• No results found

Verhaallijnen Centrum

In document Groeten uit Holland (pagina 128-134)

123terliggende landschap. Wie meer tijd heeft om Holland Waterland te ontdekken,

5.3 Amsterdam en de Noordvleugel

5.3.2 Verhaallijnen Centrum

De binnenstad is de monumentale visitekaart van Amsterdam. Hier wordt een aantrekkelijke dagbesteding aangeboden bestaande uit een schitterende architec-tuur en stedenbouwkundige grachtenstrucarchitec-tuur, attracties, musea, horeca en een bruisend theater- en nachtleven. De wandelaar en fietser bepalen de schaal van dit product.

Toeristisch Amsterdam

Amsterdam biedt echter meer dan alleen het centrum met zijn grachtengordel. De 19e eeuwse wijken en de gordel ’20-’40 bieden bijna dezelfde intieme en gezellige sfeer. Door de bezoekers ook naar de gordel rondom de binnenstad te lokken, wordt de binnenstad zowel in omvang als in toeristisch aanbod opgerekt.

Amsterdam Waterstad

Het water van Amsterdam is een trekpleister. Niet alleen de grachten in de bin-nenstad zijn aantrekkelijk voor bezoekers. Ook de waterverbindingen van de binnenstad naar het IJ en verder naar de oude vissersdorpjes zoals Volendam en Mabuiten zijn geliefd. Ze geven een beeld van het ‘andere Amsterdam’ en ze bieden de mogelijkheid om de vele rustieke landschappen rondom Amsterdam te verkennen.

IJ-oever: woon- werk en recreatie- oever De IJ-boulevard: het creatieve woonmilieu aan het water, de moderne attracties, musea en evenementen zorgen ervoor dat dit een plek is waar je gezien wilt worden. Op de boulevard worden evenementen, zoals SAIL, concerten en feesten georganiseerd. Hier wordt gewoond, gefietst, geskated, geflaneerd en in de zon gelegen. De boulevard is vanaf het Centraal Station goed bereikbaar met de ringlijn, via een transferium aan de ringweg en via de talrijke transportverbindingen over het water.

128

Advies over vrije tijd, toerisme en ruimtelijke kwaliteit

Groeten uit Holland, qui è fantastico!

Verlengde Zuid-as

De Zuid-as geeft Amsterdam de moderne hoogstedelijke allure van een wereld-stad. Een uitstekende en aantrekkelijke infrastructuur ‘draagt’ de verlengde Zuid-as. De infrastructuur verbindt de toeristische en zakelijke functies van de Zuid-as met het centrum van de stad met de 24

uur-stad Amsterdam Airport, het (uitgaans)gebied rond de Arena en het eilandenrijk van IJburg en Almere met hun vele vrijetijdsmogelijkheden. Multicultureel centrum

De intensieve winkel- en evenementengebie-den in directe combinatie met de parken van Amsterdam vormen het decor voor een grote diversiteit aan multiculturele evenementen.

129

5.4 Rotterdam

De Tijdgeest, 25 oktober 2005, Rotterdam 5.4.1 De expert meeting

Rotterdam heeft een aantal sterke kanten: een aanstekelijke architectuur en opko-mende jongerencultuur, een aantal aansprekende accommodaties en natuurlijk de Nieuwe Maas, die de stad doorsnijdt, en de oude havens met hun eigen sfeer. Het bestuur van Rotterdam is erg actief op het gebied van vrije tijd en toerisme. Er is een meebewegende overheid die ondernemers de ruimte geeft. Na decen-nia van bouwen in het kader van de wederopbouw, is er meer ruimte voor cul-tuur en kwaliteit. Er zijn tal van musea en horecagelegenheden bijgekomen. De opwaardering van de openbare buitenruimte heeft deze ontwikkeling echter niet kunnen bijhouden. Er valt nog veel te investeren; er liggen nog tal van terreinen op herstructurering te wachten. Ondanks alle bestuurlijke activiteit stagneren de investeringen de laatste jaren.

Het aantal spelers op de markt is sterk toegenomen met de komst van de deelge-meenten, het OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) dat op vrije tijd inspringt, intermediaire organisaties zoals Rotterdam Festivals, etcetera. Er zijn veel spe-lers, ook particulier, zoals het Scapinoballet, het Filmmuseum en Boymans van Beuningen.

Iedere ondernemer met een goed idee is nu welkom, de ene na de andere locatie wordt ontwikkeld. Echter, het uitdijende culturele aanbod spreekt het publiek op de thuismarkt nog niet voldoende aan. De daadkracht van ondernemers en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam zou omgezet moeten worden in slagvaardige publiek-private denkkracht. Hoe kan de binnenstad niet alleen het thuispubliek maar ook meerdaagse bezoekers lokken en vermaken? Hoe worden infrastruc-tuur, voorzieningen en uitstraling van de stad interessant voor de internationale zakelijke markt? Welke locaties zijn het belangrijkst en in welke volgorde moeten ze worden ontwikkeld? Na zo’n tien jaar zoeken moet nu daadwerkelijk gekozen worden voor een bovenlokale en misschien zelfs internationale markt.

De sprong kan gemaakt worden van dagjesmensen naar meerdaagse bezoekers vanuit bijvoorbeeld Vlaanderen. Dat is reëel want de hotelbezetting is dit jaar dertig procent hoger dan vorig jaar.

Een sleutelrol lijkt daarbij weggelegd voor vastgoedondernemers, omdat zij duur-zame multifunctionele ruimtelijke structuren kunnen ontwikkelen, die voldoende

130

Advies over vrije tijd, toerisme en ruimtelijke kwaliteit

Groeten uit Holland, qui è fantastico!

flexibel zijn om ondernemers met snel veranderende producten te accommode-ren. Daarbij moet er ook letterlijk ontwikkelruimte blijven voor creatieve kleine ondernemers in de ‘rafelranden’ van de stad.

De vrijetijdsindustrie heeft goedkope locaties nodig waar producenten zich kun-nen ontwikkelen, waar de spankun-nende kleinere dingen op kunkun-nen komen; bij-zondere plekken tussen straat en schouwburg. Het is van belang dat de stad z’n ontwikkelingsgronden niet opeet en commercialiseert.

Niet meer heien, maar verfijnen! Hoe komt die boodschap bij het bestuur? Het kwaliteitsbesef is er wel, maar dat moet nog worden verzilverd in nieuwe per-spectieven.

In de geschetste expert meeting zijn de onderstaande omgevingskenmerken benoemd voor Rotterdam. Sommige zijn sterke punten, andere juist knelpunten in het licht van de genoemde bezoekerskenmerken. Rotterdam wordt tot dusver vooral bezocht door dagjesmensen uit de eigen regio.

Bestaande kwaliteiten van de stad zijn: de jongerencultuur, festivals en beelden in de openbare ruimte. Mogelijke kansen moeten aangegrepen worden: zet de Kruiskade af, plaats er een poort en je hebt een Rotterdams Chinatown. Zo is ook met weinig moeite van Middelland een Klein Paramaribo te maken. De clubscene is een belangrijke kwaliteit. Jongerenclubs werken bijvoorbeeld samen in clubcruise. Met divers vervoer bezoeken ze overal en nergens diverse clubs. Dat bracht veel volk naar de stad. De volgende keer moet die cruise niet alleen op zaterdag, maar gedurende een heel weekend georganiseerd worden. De bedrijfstak die zich richt op jongeren, is te typeren als streetwise of urban

economy. Telkens krijgt het een nieuwe naam. Wat slaagt, commercialiseert en

schuift op. Daaronder ontstaat weer een nieuwe subcultuur. Ambtenaren lopen er telkens achteraan. Ze zouden er op moeten anticiperen. Zo is in Berlijn iets tot stand gebracht doordat projectontwikkelaars en ondernemers in oude bun-kers evenementen gingen organiseren.

Rotterdam kan door de drie meter hoge kades weinig met het rivier- en haven-landschap. Je kan niet uitgaan langs de rivier. Dat doen ze elders beter, bijvoor-beeld in Hamburg. Met het opknappen van De Boompjes en het herstellen van de wandelpromenade langs de rivier ben je er nog niet. Je moet ook rekening hou-den met de schaal van de gebouwen en met schakels naar andere straten. Naast aantrekkelijke woonfuncties moet je ook werken aan een aantrekkelijke

beloop-bare binnenstad. Je moet als bezoeker achteloos kunnen slenteren van de Oude Haven naar de Binnenweg en van het museum naar het centrum, zonder dat je de fiets of auto nodig hebt.

Uit de opmerkingen in deze expert meeting over Rotterdam zijn de volgende uitgangspunten voor de toekomst van de regio benoemd:

• Stad aan de Maas; havenstad. • Multicultureel.

• Leven en gezelligheid in het centrum en in de parken. • Ontwikkel recreatieve concentratiepunten.

• Netwerk tussen recreatieve attracties. • Lichtstad en verlichte stad.

Dit levert het volgende regionale beeld op (zie bladzijde 133).

132

Advies over vrije tijd, toerisme en ruimtelijke kwaliteit

Groeten uit Holland, qui è fantastico!

5.4.2 Verhaallijnen

In document Groeten uit Holland (pagina 128-134)