• No results found

79 achtergrond bepaalde invalshoeken kies die bijvoorbeeld een Jantje of een Pietje niet zou kiezen.

Dus voorheen zag ik dat misschien meer als een soort belemmering, van hé, ik ben niet net als zij, ik moet net als zij worden, maar nu is dat, zie ik de kracht er van in. Het is absoluut een

toevoeging.

Heb je die zaak gevolgd van Perdiep Ramesar? Ben jij niet bang dat wanneer je op zo een 'witte' redactie komt, je alleen bepaalde multiculturele onderwerpen krijgt toegeschoven? Dat is ook niet echt de bedoeling toch?

Nee dat is zeker niet de bedoeling. Tenzij dat als, tenzij je dat als journalist wilt hè, want ik ken ook, een vriendin van mij, die studeert journalistiek juist omdat ze echt die multiculti onderwerpen wil gaan doen. Die wil ook bij de Nieuw Maan stage gaan lopen. Dus tenzij je dat wilt, dan is dat prima. Maar ik ben niet, ik beng een journalist die zich alleen focust op alle diversiteit onderwerpjes en zich alleen bezighoudt met multiculti dingen.

En als je dat nou alleen maar toegeschoven wordt?

Op het moment dat ik iets kan bijdragen aan het onderwerp, wat bijvoorbeeld een ander niet zou kunnen, dan zou ik het absoluut gaan maken. Willen behandelen, zeker. Maar het zou niet zo moeten zijn, dat bij ieder onderwerpje, die diversiteit of die multiculti journalist wordt, weet je wel. Daar pas ik voor. Puur omdat ik geloof dat ik meer kan. Dat ik, ja, ik vind dat zo een beperking als journalist.

Heb je idealen?

Idealen... Pfoe, in de journalistiek? Ik weet niet of dat een ideaal is. Maar ik wil gewoon eerlijke verhalen vertellen. Eerlijke oprechte verhalen vertellen, zonder...

Hoe zie je dat voor je dan? Is dat anders dan dat nu verteld wordt? Vind je het nu niet eerlijk en oprecht?

Nou ik heb soms wel dat ik naar het nieuws kijk en dat ik denk: nou weet je wel, het nieuws neemt een bepaald standpunt in of die wordt wel ontzettend in die hoek gezet.

Komt dat door je achtergrond, denk je?

Ja misschien wel. Ja. Ja. Misschien meen ik het te zien.. Maar je let er wat meer op. Het wordt iets zichtbaarder voor je, denk ik dan iemand zonder die culturele achtergrond.

Dus je zou wel de journalistiek willen veranderen zeg maar?

Ik zou sowieso, weet je wat m'n ideaal is? Om de huidige samenleving terug te zien op de redacties. Dat zou ik heel graag willen wat dat is nu niet zo. We maken nieuws voor iedereen, maar de mensen voor wie we nieuws maken, die zitten niet op de redacties. Dus hoe kan je dan nieuws maken voor een Mohammed, een Fatima, een ik noem maar wat. Snap je? Die mensen zitten niet op de redacties. En ik denk dat diversiteit juist een bepaalde kracht is, juist met het maken van nieuws. Bepaalde invalshoeken kan belichten die normaal onderbelicht zouden blijven. Dat zou ik heel graag terugzien, en niet alleen om meer diversiteit te creëren op redacties, maar puur omdat ik denk dat de journalistiek daar uiteindelijk beter van wordt. Ik vind het nu af en toe nog best vlak.

En waar begint dat volgens jou? Diversiteit, waar zou jij beginnen? Als jij de kans had om de journalistiek te veranderen door middel van meer diversi teit te creëren. Waar zou jij

80

beginnen?

Ik zou al gaan beginnen op middelbare scholen.

Hoe zie je dat voor je?

Nou in de vorm van voorlichting. Ik denk dat je daar als eerst mee moet beginnen. En dan zullen er altijd mensen zijn die daar totaal geen interesse in hebben, en dat is prima. Maar er zullen ook wel mensen zijn die dat misschien eerst heel ver hebben verdrongen en misschien nu denken van: oh, misschien is dit nu wel iets. En die mensen, die, als je daar dan bepaalde, weet ik veel,

snuffelstages van een dag bijvoorbeeld aan koppelt, dat ze even kunnen proeven, even kunnen snuiven aan die redactie, nou misschien dat dat wel bepaalde deuren opent, of bepaalde interesse opwekt.

En op de opleiding zelf, wat zou je daar willen zijn? Op het vlak van stu denten en docenten, wat zou anders moeten?

Meer diversiteit ook in docenten.

Hoe zou zo een school dat aan kunnen pakken?

Hmm... Door meer docenten aan te nemen met een andere achtergrond, dan alleen de

Nederlandse. Want wij raken geïnspireerd, althans, dat is de bedoeling, wij raken geïnspireerd door docenten. En als jij alleen maar Nederlandse blanke docenten hebt, ja...

Denk jij dat aankomende studenten een rolmodel nodig hebben?

Nee. Niet specifiek één rolmodel. Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat je je moet kunnen identificeren. Maar niet per se dat je moet gaan hangen aan één rolmodel, nee dat denk ik niet. Ik denk dat je jezelf moet herkennen in de ander. Ik denk dat dat heel belangrijk is.

Zowel in redacties als op de opleidingen dan? Ja.. Dat denk ik wel..

Zijn er nog dingen die je zelf heel graag wil zeggen?

Kijk er wordt, niet dat dat er per se in moet, maar dat wil ik wel even benadrukken. Er wordt natuurlijk een ontzettende 'wij-zij kloof' gecreëerd, op het moment dat je het gaat hebben over: wij willen meer diversiteit op redacties en opleidingen. Op het moment dat je dat zo gaat benadrukken, wordt het echt een ding, wordt het echt een issue.

Maar dat is het al..

Ja, dat is het al. Ja.. Dus ik denk dat we gewoon af moeten van dat hele 'wij-zij gebeuren', weet je wel, en gewoon.

Maar als het niet geforceerd wordt, dan gebeurt er niks.. Nee, maar er gebeurt nu ook al niet heel veel.

Maar dat is omdat mensen zich er pas nog maar net van bewust zijn, denk ik. Ja dat denk ik ook. Dat klopt wel.

81