• No results found

Vergunningenscan Verbindingsweg Bredaseweg – Wilhelminalaan

Inhoudsopgave Blz

Bijlage 2 Vergunningenscan Verbindingsweg Bredaseweg – Wilhelminalaan

1 Ruimte Afwijken van bestemmingsplan Ja Gemeente Oosterhout

ca. 1 jaar 6 weken Wet ruimtelijke ordening Herziening bestemmingsplan (WRO-procedure) Dit tracé, beide varianten, is gelegen in meerdere bestemmingsplannen met geen of slechts beperkte afwijkingsmogelijkheden. Het betreft de volgende bestemmingsplannen:

- Bestemmingsplan Wilhelminahaven (vastgesteld op 2 febuari 2017) - Bestemmingsplan Slotjes West 2017 (vastgesteld op 12 december 2017) - Bestemmingsplan Vrachelen/Krooneiland (vastgesteld op 20 april 2010) - Bestemmingsplan Zwaaikom 2017 (vastgesteld op 3 juli 2018)

Het project past niet binnen de in deze bestemmingsplannen opgenomen bestemmingen. Er dient een herziening van het bestemmingsplannen, dan wel een overkoepelend bestemmingsplan, te worden geregeld.

In deze herziening kan opgenomen dat de werkzaamheden ten behoeve van het realiseren van de verkeersbestemming geen vergunningplicht benodigen. Daarnaast kan in het bestemmingsplan de ontgrondingen worden meegenomen, mits dit is afgestemd met de Provincie Noord-Brabant en correct is opgenomen als vrijstelling in het bestemmingsplan.

> Check Mer

2 Ruimte Uitvoeren van werk of werkzaamheden die op grond van het bestemmingsplan

omgevingsvergunningplichtig zijn Mogelijk

Werk of werkzaamheden uitvoeren In het (nieuw op te stellen) bestemmingsplan kan zijn bepaald, dat het verboden is binnen een bij het plan aan te geven gebied bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren zonder een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werk of werkzaamheden (voormalige aanlegvergunning).

Dubbelbestemming: Waarde - Archeologie

In de planregels wordt veelal gesteld dat voor het uitvoeren van werkzamheden zoals ontgronden, vergraven, afgraven, egaliseren en ophogen van gronden, het verwijderen van diepwortelende beplanting (zoals bosschages en bomen), het aanleggen van wegen en paden, het aanleggen of dempen van sloten of het veranderen van de waterhuishouding d.m.v. bemaling, vergunningsplichtige activiteiten zijn.

> Foto's

3 Bouw en sloop Activiteit m.b.t. gemeentelijk monument Mogelijk

benodigd

Aandachtsputn: Er zijn een aantal monumenten gelegen in de directe nabijheid van de beoogde wegaanpassing ter hoogte van de Wilhelminalaan. Zo is er een monumentaal 'dubbel woonhuis' aanwezig ter hoogte Wilhelminalaan 90-92 en een monumentaal 'pompgemaal en aflaatwerk' ter hoogte van Wilhelminalaan 93.

De werkzaamheden betreffen geen aanpassing aan de monumenten waardoor geen vergunning nodig is.

Echter dient er wel afstemming plaats te vinden over het 'monitoren' van de invloed van de werkzaamheden op deze monumenten (denk aan trillingen) met de afdeling Erfgoed.

> Foto's

> Beschouwing

> Kadastrale gegevens

> Situatietekening/plattegrond

4 Ondergrond Kabels en leidingen Afstemming

benodigd

Gemeente Oosterhout &

leidingbeheerders

min. 24 weken - Onderlinge afstemming Er zijn geen vergunningen van Nuts bedrijven nodig. Het omgekeerde is het geval: Nuts voorzieningen

liggen met vergunning in de grond van de gemeente. Wel is een termijn van voorbereiding afgesproken met de aanwezige leidingbeheerders: 24 weken tussen het opsturen van een integraal definitief ontwerp en de eerste schop in de grond.

Let wel: leidingbeheerders zoals Enexis hanteren zelfs langere interne termijnen.

> Integraal definitief ontwerp

5 Ondergrond Werkzaamheden nabij ondergrondse netwerken Ja Dienst Kadaster uiterlijk 20 dagen

voor aanvang werkzaamheden

n.v.t. Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten Artikel 2, WION.

Graafmelding Een graafmelding is verplicht bij graafwerkzaamheden en zorgt ervoor dat netbeheerders een melding krijgen van de geplande werkzaamheden in de ondergrond.

Na het doen van een melding moet u binnen 20 dagen aanvangen met de graafwerkzaamheden.

> Situatietekening

Een sloopmelding is nodig als het slopen meer dan tien kubieke meter sloopafval oplevert of als er asbest moet worden verwijderd. De melding kan via het omgevingsloket worden aangevraagd.

De sloopmelding moet worden gedaan voor het slopen van het bouwwerk zoals gesitueerd op Wilheminalaan 91.

Let wel: mogelijk is voor het slopen een mobiele breker nodig. Dan is er conform het Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval tevens een melding op grond van de Wet Milieubeheer nodig conform artikel 10.52.

Zie ook hoofdstuk 8 Bouwbesluit 2012

> Evt. Sloopveiligheidsplan art. 8.3 Bouwbesluit 2012

> Geluidonderzoek (art. 8.4 Bouwbesluit 2012)

7 Wegen Verkeersmaatregelen aan wegen Ja Gemeente

Oosterhout

8 weken 6 weken Wegenverkeerswet Verkeersbesluit Voor tijdelijke werkzaamheden of permanente wijzigingen van verkeerssituaties kan een verkeersbesluit benodigd zijn. Zowel de tijdelijke wijziging als ook de definitieve situatie dienen tijdig te worden afgestemd met de afdeling Verkeer.

> Situatietekening/plattegrond

> Verkeersplan

8 Wegen Aanleggen, beschadigen of veranderen van een weg Ja Gemeente

Oosterhout

De algemene plaatselijke verordening (APV) stelt regels ten aanzien van de wijzigingen aan wegen in beheer bij de gemeente. In artikel 2:11 van de Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald dat een vergunning benodigd is voor het beschadigen en veranderen van een weg. Het aansluiten van de nieuwe weg dient tijdig afgestemd te worden met de afdeling verkeer.

> Foto's

> Beschouwing

> Kadastrale gegevens

> Situatietekening/plattegrond

> Bebordingsplan

9 Wegen Uitrit aanleggen of veranderen Mogelijk

benodigd

De algemene plaatselijke verordening (APV) stelt regels ten aanzien van de aanleg, aanpassing of verwijdering van inritten aan openbare wegen in beheer bij de gemeente. In artikel 2:11 van de Algemene Plaatseljke Verordening is bepaald dat een vergunning benodigd is voor he maken of veranderen van een (tijdelijke) uitweg.

Dit is van toepassing op een tijdelijke bouwin/uitrit. Deze dient tijdig te worden afgestemd met de afdeling Verkeer.

10 Wegen Plaatsen van voorwerpen op of aan de weg / Gebruik gemeente grond Ja Gemeente

Oosterhout

De algemene plaatselijke verordening (APV) stelt regels ten aanzien van het plaatsen van voorwerpen langs openbare wegen in beheer bij de gemeente Oosterhout. In artikel 2.10 van de Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald dat een vergunning benodigd is voor het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg of op andere openare plaatsen.

Let wel: dit is veelal in combinatie met een vergunningaanvraag 'Gebruik gemeente grond' en dient voor o.a. het inrichten van het werkterrein, plaatsen van een bouwkeet e.d.

> Zie APV/Provinciale verordening

11 Milieu Handelen in afwijking van Provinciale Omgevingsverordening voor gebruik van

De provinciale milieuverordening (PMV) beschermt grondwaterbeschermingsgebied tegen mogelijk negatieve effecten.

De locatie ligt binnen de provincie Noord Brabant. Binnen deze provincie geldt de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant (geconsolideerd 01-03-2020).

De werkzaamheden vallen binnen het grondwaterbeschermingsgebied

Op grond van Artikel 2.8 zijn o.a. de volgende activiteiten meldingsplichtig:

(d) het lozen van afstromens hemelwater van verharde wegen op of in de bodem;

(e) het inrichten of hebben van een parkeerterrein

Daarnaast mag er niet dieper dan 3 meter worden gegraven!

Voor Variant 1 is een aanvullende aandachtspunt dat het Waterwingebied op slechts enkele meters van de beoogde weg is gelegen. Dit gebied dient vermeden te worden.

> Beschouwing

> Situatietekening/plattegrond

12 Milieu Indien sprake is van ontgrondingen Ja Provincie

Noord-Brabant

26 weken 6 weken Ontgrondingenwet

Omgevingsverordening Noord-Brabant

Ontgrondingenwetvergunning De Ontgrondingenwet regelt het winnen van zand, grind, klei en andere materialen uit de Nederlandse bodem. De Ontgrondingenwet is nader uitgewerkt in de provinciale 'Interim omgevingsverordening Noord-Brabant (geconsolideerd op 01-03-2020)'.

Op basis van voorgenoemde verordening geldt dat voor deze ontgronding een vergunningplicht geldt voor het ontgronden conform artikel 2.3.2. Slechts ontgrondingen welke niet groter dan 2.000 m2, en waarbij niet dieper dan 3,00 meter beneden het maaiveld wordt ontgrond, zin vrijgesteld van de

meld/vergunningsplicht.

Wel kan de ontgronding mogelijk worden vrijgesteld wanneer in afstemming met de Provincie de ontrgonding is opgenomen in het bestemmingsplan (artikel 2.3.2 sub a.3 van de omgevingsverordening).

> M.e.r. beoordelingsbesluit

13 Milieu Bij een saneringsbesluit waar saneringswerkzaamheden moeten plaatsvinden omdat sprake is van beroering in verontreinigde grond

Wanneer sanerende handelingen worden verricht in aanwezige verontreiniging, dan dient een melding in het kader van het Besluit Uniforme Saneringe (BUS-melding) te worden gedaan of een melding op grond van de Wet bodembescherming.

Uit het verkennend bodemonderzoek blijkt het niet aannemelijk dat er verontreinigingen aanwezig zijn.

> Beschouwing

14 Natuur Handelen in beschermd natuurgebied (Natura 2000) Niet

aannemelijk

De Wet natuurbescherming beschermt de aanwezigheid van beschermde Natura 2000 gebieden.

Handelingen in of in de nabijheid van natura-2000 gebieden kunnen daarmee leiden tot de noodzaak om een vergunning aan te vragen.

De werkzaamheden vinden op circa 5-10 km afstand plaats ten opzichte van de meest nabijgelegen beschermde (en stikstofgevoelige) natura-2000 gebieden (o.a. Biesbosch, Langstraat en de Loonse en Drunense Duinen). Significant negatieve effecten van de werkzaamheden op de Natura 2000 gebieden dienen te worden uitgesloten middels een stikstof berekening voor (1) de aanlegfase als ook (2) de gebruiksfase. Uit een eerste berekening blijkt het voornemen geen effect te hebben.

Let wel dat de berekening herzien dient te worden ten tijde van het aanvragen van de vergunningen, dit doordat de Aerius-calculator (stikstofprogramma) regelmatig wordt herzien en aangescherpt.

> Stikstofberekening

> Passende beoordeling (bij negatief effect)

15 Natuur Handelen met gevolgen voor beschermde plant- en diersoorten Mogelijk

benodigd Ex. Art. 3.10 lid 2 (overige soorten)

Ontheffing Wet natuurbescherming voor gevolgen aan van plant- en diersoorten (Flora en fauna)

De Wet natuurbescherming regelt de bescherming van beschermde dier- en plantsoorten.

Uit de conclusie van een natuurtoets moet blijken of een ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming benodigd is. Daarnaast geldt de Algemene Zorgplicht.

> Natuurtoets

> Activiteitenplan (bij negatief effect)

16 Natuur Kappen van bomen of vellen van houtopstand Ja Gemeente

Oosterhout

De gemeente heeft de kap van bomen gereguleerd in de Algemene Plaatselijke Verordening . Uit dit beleid volgt dat voor een houtwal of bomen met een doorsnede van meer dan 20 centimeter of en omtrek van 65 centimeter op 1,3 meter hoogte van het maaiveld een vergunningplicht geldt.

Binnen beide varianten worden bomen gekapt. Voor het kappen van de bomen dient een 'omgevingsvergunning kappen' aangevraagd te worden.

In variant 2 worden ook bomen welke zijn opgenomen in de bomenlijst gekapt. In de Algemene Plaatselijke Verordening kan dit een weigeringsgrond voor het verlenen van de vergunning zijn.

> Situatietekening/plattegrond

> Gegevens bomen (aantal, soort en Ø)

17 Water Uitvoeren van handelingen in watersystemen

- Hoofdtracé

Ja Rijkswaterstaat 8 weken 6 weken Waterwet

Ex. art 6.5

Watervergunning De Waterwet reguleert handelingen in, op of nabij oppervlaktewateren. De watervergunning is benodigd voor het grbuik maken van een waterstaatswerk, conform de onderhoudsgrens van waterstaatskundige werken (artikel 6.5c van de Waterwet).

In Variant 1 is de nieuwe weg voor een deel gesitueerd in het beheergebied van Rijkswaterstaat.

Variant 2 is in het beheergebied van Rijkswaterstaat gelegen en behoeft daarnaast een aanpassing van de grondlichaam.

> Tekening van handelingen op of nabij waterstaatswerken

> Toelichting werkzaamheden

18 Water Uitvoeren van handelingen in watersystemen

- Hoofdtracé

- Aansluiting varianten Wilheminalaan

Ja Waterschap

Brabantse Delta

8 weken 6 weken Keur Waterschap Brabantse Delta 2015

Hoofdstuk 3

Watervergunning De Waterwet reguleert handelingen in, op of nabij oppervlaktewateren. Het waterschap Brabantse Delta heeft de waterwet nader uitgewerkt in de Keur 2015. De watervergunning is benodigd voor het handelen in de beschermingszone van de watersystemen. Voor zowel variant 1 en 2 passeerd de beoogde weg een waterloop van categorie A.

Daarnaast vindt de aansluiting evenals de aanpassing van het knooppunt met de Wilhelminalaan plaats in de beschermingszone van de primaire kering.

Opmerking: De kering loopt door tot aan de Wilhelminalaan. De legger van het Waterschap wordt hier nog op aangepast. Dien ten gevolge kan er dus een zwaardere regelgeving/bescherming op de kruising van de Wilhelminalaan met het Wilhelminakanaal Oost komen.

Mocht er bemaling nodig zijn dient dit ook te worden gemeld bij het waterschap.

Indieningsvereisten conform paragraaf 6.6 Wtr, onder meer

> Tekening van handelingen op of nabij waterstaatswerken

> Toelichting werkzaamheden

> Detailtekening in- en uitstroomvoorzieningen

> Berkening invloed op de kering

Bijlage 3 Vergunningenscan Verbindingsweg