• No results found

90 andere verhalen of zo We hebben bijvoorbeeld vakreflectie, dan kijk je bijvoorbeeld, dat heet nu

journalism studies, dan kijk je dus naar het journalistieke veld, wat er gebeurd en naar de

innovaties, en ik mis toch wel dingen over feminisme, over racisme, discriminatie, echt thema's die toch wel echt spelen, maar waar heel veel witte journalisten niks van af weten. En zij moeten er toch over schrijven.

Hoe ziet het docententeam en de opleiding eruit? Is dat divers?

Nee. Ja heel veel journalisten, heel veel oude journalisten, witte journalist. Niet echt divers. De school ook niet. Ik ben een van de weinige gekleurde mensen de hier rondloopt, en dat is volgens mij altijd al zo geweest.

Wat vind je daarvan? Voel je je geen vreemde eend?

Dat is heel m'n leven al zo. Ik kom uit Zeeland, dus ik ben, vroeger was ik ook het enige zwarte meisje bij ons op de basisschool en een van de weinige gekleurde op de middelbare school. Dus voor mij, zo is het altijd al voor mij geweest. Maar het is eigenlijk niet normaal. En mensen staan er ook niet bij stil, totdat ik er eigenlijk over begin.

Ja, doe je dat wel eens?

Nou., ik weet niet, soms hebben we het wel eens over dingen, en dan valt er een bepaald onderwerp en dan zeg ik wel van: ja, dat het toch best wel opvalt, dat er zo weinig gekleurde mensen op deze opleiding zitten en dan hoor je toch wel:ja, best wel apart.

Wat is de verdere reactie daarop dan?

Ja ze denken er niet bij na, dus dan is het wel effe: van oh ja, gek. Maar niet dat er een lichtje gaat branden of zo.

Wordt het als een probleem gezien hier op school?

Ik denk het niet. Ik heb vorig jaar van een assessment voor het tweede jaar, heb ik een soort fictief magazine gemaakt over vrouwen, omdat ik vond dat de glossy's en de magazines die we nu in de kiosk zien liggen, dat dat geen goed beeld geeft over vrouwen. Dat er heel veel over vrouwen wordt gezegd, maar vaak negatief, en over het uiterlijk en minder over het innerlijk en dat er minder wordt gepraat wat de echte problemen zijn van vrouwen en wat vrouwen echt drijft. Dus dan heb ik verschillende verhalen.. Maar ik heb dus die verhalen bij elkaar, drie vier verhalen of zo, een soort fictief magazine van gemaakt en dat moest ik dus presenteren aan twee witte mannen bij mij op school en die waren helemaal in shock. Van ja, dat hebben we eigenlijk nooit gezien en dat is zo gek. En die stelde ook allemaal vragen van: vind je dat we te weinig kleur hebben op school en vind je dat we te weinig over dit soort onderwerpen praten,? En interesse is er wel. Maar het wordt moet worden aangewakkerd. Het moet worden gezien als een probleem. Want dat is het nog net echt.

Op de redacties wordt het nu wel als een probleem gezien.

Klopt, Er wordt wel veel over gezegd, maar er wordt niet echt.. Er zijn ook, volgens mij was het ook NRC, of een ander dagblad, kan ook, dat zei: we erkennen het probleem, het kan ook echt niet meer, maar we willen bijvoorbeeld geen positieve discriminatie toepassen of zo. Dat soort dingen heb ik gelezen. Terwijl ik denk dat er ook andere manieren zijn om gekleurde journalisten te

91

werven.

Terug naar de hogescholen. Zou jij met een oplossing voor hen kunnen komen? Ligt het aan bijvoorbeeld werving of...

Ze komen niet. Ze komen niet. Ik heb wel eens op open dagen gestaan, en automatisch kijk ik gewoon wie er komt. Heel weinig kleurlingen. En de kleurlingen die er komen, die willen dan toch aan mij vragen hoe het dan is of zo.

Ben jij je hiervan bewust?

Ik ben mij daar heel bewust van, dat heb ik altijd al gehad, vaak omdat ik de enige kleurling ben, heb ik zoiets van oké. Ik moet toch wel, ja niet opletten of zo, maar het is toch wel een soort functie die je automatisch toepast van: ja, maar, wat ik al zei: wantrouwend en niet aantrekkelijk denk ik ook. Ja, journalistiek, een beetje stoffig. Past niet bij mij, wordt vaak ook ontmoedigd op scholen van ja: je kan niet zo goed Nederlands of jullie spreken geen Nederlands thuis. Dus een beetje die standaard dingen. Maar ik denk ook dat je niet alleen op journalistieke opleidingen moet kijken, dat je ook universiteiten of andere opleidingen, daar heb je heel veel schrijvers. Misschien bij

geschiedenisopleidingen, zitten er ook wel schrijvers, dat weet je niet. Als je daar ook niet zoekt, ja dan weet je ook niet of dat schrijvers zijn daar. Ik denk sowieso horizon verbreden. Op middelbare scholen moet je het journalistieke vak denk ik ook wat aantrekkelijker maken. En...

Kan dat vanuit een hogeschool denk je? Denk je dat een hogeschool daar een functie in kan hebben?

Ja.

Hoe zie jij dat voor je?

Hmm. Ik zit na te denken. Je zou echt een dag kunnen organiseren op een middelbare school, van hoe werkt het op een redactie, hoe maak je een krant, hoe schrijf je een artikel. En gewoon laten schrijven door leerlingen en gewoon echt een blik geven, of een kijkje geven in het journalistieke vak en vertellen hoe het er echt aan toe gaat en hoe het is. Eigenlijk net zoals op een open dag maar dan kleiner en intiemer. En misschien zelfs niet eens op de middelbare school, maar echt op plekken waar heel veel gekleurde mensen komen. Ik weet niet, clubhuizen of zo, daar gaan werven. Waar ze echt zijn, waar ze naar toe komen. Want als ze niet naar jou toe komen, moet je naar hen. Dat denk ik.

Vroeger moesten de hogescholen journalistiek aan een 5% -norm voldoen. Wat vind je hiervan?

Echt? Moesten? Wow, was dat echt? Maar dat is toch ook in de media. Op televisie moet dat toch ook? Oh my god. Echt? Dat je een soort wet moet instellen dat ze actief opzoek gaan naar. Oh my god. Wat is dat toch? Dat is zo bizar, ik kan me dat echt niet voorstellen. Maar dat dat ook toen al moeilijk was, dat dat toen al niet lukte. Het speelt heel lang.

Ik denk daarom ook dat hogescholen zich nog niet bewust zijn van het probleem. Wordt hier überhaupt over gepraat op school?

Nee. Echt niet gewoon. Ik ben sinds dit jaar weer op Twitter gaan kijken. En ik volg heel veel activisten en feministen, mensen die zich heel erg hardmaken voor dat soort thema's, en er gebeurt zo veel op dat vlak en daar wordt her helemaal niet over gepraat. En nou ja, dan heb je

92