selectie maken uit een lijst met concrete initiatieven. Die initiatieven zijn ondergebracht in drie categorieën: informatie & sensibilisatie, educatieve initiatieven en organisatie van andere initiatieven.

Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een vrijwilligersnetwerk voor voetgangersrijen of een fietspool uitbouwen. Ze krijgen ondersteuning voor onder meer informatie, overleg, verzekeringen en materiaal.

Een aantal onderdelen van het actieplan zijn verplicht op te maken en worden/werden door de stad uitbesteed of aangekocht. De kosten van deze worden terugbetaald door de ontvangen subsidie:

 Opmaak schoolbereikbaarheidskaarten;

 Opmaak 2 schoolvervoerplannen;

 Organiseren infomomenten inzake voet- en fietspooling;

 Aankoop fietsbehendigheidsparcours;

 Aankoop fietskoffer;

 Aankoop fluo-materiaal voor gemachtigde opzichters/school;

Alle scholen van Groot Menen (15) stapten mee in dit project. Iedere school stelde hun eigen creatieve initiatieven en doelstellingen op. Aan de hand hiervan werd een verdeelsleutel opgesteld.

Op 22 september 2009 sloegen de basisscholen van Lauwe en Rekkem de handen in elkaar en organiseerden de

“Verkeersluwe dag”.

Ook de andere basisscholen voorzien een aantal acties.

Aanbrengen wegmarkeringen (parkeerstroken, voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met handicap) door de NV Tibergyn, Izegemsestraat 421, 8501 Heule waaraan die werken werden gegund.

‘Revitaliseringsproject Lar’. Studieopdracht door de ‘Intercommunale Leiedal’ opgestart in 2009 in samenwerking met de stad Menen. Het betreft ondermeer de studie van de verkeersafwikkeling en wegenisinfrastructuur, ook gekoppeld aan het aspect van ruimtelijk ordening, op de industriezone LAR met aandacht ook voor de fietser (woon-werkverkeer en bovenlokale fietsroute).

2.7.2.6 VERKAVELINGEN - INFRASTRUCTUUR VOOR OPENBAAR DOMEIN BESTEMD

Residentiële verkavelingen:

 Moorselestraat te Menen: infrastructuur wordt aangelegd;

 Ter Beke te Menen;

 Henri Dunantlaan te Menen;

Sociale verkavelingen:

 Schonekeerstraat fase 3

2.7.2.7 WATERBEHEERSINGSWERKEN

1. Voorbereiding dossier bufferbekkens: Purgatoirebeek (investering stad), Palingbeek (grondverwerving door stad en investering door het Provinciebestuur West-Vlaanderen) en E17 (Agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen) – uitvoering voorzien voor dienstjaar 2010 – met subsidiëring uit het Rubiconfonds.

2. Gunning dossier fase 1 riolering Lauwe: Menenstraat-Rekkemstraat-Astridlaan – aannemer Vuylsteke – bureau Cnockaert - met subsidiëring uit het Minafonds.

3. Voorbereiding ‘in concessiegeving’ beheer stedelijke riolering en waterhuishouding.